Pergola met zonnepanelen: prijs en tips voor groene stroom in je tuin

Een pergola met zonnepanelen plaatsen, is dat altijd mogelijk? In dit artikel ontdek je waar je op moet letten, hoe een zonnepergola werkt, en waarom je wel of niet voor dergelijke installatie zou kiezen. Je ontdekt hier ook hoeveel een zonnepaneelinstallatie op een pergola jaarlijks kan opbrengen en welke kosten je mag verwachten.

Gratis zonnepaneel advies op maat

Kan ik zonnepanelen plaatsen op een pergola of (terras)overkapping?

In principe kun je een pergola, terrasoverkapping of carport probleemloos voorzien van een zonnepaneelinstallatie. Als je pergola enigszins gunstig gelegen is en voldoende zon opvangt, is het plaatsen van een zonnepaneelinstallatie enorm interessant.

pergola met zonnepanelen

Hoe werkt het?

De zonnepaneelinstallateur plaatst de zonnepanelen op een bestaande pergola, of installeert een kant-en-klare zonnepaneelpergola. De meeste installateurs bieden de keuze tussen een houten en een aluminium uitvoering.

De zonnepanelen worden verbonden met een omvormer die binnenshuis, onder de pergola, of onder de carport staat. De zonnepanelen vangen het zonlicht op en zetten het, met de hulp van de omvormer, om in bruikbare elektriciteit

Tip: Rijd je met een elektrische wagen? Dan is een zonnecarport de ideale manier om in het energieverbruik van je wagen te voorzien!

Voordelen en nadelen

Een zonnepergola biedt enkele interessante voordelen.

  • Alternatief voor kleine of ongeschikte daken. Is je dak niet geschikt voor een zonnepaneelinstallatie? Dan biedt een zonnepergola een interessant alternatief. De pergola kan ook een mooie aanvulling vormen op een zonnepaneelinstallatie op een kleiner dak.
  • Snelle terugverdientijd. Een kleinschalige installatie verdient zichzelf terug op enkele jaren, waarna je volledig bespaart op energiekosten.
  • Steeds goedkoper. Zonnepanelen worden steeds goedkoper, waardoor de terugverdientijd jaar na jaar afneemt én je steeds sneller winst genereert met je installatie.

Nadelen

Voor je een zonnepaneelpergola laat plaatsen, sta je best ook even stil bij de potentiële nadelen. Zo moet een pergola over voldoende draagkracht beschikken, en gunstig georiënteerd zijn. Is je pergola niet stevig genoeg, of noordelijk georiënteerd? Overweeg dan om een volledig nieuwe zonnepergola te laten installeren, of vraag een specialist om advies.

Daarnaast moet je zonnepaneelinstallatie goed verankerd zijn. Zo voorkom je dat de zonnepanelen beschadigd raken bij stormweer.

Tip: Een zonnepaneelspecialist helpt je bij het maken van de juiste keuzes en beschikt over de nodige kennis om je zonnepaneelinstallatie optimaal te doen renderen. Laat je zonnepanelen daarom altijd plaatsen door een ervaren installateur.

Vergelijk gratis offertes op maat

Wat kost een carport, overkapping of pergola met zonnepanelen?

Je mag rekenen op een prijs van 1.750 euro voor een kleine, eenvoudige zonnepergola. Voor grotere, meer geavanceerde installaties kan de prijs oplopen tot wel 7.500 euro.

Hoeveel je precies betaalt voor een zonnepaneelinstallatie in de tuin, is afhankelijk van meerdere factoren. Het type zonnepaneel (denk maar aan het prijsverschil tussen eenvoudige zwarte zonnepanelen en transparante zonnecellen in glas), het aantal zonnepanelen, en de eventuele aanschaf en plaatsing van een nieuwe pergola zijn de belangrijkste prijsbepalers. 

garantie bij aankoop van zonnepanelen

Wat brengt het op?

Hoeveel een zonnepaneelinstallatie opbrengt, is afhankelijk van meerdere factoren. Denk aan het type zonnepaneel, het vermogen, het aantal panelen, en de ligging.

Met een kleine overkapping van 2,5 op 5 meter produceer je jaarlijks gemiddeld 1.400 kWh. Een overkapping van 5 op 6,5 meter brengt gemiddeld 3.500 kWh op. Benieuwd hoeveel een installatie in jouw tuin kan opbrengen? Contacteer een zonnepaneelexpert voor advies op maat.

Zonnepanelen installeren in je tuin? Vraag advies en vergelijk offertes!

Heb je vragen over zonnepanelen in je tuin, ben je op zoek naar de ideale oplossing voor jouw woonst, of zoek je een zonnepaneelinstallateur in jouw omgeving? Vul dan onderstaand formulier in.

Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies van specialisten en offertes op maat. Zo kun je snel informatie inwinnen, en vind je heel eenvoudig de geschikte specialist voor jouw project!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.