Boiler zonnepanelen: soorten, prijs en werking

Ben je geïnteresseerd in het gebruik van zonne-energie voor het verwarmen van water in je huis? Dan is een zonneboiler wellicht de juiste keuze voor jou.

In dit artikel gaan we dieper in op de werking, verschillende soorten en de prijs van zonneboilers. We vergelijken ook de zonneboiler met de warmtepompboiler en bespreken of je een vergunning nodig hebt.

Daarnaast kijken we naar de mogelijkheid om je zonneboiler aan te sluiten op zonnepanelen en benadrukken we het belang van het raadplegen van verschillende installateurs in je buurt voor advies op maat.

Vergelijk vrijblijvend offertes en bespaar

Wat is een zonneboiler?

Met een zonneboiler in combinatie met zonnepanelen kan je het verwarmingswater in je huis, maar ook water voor andere huishoudelijke taken zoals douchen en afwassen, op een energiezuinige manier verwarmen. Het gebruik van deze boiler kan aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van je energieverbruik en het verlagen van je energierekening.

Zonneboiler versus warmtepompboiler

Nu je bekend bent met een zonneboiler, is het ook interessant om de verschillen te bespreken tussen een zonneboiler en een warmtepompboiler.

Beide systemen zijn duurzame opties in tegenstelling tot een elektrische boiler. Er zijn wel enkele belangrijke verschillen.

Een zonneboiler maakt gebruik van zonneenergie om water direct te verwarmen, terwijl een warmtepompboiler warmte uit de omgeving haalt en deze gebruikt om water te verwarmen.

Een zonneboiler is afhankelijk van voldoende zonlicht om efficiënt te werken, terwijl een warmtepompboiler het hele jaar door kan functioneren, zelfs bij lagere temperaturen.

Daarentegen kan een zonneboiler in de zomermaanden een hogere opbrengst hebben, omdat er meer zonlicht beschikbaar is. 

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes

Heb ik een vergunning nodig?

In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig voor het plaatsen van een zonneboiler op je dak. Voor een zonneboiler op een hellend dak moeten de zonnecollectoren de helling van het dak volgen. Bij platte daken is de maximale uitsteek van de installatie in Vlaanderen één meter boven het dak.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gelden specifieke regels, waarbij de zonneboiler op het dak niet zichtbaar mag zijn.

In sommige uitzonderlijke situaties kan een vergunning vereist zijn. Het is altijd verstandig om bij twijfel contact op te nemen met het lokale bestuur. 

Er zijn echter situaties waarin een vergunning wel nodig is, zoals bij het plaatsen van een zonneboiler op de grond voor het verwarmen van een zwembad, of bij geklasseerde gebouwen. Ook als de zonneboiler niet voldoet aan de normale normen, kan een vergunning vereist zijn.

boiler zonnepanelen

Hoeveel soorten zonneboilers bestaan er? 

1. Klassieke zonneboiler

Een klassieke zonneboiler bestaat uit een los voorraadvat en een collector van 3 tot 7 m². Het water wordt in een collectorvat gepompt, waarna het warme water via een warmtewisselaar en waterleidingen naar de gewenste plekken in huis wordt geleid.

Hoewel een klassieke zonneboiler niet voldoende is om een volledige woning van sanitair warm water te voorzien, kan het worden gecombineerd met een klassieke verwarmingsketel om aan de behoeften te voldoen.

2. Compacte zonneboiler

Een compacte zonneboiler verwarmt het water rechtstreeks in een geïsoleerde collector, zonder apart voorraadvat. Dit type zonneboiler neemt minder ruimte in op het dak en is geschikt voor huishoudens met beperkte beschikbare ruimte.

Houd er rekening mee dat een compacte zonneboiler mogelijk niet voldoende is om een groot gezin volledig van warm water te voorzien, dus een aparte naverwarmer kan nodig zijn.

3. Cv-zonneboiler

Een cv-zonneboiler is een systeem waarbij een extra warmtewisselaar is aangesloten op de centrale verwarmingsketel. Dit zorgt voor een constante watertemperatuur zonder de noodzaak van een aparte naverwarmer.

Een cv-zonneboiler is geschikt voor huishoudens die een geïntegreerd systeem willen zonder extra componenten.

4. Zonneboilercombinaties

Zonneboilercombinaties bieden de mogelijkheid om zowel centrale verwarming als sanitair water te voorzien met behulp van één zonneboiler.

Deze systemen hebben vaak een geïntegreerde gasbrander om warm water te produceren en kunnen het voorraadvat gebruiken voor zowel verwarming als sanitair water. Zonneboilercombinaties zijn ideaal voor huishoudens die een geïntegreerde oplossing wensen. 

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Wat is de prijs van een zonneboiler? 

De prijs van een zonneboiler varieert afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het merk, de productiecapaciteit en het volume van het voorraadvat.

In 2024 kost een zonneboiler gemiddeld tussen de 4.000 euro en 6.000 euro, inclusief btw en plaatsing. De prijs wordt ook beïnvloed door het aantal personen in het huishouden:

 • 1 – 2 personen: 150 liter – 3.500 – €4.500 euro 
 • 3 – 4 personen: 250 liter – 5.000 – 6.000 euro
 • 5 – 6 personen: 350 liter – 6.500 – €7.500 euro

Natuurlijk hou je er best rekening mee dat je de investering in een zonneboiler in combinatie met zonnepanelen kan terugverdienen door de lagere energiekosten voor het verwarmen van sanitair water. 

Welke factoren spelen een rol?

Factor 1: Omvang van het systeem

De omvang van het systeem, met name het volume van het voorraadvat, heeft invloed op de prijs. Hoe groter het gezin, hoe meer collectoren er nodig zijn en hoe hoger de investering.

Factor 2: Soort collector

Het type collector dat wordt gebruikt, zoals vlakkeplaatcollectoren of vacuümbuiscollectoren, kan de prijs beïnvloeden. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en efficiëntie.

Factoren 3: Rendement en terugverdientijd van PV boiler

Het rendement van de zonneboiler wordt beïnvloed door factoren zoals de oriëntatie van de zonnecollectoren, de isolatie van de woning, de afstand tussen de collector en het voorraadvat, en het gebruikspatroon.

De terugverdientijd hangt af van de prijs van de installatie, eventuele premies en subsidies, en de jaarlijkse energiebesparing.

Heb ik recht op premies?

Er zijn premies beschikbaar voor de installatie van een zonneboiler. In 2024 kun je een premie van € 550/m² van je netbeheerder ontvangen, met een maximumbedrag van € 2.750, wat 40% van het factuurbedrag vertegenwoordigt.

Wel is het belangrijk dat de installatie wordt uitgevoerd door een erkende vakman. Let op de specifieke aanvraagprocedure bij de bevoegde instantie.

zonneboiler

Werking van zonneboiler

Een zonneboiler maakt gebruik van zonne-energie om warm water te produceren. Het systeem bestaat uit drie belangrijke onderdelen: de collector(en), het voorraadvat en de naverwarming.

De collector(en) vangen het zonlicht op en verwarmen een vloeistof die door buizen stroomt. Deze buizen lopen ook door het voorraadvat, dat zich meestal binnenshuis bevindt, direct onder de zonneboiler. Het voorraadvat bevat het water dat gebruikt wordt voor huishoudelijke doeleinden.

De vloeistof in de buizen geeft zijn warmte af aan het water in het voorraadvat, waardoor het water wordt opgewarmd. Afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht kan het water in het voorraadvat in de zomer een temperatuur tot 60 graden Celsius bereiken.

Installatie

Zonnecollectoren kunnen zowel op platte daken als schuine daken worden geïnstalleerd. Het is belangrijk dat de collectoren een optimale blootstelling aan zonlicht hebben voor een efficiënte werking. De installatie kan worden uitgevoerd door een professionele vakman die ervaring heeft met boilers.

Naverwarming

Aangezien zonne-energie niet altijd beschikbaar is, is er vaak naverwarming nodig om het sanitair water tot de gewenste temperatuur te brengen.

Een externe verwarmingsbron, zoals een cv-ketel, kan worden gebruikt om het water verder te verwarmen wanneer de zonneboiler niet voldoende warmte kan leveren.

In België moet je er rekening mee houden dat een zonneboiler niet het hele jaar door voldoende sanitair warm water zal produceren. Het wordt beschouwd als een systeem dat het energieverbruik kan verminderen, maar het is geen totaaloplossing.

Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en te begrijpen dat naverwarming soms noodzakelijk is om een constante warmwatervoorziening te waarborgen.

Ontdek de prijs van zonneboilers in jouw regio

Boiler aansluiten op zonnepanelen: alle voordelen en nadelen op een rijtje

Natuurlijk sommen we nog even alle troeven en minpunten op om zeker te zorgen dat je zonder vragen zit.

Troeven

 • Hernieuwbare energie: zonneboilers werken op zonne-energie, waardoor je onafhankelijk bent van fossiele brandstoffen of elektriciteit.
 • Kostenbesparend: met een zonneboiler bespaar je 50 tot 60% op je energieverbruik voor warm water, wat resulteert in lagere energiekosten.
 • Milieuvriendelijk: een zonneboiler verwarmt je sanitaire water op een ecologische manier, waardoor je de CO2-uitstoot door het gebruik van fossiele brandstoffen vermindert.
 • Compatibiliteit met bestaande systemen: een zonneboiler kan gemakkelijk worden geïntegreerd in bestaande verwarmingssystemen, waardoor het geschikt is voor zowel nieuwbouw als renovatie.

Minpunten

 • Hoge initiële kosten: de aanschaf en installatie van een zonneboiler kunnen een grote eenmalige investering vereisen.
 • Vereiste juiste positie: om optimaal te profiteren van zonlicht moeten de zonnecollectoren op een zuidelijk gericht dak worden geplaatst, anders kan het rendement verminderen.
 • Variabel rendement: aangezien zonneboilers afhankelijk zijn van zonlicht, kan het rendement variëren afhankelijk van de weersomstandigheden.
 • Geen opslag van overtollige warmte: in tegenstelling tot zonnepanelen voor elektriciteit, waar overtollige elektriciteit kan worden teruggeleverd aan het net, gaat overtollige warmte bij een zonneboiler verloren als het niet wordt gebruikt.
boiler aansluiten op zonnepanelen

Ook interessant voor jou: 

Welke boiler in combinatie met zonnepanelen?

Een zonneboiler is de meest geschikte keuze in combinatie met zonnepanelen, omdat het gebruikmaakt van zonne-energie om water op te warmen.

Kan elektrische boiler op zonnepanelen?

Een elektrische boiler kan werken op zonnepanelen, waardoor je gebruikmaakt van zelf opgewekte groene stroom voor het verwarmen van water.

Zonneboiler of elektrische boiler met zonnepanelen voor warm water?

Een zonneboiler heeft de voorkeur boven een elektrische boiler met zonnepanelen, omdat het efficiënter is en meer gebruikmaakt van duurzame energiebronnen.

Ontdek waar jij nog zonnepanelen kan plaatsen

Het is goed om te weten dat de mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen bijna eindeloos zijn. Je kunt zonnepanelen niet alleen op je dak plaatsen, maar ook op je boot, tegen de gevel, op je garage, schuur, veranda, pergola, carport en zelfs bij je jacuzzi. Bovendien is het mogelijk om zonnepanelen te koppelen aan je airco, elektrische cv-ketel of vijverpomp. De opties voor plaatsing en combinatie zijn haast grenzeloos. Daarom is het slim om, voor je begint, advies in te winnen bij experts. Zij kunnen je helpen de perfecte oplossing voor jouw situatie te vinden.

Wil je een zonneboiler kopen? Raadpleeg verschillende installateurs in je buurt!

Na het lezen van dit artikel is de kans groot dat je een zonneboiler wilt aanschaffen. Natuurlijk zit je met de vraag: waar begin ik? Gelukkig kunnen wij je helpen bij het vinden van de juiste installateurs in jouw buurt. Via ons platform kun je gratis offertes aanvragen en advies op maat krijgen.

Waarom zelf installateurs benaderen als wij het werk voor jou kunnen doen? Bespaar tijd en moeite door gebruik te maken van ons platform en vind snel de beste installateur voor jouw zonneboiler. Vul vandaag nog het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes en advies op maat!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.