Is het verstandig om rode zonnepanelen te kopen?

Misschien heb je ze wel al eens gezien? Zonnepanelen met een rode, bronsachtige kleur die stijlvol overeenkomen met het dak. Maar is het verstandig om te investeren in deze zonnepanelen? Hier kom je alles te weten over de productie van rode zonnepanelen, de voordelen, de gemiddelde prijs en hun rendement. 

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes

Rode zonnepanelen kopen: slimme keuze?

De keuze voor rode zonnepanelen hangt voornamelijk af van jouw belangstelling voor de uitstraling van je huis. Ze zijn gemiddeld duurder en hebben een lagere opbrengst dan traditionele zonnepanelen, maar ze voegen esthetische waarde toe aan je dak.

rode zonnepanelen

Hoe worden rode zonnepanelen gemaakt? 

Rode zonnepanelen verschillen eigenlijk niet veel van standaard zonnepanelen. Ze zijn ook samengesteld uit polykristallijne- of monokristallijne zonnecellen, maar de kleur van de zonnecellen wordt aangepast tijdens de productie. Bovendien wordt ook de kleur van de glasplaat bovenop de zonnecellen aangepast, wat resulteert in de rode kleur.

Deze rode kleur kan variëren van terracottarood tot donkerrood of zelfs oranje. Bovendien heeft de rode kleur een geschakeerd patroon, waardoor het paneel een vlekkerige uitstraling heeft.

Hierdoor blendt het beter in met de omgeving dan een egaal gekleurd paneel, dat er onnatuurlijk uitziet.

Op zoek naar advies op maat?

Kan ik rode zonnepanelen plaatsen aan mijn gevel? 

Rode zonnepanelen zijn een relatief nieuw en unieke vorm van zonne-energie, maar al heel populair. De panelen kunnen geïntegreerd worden met de dichte delen van de gevel zonder het ontwerp van het gebouw aan te tasten. Het kan ook gecombineerd worden met open delen van glas of met andere gevelmaterialen.

Zonnepanelen aan de gevel laat toe om een groot oppervlak van je gebouw toe te wijden aan zonne-energie en draagt bij aan duurzame energiedoelstellingen.

Prijs rode zonnepanelen: duurder dan klassieke zonnepanelen?

De prijs voor rode zonnepanelen zijn afhankelijk van de installatiekosten en het soort zonnepaneel.

Keuzes die de kostprijs beïnvloeden

1. Plaatsing van zonnepanelen

De gemiddelde marktprijs voor één rood zonnepaneel.

2. Soort zonnepaneel

Gemiddeld betaal je voor een rood zonnepaneel ongeveer 10% meer dan voor traditionele (zwarte of blauwe) zonnepanelen. De gemiddelde marktprijs voor één rood zonnepaneel, zonder installatie, bedraagt € 550.

Rendement van rode panelen

Hieronder vind je een tabel met het rendement van rode zonnepanelen per jaar en de corresponderende prijs:

Aantal PersonenVereist aantal rode panelen (400 Wp)Jaarlijkse opbrengstPrijs (incl. btw, omvorming en installatie)
172.380 kWh€ 4.100 à 7.300
293.060 kWh€ 5.000 à 8.800
3103.400 kWh€ 5.600 à 10.200
4124.080 kWh€ 6.600 à 11.700
5134.420 kWh€ 7.500 à 13.000
6155.100 kWh€ 8.200 à 14.500

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Hoeveel piekvermogen leveren rode zonnepanelen?

Rode zonnepanelen kunnen meerdere piekvermogens hebben, uitgedrukt in Wattpiek of Wp. Wattpiek of Wp geeft aan hoeveel stroom in kWh een paneel jaarlijks kan produceren onder ideale omstandigheden.

Gemiddeld levert een zonnepaneel ongeveer 85% van dat piekvermogen (door bewolking, lage zon, enz.). Ze hebben een piekvermogen van 255 Wp tot 400 Wp.

Hoeveel soorten rode zonnepanelen bestaan er in België? 

In België heb je de keuze tussen klassieke rode zonnepanelen en zonnedakpannen in het rood.

1. Klassieke rode zonnepanelen

Klassieke rode zonnepanelen zijn mono- of polykristallijne panelen waarbij de tint van de zonnecellen wordt aangepast tijdens de productie. De tint van de glasplaat bovenop de zonnecellen wordt ook aangepast tot je een rood zonnepaneel bekomt. 

2. Zonnedakpannen in het rood

Zonnedakpannen zijn zonnepanelen die eruit zien als traditionele dakpannen.

Ze zijn hierdoor een populaire keuze voor mensen die niet willen dat zonnepanelen de esthetische waarde van hun dak verminderen. 

De kosten voor zonnedakpannen ligt wel ongeveer 3x hoger en heeft 25% meer dakoppervlak nodig voor hetzelfde vermogen dan traditionele zonnepanelen.

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Hoeveel types zonnecellen zijn er? 

Voor zowel zwarte, blauwe als rode zonnepanelen kan je kiezen tussen twee types zonnecellen: monokristallijne panelen of polykristallijne panelen.

1. Monokristallijne rode zonnepanelen

Elke zonnecel bevat telkens 1 kristal. Tijdens het productieproces worden de samengesmolten siliciumkristallen gemanipuleerd, zodat alle deeltjes dezelfde richting uitkijken en mooi op elkaar aansluiten.

Dit geeft een egaal effect, zonder vlekken. Vaak hebben deze zonnepanelen ook afgeronde hoeken en (witte) ruitjes ertussen.

Deze structuur zorgt verder voor een iets hoger rendement dan polykristallijne panelen en je hebt minder panelen nodig. 

Monokristallijne panelen presteren het beste in direct zonlicht. Hierdoor zijn ze ideaal voor een kleiner en zuidgericht dak.

Zonlicht op zonnepanelen

2. Polykristallijne rode zonnepanelen

Elke zonnecel bevat meerdere samengesmolten siliciumkristallen. Bovendien liggen de kristallen ook door elkaar, wat resulteert in een minder strak en egaal uiterlijk van de panelen.

Deze panelen presteren het beste bij diffuus zonlicht en daken die niet zuidelijk gericht zijn. Tegenwoordig worden polykristallijne panelen bijna niet meer verkocht.

Afmetingen van rode zonnepanelen

Rode zonnepanelen zijn doorgaans groter dan blauwe of zwarte zonnepanelen. Gemiddeld bedragen de afmetingen 1,75 à 1,80 m2. 

De afmetingen kunnen lichtjes verschillen per fabrikant. 

Laat je adviseren door een professional

Wanneer kiezen voor rode zonnepanelen? 

Indien je een rood dak hebt en de esthetische waarde ervan belangrijk vindt, kan je kiezen voor rode zonnepanelen.

Hierdoor vallen de zonnepanelen minder op en behoud je de gewenste uitstraling terwijl je zonne-energie opwekt. 

Alle voordelen en nadelen op een rijtje

Voordelen 

  1. Verschillende soorten rood: je kunt de panelen in verschillende kleuren rood verkrijgen. Zo vind je gegarandeerd een rood zonnepaneel dat bij jouw dak past.
  2. Esthetische waarde: rode zonnepanelen zijn, in tegenstelling tot zwarte of blauwe panelen, niet opvallend en tasten de esthetische waarde van je dak niet aan. Er is amper kleurcontrast en je panelen zijn volledig in balans met je dak. 
  3. Grotere kans op vergunning: doordat rode zonnepanelen beter aansluiten bij de dakstijl van een (beschermd) gebouw dan zwarte of blauwe panelen, maak je meer kans op een vergunning. Deze regels kunnen wel verschillen per gemeente dus vraag dit zeker eens na!
  4. Europese producten en kwaliteit: rode zonnepanelen worden door Europese fabrikanten gemaakt (zoals bijv. Bisol) en voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen. 

Nadelen

  1. De hogere prijs: rode zonnepanelen kosten gemiddeld 10% meer dan blauwe of zwarte zonnepanelen. Betaal je voor traditionele panelen tussen de € 450 en € 500 (excl. btw), dan ligt de gemiddelde prijs eerder tegen de € 500 en € 550 (excl. btw). 
  2. Lagere opbrengst: het gekleurde glas van rode zonnepanelen bovenop de zonnecellen brengt gemiddeld 10% minder op dan de zwarte of blauwe zonnepanelen.

Mogelijke aandachtspunten

Er zijn twee manieren waarmee je de initiële kosten van rode zonnepanelen laag kunt houden:

  • Financiële hulp van de overheid: de overheid biedt financiële steun bij het aanschaffen van zonnepanelen. Dit kan bestaan uit regionale subsidies of je kan btw terugvragen die je betaald hebt via de belastingdienst.
  • Kwantumkorting: bij een grotere installatie kan je een gunstigere prijs verkrijgen bij de leverancier. Vraag bijvoorbeeld na of je buren graag zonnepanelen willen aanschaffen en bestel ze samen.

Tot slot zijn de installatiekosten voor alle soorten zonnepanelen (blauw, zwart of rood) nagenoeg dezelfde en bedragen ze slechts 15% van de totaalprijs. De resterende 85% van de totaalprijs wordt bepaald door het materiaal zelf.

Indien je wil besparen, doe je dit dus best met de keuze van de zonnepanelen zelf. 

Mogelijke alternatieven voor rode zonnepanelen

Als het voor jou niet zo van belang is dat er een kleurcontrast is tussen je panelen en je dak of je graag wat extra budget uitspaart, dan kan je natuurlijk kiezen voor traditionele panelen. 

Hier leggen we kort drie alternatieven uit voor rode zonnepanelen:

Alternatief 1: Blauwe zonnepanelen

Blauwe zonnepanelen zijn meestal gemaakt van polykristallijne zonnecellen. Aangezien de kristallen willekeurig door elkaar liggen, is het rendement van polykristallijne panelen iets lager dan bij monokristallijne panelen.

De kristallen wijzen als een waaier naar verschillende richtingen en werken hierdoor optimaal bij diffuus of indirect zonlicht. Ze vormen ook een goede keuze voor grote daken die niet volledig zuidelijk georiënteerd zijn.

Tot slot zijn blauwe zonnepanelen iets goedkoper dan de zwarte variant, maar polykristallijne panelen worden tegenwoordig amper nog verkocht.

blauwe zonnepanelen

Alternatief 2: Zwarte zonnepanelen

Zwarte zonnepanelen zijn dan weer meestal van monokristallijne zonnecellen gemaakt. Elke zonnecel bevat één kristal en het rendement ligt hierdoor hoger dan bij blauwe zonnepanelen.

De kristallen kijken allemaal dezelfde richting uit en presteren hierdoor heel goed in direct zonlicht.

De monokristallijne panelen zijn ook mooi egaal zonder vlekken.

Gemiddeld zijn zwarte zonnepanelen iets duurder dan blauwe zonnepanelen, maar ze vormen de ideale keuze voor een zuidelijk georiënteerd dak of een zwarte dakbedekking (van bijv. pannen, EPDM, enz.). 

zwarte zonnecellen

Alternatief 3: Transparante zonnepanelen

Transparante zonnepanelen zijn relatief nieuw en nog iets minder bekend. Ze zijn ideaal voor een serre, overkapping of carport, maar je kan ze natuurlijk ook op je dak plaatsen.

Er bestaan volledig transparante en semi-transparante zonnepanelen. Ze zijn wel prijziger en minder efficiënt dan traditionele zonnepanelen.

transparante zonnecellen

Op zoek naar zonnepanelen voor jouw rood dak? Raadpleeg installateurs in jouw buurt en ontvang gratis offertes op maat!

Heb je nog geen zonnepanelen, maar ben je op zoek naar de ideale keuze voor jouw rood dak? Raadpleeg dan zeker gratis en vrijblijvend advies en offertes bij installateurs in jouw buurt. 

Zij helpen je graag op maat verder door rekening te houden met jouw wensen, budget en soort dak. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.