Soorten zonnepanelen: mogelijkheden, voordelen en prijzen

Er liggen allerlei verschillende soorten zonnepanelen op onze daken. De ene installatie kleurt helder blauw, de andere diepzwart. Maar hoe verschillen al die soorten zonnepanelen van elkaar? En welke soorten zijn er? In dit artikel kom je alles te weten over de types zonnepanelen die je kunt laten installeren, hun belangrijkste voordelen en nadelen, en wanneer je beter voor het ene of het andere type kiest.

Je vindt hier ook een handig overzicht met richtprijzen, en andere mogelijkheden voor het monteren van een zonnepaneelinstallatie. Zo kun je tegenwoordig zelfs panelen laten plaatsen die meebewegen met de zon! En wist je dat je meerdere soorten zonnepanelen kunt combineren? Of dat je zonnepanelen ook ‘off-grid’ kunt installeren? Meer weten? Lees dan vooral even verder.

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes

Hoeveel en welke soorten zonnepanelen bestaan er in België?

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt. Welke dat zijn, wat hun belangrijkste voordelen en nadelen en onderlinge verschillen zijn, en wanneer je precies voor welke soort kiest, ontdek je hieronder.

zonnepanelen op dak

1. Fotovoltaïsche zonnepanelen

De grootste groep zonnepanelen werkt met fotovoltaïsche cellen. Die cellen zetten zonlicht om in gelijkstroom. De omvormer zet die gelijkstroom vervolgens om in bruikbare wisselstroom.

Er zijn verschillende soorten fotovoltaïsche zonnepanelen.

Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen (ook wel multikirstallijne of simpelweg poly zonnepanelen) bestaan uit verschillende, kriskras door elkaar liggende kristallen. De productie van dat soort panelen is eenvoudiger, waardoor poly zonnepanelen wat goedkoper zijn.

Polykristallijne zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee. Ze zijn echter iets minder efficiënt in het produceren van energie dan monokristallijne panelen. Het rendement van polykristallijne zonnepanelen ligt onder de 17 procent. Monokristallijne zonnepanelen halen gemakkelijk een rendement hoger dan 20 procent.

Weetje: Het rendement van een zonnepaneel drukt uit welk percentage van het opgevangen zonlicht het paneel kan omzetten in groene stroom.

Voor indirect zonlicht geldt het omgekeerde. Dat indirecte of diffuse zonlicht zetten polykristallijne zonnepanelen iets efficiënter om in groene energie dan monokristallijne zonnepanelen.

Voorts hebben poly zonnepanelen een blauwe, vaak niet volledig egale kleur. Het uitzicht kan wat vlekkerig zijn.

Wanneer kies je best voor polykristallijne zonnepanelen? Als je veel beschikbare ruimte hebt, of wanneer je wilt besparen op aanschaf- en installatiekosten, zijn polykristallijne panelen een goede optie.

Let wel: Polykristallijne zonnepanelen worden steeds minder vaak geproduceerd. Ze zijn dus steeds moeilijker te verkrijgen.

Monokristallijne zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen (ook wel mono panelen) bestaan uit netjes geordende zonnecellen die eenzelfde richting op liggen. Het productieproces is daarom wat intensiever, waardoor de prijs voor monokristallijn zonnepanelen hoger ligt. Toch zie je, zeker in Vlaanderen, vooral monokristallijn zonnepanelen op de daken liggen.

Gemiddeld gaan mono zonnepanelen 25 tot 30 jaar mee. Ze hebben een hoger rendement (gemakkelijk meer dan 20 à 22 procent) en dus een hogere opbrengst. Bij direct zonlicht werken monokristallijn zonnepanelen beter dan poly panelen, maar bij indirect zonlicht geldt het omgekeerde.

Monokristallijn zonnepanelen zijn wel iets gevoeliger voor oververhitting. Bij temperaturen boven de 25 graden Celsius werken ze wat minder efficiënt.

Mono zonnepanelen zijn doorgaans zwart of donkerblauw van kleur, en hebben een strakke, uniforme uitstraling.

Wanneer kies je best voor monokristallijn zonnepanelen? De panelen werden oorspronkelijk ontwikkeld voor kleinere daken. Als je weinig ruimte ter beschikking hebt, of liever geen al te grote zonnepaneelinstallatie plaatst, zijn mono zonnepanelen de beste optie. Door hun hoge rendement en opbrengst zijn ze ook de beste keuze voor gezinnen met een hoog elektriciteitsverbruik.

Amorf of dunne film zonnepanelen

Mono- en polykristallijn zonnepanelen beschikken over silicium cellen. Dunne film of amorfe zonnepanelen werken niet met silicium cellen. Ze bestaan uit fotovoltaïsche laag bevestigd aan een harde ondergrond. De productie van amorfe zonnepanelen is eenvoudig, waardoor de kosten laag liggen.

Dunne film zonnepanelen hebben echter een laag rendement, en ze gaan minder lang mee dan fotovoltaïsche silicium zonnepanelen. Bij schaduw of hoge temperaturen wordt de opbrengst dan weer minder beïnvloed dan bij bovenstaande zonnepanelen het geval is. Bij weinig licht of hogere temperaturen blijft de opbrengst min of meer gelijk.

Amorf zonnepanelen hebben een uniform zwarte kleur die wat doet denken aan een flatscreen televisie.

Wanneer kies je voor amorfe of dunne film zonnepanelen? Met veel beschikbare ruimte kan een installatie met amorfe zonnepanelen goedkoop en toch rendabel zijn. Vaak spelen esthetische overwegingen een rol in de keuze voor dunne film panelen. Daarbij komt dat amorfe zonnepanelen flexibel zijn, en verkrijgbaar in heel wat verschillende vormen en formaten. Je kunt ze dus ook installeren op afwijkende oppervlakken zoals voertuigen of zonneweringen.

Glas-glas zonnepanelen

Normale fotovoltaïsche zonnepanelen bestaan uit een glazen bovenlaag en een onderlaag uit folie. Glas-glas zonnepanelen bestaan uit een glazen bovenlaag en een glazen onderlaag. Het resultaat is een robuuster zonnepaneel met een langere levensduur en een lager vermogensverlies. Daardoor biedt de producent doorgaans ook een langere garantieperiode.

Glas-glas zonnepanelen zijn ook minder onderhevig aan temperatuurverschillen. Nieuwere modellen zijn bovendien voorzien van PERC technologie. Daardoor wordt het zonlicht weerkaatst, waardoor het paneel meer energie kan opbrengen uit eenzelfde hoeveelheid zonlicht.

Weetje: Zonnepanelen verliezen jaarlijks een klein percentage van hun vermogen. Een goede producent hanteert echter een vermogensgarantie. Vaak gaat het om 80 tot 85 procent van het vermogen, gewaarborgd gedurende een periode van 20 tot 25 jaar.

Je zou dus kunnen zeggen dat glas-glas zonnepanelen beter zijn dan andere soorten zonnepanelen. De productietechniek is echter relatief nieuw, waardoor de panelen moeilijker verkrijgbaar zijn. Bovendien zijn ze een stuk prijziger dan andere zonnepanelen.

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

2. Hybride of thermische zonnepanelen

Hybride zonnepanelen combineren de eigenschappen van zonnepanelen met die van zonnecollectoren. Ze genereren dus niet enkel elektriciteit, maar ook warmte. Ideaal voor wie bijvoorbeeld geen ruimte heeft voor zowel zonnepanelen als zonnecollectoren.

Hybride zonnepanelen worden ook wel eens thermische of PVT zonnepanelen genoemd. Er zijn verschillende soorten hybride panelen op de markt.

PVT-zonnepanelen

PVT zonnepanelen bestaan uit een zonnepaneel waarachter een absorbeerplaat met koperen leidingen ligt. De leidingen bevatten een vloeistof die opwarmt door de zon. De warmte in die vloeistof wordt doorgegeven aan je verwarmingsinstallatie.

PVT zonnepanelen produceren meer elektriciteit dan warmte.

PVT-zonnecollectoren

De PVT zonnecollectoren zitten in een geïsoleerde omkasting. De collectoren produceren meer warmte dan elektriciteit.

3. Waterstofpanelen: een nieuw en revolutionair soort groene energie

Waterstofpanelen zijn relatief nieuw. Ze vangen waterdamp op uit de lucht, zetten dat om in waterstofgas, en slaan dat waterstofgas op in een batterij. Daar wordt het gas verbrand, waardoor energie wordt opgewekt zonder de uitstoot van broeikasgassen. Het rendement zou ook vrij hoog liggen.

Het nadeel? Waterstofpanelen zijn nog niet verkrijgbaar. Waarom ze opgenomen zijn in dit artikel? Om aan te tonen dat de toekomst heel wat interessante, nieuwe ontwikkelingen in petto heeft!

huis met zonnepanelen

Prijzen zonnepanelen

Hoeveel betaal je nu precies voor een zonnepaneelinstallatie? Het ene type zonnepaneel is wat goedkoper, het andere wat duurder. Onderstaand schema geeft je een handig overzicht met richtprijzen, exclusief plaatsingskosten en btw.

Soort zonnepaneelRichtprijs
Polykristallijn€ 150 – 450
Monokristallijn€ 200 – 650
Dunne film of amorf€ 150 – 350
Glas-glas€ 850 – 950
Hybride€ 1.300 – 1.800

Naast die kosten, houd je ook rekening met de omvormer.

Soort omvormerRichtprijs exclusief plaatsing en btw
Centrale omvormer€ 1.200 voor installatie met 10 zonnepanelen
Micro-omvormer€ 120 per zonnepaneel
Power optimizer€ 50 – 100
Tip: De prijs voor een omvormer is sterk afhankelijk van het vermogen van de zonnepaneelinstallatie en het aantal zonnepanelen. Vergelijk offertes op maat voor een realistisch beeld van de prijs voor jouw project.

Ook interessant voor jou om te lezen:

Krijg advies op maat van jouw woning

Snel en gratis offertes vergelijken?

Soort zonnepaneel afhankelijk van de montage

Een ideale zonnepaneelinstallatie vangt zoveel mogelijk bruikbaar zonlicht op. Je las allicht al over het belang van de hellingsgraad en de oriëntatie van zonnepanelen. Hieronder lees je meer over de verschillende manieren waarop zonnepanelen gemonteerd kunnen worden, en hoe dat de opbrengst beïnvloedt.

Vaste zonnepanelen

De meeste zonnepanelen worden vast geïnstalleerd. Die installatie is niet enkel het eenvoudigst, maar ook voor de meeste daken geschikt.

De installateur stelt de zonnepanelen op volgens de meest gunstige hellingsgraad en oriëntatie. De opbrengstfactor (die uitdrukt welk percentage van hun vermogen de zonnepanelen kunnen benutten) is volledig afhankelijk van die vaste opstelling.

Verstelbare zonnepanelen

De oriëntatie en hellingsgraad van verstelbare zonnepanelen kun je aanpassen naargelang het seizoen. Die geoptimaliseerde opstelling zorgt voor een stijging van je opbrengst.

Mobiele zonnepanelen

Mobiele zonnepanelen verstellen zichzelf naargelang de stand van de zon. Net als planten volgen deze zonnepanelen de bewegingen van de zon.

De opbrengst van een mobiele installatie ligt gemakkelijk 25 procent hoger dan die van een vaste installatie. Daarvoor betaal je wel een aanzienlijk hogere prijs. Ook is een mobiele installatie lang niet op elk dak mogelijk.


Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes


Hoeveel en welke zonnepaneelsystemen zijn er? Wat is het verschil?

Er zijn 2 systemen voor zonnepanelen: een autonoom, of een netgekoppeld systeem. Hieronder lees je meer over de 2 systemen.

1. Autonome zonnepanelen systemen [off-grid systemen]

Autonome zonnepanelen staan los van het elektriciteitsnet. Daarom wordt naar zo’n installatie ook wel eens verwezen als een off-grid systeem. De opgewekte energie wordt opgeslagen in een of meerdere batterijen.

Een off-grid systeem is volledig onafhankelijk van het net. Ideaal voor afgelegen plekken (denk maar aan een boot of vakantiewoning), maar een defect aan je installatie kan problematisch zijn.

2. Netgekoppelde zonnepanelen systemen

Meer voorkomend zijn de netgekoppelde systemen. De opgewekte energie kan 3 kanten op: rechtstreeks naar een elektrisch toestel, opgeslagen in een batterij, of opgenomen door het elektriciteitsnet.

Zonder thuisbatterij, en wanneer de zonnepanelen zelf geen elektriciteit opwekken, val je terug op elektriciteit van het net. Je bent dus niet volledig onafhankelijk van het net (tenzij je een goede thuisbatterij hebt), maar bij een defect kun je wel nog elektriciteit gebruiken.

zonnepanelen installeren op een schuine dak door installateurs

Wat zijn mogelijke uitvoeringen van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Een overzicht met de mogelijkheden vind je hieronder.

Oprolbaar

Zonnepanelen zijn doorgaans harde, vast gemonteerde platen. Flexibele, oprolbare panelen zijn echter ook verkrijgbaar. Ideaal voor mobiele toepassingen, maar moeilijker verkrijgbaar dan vaste zonnepanelen.

Geïntegreerd

Een vaste zonnepaneelinstallatie kan ook verwerkt worden in het dak. Ze dienen dus ook als dakbedekking. Ze zijn onopvallend, en worden vaak uit esthetische overwegingen gekozen.

Kleur

Zonnepanelen zijn doorgaans zwart of blauw. Ze zijn echter ook in andere kleuren verkrijgbaar. Daarover lees je hieronder meer.

Zonnepanelen op kleur

Zonnepanelen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Hieronder vind je een overzicht met de mogelijkheden.

Zwarte zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen zijn doorgaans zwart. Andere zonnepanelen kunnen echter ook zwart geleurd worden. De panelen worden doorgaans voorzien van een zwarte draagstructuur.

Een all black zonnepaneel oogt mooi, maar heeft doorgaans een lagere opbrengst. Zwart absorbeert warmte, waardoor een volledig zwarte zonnepaneelinstallatie sneller opwarmt. Bij hoge temperaturen zullen de zonnepanelen minder energie opwekken.

Blauwe zonnepanelen

Polykristallijn zonnepanelen zijn meestal blauw.

Rode zonnepanelen

Op een oranje of rood dak kunnen zwarte of blauwe zonnepanelen nogal opvangen. Ga je liever voor een strakke uitstraling? Dan zijn rode zonnepanelen een goede optie. Ze zijn doorgaans wel iets prijziger, en de opbrengst kan lager zijn.

Groene zonnepanelen

Groene zonnepanelen gaan mooi op in een weiland of tuin. Ze zijn opnieuw iets prijziger dan traditioneel blauwe of zwarte zonnepanelen.

Transparante zonnepanelen

Relatief nieuw zijn de transparante zonnepanelen. Dat soort zonnepanelen kan volledig of semi-transparant zijn, ideaal voor bijvoorbeeld een serre. Ze zijn momenteel moeilijk te verkrijgen, in verhouding tot hun opbrengst een stuk prijziger, en wat minder efficiënt dan andere modellen.


Laat je adviseren door een professional


Welk type zonnepaneel kies ik het best?

De keuze voor een zonnepaneel is afhankelijk van ontzettend veel factoren. Denk maar aan hoeveel elektriciteit je jaarlijks wilt opwekken, hoeveel ruimte je ter beschikking kunt stellen, en wat je budget is.

De juiste keuze maken is natuurlijk erg belangrijk. Daarom is het aan te raden om persoonlijk advies te vragen aan een erkend installateur. Gebruik daarvoor het formulier onderaan dit artikel: het is snel, eenvoudig, gratis én volledig vrijblijvend.

Is het mogelijk om verschillende soorten zonnepanelen te combineren?

Heb je al zonnepanelen op je dak liggen, en wil je graag extra zonnepanelen installeren? Dan is het niet altijd mogelijk om precies dezelfde zonnepanelen toe te voegen aan je collectie.

De zonnepanelen die nu op je dak liggen worden misschien niet meer geproduceerd. Het kan ook zijn dat het interessanter is om nieuwere modellen te plaatsen, bijvoorbeeld omdat ze een hoger vermogen en/of beter rendement hebben.

De hele installatie vervangen? Dat hoeft niet per se. Het is perfect mogelijk om nieuwe, andere zonnepanelen op je dak te installeren. Er zijn twee opties:

    1. Je sluit de nieuwe zonnepanelen aan op een aparte omvormer. De garantie op je oude installatie blijft gelden, want er werd niets aan de zonnepanelen of de omvormer veranderd.

    1. Je breidt je zonnepaneelinstallatie uit en vervangt de oude omvormer door een omvormer met twee strings. Dit is doorgaans goedkoper maar als je niet dezelfde installateur inschakelt, kan de garantie op de oude installatie vervallen.

zonnepanelen verzekeren tegen brand

Meer info ontvangen over zonnepanelen? Offertes vergelijken? Stel je vragen en ontvang advies op maat

Zonnepanelen laat je best installeren door een expert. Die staat je bij doorheen het hele project. De installateur helpt je bij het vinden van de juiste zonnepanelen voor jouw woning, berekent mee hoeveel vermogen je nodig hebt om volledig of deels in je eigen energiebehoeften te voorzien, en voorziet de ideale opstelling waarmee je installatie zoveel mogelijk groene stroom opwekt.

Wil je meer weten over de verschillende soorten zonnepanelen, of ben je benieuwd naar de prijzen voor jouw unieke project? Vul dan snel onderstaand formulier in.

Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies en offertes op maat. Zo kun jij je beter informeren, prijzen vergelijken, en je zonnepanelen aan de beste prijs laten installeren!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.