Wat is het rendement van zonnepanelen?

Rendement zonnepanelenHet rendement van zonnepanelen is afhankelijk van meerdere factoren. Een zeer belangrijk punt voor het optimaal renderen van zonnepanelen is ongetwijfeld de ligging van de panelen.

Drie gezinnen met dezelfde panelen kunnen toch een totaal ander rendement hebben. Dat is afhankelijk van de plek waar de zonnepanelen geïnstalleerd zijn. Ieder huis is anders gericht en de panelen zullen bij het ene huis meer zonlicht ontvangen dan bij het andere.

Streef je naar een groene toekomst en een lagere energiefactuur? Dan is een nieuwe zonnepaneel-installatie een stap in de goede richting. Wil je genieten van een optimaal rendement, dan moeten de zonnepanelen kunnen genieten van ideale omstandigheden. Wij zetten deze even voor jou op een rijtje.

Factor 1: de oriëntatie van je zonnepanelen

Het is essentieel dat zonnepanelen goed georiënteerd zijn bij hun installatie zodoende zoveel mogelijk zonlicht te kunnen opvangen. Gewoonlijk wordt aangeraden om de panelen naar het zuiden te orïenteren. Maar geen paniek: kan je de zonnepanelen niet naar het zuiden oriënteren, dan kun je ook opteren om deze naar het zuidoosten of het zuidwesten te richten.

Belangrijk is dat je zonnepanelen zich vooral niet op een schaduwplek bevinden. Dit kan namelijk heel wat jammerlijke gevolgen hebben op het rendement. Laat je vooraf dus steeds adviseren door de zonnepanelen-installateur en kijk samen met hem of er geen kans bestaat dat je zonnepanelen overschaduwd wordt door een boom of het huis van de buren.
 

Ontvang GRATIS advies van een zonnepaneel-expert

 

Factor 2: een hellingsgraad van 30°

Is de oriëntatie bepaald, dan zal de installateur ook rekening moeten houden met de hellingsgraad. In de beste omstandigheden is een hellingshoek van 30° aangeraden.

Hellingsgraad Westen Oosten Zuid-westen Zuiden Zuid-oosten
30° 90% 96% 100% 96% 90%
45° 84% 92% 96% 92% 84%

Rendement zonnepanelen: het effect van zonuren op het rendement

We moeten uiteraard niemand uitleggen dat zonnepanelen in bepaalde landen veel meer zullen renderen dan in andere. Het aantal uren dat men vol zonlicht heeft zullen ongetwijfeld veel doen aan het rendement van je panelen.

Daarom is het ook zeer belangrijk vooraf verschillende tests te laten doen en diverse leveranciers te contacteren zodat men zeer goed kan uitrekenen waar men het beste de panelen kan plaatsen. Op die manier kan men vooraf uitrekenen op welke plek de zon ideaal zal invallen op de panelen.

De aanschaf van zonnepanelen is namelijk een investering die men niet jaarlijks doet dus moet de aankoop en plaatsing ook meteen goed zijn.

Laat je daarom adviseren door leveranciers die reeds ervaring hebben en die op de hoogte zijn van de werking van de verschillende soorten zonnepanelen. Deze mensen zullen jou perfect de nodige uitleg kunnen verschaffen en jou kunnen bijstaan in het stap voor stap aanschaffen en plaatsen van de zonnepanelen.

Het rendement van jouw zonnepanelen zal op die manier ook het hoogst zijn, wat betekent dat je op de vlugst mogelijke manier jouw investering zal kunnen terugwinnen. En dat is toch uiteraard de bedoeling van iedereen die zonnepanelen laat plaatsen, niet?

Bereken het rendement van uw zonnepanelen

Wil je zelf het rendement van je zonnepanelen installatie berekenen? Maak dan gratis gebruik van onze calculator. Je krijgt snel een berekening van het rendement van zonnepanelen op je dak, hun terugverdientijd en je kunt gratis offertes aanvragen en vergelijken:

Stap 1: Maak uw keuze

Wat wilt u berekenen? (meerdere opties mogelijk)

Stap 2: Beschrijf uw woning

Waar kunt u de zonnepanelen plaatsen?

Wat is de oriëntatie van dit hellend dak?

Ideaal
We hebben de oppervlakte van uw dak nodig.
Bedankt
We hebben het bouwjaar van uw woning nodig (minstens 1 m²).
Goed zo
We moeten het energieverbruik van uw woning kennen.
Stap 3: Uw gegevens
Leuke naam
We hebben jouw voornaam nodig...
Goed zo!
We hebben jouw achternaam nodig...
Perfect
Oeps, er zit een foutje in dit e-mail adres...
Bedankt, je bent er bijna!
Oei, dit lijkt geen geldig telefoonnummer te zijn...
Goed zo!
We hebben jouw adres nodig om de berekening te maken...
Goed zo!
Oei, deze postcode bestaat niet in België...
Ideaal
Geef een geldige gemeente in.
Wij respecteren uw privacy
Na uw aanvraag brengen we u in contact met een dealer van de gekozen elektrische wagens uit uw buurt. Wij bewaren uw gegevens zodat u uw aanvraag verder kunt opvolgen, overeenkomstig de europese GDPR wetgeving kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid.

 

Rendement volgens soort zonnepanelen

Monokristalijne zonnepanelen hebben een beter rendement dan polykristalijne zonnepanelen. Maar in België is het vaak toch beter om te kiezen voor de polykristalijne zonnepanelen aangezien deze beter presteren bij lagere temperaturen of bij veel bewolking.

Levensduur van zonnepanelen

Naast rendement is het belangrijk dat je rekening houdt met de levensduur van zonnepanelen.

Wanneer een pv-paneel een oppervlakte van 1 vierkante meter heeft, levert hij per jaar ongeveer tegen de 950 kWh per kWp op. Gemiddeld gebruikt een doorsnee gezin per jaar 2500 à 4000 kWh. Als je rekent dat je ongeveer 15 cent per eenheid betaalt, maak je in het begin geen winst aangezien de installatie van zonnepanelen erg veel kost.

Maar als je dit uitrekent op lange termijn, heb je na tien jaar de investering al terugverdiend. De levensduur van een zonnepaneel bedraagt gemiddeld 40 jaar. Zo is een investering in zonnepanelen vanzelfsprekend interessant. Je maakt namelijk gedurende meer dan 30 jaar pure winst op je energieverbruik.

Zonnepanelen zijn ook in de winter rendabel

Het rendement van zonnepanelen wordt internationaal uitgedrukt aan een temperatuur van 25°C. Van zodra de panelen warmer worden dan 25°C zakt hun rendement met 0.5% per graad. Op een hete zomerdag, wanneer het buiten rond de 30°C warm wordt bereiken de zonnepanelen (in volle zon) al snel een temperatuur van 45°C en verliezen ze zo 10% van hun rendement.

Energiefactuur zonnepanelen

Aan de andere kant worden zonnepanelen net efficiënter op een koude dag. Ze zullen wel minder zonlicht krijgen, maar kunnen efficiënter gebruik maken van dit licht.

1. Zonnepanelen wekken in de winter 30% van je energie op

Ook tijdens koude winters leveren zonnepanelen dus energie op. De energieopbrengst die je hieruit haalt hangt echter af van de uren daglicht en de hoeveelheid zonnestraling. Met 8 uur zonlicht per dag in de winter is het niet abnormaal dat de energieopbrengst tijdens de wintermaanden iets lager ligt dan in de zomer. Echter kan een heldere winterdag meer energie opwekken dan een bewolkte zomerdag.

Gemiddeld kan je in de winter rekenen op een rendement van 30%. Wil je een nog hoger rendement behalen, dan dien je, indien mogelijk, de hellingshoek van je zonnepanelen aan te passen.

Tijdens de wintermaanden bevindt de zon zich namelijk lager. Heb je zonnepanelen met een verstelbare hellingshoek, dan is een hoek van 60° de ideale plaatsing. Door deze hellingshoek te kiezen verwijder je bovendien de dikke sneeuwlaag van de zonnepanelen.

2. Sneeuw zorgt voor extra lichtinval

Sneeuw op zonnepanelen wordt dikwijls als nefast gezien. Dit kan inderdaad het geval zijn als een dik pak sneeuw aanwezig is. Is er echter slechts sprake van een dun laagje, dan zal deze door de zonnepanelen zelf of door de zon bij hogere temperaturen worden weggesmolten.

Integendeel, een dun laagje sneeuw rond de panelen kan bij lage temperaturen het rendement ervan verhogen. De omliggende sneeuw weerkaatst de zon en zorgt zodoende voor extra licht in andere hoeken van de panelen.

3. Kou verhoogt de prestaties van de zonnepanelen in de winter

Dat zonnepanelen tijdens de koude wintermaanden minder goed presteren is een misvatting die door velen wordt gemaakt. Zonnepanelen renderen namelijk op daglicht en hebben dus geen warmte nodig om hun energie te produceren. Teveel warmte kan juist een negatief effect hebben op de energieopbrengst. Dit is te wijten aan het materiaal (silicium) waaruit zonnepanelen bestaan.

De wijze waarop de panelen op het dak bevestigd zijn speelt ook een grote rol. Er moet steeds voldoende ruimte zijn tussen de dakpannen en de panelen zodat de wind voor een natuurlijke verkoeling kan zorgen. Koud en zonnig zijn dus de ideale omstandigheden voor zonnepanelen en kunnen het rendement ervan tot met 10% verhogen.

Zonnepanelen plaatsen via een groepsaankoop blijken nooit eerder zo populair te zijn geweest. Dit blijkt o.a. uit het aantal gezinnen die via Samengoedkoper.be al aan een groepsaankoop voor zonnepanelen hebben deelgenomen. Het principe is dan ook zeer eenvoudig. Iedereen kan zich vrijblijvend inschrijven en op die manier een kwalitatieve zonnepaneelinstallatie aankopen aan een interessante prijs….

Verder lezen

Wie prijzen vergelijkt en de juiste keuzes maakt verdient zijn investering in “no-time” terug. De terugverdientijd kan je eenvoudig zelf berekenen.

Verder lezen