Mobiele zonnepanelen: voordelen, prijs en werking

Er zijn heel wat soorten zonnepanelen. Een daarvan is mobiele zonnepanelen. In dit artikel leggen we uit wat mobiele zonnepanelen zijn, welke voordelen en nadelen ze hebben en hoe ze precies functioneren. Bovendien geven we een handig overzicht van vier modellen mobiele zonnepanelen

Ben je op zoek naar installateurs mobiele zonnepanelen? Of wil je meer informatie of advies? Vul dan het offerteformulier in en kom direct in contact met meerdere vakmannen.

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes

Wat zijn mobiele zonnepanelen nu precies? 

Mobiele zonnepanelen zijn zonnepanelen die je gemakkelijk naar verschillende locaties kunt verplaatsen. Dit komt omdat deze panelen niet op het elektriciteitsnet moeten worden aangesloten. Dat is een groot voordeel ten opzichte van reguliere zonnepanelen. 

Mobiele zonnepanelen beschikken over een ingebouwde accu die zonne-energie opslaat. Daarnaast hebben mobiele zonnepanelen ook een buffer voor piekbelasting en zonnecollectoren die energie opwekken. Hoeveel energie je opwekt en verbruikt, kan je aan de hand van een app bijhouden.

Je hebt geen dak nodig om mobiele zonnepanelen te plaatsen: je kunt ze snel met een eenvoudig bevestigingssysteem ophangen aan de gevel of het balkon.

Een andere optie is om ze in de tuin of op het terras te plaatsen aan de hand van een speciale frame. Zorg er vooral voor dat ze op een locatie zijn met voldoende zonlicht. 

Mobiele zonnepanelen worden vaak gebruikt bij huurwoningen. Huurders hebben namelijk niet altijd de toestemming van de eigenaar om zonnepanelen op het dak te plaatsen.

Ook festivals of bouwlocaties gebruiken mobiele zonnepanelen om duurzame energie op te wekken.

mobiele zonnepanelen

Draagbare versus klassieke zonnepanelen

Klassieke zonnepanelen kun je niet verplaatsen eenmaal ze op je dak liggen. Bovendien moeten ze op het elektriciteitsnet aangesloten zijn.

Ze zijn echter wel duurzamer, hebben een hogere opbrengst en zijn uiteindelijk voordeliger om aan te schaffen dan draagbare zonnepanelen.

Draagbare of mobiele zonnepanelen kan je makkelijk verplaatsen en meenemen naar eender welke locatie waar je geen aansluiting op het elektriciteitsnet hebt.

Ze wekken stroom op uit een duurzame energiebron, maar zijn toch een stuk minder milieuvriendelijk dan de klassieke zonnepanelen. Ook kosten mobiele zonnepanelen redelijk veel en ligt de opbrengst een stuk lager.

Op zoek naar een installateur?

Waarom kiezen voor mobiele zonnepanelen?

Mobiele zonnepanelen komen met heel wat voordelen:

  • Mobiele zonnepanelen moeten niet aan een elektriciteitsnetwerk gekoppeld worden. Dit geeft ze een grote bewegingsvrijheid: op iedere gewenste locatie kan je zonne-energie opwekken en verbruiken. 
  • Mobiele zonnepanelen zijn in uiteenlopende formaten beschikbaar. Hierdoor kunnen ze in verschillende toepassingen van pas komen. Enerzijds zijn er mobiele zonnepanelen die je volledige camper van energie kunnen voorzien, anderzijds zijn er die voldoende energie opwekken om je mobiele telefoon van stroom te voorzien.
  • Het is goedkoper en duurzamer dan energie opwekken uit het elektriciteitsnet.  

Zijn er ook nadelen? 

Er zijn ook enkele nadelen aan mobiele zonnepanelen verbonden: 

  • Mobiele zonnepanelen wekken inderdaad duurzame energie op, maar ze zijn zeker niet zo milieuvriendelijk als reguliere zonnepanelen. De ingebouwde accu en vooral de stoffen die in deze accu’s zitten, zijn erg schadelijk voor het milieu. 
  • Het rendement van mobiele zonnepanelen is een stuk lager dan dat van reguliere zonnepanelen. Van zodra de accu volledig opgeladen is, stoppen mobiele zonnepanelen met het opnemen van zonne-energie. Reguliere zonnepanelen blijven opgewekte energie naar het elektriciteitsnetwerk terugkoppelen. Dit maakt dat ze gemiddeld genomen dubbel zoveel energie opwekken dan mobiele zonnepanelen. 
  • De aanschafkosten per 100 Wattpiek ligt aanzienlijk hoger bij mobiele zonnepanelen dan bij klassieke zonnepanelen.
kleine mobiele zonnepanelen

Waarvoor mobiele zonnepanelen gebruiken? 

Mobiele zonnepanelen kan je voor uiteenlopende zaken gebruiken. Hieronder sommen we ter inspiratie enkele voorbeelden op. 

Camping van stroom voorzien 

Mobiele zonnepanelen kunnen gemakkelijk gebruikt worden om je camper van stroom en licht te voorzien. Zo kan je apparaten als de koelkast, lichten of zelfs een televisie gemakkelijk en duurzaam gebruiken.

Boot van stroom voorzien 

Ook een boot kan je aan de hand van mobiele zonnepanelen eenvoudig van stroom voorzien. Je hebt altijd een laadbron dichtbij om de accu van je boot en eventuele bootaccessoires op te laden. 

Mobiele telefoon opladen 

Je kan mobiele zonnepanelen ook voor kleinere toepassingen gebruiken zoals het opladen van je mobiele telefoon of andere digitale gadgets zoals een laptop of tablet. 

Beveiligingscamera opladen 

Vandaag bestaan er heel wat beveiligingscamera’s waaraan je een zonnepaneeltje kan vasthechten. Zo kan je de camera aan de hand van zonne-energie opladen. Netstroom heb je dan niet meer nodig. Met een paar uur zon is de beveiligingscamera volledig opgeladen.  

Powerbank 

Sommige powerbanks hebben ingebouwde zonnecellen. Wanneer die voldoende zonlicht opnemen, produceren ze stroom die vervolgens naar de interne accu van de powerbank gaat. 

draagbare panelen

Draagbare zonnepanelen kopen of huren? 

Je kunt mobiele of draagbare zonnepanelen zowel kopen als huren. Voor gerichte prijzen contacteer je best een vakman. Door het offerteformulier hieronder in te vullen, kom je gemakkelijk in contact met meerdere zonnepanelen-specialisten. 

Op zoek naar richtprijzen?

De werking van mobiele zonnepanelen 

Mobiele of draagbare zonnepanelen hebben twee ingebouwde aggregaten. Het eerste aggregaat bestaat uit de zonnepanelen, de accu’s en de omvormers.

Zij hebben geen uitstoot, geluid of brandstofverbruik. Het tweede aggregaat is een bio-diesel-aggregaat dat op basis van brandstof werkt. Deze brandstof is biologisch omdat het vanuit plantenresten vervaardigd wordt. 

Deze twee aggregaten werken samen om duurzame zonne-energie op te wekken. Stel dat de zon op een gegeven moment niet meer schijnt, dan schakelen de generatoren over van zonne-energie naar de batterij.

Wanneer de batterij leeg is, wordt het bio-diesel-aggregaat gebruikt. Dit zorgt ervoor dat je in geen enkele situatie zonder stroom komt te zitten.  

De werking van deze mobiele panelen is eenvoudig. De zonnecollectoren van de zonnepanelen wekken zonne-energie op en de omvormers zetten deze om in stroom.

Vervolgens slaat de accu deze stroom op. Er is ook een buffer voor piekbelasting. De hoeveelheid energie die je opwekt en verbruikt, kan je bijhouden aan de hand van een app. 

Het voordeel van mobiele zonnepanelen is dat zowel grote organisaties als particulieren ze kunnen gebruiken. De toepassingsmogelijkheden zijn breed door de grote bewegingsvrijheid van deze panelen. 

smalle panelen

Hoeveel modellen bestaan er?

Mobiele zonnepanelen komen in verschillende modellen voor. De maten lopen van 6 kVA tot 120 kVA. We bespreken hieronder vier modellen: die van 6 kVA, 15 kVA, 45 kVA en 120 kVA.  

Model 1: 6 kVA

Het model van 6 kVA heeft een onderstel dat door een hefwagen gemakkelijk verplaatst kan worden. Het bestaat uit twee systemen die voor een constante levering van stroom zorgen:  

  • De opgewekte zonne-energie in combinatie met de batterijcapaciteit.  
  • Het bio-diesel-aggregaat dat in werking treedt wanneer er niet genoeg zonne-energie opgewekt wordt. 

Een model van mobiele zonnepanelen met 6 kVA zorgt voor voldoende stroom om bijvoorbeeld een schaftwagen, mobiele beveiliging of gereedschap perfect te laten functioneren. 

Gemiddeld bespaar je met dit model 318 kilogram CO2 en 513 gram stikstof per week. 

Model 2: 15 kVA

Het model van 15 kVA heeft een aanhangwagen die door een doorsnee bestelauto verplaatst kan worden. Ook dit model heeft twee aggregaten die ervoor zorgen dat je altijd van stroom voorziet bent: 

  • De opgewekte zonne-energie in combinatie met de batterijcapaciteit.  
  • Het bio-diesel-aggregaat dat in werking treedt wanneer er niet genoeg zonne-energie opgewekt wordt. 

Gemiddeld bespaar je met dit model 422 kilogram CO2 en 681 gram stikstof per week. 

Model 3: 45 kVA

Het model van 45 kVA heeft een aanhangwagen die door een doorsnee bestelauto verplaatst kan worden. Het bestaat uit twee systemen die voor een constante levering van stroom zorgen:  

  • De opgewekte zonne-energie in combinatie met de batterijcapaciteit.  
  • Het bio-diesel-aggregaat dat in werking treedt wanneer er niet genoeg zonne-energie opgewekt wordt. 

Een model van mobiele zonnepanelen met 45 kVA zorgt voor voldoende stroom om bijvoorbeeld een ketenpark, groot materieel of een tijdelijke aansluiting goed te laten werken. 

Gemiddeld bespaar je met dit model 845 kilogram CO2 en 1.363 gram stikstof per week. 

Model 4: 120 kVA

Het model van 120 kVA heeft een aanhangwagen die door een doorsnee bestelauto verplaatst kan worden. Ook dit model heeft twee aggregaten die ervoor zorgen dat je altijd duurzame energie ter beschikking hebt: 

  • De opgewekte zonne-energie in combinatie met de batterijcapaciteit.  
  • Het bio-diesel-aggregaat dat in werking treedt wanneer er niet genoeg zonne-energie opgewekt wordt. 

Een model van 120 kVA zorgt voor voldoende stroom om bijvoorbeeld groot elektrisch materieel op te laden of om een woningbouw of groot werk van tijdelijke duurzame energie te voorzien. 

Gemiddeld bespaar je met dit model 2.538 kilogram CO2 per week en 4.096 gram stikstof per week. 

kleine PV-panelen

Ook interessant voor jou:

Kan ik zonnepanelen plaatsen zonder aansluiting op net?

Het is mogelijk om zonnepanelen te laten plaatsen zonder een aansluiting op het net. Deze aansluitingen worden off-grid systemen genoemd. Mobiele zonnepanelen moeten bijvoorbeeld niet aan een elektriciteitsnetwerk gekoppeld worden. Ze beschikken namelijk over hun eigen omvormer en batterij. 

Wat zijn de beste accu’s voor zonnepanelen? 

Een populaire accu voor zonnepanelen is de deep-cycle AGM loodaccu. Ze kunnen vaak opgeladen en ontladen worden. Daarom zijn ze goed geschikt voor verschillende systemen die gebruik maken van zonne-energie. 

Hebben plug in zonnepanelen een batterij? 

Plug in zonnepanelen of zonnepanelen met een stekker hebben geen batterij. Ze hebben wel hun eigen omvormers. Daarom kan je ze makkelijk aan het elektriciteitsnet koppelen zonder de meter aan te passen. 

Hoe werkt een mobiel zonnepaneel?

De werking van mobiele zonnepanelen is eenvoudig. De zonnecollectoren wekken zonne-energie op en de omvormers zetten deze om in stroom. Vervolgens slaat de accu deze stroom op. Ook is er een buffer voor piekbelasting. De hoeveelheid energie die je opwekt en verbruikt, kan je vaak ook bijhouden aan de hand van een app. 

Hoeveel zonnepanelen op een stopcontact met stekker?

Je kunt per stopcontact 1 set zonnepanelen bestaande uit 2 stuks van maximaal 600 Wp aansluiten. Als je stopcontacten in de meterkast over meerdere groepen verdeeld zijn, kan je op elke groep 1 of 2 stuks zonnepanelen aansluiten. 

Wil je meer weten over mobiele zonnepanelen? Raadpleeg experts in je buurt!

Ben je van plan om mobiele zonnepanelen aan te schaffen? Of wil je extra advies en informatie op maat inwinnen? Vul dan onderstaand offerteformulier in. Zo kom je gemakkelijk in contact met meerdere vakmannen en kan je hun tarieven vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.