Opbrengst zonnepaneel winter versus zomer
Je wilt graag investeren in zonnepanelen en je eigen energie opwekken maar weet niet wanneer je ze best koopt. Hoe zit het met de opbrengst van je zonnepaneel in de winter versus in de zomer? Leveren panelen je in de winter eigenlijk wel iets op? Kom het hier verder te weten.
Vind een zonne-expert in jouw buurt
Inhoud
Hoe werken mijn zonnepanelen in de winter?
Zonnepanelen werken op zonlicht. Tijdens de winter is er veel minder daglicht in vergelijking met de zomermaanden. Je zonnepanelen hebben de hoogste opbrengst van maart tot oktober.
Toch heeft een zonnepaneel ook in de winter nog opbrengst. Enkel wanneer het volledig donker is brengen je panelen niet op. Er zijn wat dingen die je kan ondernemen om je rendement zo hoog mogelijk te houden, ook tijdens de donkere wintermaanden. Zelfs deze periode blijven zonnepanelen het investeren waard.
Hoeveel procent leveren zonnepanelen: winter versus zomer
Het klopt dat zonnepaneel in de zomer veel meer opbrengst heeft dan in de winter. Tijdens de maand juli wek je bijvoorbeeld 13% van je totale jaaropbrengst op.
Dit is evenveel als de maanden december, januari, februari en maart samen. Ondanks dit veel lagere rendement zijn zonnepanelen ook in de winter nog altijd een slimme investering.
Hoe zit het met de gemiddelde opbrengst van mijn zonnepaneel tijdens de winterperiode
Dat jouw zonnepanelen geen rendement hebben tijdens de wintermaanden mag je met een korreltje zou nemen. Winter is een periode met minder licht, maar op de dagen dat de zon schijnt en er niet te veel wolken zijn doen je panelen nog steeds goed hun werk.
Kans op hoge kWh en rendement?
Een voordeel van de wintermaanden is dat de temperatuur niet boven de 25 graden zal gaan. Vorsttemperatuur zorgt op zich niet voor schade aan zonnepanelen.
Hoe kouder, hoe beter de zonnepanelen namelijk werken. Tijdens zomermaanden kunnen je zonnepanelen een piek van 3.000 watt per uur bereiken. Dat is in de winter gemiddeld maar 25 watt. De dagen zijn kort en de zon schijnt met minder kracht. Wanneer er veel licht is bij deze lage temperaturen kan het paneel toch nog een piek van 400 watt bereiken.
Vraag gratis offertes aan en vergelijk hoeveel jij kan uitsparen
Opbrengst valt tegen: hoe verhogen in de winter?
De opbrengst van jouw zonnepanelen valt tegen in de wintermaanden. Gelukkig zijn er enkele hulpmiddelen die je kan toepassen om toch je productie kunnen verhogen.
- Optimale helling van zonnepanelen: Kies voor een montagesysteem met verstelbare hellingshoek. Verhogen van de hoek zorgt ervoor dat sneeuw van je paneel af rolt en dat je de lager staande winterzon toch kan vangen.
- Kijk jouw zonnepanelen regelmatig na. Zo voorkom je kleine mankementen die je rendement doen dalen.
- Bij koude kabels is de geleiding van stroom beter. Heb je in de winter 1 uur volle zon, dan zal je die uur een hoger rendement hebben dan 1 uur op een heldere hete zomerdag.
- Woon je aan de kust? Dan heb je geluk. Zonnepanelen in het binnenland zullen gemiddeld een lager rendement hebben dan deze in het westen van het land.
Er zijn veel oorzaken waarom jouw panelen in de winter niet veel opbrengen. Een groot aantal zonuren zonder wolken blijft de belangrijkste factor voor een goed rendement.
Is sneeuw gevaarlijk voor mijn zonnepanelen?
Het is de bedoeling dat jouw zonnepanelen 25 tot 30 jaar op jouw dak blijven liggen. Ze zijn dus wel ontworpen om tegen een stootje te kunnen. Sneeuw op zich vormt dan ook geen gevaar voor je zonnepanelen, maar wel voor je rendement.
Ligt er een dik pak sneeuw op je panelen? Dan zal je rendement heel sterk dalen doordat het licht gewoon niet tot aan het oppervlak geraakt. Dit is jammer, gezien deze temperaturen eigenlijk een hoog rendement zouden kunnen geven. Bij een dunne sneeuwlaag op een zonnige winterdag moet je je geen zorgen maken.
Krijg advies op maat van jouw woning
Zonnepanelen sneeuwvrij maken of niet?
Of je jouw zonnepanelen sneeuwvrij maakt is een persoonlijke keuze. Sneeuw op je dak ziet er mooi uit, maar het is niet goed voor het rendement van je panelen.
Een dun laagje zal vanzelf verdwijnen. Ligt er een dikke pak sneeuw? Dan kan je dit eventueel proberen verwijderen. Houd er wel rekening mee dat een besneeuwd dak heel glad is. Dit kan erg gevaarlijk zijn.
Probeer je jouw zonnepaneel sneeuwvrij te maken met harde materialen, dan zou je het glas kunnen beschadigen. Schoonspuiten met water is geen goed idee gezien de kans op bevriezing groot is.
Elke weerssituatie is bijgerekend in jouw totale opbrengst. Je zal dus geen opbrengst hebben bij dikke sneeuw, maar jouw kWh per jaar zal hier niet door dalen.
Zou ik zonnepanelen kopen in november of andere wintermaanden?
Twijfel je of je wel zonnepanelen zou kopen in de winter of beter wacht tot de zomer? Zonnepanelen leveren het hele jaar door energie. Koop je ze in de winter, dan kan je al onmiddellijk beginnen besparen op je energierekening. Zet je ze in de winter, dan staan ze in de lente al klaar om de grootste opbrengst binnen te brengen.
Hoeveel brengt 1 zonnepaneel op in de winter?
De opbrengst hangt naast de hoeveelheid zonlicht ook af van de capaciteit van jouw zonnepaneel. Kijk je naar het gemiddelde zonnepaneel, dan brengt dit ene paneel gemiddeld 2 – 5 kWh op. Met 15 zonnepanelen kan je hier jouw elektrische auto volledig mee opladen of 30 keer de wasmachine aanzetten.
Zin om zonnepanelen te plaatsen in de winter? Wat levert een zonnepaneel op een bewolkte dag? Vergelijk vandaag de beste offertes!
Elke periode is de ideale om te investeren in zonnepanelen. De panelen vangen het hele jaar door zon, wat gunstig nieuws is voor eigenaren. Vraag vandaag nog gratis en vrijblijvend offertes aan en geniet van elke euro aan elektriciteit die jij kan besparen!