Goedkope zonnepanelen: types, lage prijzen en bespaartips

De prijs voor zonnepanelen kan al snel oplopen, maar gelukkig zijn er manieren om goedkope zonnepanelen aan te schaffen.

Hier leggen we uit welke soorten goedkope zonnepanelen er zijn, hoeveel ze gemiddeld kosten en hoe je bijkomstig kan besparen.

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes

Welke zonnepanelen zijn het goedkoopst?

Goedkope zonnepanelen zijn systemen die niet geïntegreerd zijn tussen de dakbedekking, maar op een frame zijn geplaatst. Verder werken ze met een centrale omvormer en beschikken ze over een standaard mono- of polykristallijn.

Als je geïnteresseerd bent in goedkope zonnepanelen is het belangrijk om niet alleen maar naar de prijs te kijken. Je houdt best ook rekening met het beloofde vermogen, de garanties en het financieel rendement.

Een relatief duur systeem met een hoog rendement kan op die manier snel terugverdiend worden ondanks de hoge investeringskosten.

Een lagere kwaliteit zonnepaneel heeft een rendement van 14% of lager. Hiermee bespaar je waarschijnlijk wel op de aankoopprijs, maar zit je vast met een langere terugverdientijd.

Garanties op zonnepanelen

Garanties maken een heel groot verschil op de totaalprijs van je zonnepanelen. Een langere garantieperiode betekent ook een langere levensduur en zegt heel veel over de kwaliteit van het type paneel.

Hier geven we een kort overzicht van de drie beschikbare garanties:

  1. Fabrieksgarantie: de fabrieksgarantie wordt door de producent van de zonnepanelen afgegeven. De gebruikelijke duur van een fabrieksgarantie is 10 jaar.
  2. Vermogensgarantie: de kwaliteit van je zonnepanelen gaat elk jaar achteruit. Met de vermogensgarantie heb je de garantie dat je zonnepanelen na 10 jaar nog 80 à 90% van de oorspronkelijke opbrengst oplevert. Bij lagere opbrengsten heb je recht op een vergoeding.
  3. Installatiegarantie: de installatiegarantie betekent dat je garantie hebt op de installatie van je zonnepanelen en omvormer(s). Indien er binnen de 10 jaar problemen optreden, kan je hiervoor terecht bij jouw installateur.
garantie bij aankoop van zonnepanelen

Hoeveel soorten bestaan er?

Er bestaan een aantal verschillende soorten goedkope zonnepanelen.

1. Dunne film zonnepanelen

Dunne film zonnepanelen of ‘amorf’ panelen zijn de goedkoopste panelen. Het rendement is aanzienlijk lager met 6 tot 10% in tegenstelling tot andere, duurdere panelen.

Dunne film zonnepanelen zijn eenvoudig te plaatsen, omdat ze gemaakt zijn van buigzaam materiaal. 

2. Polykristallijn zonnepanelen

Polykristallijn zonnepanelen hebben een hoger rendement dan dunne film zonnepanelen. De prijs van deze zonnepanelen is bijgevolg hoger, maar nog steeds voordeliger dan monokristallijn panelen.

Wat kosten goedkope zonnepanelen gemiddeld?

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde prijs per aantal zonnepanelen en inclusief 6% btw:

Aantal zonnepanelenPrijs (incl. 6 % btw)
10€ 4.770
16€ 7.700
20€ 10.100

Vergelijk prijzen en offertes

Hoe kan ik besparen op de kosten?

De kwaliteit van je zonnepanelen is het allerbelangrijkste. Maar hier geven we alvast enkele extra tips om de kosten zoveel mogelijk te drukken.

1. Denk aan een centrale omvormer

Met een centrale stringomvormer worden zonnepanelen seriegewijs aangesloten op de centrale omvormer. Deze omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom dat bruikbaar is in huis.

In tegenstelling tot PV-panelen met micro-omvormers, zijn centrale stringomvormers ongeveer 25% goedkoper. Het nadeel van een centrale omvormer is wel dat wanneer één paneel minder opbrengt (bijv. bij schaduw), de andere panelen hier ook door beïnvloed worden.

2. Zonnepanelen plaatsen op een schuin dak

Als je de mogelijkheid hebt, raden we zeker aan om de zonnepanelen op een schuin dak te plaatsen. Dit scheelt heel wat in installatiekosten!

Het leggen van zonnepanelen op een plat dak is gemiddeld tussen de 10 – 20% duurder

Het nadeel van panelen op een schuin dak is dat het iets minder opbrengt. Je moet dan voor jezelf uitmaken of de 10 – 20% hogere installatiekosten dit waard zijn.

3. Aantal zonnepanelen

Een zonnepanelensysteem van onder de 5.000 Watt is meer dan voldoende om je huishouden van energie te voorzien. 

Als je installatie meer dan 5.000 Watt genereert heb je een 3-fase aansluiting nodig in je meterkast. Als je momenteel enkel een 1-fase hebt, dan kost een nieuwe 3-fase aansluiting gemiddeld € 900.

Dit is overbodig voor je huishouden en bespaar je best uit!

Kies bovendien ook voor minder zonnepanelen. Met een lager aantal of kleinere zonnepanelen maak je nog steeds gebruik van duurzame energie, maar beperk je toch nog steeds de kosten.

4. Zonnepanelen kopen met de buren 

Er wordt vaak een korting aangeboden op basis van kwantiteit. Het is daarom interessant om samen met je buren zonnepanelen aan te schaffen en zo een korting te krijgen op de aanschaf en installatie van je zonnepanelen pakketten.

Dit wil bovendien niet zeggen dat je de stroom hoeft te delen. Het gaat hier om twee individuele pakketten waar een korting op wordt geplaatst.

5. Zoeken naar een alternatief

Een alternatief op het kopen van zonnepanelen is om ze simpelweg te huren. Je betaalt ongeveer € 55 per maand en je kan meteen genieten van het rendement zonder investering vooraf.

Op langere termijn is huren waarschijnlijk niet je beste keuze, aangezien het moeilijk kan zijn om winst te blijven maken op de gehuurde panelen. Voor kortere periodes is dit echter een heel gunstig alternatief!

PV-panelen

Alle voordelen van goedkope zonnepanelen op een rijtje

Duurzame zonne-energie brengt heel wat voordelen met zich mee, of je nu voor goedkopere zonnepanelen gaat of niet!

  1. Besparing op je energierekening: met deze groene energie bespaar je heel wat op je vaste lasten. Hoeveel deze besparing juist bedraagt hangt af van het aantal zonnepanelen op je dak en hoe groot je huishouden is.
  2. Verhoogde waarde van je woning: zonnepanelen zijn een heel aantrekkelijke meerwaarde aan jouw huis. Ze maken je woonst duurzamer en zullen door vele kopers bekoren worden.
  3. Profiteren van de salderingsregeling: als je zonnepanelen meer energie opwekken dan je verbruikt, wordt de energie teruggeleverd aan het energienet. De teruggeleverde energie wordt vervolgens afgetrokken van de verbruikte energie in je huishouden. Zo valt je energierekening een stuk lager uit! Wees hier snel mee, aangezien de salderingsregeling vanaf 2025 wordt afgebouwd!

Goedkope zonnepanelen en prijzen vergelijken? Ontvang gratis offertes op maat van erkende installateurs!

Ben je op zoek naar een manier om de prijzen van goedkope zonnepanelen te vergelijken? Of heb je liever op maat gemaakt advies van een specialist in jouw buurt? 

Aarzel dan niet om hier gratis en vrijblijvende offertes aanvragen bij specialisten om zo tot de beste zonnepanelen te komen voor jouw huis.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.