Waterstofpanelen: ontdek hun werking en kostprijs

Een duurzame samenleving is iets waar wij als maatschappij naar streven. Er komen dan ook elke dag nieuwe innovaties uit op het gebied van duurzaamheid. Zo zitten er tegenwoordig op een snelstijgend percentage huizen zonnepanelen. Echter blijft het hier niet bij en zijn de ontwikkelingen nog volop in de gang. Er is sinds kort dan ook een revolutionair zonnepaneel ontworpen, eentje ontworpen op energie uit waterstof.

Maak kennis met de innovatieve technologie van waterstofpanelen. Wil je graag bijdragen aan een duurzamere toekomst? Kom hier te weten hoe ze werken en wat de kostprijs ervan is. 

Op zoek naar advies op maat?

Wat zijn waterstofpanelen?

De revolutionaire zonnepanelen waar het over gaat, zijn waterstofpanelen. Waterstofpanelen zijn zonnepanelen die waterdamp uit de lucht onttrekken. Dit zetten ze vervolgens met behulp van zonlicht om tot waterstof.

Met een warmtekrachtkoppeling kan er elektriciteit en warmte mee opgewekt worden. Het kan gebruikt worden bij zwaar transport, industriegebieden en als noodstroomgenerator. Waterstofgas geeft geen broeikasgassen of schadelijke stoffen vrij. De enige vereiste is dat waterstof wordt gemaakt met groene energie. 

Waterstofpanelen zullen een ​​belangrijke rol spelen bij de transitie naar een duurzame toekomst vanwege hun vermogen om schone energie te leveren en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

De ontwikkelingen rondom waterstof zijn dan ook volop in de gang. Het zou dan ook zomaar zo kunnen zijn dat je over 20 jaar een auto voor de deur hebt staan die rijdt op de brandstof die je zelf hebt geproduceerd. Waterstof is een energiebron die zeker de moeite waard is om naar te kijken.

Geschiedenis KU Leuven

Twee Belgische wetenschappers werken sinds 2011 aan een project, genaamd ‘The Solhyd Project’. De onderzoekers van KU Leuven ontwikkelden in 10 jaar tijd deze nieuwste soort zonnepanelen. Per dag produceren de panelen ongeveer 250 liter waterstof. 20 panelen zijn voldoende om een huishouden een jaar lang van warmte en elektriciteit te voorzien. Er is de afgelopen jaren ingezet op het ontwikkelen van verschillende prototypes. Nu komen we uit de experimentele fase en dichter bij een verkoopbaar product.

Waterstofpanelen versus klassieke zonnepanelen

Waar zonnepanelen enkel elektriciteit produceren maken waterstofpanelen waterstofgas vrij. Hiervoor onttrekken ze vocht uit de lucht en slagen ze waterstofgas op. Deze opgeslagen waterstofgas kan gebruikt worden op momenten dat er geen zonneschijn is. Bij een gebrek aan zonlicht kunnen de panelen dus nog steeds energie produceren. Dit kan een groot voordeel zijn op plaatsen waar de zon niet altijd schijnt.

Waterstofpanelen zijn nog volop in ontwikkeling en daarom zijn deze panelen nog groter dan de klassieke zonnepanelen. Dit zorgt ervoor dat de waterstofpanelen meer ondersteuning nodig hebben. Daken van woningen zouden hierdoor niet sterk genoeg zijn voor een complete installatie. Daarnaast heb je bij waterstofpanelen een omvormer nodig. Hoewel er nog onderzoek nodig is om de panelen te optimaliseren, is het duidelijk dat ze de toekomst zullen vormen van hernieuwbare energie. 

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Zijn waterstofpanelen beschikbaar in België? 

Naarmate de ontwikkeling van waterstofpanelen vordert en de technologie verder wordt verbeterd, zal het waarschijnlijk mogelijk worden om ze op grote schaal te produceren en te gebruiken in huishoudens en bedrijven. Het onderzoeksteam verwacht dat de eerste waterstofpanelen tegen 2030 op daken van woningen geïnstalleerd zullen worden.

waterstofpanelen

Hoe werken waterstofpanelen?

De panelen maken gebruik van het kleinste chemische element: waterstof. Het paneel vangt waterdamp op en gebruikt energie van de zon om dit te splitsen in waterstof en zuurstof. Zuurstofgas kan zonder schade weer worden vrijgelaten in de lucht. 

Dit gas kan dankzij een warmtekrachtkoppeling zowel elektriciteit als warmte opslaan én produceren. De waterstofpanelen zullen waterdamp uit de lucht onttrekken en deze met behulp van zonlicht omzetten in waterstof. Waterstof geeft geen broeikasgassen of giftige stoffen vrij als ze gemaakt wordt met schone energie.

waterstof

Hoeveel kosten waterstofpanelen?

Aangezien de zonnepanelen met waterstof nog niet op de markt zijn, is het moeilijk in te schatten wat ze zullen kosten. Hoe de omvormers, panelen en opslagtanken onder hoge druk er zullen uitzien voor particulieren is nog niet geweten. 

Prijs per kilogram

Hoewel waterstofpanelen zich nog in een experimenteel stadium bevinden, kan er wel een inschatting gemaakt worden over de prijs van een kilogram waterstof. Deze ligt op rond de 2,17 euro per kilogram. Je zal dus voor een fractie van de prijs van aardgas je huis met de opgewekte stroom van energie kunnen voorzien.

Heb ik recht op subsidies?

Momenteel is er nog maar een beperkt recht op subsidie bij zonnepanelen. Bij je belastingaangifte mag je 21 procent btw van je aankoopbedrag aftrekken op de aangifte. Er kan ook een subsidie aangevraagd worden voor een alternatief verwarmingsapparaat. Wanneer waterstofpanelen op de markt komen en deze subsidie nog steeds beschikbaar is, zal je hiervan kunnen profiteren. 

Daarnaast is de prijs van de subsidie afhankelijk van andere factoren zoals de prijs die je betaalde voor de zonnepanelen en het rendement ervan. 

Wat zijn de meerwaarden van zonnepanelen met waterstof?

Het is mogelijk waterstofgas op te slaan waardoor je het op een later moment inzetten. Hierdoor ben je niet afhankelijk van fossiele brandstof en zal je ecologische voetafdruk verkleinen

Waterstof is in een onuitputtelijke hoeveelheid te vinden op onze planeet. Daarnaast kan waterstof meer energie opslaan dan eender welke andere stof op aarde.

Zijn er nadelen aan verbonden? 

De opslag van waterstofgas is een uitdaging door de lage dichtheid van het gas. Waterstof neemt veel plaats in en dat zorgt ervoor dat het onder hoge druk opgeslagen dient te worden. Er zijn dure opslagfaciliteiten nodig om het gas veilig op te slaan en zodat het niet kan ontsnappen. 

Waterstof is geur- en kleurloos en kan daarom onopgemerkt ontsnappen

waterstofpaneel

Is productie van waterstofgas gevaarlijk? 

Werken met gassen is nooit zonder risico. Net zoals de meeste andere brandstoffen is ook waterstofgas licht ontvlambaar. Dit kan voornamelijk in gesloten ruimtes gevaarlijk zijn. Het risico is bij waterstofgas niet groter dan bij bijvoorbeeld aardgas. We zullen nog moeten leren omgaan met de eigenschappen van waterstof. Omdat deze zo verschillen met die van de fossiele brandstoffen waar we nu mee werken.

Ontvang gratis advies van een zonne-expert

Ook interessant voor jou: 

Kan ik zelf waterstof produceren?

Je kunt zelf waterstof maken met behulp van een waterstofgenerator. Hiermee maak je 24/7 gas aan. Het biedt tal van voordelen. Zo heb je geen gasleverancier meer nodig en moet je je gasflessen ook niet meer wisselen.

Wat kost 1 kuub waterstof?

Een kilogram waterstof zou in 2025 tussen de 2,40 en 2,70 euro zijn. Een kilogram waterstof bestaat uit 11,1 kuub waterstofgas. Omgerekend komt dit op 24,3 eurocent voor een kuub waterstofgas.

Hoeveel energie levert 1 kg waterstof?

Waterstof heeft in zijn vloeibare toestand een hoge energiedichtheid, namelijk 125 MJ per kg. 

De veelzijdigheid van zonnepanelen ontdekken

Zonnepanelen komen in een uitgebreid assortiment. Je vindt onder andere half-cut, fotovoltaïsche, thermische, plooibare, mobiele, monokristallijne, meedraaiende, verticale en kleinere varianten. Ook zijn er hybride, perovskiet, flexibele, dunne film, glas-glas, folie, transparante, in ramen geïntegreerde, zwarte, rode, bloemvormige, plug-and-play, Tier 1 en lichtgewicht panelen. Gezien de veelheid aan opties is het aan te raden om een specialist te raadplegen voordat je een keuze maakt.

Waterstof de energiebron van de toekomst!

Waterstof komt langzamerhand steeds vaker in het nieuws. Zo zijn er al enige tijd auto’s op de markt die kunnen rijden op de energie die vrijkomt uit waterstof. Echter zo lang een relatief kleine groep gebruik blijft maken van de voordelen van waterstof, is het lastig om hier voordelig gebruik van te kunnen maken.

Op het moment dat meerdere bedrijven technologie ontwikkeld hebben die ervoor zorgen dat waterstof voor alle consumenten voordelen biedt, zal het niet lang duren voordat we massaal overstappen. De waterstof panelen zijn dan ook een belangrijke stap voor energie uit waterstof en zorgen ervoor dat het voor steeds meer mensen aantrekkelijk wordt.

Waterstof panelen kopen? Vergelijk vrijblijvend offertes!

Wanneer de waterstofpanelen op de markt zijn, wil je natuurlijk de beste panelen voor de kleinste prijs in huis krijgen. Het is dan van belang dat je de vrijblijvende offertes in de gaten blijft houden. Hierdoor zul je weten wanneer de waterstof panelen op de markt zijn en kun jij er als één van de eerste bij zijn.

Daarnaast biedt het vergelijken van offertes je de kans om veel verschillende producten die op de markt zijn te vergelijken. Hierdoor weet je al snel meer van de markt en maak je eerder een weloverwogen keuze.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.