Wanneer kiezen voor transparante zonnepanelen? 

De populariteit van zonnepanelen blijft groeien en dat is niet voor niets. Met zonnepanelen kan je namelijk op een duurzame manier energie opwekken. Maar wist je dat er ook transparante zonnepanelen bestaan? In dit artikel gaan we dieper in op de vraag wanneer het een goed idee is om te kiezen voor transparante zonnepanelen en op welke manieren je ze kan toepassen.

Vergelijk verschillende prijzen en offertes met elkaar

Wanneer zijn transparante zonnepanelen een goed idee?

Transparante zonnepanelen bieden niet alleen een esthetische oplossing voor wie duurzaam wil zijn, maar ook een functionele.

Naast het opwekken van elektriciteit hebben deze panelen een zonwerende functie, waardoor ze perfect zijn voor gebruik in overkappingen zoals carports, veranda’s en terrasoverkappingen. Ook voor tuinhuizen en -kamers kunnen ze een meerwaarde bieden. 

Kortom, als je op zoek bent naar een oplossing waarbij je het zonlicht niet wil blokkeren, maar toch wilt profiteren van de voordelen van zonne-energie, zijn transparante zonnepanelen ideaal. 

Transparante versus klassieke zonnepanelen

Transparante zonnepanelen verschillen op verschillende vlakken van de klassieke zonnepanelen. Het meest opvallende verschil is natuurlijk het uiterlijk.

Transparante zonnepanelen hebben een strak en modern uiterlijk, terwijl klassieke zonnepanelen een wat robuustere uitstraling hebben.

Daarnaast hebben transparante zonnepanelen een dubbele functie: ze wekken stroom op én hebben een zonwerende functie. Dit maakt ze uitermate geschikt voor gebruik in overkappingen, serres en tuinhuizen, waar je daglicht wilt behouden en tegelijkertijd elektriciteit wilt opwekken.

Nu vraag je je waarschijnlijk af, waarom zou ik nog voor klassieke zonnepanelen kiezen? Klassieke zonnepanelen hebben een hogere opbrengst en efficiëntie dan de dunne film transparante panelen. Hierdoor zijn ze een betere keuze als je grotere hoeveelheden stroom wilt opwekken en verbruiken.

Daarom is het ook belangrijk om het totale verbruik van je woning te bepalen en dit af te stemmen op de technische specificaties van je dak, zoals de helling, oriëntatie, oppervlakte en schaduwval. Daarnaast zijn er nog enkele financiële voordelen aan klassieke zonnepanelen, zoals bepaalde premies en subsidies.

Kortom, als je op zoek bent naar een oplossing met een lager energieverbruik en een modern uiterlijk, kunnen transparante zonnepanelen een interessante optie zijn.

Wil je grotere hoeveelheden stroom opwekken en verbruiken, dan zijn klassieke zonnepanelen nog steeds de beste keuze.

transparante zonnepanelen

Wat kosten transparante zonnepanelen?

Als je geïnteresseerd bent in transparante zonnepanelen voor je veranda of carport, dan moet je er rekening mee houden dat deze technologie momenteel duurder is dan traditionele zonnepanelen.

Meestal gaat het om een nieuwe op maat gemaakte overkapping waarin de doorschijnende zonnepanelen zijn geïntegreerd.

Over het algemeen kosten glas-glas panelen met deze nieuwe technologie ongeveer 10% tot 50% meer dan traditionele zonnepanelen.

Rendement en opbrengst van doorzichtige zonnepanelen

Transparante zonnepanelen hebben momenteel nog een lager rendement en opbrengst dan traditionele zonnepanelen.

Het gemiddelde rendement van transparante panelen ligt rond 10%, terwijl dat bij traditionele panelen tot wel 25% kan oplopen. Dit betekent dat je meer oppervlakte nodig hebt om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken.

Natuurlijk hangt het rendement af van verschillende factoren, zoals de oriëntatie en de hoek waaronder ze geplaatst worden.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Toepassingen van doorzichtige zonnepanelen

Vanwege de zonwerende en transparante eigenschappen kunnen deze panelen ook in vele toepassingen verwerkt worden.

De toepassingen van transparante zonnepanelen zijn nog volop in ontwikkeling en er worden steeds nieuwe mogelijkheden ontdekt. Hieronder zijn al een paar van de belangrijkste toepassingen besproken.

1. Gevelbekleding

Doorzichtige zonnepanelen kunnen worden gebruikt als gevelbekleding van je woning. Hierdoor wordt niet alleen stroom opgewekt, maar kan het ook bijdragen aan de isolatie van de woning.

In dit geval kies je beter voor transparante zonnepanelen in hoogrendementsglas of triple glas. Deze soorten bieden namelijk een zeer goede isolatie.

2. Ramen [semi-transparante zonnepanelen]

Semi-transparante zonnepanelen kunnen worden geïntegreerd in de beglazing van ramen. Op deze manier wordt er stroom opgewekt terwijl er nog steeds voldoende daglicht naar binnen kan komen. 

3. Veranda en serre [overkapping]

Doorzichtige zonnepanelen kunnen worden gebruikt als dakbedekking van een veranda of serre overkapping. Dit zorgt niet alleen voor een duurzame manier van stroomopwekking, maar ook voor bescherming tegen regen en zonlicht. Ook hier kies je best voor hoogrendementsglas of triple glas, voor een goede isolatie.

4. Carport

Transparante zonnepanelen kunnen ook worden geïntegreerd in de dakbedekking van een carport. Op deze manier kunnen elektrische auto’s worden opgeladen met behulp van zonne-energie, terwijl de auto tegelijkertijd wordt beschermd tegen regen en zonlicht

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Meerwaarden van transparante zonnepanelen

Transparante zonnepanelen hebben naast de bekende voordelen van gewone zonnepanelen ook enkele extra voordelen die specifiek zijn voor deze technologie. In deze sectie zullen we zowel de voordelen als de mogelijke nadelen bespreken.

Voordelen

  • Esthetisch aantrekkelijk: transparante zonnepanelen bieden de mogelijkheid om zonne-energie op te wekken zonder afbreuk te doen aan de esthetiek van het gebouw of de omgeving. Ze kunnen naadloos geïntegreerd worden in het ontwerp van een gebouw of constructie.
  • Flexibiliteit in ontwerp: transparante zonnepanelen kunnen worden aangepast aan specifieke maten en vormen, waardoor ze zeer geschikt zijn voor maatwerkprojecten.
  • Lichtdoorlatendheid: doorzichtige panelen laten licht door terwijl ze energie opwekken, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in bijvoorbeeld serres of veranda’s. Dit zorgt voor natuurlijke verlichting en vermindert de noodzaak van kunstmatige verlichting.
  • Hoge duurzaamheid: transparante zonnepanelen zijn meestal gemaakt van glas of polycarbonaat, wat ze zeer duurzaam maakt en een lange levensduur biedt.
  • Minder onderhoud: aangezien transparante zonnepanelen geen frames hebben, hebben ze minder onderhoud nodig dan traditionele panelen. Ook zijn er geen hoeken waar vuil en stof zich kunnen ophopen.
  • Milieuvriendelijk: door te kiezen voor transparante zonnepanelen draag je bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot en het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Zijn er nadelen?

  • Minder efficiënt: transparante zonnepanelen hebben over het algemeen een lager rendement dan traditionele panelen. Dit komt doordat ze minder zonlicht absorberen, aangezien ze ook licht moeten doorlaten.
  • Hogere kosten: doorzichtige panelen zijn over het algemeen duurder dan traditionele panelen vanwege de extra technologie die nodig is om het glas transparant te houden en toch energie te kunnen opwekken.
  • Beperkte toepassingen: op dit moment zijn transparante zonnepanelen nog niet geschikt voor alle toepassingen en hebben ze beperkingen in de opwekking van stroom. Ze zijn vooral geschikt voor toepassingen waarbij lichtdoorlaatbaarheid belangrijk is, zoals serres en overkappingen.
doorzichtige zonnepanelen

Wat zijn alternatieven voor transparante zonnepanelen? 

Hoewel transparante zonnepanelen een innovatieve en aantrekkelijke optie zijn voor het opwekken van zonne-energie, zijn er ook verschillende alternatieven beschikbaar die het overwegen waard zijn. Hieronder bespreken we enkele van de meest voorkomende alternatieven voor transparante zonnepanelen.

Klassieke zonnepanelen zijn de meest voorkomende vorm van zonne-energie en worden al decennia lang gebruikt. Ze hebben een hoog rendement en zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, waaronder monokristallijne en polykristallijne panelen. Hoewel klassieke panelen niet transparant zijn, kunnen ze wel op een esthetisch aantrekkelijke manier op daken worden geïnstalleerd.

Dunne-film zonnepanelen zijn lichter en flexibeler dan klassieke panelen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen, en kunnen op verschillende oppervlakken worden geïnstalleerd, waaronder daken, muren en zelfs ramen. Dunne-film panelen hebben echter over het algemeen een lager rendement dan klassieke panelen.

Off-grid zonnepanelen worden gebruikt om afgelegen woningen en andere gebouwen van stroom te voorzien die niet zijn aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Deze panelen hebben over het algemeen een lager vermogen dan klassieke panelen, maar kunnen wel worden gecombineerd met een batterijopslagsysteem om energie op te slaan voor later gebruik.

Mobiele zonnepanelen zijn draagbare panelen die gemakkelijk kunnen worden verplaatst en gebruikt voor het opladen van apparaten tijdens het kamperen, reizen of andere buitenactiviteiten. Ze zijn meestal niet zo krachtig als klassieke panelen, maar zijn een handige en duurzame manier om onderweg van stroom te voorzien.

Zonnepanelen met geïntegreerde dakpannen zijn een relatief nieuwe technologie die de traditionele dakpannen vervangt door zonnepanelen die naadloos in het dak zijn verwerkt. Deze panelen hebben een hoog rendement en zijn esthetisch aantrekkelijk, maar zijn momenteel nog duurder dan klassieke panelen.

Op zoek naar een zonne-expert?

Ook interessant voor jou:

Waarom glas-glas zonnepanelen?

Glas-glas zonnepanelen zijn duurzamer, hebben een langere levensduur en bieden meer flexibiliteit in ontwerpopties.

Hoe werkt een transparante zonnepaneel?

Een transparant zonnepaneel werkt op dezelfde manier als een traditioneel paneel. Het vangt zonlicht op en zet dit om in elektriciteit via fotovoltaïsche cellen, maar laat tegelijkertijd licht door.

Hoeveel leveren transparante zonnepanelen op?

Het vermogen van transparante zonnepanelen is afhankelijk van de technologie, grootte en oriëntatie, maar over het algemeen leveren ze minder op dan traditionele panelen van vergelijkbare grootte.

Wil je doorzichtige zonnepanelen kopen? 

Als je geïnteresseerd bent in het kopen van doorzichtige zonnepanelen, is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten panelen beschikbaar zijn en dat de technologie voortdurend verbetert. Daarom is het een goed idee om verschillende installateurs te vergelijken voordat je een beslissing neemt. Deze kan je informeren over de laatste nieuwtjes!

Ontvang advies en prijzen op maat! 

Om je te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze, kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen en advies op maat krijgen over transparante zonnepanelen. Zo kun je de prijzen van verschillende installateurs vergelijken en de beste oplossing vinden voor jouw specifieke situatie.

Het loont dus zeker de moeite om verschillende installateurs te vergelijken en advies op maat te krijgen voor je overgaat tot de aankoop van doorzichtige zonnepanelen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.