Wat is het rendement van zonnepanelen?

Rendement zonnepanelenHet rendement van zonnepanelen is afhankelijk van meerdere factoren. Een zeer belangrijk punt voor het optimaal renderen van zonnepanelen is ongetwijfeld de ligging van de panelen.

Drie gezinnen met dezelfde panelen kunnen toch een totaal ander rendement hebben. Dat is afhankelijk van de plek waar de zonnepanelen geïnstalleerd zijn. Ieder huis is anders gericht en de panelen zullen bij het ene huis meer zonlicht ontvangen dan bij het andere.

Streef je naar een groene toekomst en een lagere energiefactuur? Dan is een nieuwe zonnepaneel-installatie een stap in de goede richting. Wil je genieten van een optimaal rendement, dan moeten de zonnepanelen kunnen genieten van ideale omstandigheden. Wij zetten deze even voor jou op een rijtje.

Oriëntatie zonnepanelen

Het is essentieel dat zonnepanelen goed georiënteerd zijn bij hun installatie zodoende zoveel mogelijk zonlicht te kunnen opvangen. Gewoonlijk wordt aangeraden om de panelen naar het zuiden te orïenteren. Maar geen paniek: kan je de zonnepanelen niet naar het zuiden oriënteren, dan kun je ook opteren om deze naar het zuidoosten of het zuidwesten te richten.

Belangrijk is dat je zonnepanelen zich vooral niet op een schaduwplek bevinden. Dit kan namelijk heel wat jammerlijke gevolgen hebben op het rendement. Laat je vooraf dus steeds adviseren door de zonnepanelen-installateur en kijk samen met hem of er geen kans bestaat dat je zonnepanelen overschaduwd wordt door een boom of het huis van de buren.

Hellingsgraad zonnepanelen

Is de oriëntatie bepaald, dan zal de installateur ook rekening moeten houden met de hellingsgraad. In de beste omstandigheden is een hellingshoek van 30° aangeraden.

Hellingsgraad Westen Oosten Zuid-westen Zuiden Zuid-oosten
30° 90% 96% 100% 96% 90%
45° 84% 92% 96% 92% 84%

Rendement zonnepanelen: het effect van zonuren op het rendement

We moeten uiteraard niemand uitleggen dat zonnepanelen in bepaalde landen veel meer zullen renderen dan in andere. Het aantal uren dat men vol zonlicht heeft zullen ongetwijfeld veel doen aan het rendement van je panelen.

Daarom is het ook zeer belangrijk vooraf verschillende tests te laten doen en diverse leveranciers te contacteren zodat men zeer goed kan uitrekenen waar men het beste de panelen kan plaatsen. Op die manier kan men vooraf uitrekenen op welke plek de zon ideaal zal invallen op de panelen.

De aanschaf van zonnepanelen is namelijk een investering die men niet jaarlijks doet. Wil je dus dat de prijs van je zonnepanelen snel terugverdiend is, dan moet de plaatsing ook meteen goed zijn.

Laat je daarom adviseren door leveranciers die reeds ervaring hebben en die op de hoogte zijn van de werking van de verschillende soorten zonnepanelen. Deze mensen zullen jou perfect de nodige uitleg kunnen verschaffen en jou kunnen bijstaan in het stap voor stap aanschaffen en plaatsen van de zonnepanelen.

Het rendement van jouw zonnepanelen zal op die manier ook het hoogst zijn, wat betekent dat je op de vlugst mogelijke manier jouw investering zal kunnen terugwinnen. En dat is toch uiteraard de bedoeling van iedereen die zonnepanelen laat plaatsen, niet?

Bereken het rendement van uw zonnepanelen

Wil je zelf het rendement van je zonnepanelen installatie berekenen? Maak dan gratis gebruik van onze calculator. Je krijgt snel een berekening van het rendement van zonnepanelen op je dak, hun terugverdientijd en je kunt gratis offertes aanvragen en vergelijken:

Zonnepanelen bij slecht weer

Zonnepanelen hebben zon nodig om energie te kunnen produceren. Dat spreekt voor zich. Alleen is het weer in België niet altijd even prachtig. Toch wil dit niet zeggen dat zonnepanelen niet rendabel kunnen zijn in België.

Een zonnepaneel neemt meer energie op tijdens een zonnige dag tegenover een regenachtige dag. Dit wil echter niet zeggen dat ze bij slecht weer geen energie produceren. Zo is een zonnepaneel project voor het ganse jaar op ieder moment rendabel.

Zonnepanelen in de winter

Het rendement van zonnepanelen wordt internationaal uitgedrukt aan een temperatuur van 25°C. Van zodra de panelen warmer worden dan 25°C zakt hun rendement met 0.5% per graad. Op een hete zomerdag, wanneer het buiten rond de 30°C warm wordt bereiken de zonnepanelen (in volle zon) al snel een temperatuur van 45°C en verliezen ze zo 10% van hun rendement.

Rendement zonnepanelen: hoe werken ze in de winter?

Aan de andere kant worden zonnepanelen net efficiënter op een koude dag. Ze zullen wel minder zonlicht krijgen, maar kunnen efficiënter gebruik maken van dit licht.

1. Zonnepanelen wekken in de winter 30% van je energie op


Ook tijdens koude winters leveren zonnepanelen dus energie op. De energieopbrengst die je hieruit haalt hangt echter af van de uren daglicht en de hoeveelheid zonnestraling. Met 8 uur zonlicht per dag in de winter is het niet abnormaal dat de energieopbrengst tijdens de wintermaanden iets lager ligt dan in de zomer. Echter kan een heldere winterdag meer energie opwekken dan een bewolkte zomerdag.

Gemiddeld kan je in de winter rekenen op een rendement van 30%. Wil je een nog hoger rendement behalen, dan dien je, indien mogelijk, de hellingshoek van je zonnepanelen aan te passen.

Tijdens de wintermaanden bevindt de zon zich namelijk lager. Heb je zonnepanelen met een verstelbare hellingshoek, dan is een hoek van 60° de ideale plaatsing. Door deze hellingshoek te kiezen verwijder je bovendien de dikke sneeuwlaag van de zonnepanelen.

2. Sneeuw zorgt voor extra lichtinval


Sneeuw op zonnepanelen wordt dikwijls als nefast gezien. Dit kan inderdaad het geval zijn als een dik pak sneeuw aanwezig is. Is er echter slechts sprake van een dun laagje, dan zal deze door de zonnepanelen zelf of door de zon bij hogere temperaturen worden weggesmolten.

Integendeel, een dun laagje sneeuw rond de panelen kan bij lage temperaturen het rendement ervan verhogen. De omliggende sneeuw weerkaatst de zon en zorgt zodoende voor extra licht in andere hoeken van de panelen.

3. Kou verhoogt de prestaties van de zonnepanelen in de winter


Dat zonnepanelen tijdens de koude wintermaanden minder goed presteren is een misvatting die door velen wordt gemaakt. Zonnepanelen renderen namelijk op daglicht en hebben dus geen warmte nodig om hun energie te produceren. Teveel warmte kan juist een negatief effect hebben op de energieopbrengst. Dit is te wijten aan het materiaal (silicium) waaruit zonnepanelen bestaan.

De wijze waarop de panelen op het dak bevestigd zijn speelt ook een grote rol. Er moet steeds voldoende ruimte zijn tussen de dakpannen en de panelen zodat de wind voor een natuurlijke verkoeling kan zorgen. Koud en zonnig zijn dus de ideale omstandigheden voor zonnepanelen en kunnen het rendement ervan tot met 10% verhogen.

PID-box: geen rendementsverlies meer

Rendement zonnepanelen: plaats een PID box

Het rendement van zonnepanelen kan na verloop van tijd wat verminderen, vooral wanneer ze niet goed geïnstalleerd werden. Dan kan het rendement al na enkele jaren drastisch dalen. Tot nu toe was dit probleem nog niet op te lossen, maar daar heeft Ilumen nu verandering in gebracht met de PID-box.

Dit toestel kan voor alle soorten zonnepaneelinstallaties gebruikt worden. Het wordt tussen de panelen en de omvormer geplaatst en herstelt ’s nachts de beschadigde zonnecellen door er een sterke elektrische lading door te sturen. Na een 40-tal dagen herstelt het rendement van de zonnepanelen zich weer tot 98%. Bovendien gaat de PID-box ook rendementsverlies in de toekomst tegen.

In het najaar van 2018 onderzochten twee studenten van de Thomas More Hogeschool voor hun bachelorproef hoe efficiënt een PID-box is. Dat deden ze door bij 35 willekeurig gekozen zonnepaneelinstallaties langs te gaan en het rendement met en zonder PID-box te testen. De eigenaars van de 35 installaties waren er voor de komst van de studenten allemaal van overtuigd dat hun zonnepanelen nog perfect werkten.

De resultaten toonden echter het omgekeerde. In tegenstelling tot wat de eigenaars dachten, schoot het rendement bij sommige installaties zelfs met 17% omhoog. Wie geen groene stroom wil verliezen, sluit dus best zo snel mogelijk een PID-box aan.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.