Wat is het rendement van zonnepanelen?
Met de stijgende energieprijzen blijft investeren in zonnepanelen een goed idee. Beslissen over een installatie kan een moeilijke opgave zijn. Een hoge opbrengst kan een belangrijk beslissingspunt zijn. Het rendement van jouw zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren. Kom ze hier allemaal te weten.
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan
Inhoud
Wat betekent rendement van zonnepanelen?
Het rendement van zonnepanelen ligt tussen 15% en 22%. Dit is de efficiëntie van de zonnepanelen. Het wilt zeggen dat de panelen tussen 15% en 22% van het beschikbare zonlicht kunnen omzetten in elektriciteit.
Bijvoorbeeld: de zon schijnt met een vermogen van 2000 Wp op een zonnepaneel met een vermogen van 350 WP. Het zonnepaneel heeft een rendement van 350/2000 = 17,5 %.
Wat beïnvloedt het rendement van je zonnepanelen?
Er zijn manieren om de opbrengst van je zonnepanelen te verhogen. Als je hier invloed op wilt hebben moet je eerst weten waar je rekening mee kan houden.
Eén van de belangrijkste factoren is de ligging en de plaatsing van de zonnepanelen. Wil je genieten van het beste rendement, hou dan rekening met onderstaande punten:
Oriëntatie zonnepanelen
Het eerste aandachtspunt is er een waar je weinig aan kunt veranderen. De oriëntatie van zonnepanelen heeft een invloed op het rendement.
Relatief gezien zal je in het westen van het land meer energie kunnen opwekken. Dit komt doordat de zon-instraling in het westen hoger is dan in het midden of het oosten van het land.
Richting en hellingsgraad zonnepanelen
Op het zuiden gerichte zonnepanelen hebben over het algemeen het hoogste rendement. Richt je de panelen op het zuidwesten of het zuidoosten? Dan heb je ongeveer 10% minder opbrengst. Deze oriëntatie kan rendabel zijn, maar de terugverdientijd van de zonnepanelen zal langer zijn.
De minst goede oriëntaties zijn het westen en het oosten. Hier is het rendement 20% lager. Heb je een plat dak? Dan kan je dankzij een montagesysteem jouw panelen precies juist positioneren.
Een goede plaatsing van zonnepanelen is erg belangrijk wil je een optimaal rendement behalen. De ideale hellingsgraad voor zonnepanelen is 35 graden.
Is de hellingshoek meer dan 40 graden of minder dan 30 graden? Dan moet je rekenen dat de zonnepanelen 10% minder energie zullen opbrengen.
Belangrijk is dat jouw zonnepanelen niet in de schaduw van bomen of andere woningen geïnstalleerd worden. Hierdoor zal het rendement veel lager worden.
Rendement zonnepanelen: het effect van zonuren op het rendement
Je kan je afvragen of zonnepanelen kopen in een land als België wel rendabel is. Gelukkig voor de eigenaars van zonnepanelen werken ze ook goed op een bewolkte dag. Wolken houden maar een deel van het zonlicht tegen, het andere deel vangen de panelen wel op.
Zonnepanelen hebben een piekvermogen wanneer er geen wolken aan de hemel zijn en wanneer er een temperatuur van ongeveer 25 graden is.
Let bij de plaatsing van jouw zonnepanelen op de omgeving. Naast de hellingshoek en de temperatuur is het belangrijk dat er zo min mogelijk schaduw over jouw panelen valt.
Zijn de panelen in serie geschakeld dan kan schaduw op één paneel al nefast zijn voor het volledige systeem. Zijn de panelen parallel geschakeld, dan kan het minder kwaad dat de zon niet op elke stuk schijnt.
Laat je bijstaan door de beste installateurs. Zij zullen je in elke situatie kunnen bijstaan en je stap voor stap helpen zonnepanelen aanschaffen en plaatsen.
Bereken het rendement van jouw zonnepanelen
Tip: een correcte plaatsing van zonnepanelen is erg belangrijk voor jouw rendement. Laat de plaatsing van zonnepanelen over aan een ervaren installateur en geniet van het hoogst mogelijke rendement.
Type zonnepanelen
Er zijn vier verschillende soorten zonnepanelen. Monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen wekken over het algemeen het meeste energie op.
Monokristalllijn zonnepanelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per vierkante meter dan de polykristallijn panelen Deze eerste zijn voor een klein dak de beste oplossing. Hieronder deze en de ander voorbeelden van types panelen:
1. Monokristallijn
Monokristallijn zonnepanelen zijn panelen met het hoogste rendement per oppervlak. Doordat het productieproces langer en intensiever is dan deze van polykristallijn zonnepanelen zijn ze 10% duurder dan deze. Ze zijn de beste oplossing voor mensen met een klein dakoppervlak.
2. Polykristallijn
Heb je een beperkt budget, maar voldoende plaats op jouw dak? Dan zijn dit type panelen de beste keuze voor jou. Ze zijn goedkoper dan het vorige type, maar brengen minder op dan een monokristallijn zonnepaneel met dezelfde oppervlakte.
3. Amorf of dunne film zonnepanelen
Deze relatief nieuwe uitvinding is ondanks de hoge productiekosten, eenvoudig te maken. Ze hebben een groter oppervlak nodig dan de kristallijnzonnepanelen, maar presteren beter bij hogere temperaturen.
Heb je een groot dak, maar is de oriëntatie niet ideaal? Dan kies je best voor deze panelen. Het zijn flexibele zonnepanelen en ogen het mooist door de diepzwarte, matte schijn.
4. Glas-glas zonnepanelen
Glas-glas panelen hebben zowel aan de achterkant als aan de voorkant een glazen plaat in de plaats van een achterzijde van kunststof folie. Hierdoor hebben de panelen een langere levensduur en een hoog rendement.
Ze kosten dan ook ongeveer 20 % meer dan traditionele zonnepanelen. Ze zijn ideaal voor wie meer kan investeren in zonnepanelen. De panelen behouden na 30 jaar zelfs nog 87 % van hun piekvermogen.
Een zonne-expert kan jou helpen de beste keuze te maken
Rendement zonnepanelen bij slecht weer
Ook bij bewolkt weer leveren jouw zonnepanelen energie. Ze hebben een hogere opbrengst op zonnige dagen, maar bij slecht weer zetten ze het zonlicht dat ze opvangen om in energie. Te warm weer is niet beter. Op warme zonnige dagen kan een zonnepaneel wel 65 graden worden.
Je verliest ongeveer een halve procent per graad boven de 2°C. Bij een temperatuur van 65 verlies je dus zo’n 20% van de opbrengst.
Vermogen zonnepanelen in de winter
Wanneer tegen het eind van het jaar de winter in het land komt krijgen zonnepanelen het moeilijker. Niet enkel een gebrek aan zonlicht, maar ook sneeuw- en vorstbedekking zorgen voor veel opbrengstverlies.
Wil je in de winter een hoog rendement houden? Zet jouw zonnepanelen dan in een hellingshoek van 40 graden. Zo rolt de sneeuw bij zachte temperaturen makkelijk van het paneel af.
Vergeet de hellingshoek in de lente niet opnieuw aan te passen. Een sneeuwlaag op een zonnepaneel zorgt ervoor dat zonlicht niet meer tot op het oppervlak geraakt. Dit is dubbel jammer gezien zonnepanelen beter presteren bij een lage temperatuur.
Naast sneeuw moet je ook opletten met vorst. Water zet bij vriestemperaturen zo’n 9% uit. Voeg antivries toe aan je collector om te vermijden dat er spanning op je leidingen komt te staan.
1. Zonnepanelen wekken in de winter 30% van je energie op
Doordat winterdagen veel korter zijn dan de dagen in de lente/zomer is het niet raar dat ook jouw energieopbrengst veel lager is. Heb je een heldere winterdag? Dan kan je nog altijd veel energie opwekken. Deze dagen zijn jammer genoeg niet zo heel erg veel voorkomend. Daarom kan je voor een gemiddelde winterdag rekenen op een rendement van 30 %.
Tijdens de winter is er niet enkel minder zonlicht, de zon bevindt zich ook lager. Om zo veel mogelijk van deze zon op te vangen is een hoek van 60 graden ideaal.
Voor de ideale hellingshoek vraag je best inlichtingen aan een zonne-expert. Zij kunnen je helpen met al jouw vragen en ervoor zorgen dat je in de winter het beste rendement blijft behalen.
2. Sneeuw zorgt voor extra lichtinval
Bevindt er zich een dikke sneeuwlaag op de zonnepanelen? Dan zal dit enkel nadelig zijn. Een dunne sneeuwlaag zal wel vanzelf wegsmelten.
Een dun laagje sneeuw rond de panelen kan het rendement van de panelen zelfs verhogen. De zon weerkaatst in de sneeuw en zorgt zo voor lichtinval in verschillende hoeken van het paneel.
3. Kou verhoogt de prestaties van zonnepanelen in de winter
Dat zonnepanelen in de winter minder energie opleveren heeft niets te maken met de prestaties van de zonnepanelen. Het is zelfs zo dat de koudere temperaturen voor een hoger rendement zorgen. Koude zonnige dagen hebben zelfs een 10 % hoger rendement.
Vind een ervaren installateur in jouw buurt
Welke zonnepanelen hebben het hoogste rendement per vierkante meter in België?
De panelen die op dit moment het hoogste rendement geven zijn de zonnepanelen van SunPower: meer precies SunPower Maxeon 6 AC. Ze halen een rendement tot wel 22,8 % bij een vermogen tot 440 Wp.
Het zijn dure zonnepanelen, maar zijn voor een langetermijninvestering de beste keuze. SunPower geeft daarnaast niet de gemiddelde 12 jaar garantie, maar bieden bij deze panelen een garantie van maar liefst 40 jaar.
Hoge opbrengst zonnepanelen in 2024: slimme en interessante investering of niet?
Is het anno 2024 nog steeds interessant om te investeren in zonnepanelen? Ondanks het verdwijnen van de terugdraaiende teller zijn zonnepanelen nog steeds erg interessant en rendabel.
Dankzij verschillende subsidies kan je de aankoopprijs van zonnepanelen een beetje drukken. Zo krijg je bijvoorbeeld een installatiepremie tot 750 euro.
Normaal zou het premiebedrag begin 2024 verminderen van 750 euro naar 375 euro. Maar de Vlaamse overheid heeft recent beslist de premies voor zonnepanelen vervroegd stop te zetten. De einddatum is nu 1 januari 2024.
Rendabele investering
Jouw energiefactuur zal dalen en na zes tot tien jaar zijn de panelen terugbetaald. Hierna maak je er enkel nog winst op. Je betaalt alleen voor de stroom die je werkelijk van het net haalt. Daarnaast krijg je een vergoeding voor de stroom die jouw zonnepanelen opwekken, maar die aan het net teruggegeven wordt.
Compensatiepremies
Installeerde je jouw zonnepanelen voor 2021? Dan kan je een compensatiepremie krijgen tot 4.360 euro voor het verdwijnen van de terugdraaiende teller.
Injectietarief
het injectietarief is het bedrag dat je van jouw energieleverancier krijgt voor opgewekte stroom die je op het energienet zet. Dit tarief is afhankelijk van de energieleverancier. Momenteel verdien je hier tussen € 4,5 en € 10,9 per kWh aan. Er zijn ook leveranciers die niets geven voor deze stroom. Laat je daarom goed informeren.
Ook interessant voor jou:
Wat is het echte rendement van zonnepanelen?
Wat leveren 10 zonnepanelen op per dag?
Hoe goed werken zonnepanelen in de winter? Hoeveel rendement?
Kan ik gemakkelijk overstappen naar een andere energieleverancier?
PID-box: geen rendementsverlies meer
Het rendement van zonnepanelen verminderd na verloop van tijd. Tot nu toe was die een onoplosbaar probleem. De PID-box is het eerste toestel op de markt die hier verandering in kan brengen. ‘s Nachts herstelt het de beschadigde zonnepanelen door een elektrische lading door de cellen te sturen.
Na 40 dagen is het rendement van de zonnepanelen al herstelt tot 98%. Wil je geen stroom verliezen? Dan sluit je best een PID-box aan.
Raadpleeg lokale installateurs en vergelijk vrijblijvend tot 5 gratis offertes
Vraag advies aan ervaren vakmannen en krijg uitgebreid informatie over het rendement van jouw zonnepanelen. Laat je bijstaan en kies zo zonnepanelen op maat van jouw dak.