Meedraaiende zonnepanelen: kostprijs, soorten en voordelen

Heb je al gehoord van meedraaiende zonnepanelen? Lees hieronder meer over wat meedraaiende zonnepanelen zijn, de werking, de verschillende soorten en de voordelen en nadelen. 

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes

Wat zijn meedraaiende zonnepanelen eigenlijk?

De naam spreekt voor zich: meedraaiende zonnepanelen zijn zonnepanelen die meedraaien met de zon en dus niet volledig gefixeerd zijn.

Het zonnepanelensysteem draait mee met de zon, waardoor ze altijd zonlicht opvangen. Het rendement wordt optimaal, omdat ze zowel ‘s ochtends, ‘s avonds als ‘s middags energie opwekken. 

meedraaiende zonnepanelen

Automatisch of manueel? 

Zonnepanelen draaien niet alleen horizontaal, maar ook in verticale richting. De zonnepanelen kunnen dus de draairichting van de zon volgen en hebben op die manier een zo recht mogelijke invalshoek.

Daarnaast kunnen de panelen ook kantelen en zich aanpassen aan de hoogte van de zonnestand. Uiteraard gebeurt het draaien van de zonnepanelen automatisch en hoef je niet zelf de stand van de zon in de gaten te houden.

Ze draaien dus naar links en naar rechts en kunnen ook kantelen. Op die manier wordt het optimaal rendement verzekerd, omdat de hellingshoek wordt aangepast aan de hoogte van de stand van de zon.

Heb ik een vergunning nodig?

Je hebt altijd een vergunning nodig om draaiende zonnepanelen te installeren. Het zonnepaneelsysteem is zo groot dat buren er gestoord door kunnen worden of dat de gemeente vindt dat ze het straatbeeld verstoren.

Je bespreekt het dus best eerst met de gemeente, voordat je zo’n dure investering doet.

Zijn zonnepanelen die meedraaien met de zon veilig?

Je hoeft niet ongerust te zijn over de veiligheid van meedraaiende zonnepanelen: ze zijn heel veilig. Ze worden gemonteerd op een paal of steel en sommige modellen klappen zelfs in bij slecht weer. Zo worden de panelen zelf niet beschadigd en komen ze ook niet los.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Soorten meedraaiende zonnepanelen in België

Er zijn verschillende soorten meedraaiende zonnepanelen. De belangrijkste zijn de Smartflower en de Sunseaker. 

1. Smartflower

De Smartflower is een systeem waarin de zonnepanelen de vorm hebben van bloembladen en de installatie eruit ziet als een grote bloem. De panelen vouwen zich uit ‘s ochtends en draaien de hele dag mee met de zon. ‘s Avonds vouwen de panelen dan weer dicht. 

Alle voordelen op een rij

Ze vangen meer zonlicht op dan gewone zonnepanelen, omdat ze de hele dag meedraaien met de zon. Het rendement ligt 40% hoger dan bij vaste zonnepanelen, omdat ze altijd in de meest optimale positie staan. 

Bij slecht weer vouwen de panelen zich automatisch dicht. Zo wordt het risico op beschadigingen beperkt. 

Met ingebouwde borsteltjes veegt de bloem de zonnepanelen vanzelf schoon. Schone panelen zorgen voor een optimaal rendement en jij hebt er geen extra werk mee. 

Je hebt voor deze installatie ook geen vergunning nodig van de gemeente en de installatie verloopt ook vlot: met 6 grote schroeven is de Smartflower geïnstalleerd. 

2. Sunseaker

De Sunseaker is een simpeler model dan de Smartflower.

Deze vierkante installatie bestaat uit 4 zonnepanelen die meedraaien met de draaiing van de zon. Ze doen dat met een nauwkeurigheid van 2 graden en ze draaien zowel horizontaal als verticaal mee. 

Als de zon niet schijnt, draait de Sunseaker langzaam naar het Westen tot er weer genoeg zonlicht is. ‘s Avonds keert de Sunseaker terug naar zijn startpositie. 

Alle voordelen op een rij

De Sunseaker levert in de zomer voornamelijk ‘s ochtends vroeg en ‘s avonds laat een voordeel op. Het rendement ligt ‘s zomers 55% hoger in vergelijking met normale panelen. 

Het grote voordeel t.a.v. gewone zonnepanelen is het bereik van de zonnestand t.o.v. de panelen in de winter: de Sunseaker heeft altijd de meest ideale hoek door zijn mobiliteit, iets wat niet het geval is met gefixeerde zonnepanelen. Het rendement ligt dan 75% hoger. 

Gemiddeld ligt het rendement 65% hoger dan bij gewone zonnepanelen. 

3. Suncycle

De Suncycle maakt gebruik van de concentratie van zonlicht. Een lens en een parabolische spiegel in combinatie met het zonnepaneel dat zich automatisch aanpast aan de zonnestand, zorgt voor een grote efficiëntie.

Alle voordelen op een rij

Door de spiegeltechniek is er minder halfgeleidermateriaal nodig. Suncycle-panelen bestaan voornamelijk uit aluminium en kunststof, waardoor de prijs gedrukt kan worden. 

De productie van Suncycle kost weinig energie en er worden minder milieuvervuilende stoffen gebruikt. Dit zonnepanelensysteem is dus extra milieuvriendelijk. 

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Wat kosten meedraaiende zonnepanelen?

Prijs meedraaiende zonnepanelen versus klassieke zonnepanelen

De prijs voor meedraaiende zonnepanelen kan oplopen tot 20.000 euro, terwijl je 10 normale zonnepanelen hebt voor 4.500 euro.

De prijs hangt ook af van het soort meedraaiende zonnepaneel: de prijs van de sunseaker ligt rond 12.000 euro en de smartflower kost maar liefst 15.000 euro. 

De hogere opbrengst van meedraaiende zonnepanelen is niet genoeg om dit prijsverschil snel te compenseren. De terugverdientijd is veel langer dan bij normale zonnepanelen.

Gemiddeld duurt het 18 jaar om de investering in meedraaiende zonnepanelen terug te verdienen. 

Rendement van zonnepanelen die meedraaien met de zon

Met gewone zonnepanelen heb je heel wat vierkante meters nodig om tot een goed rendement van gefixeerde zonnepanelen te komen. In dat geval, is het interessant om meedraaiende zonnepanelen te installeren. Als jouw dak het niet toelaat om zonnepanelen erop te installeren, zijn meedraaiende zonnepanelen ook een goede oplossing. 

Het elektrisch rendement per meedraaiende zonnepaneel ligt ook hoger dan bij een gewone, omdat ze zich aanpassen aan de stand van de zon en de hele dag lang aan zoveel mogelijk zonlicht worden blootgesteld. 

zonnepanelen die meedraaien met de zon

Wat zijn aandachtspunten en nadelen? 

Het grootste nadeel aan meedraaiende zonnepanelen is het grote prijskaartje dat eraan vasthangt. Het prijsverschil met gewone zonnepanelen is aanzienlijk en de terugverdientijd van meedraaiende zonnepalen strekt zich uit over een heel lange tijdsperiode. 

Naast de prijs zijn er nog andere aandachtspunten: 

  • Ligging van het dak: als het dak een goede ligging heeft voor gefixeerde zonnepanelen, zal het extra rendement van meedraaiende zonnepanelen weinig zijn.
  • Invasieve installatie: het gaat over grote installaties, dus je moet genoeg plaats hebben in je tuin. Daarnaast kunnen de buren of de gemeente mogelijks niet blij zijn met de installatie, omdat het straatbeeld wordt verstoord.
  • Vergunning nodig: door de grootte van de installatie, is een vergunning van de gemeente vereist.
  • Risico op defecten: hoe meer mechaniek, hoe meer onderdelen die kapot kunnen gaan. Er is dus meer onderhoud nodig door een groter risico op storingen en defecten.
  • Het weer in België: in België waait en regent het vaak, waardoor de zonnepanelen dan geen rendement opleveren.

We kunnen besluiten dat de meedraaiende zonnepanelen nog een work in progress zijn: het rendement, met alle factoren meegerekend, ligt nog niet zo hoog.

De voorlopers die ze nu aanschaffen, dragen bij aan de verdere ontwikkeling van de techniek en maken het mogelijk dat ze in de toekomst wel rendabel genoeg worden.

Op zoek naar een zonne-expert?

Zijn meedraaiende zonnepanelen interessant voor consumenten of bedrijven?

Door de hoge aanschaffingsprijs en de grote oppervlakte die ze innemen, lijken de meedraaiende zonnepanelen nu meer aangewezen voor bedrijven.

Wil je meedraaiende zonnepanelen kopen? Raadpleeg specialisten in je buurt en ontvang gratis verschillende offertes!

Overtuigd van meedraaiende zonnepanelen? Je kan hieronder kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen en advies inwinnen over meedraaiende zonnepanelen.

Het is sterk aangeraden om het advies in te winnen van vakmannen, omdat zonnepanelen geen doe-het-zelf-kwestie zijn.

Daarnaast kan je verschillende vakmannen en hun prijzen vergelijken om je beter te informeren en de ideale oplossing te vinden voor jouw situatie. Advies op maat is altijd mooi meegenomen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.