kVA zonnepanelen: wat is het?

kVA is de eenheid waarin het maximumvermogen van de omvormer wordt uitgedrukt. Het kVA-getal is een belangrijke factor bij het bepalen van de kosten en prestaties van een zonnepaneelsysteem. In dit artikel kom je te weten hoe je kVA berekent en wat dit voor jou betekent.

Ontvang gratis advies van professionals

Wat is kVA van zonnepanelen precies?

KVA staat voor kilovoltampère en is een eenheid van elektrische capaciteit of vermogen. Het is een vermogensmeting die wordt gebruikt om het vermogen van een omvormer te bepalen. Wanneer er te veel stroom gevoed wordt aan de omvormer, zal de omvormer naast wisselstroom ook ‘verlieswarmte’ aanmaken. 

kVA versus kWp

kWp of kiloWattpiek is de maximale hoeveelheid opbrengst van zonnepanelen bij standaardtemperatuur en zonnestraling. De kWp is dus een manier om uit te drukken hoeveel energie de zonnepanelen kunnen binnenkrijgen, terwijl de kVA de maximale output is van je omvormer. Wanneer je panelen meer energie opwekt dan het vermogen van de omvormer, gaat er energie verloren en wordt deze omgezet in warmte-energie. Dit heet overdimensionering en kan vermeden worden door de juiste kVA van je zonnepanelen te berekenen en af te stemmen op je omvormer. 

Vraag advies aan experten

Hoe bereken ik mijn kVA?

Om te berekenen wat de kVA van je panelen is, moet je weten hoeveel kW je installatie in totaal opbrengt. Dit getal deel je dan door de vermogensfactor, die afhangt van jouw systeem. Deze waarde ligt meestal rond de 0,9. 

Het maximale kVA dat een omvormer aankan, hangt af van je omvormer. Heb je een monofasige omvormer? Dan is het maximum 5 kVA. Voor meerfasige omvormers is het maximum 10 kVA.

Close up zonnepanelen op dak

Wijzigingen boven 10 kVA

Wiens zonnepanelen een vermogen hebben van meer dan 10 kVA, is gebonden aan enkele verplichtingen en zijn er enkele zaken om rekening mee te houden wanneer je een wijziging uitvoert. Omdat hier enkele procedures en voorwaarden aan verbonden zijn, kan het raadzaam zijn om een specialist in te schakelen om zeker te zijn van de beste oplossing. 

Wie zonnepanelen verplaatst naar een ander toegangspunt, moet een andere EAN-code ontvangen. Er moet dan een nieuwe aanvraag worden ingediend bij de netbeheerder en de installatie moet opnieuw gekeurd worden. Ook wie zonnepanelen verwijdert, moet dit melden bij de netbeheerder binnen de vijf dagen en de panelen moeten buiten dienst gesteld worden.  

Wie zijn installatie uitbreidt, moet ook rekening houden met een meldingsplicht bij de netbeheerder en heeft een AREI-goedkeuringsverslag nodig. De stappen die daarvoor ondernomen moeten worden, verschillen niet van de stappen die gezet worden bij een nieuwe installatie. Als je een omvormer vervangt, moet hier eveneens een AREI-goedkeuringsverslag voor aangevraagd worden. Die nieuwe omvormers moeten daarnaast voldoen aan de laatste technische voorschriften. Dit alles moet ook gemeld worden bij de netbeheerder. 

Tot slot zijn er nog heel wat andere soorten wijzigingen die gemeld moeten worden aan de netbeheerder. Enkele voorbeelden daarvan zijn: 

  1. Vervanging van de externe netkoppelbeveiliging.
  2. Stijging piekvermogen van de panelen.
  3. Nieuwe eigenaar.

Wanneer je verbruiks- of productieteller defect is, mag enkel de netbeheerder hier werken aan uitvoeren.

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Hoeveel stroom verlies ik bij overdimensionering?

Hoeveel stroom je verliest, hangt af van het vermogen van je omvormer en hoe hoog de overdimensionering is. Hoe hoger dit is, hoe meer verlies er zal optreden.

Effecten van overdimensionering

Overdimensioneren is niet zonder gevolgen. Er zijn enkele punten om rekening mee te houden. Wie meer zonnepanelen installeert dan nodig, heeft een hogere initiële kost, terwijl de energie later verloren gaat. Dit heeft invloed op het rendement van je investering, want hoe hoger je initiële kost hoe langer er nodig is om die kost terug te verdienen. Daarnaast kunnen de omvormers mogelijk overbelast geraken. Als de omvormer steeds werkt onder hoog vermogen, kan dit leiden tot oververhitting en een kortere levensduur van de omvormer. 

Wat is acceptabel?

Hoeveel verlies is nu te veel? Een veelgebruikte formule om de ideale kVA te berekenen is de volgende: het aantal ampère van je panelen x 0,75. 

Heel soms kan het goed zijn om een hogere piek te hebben. Dit kan namelijk enkele voordelen bieden op financieel vlak. Wie nog een terugdraaiende teller heeft bijvoorbeeld, betaalt een forfaitaire vergoeding die gebaseerd is op het vermogen van de omvormer, het zogenaamde prosumententarief.

Over het algemeen geldt dat zo weinig mogelijk overdimensionalisering ideaal is. Omvormers zijn niet goedkoop en door een omvormer te nemen met een lager rendement kan je heel wat besparen en het aantal jaar waarin de panelen terugverdiend zijn te reduceren. 

Zonnepanelen op dak: eigen verbruik

Meer info nodig over kVA of kWp van je zonnepanelen? Stel je vragen en ontvang advies op maat!

Overweeg jij om zonnepanelen te plaatsen of iets te wijzigen aan je installatie? Het kan raadzaam zijn om een specialist te betrekken om vast te stellen wat de ideale sterkte is van je omvormer. Vraag in de onderstaande form gratis offertes aan en vind de vakman die bij je past.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.