Schaduw op zonnepanelen: problemen en oplossingen

Schaduw op zonnepanelen kan de efficiëntie van je zonne-energiesysteem verminderen. In dit artikel bespreken we waarom schaduw een probleem vormt voor zonnepanelen en kijken we naar mogelijke oplossingen.

Waarom is schaduw slecht voor mijn zonnepanelen?

Zonnepanelen werken op basis van zonlicht. Hoe meer zonlicht, hoe meer stroom ze produceren. Maar wat als er schaduw op je panelen valt? Dat kan een stuk minder stroom opleveren.

Gevolgen van schaduw: 

  • Minder stroomopwekking: de hoeveelheid stroom die je panelen produceren daalt.
  • Verlies aan rendement: je investeert in zonnepanelen om te besparen op je energierekening. Schaduw kan dit rendement verminderen. (hierover later meer)
  • Hotspots: in extreme gevallen kan schaduw leiden tot hotspots op de panelen. Dit kan de panelen beschadigen en zelfs brand veroorzaken.

Functioneren zonnepanelen ook als er geen zon is?

We associëren zonnepanelen vaak met stralende zonnige dagen, maar wist je dat ze zelfs op bewolkte dagen stroom opwekken?

De zon is niet de enige bron van energie voor je panelen. Zelfs als de zon zich schuilhoudt achter de wolken, is er diffuus licht aanwezig. Dit indirecte licht, weerkaatst door de bewolking, kán door je zonnepanelen worden omgezet in bruikbare stroom.

Hoe werkt het?

Zonnepanelen bevatten zonnecellen die reageren op lichtdeeltjes, ofwel fotonen. Hoewel direct zonlicht meer fotonen per seconde levert, bevat diffuus licht nog steeds genoeg deeltjes om elektriciteit te genereren. De efficiëntie daalt wel op bewolkte dagen, maar je profiteert nog steeds van zonne-energie.

Meer weten over zonnepanelen en hoe je ze kunt optimaliseren ondanks schaduw?
Stel je vragen aan specialisten in jouw regio.
arrow Ontvang offertes

Rendementsverlies van zonnepanelen bij schaduwmomenten

Vaak worden ze in serie geschakeld, wat betekent dat de stroom die door het eerste paneel (paneel 1) wordt opgewekt, vervolgens door paneel 2 stroomt, enzovoort. Net zoals renners in een estafetteploeg het estafettestokje doorgeven, zo geven de panelen de stroom door.

Maar wat nu als er schaduw op één paneel valt? Dan daalt de stroomsterkte in dat paneel, en dat heeft een dominoeffect op de rest van de serie. Paneel 2 kan immers niet meer stroom doorgeven dan het van paneel 1 ontvangt.

Resultaat: alle panelen in de rij produceren minder stroom.

In extreme gevallen kan schaduw op één paneel leiden tot hotspots op de andere panelen in de serie. Dit kan de panelen beschadigen en zelfs brand veroorzaken.

Tijdelijke schaduw:

Tijdelijke schaduw, bijvoorbeeld door bomen of schoorstenen in de ochtend of avond, is vaak geen grote boosdoener. De vermindering in opbrengst tijdens die momenten weegt niet op tegen de voordelen van zonnepanelen gedurende de rest van de dag of het jaar.

Wat is de invloed van schaduw op de opbrengst van zonnepanelen?

Korte termijn impact

Als het bewolkt is, krijgen je zonnepanelen minder zonlicht, dus produceren ze minder energie. Je moet dan misschien andere energiebronnen gebruiken.

Effect lange termijn

Als er langdurig weinig zonlicht is, kan dit ernstige problemen veroorzaken, zoals een stroomstoring. Ook kunnen je zonnepanelen vuil worden en minder efficiënt werken. Maar hoogwaardige zonnepanelen zijn ontworpen om lang mee te gaan, dus je hoeft je geen zorgen te maken.

Schaduw op zonnecellen

Als sommige cellen in de schaduw liggen, kan de stroom zwakker worden. Er zijn echter diodes geïnstalleerd die ervoor zorgen dat de andere cellen nog steeds goed functioneren, zelfs als sommige cellen in de schaduw liggen.

Zonnepanelen op een schuin dak ontvangen schaduw.

Wat zijn enkele redenen waarom er schaduw valt op je zonnepanelen?

De boosdoeners zijn alomtegenwoordig:

Bomen

Hoge bomen in je tuin of die van de buren kunnen spelbrekers zijn voor je zonnepanelen. Snoei ze indien nodig om de zon vrije toegang te geven tot je energiebronnen.

Schoorsteen

Die trouwe rookpluimenverwijderaars werpen een schaduw op je dak die gemiddeld 50 tot 100 cm lang is. Plaats je panelen dus niet in de directe nabijheid van de schoorsteen, want dat kost je kostbare zonnestralen.

Dakkapel

Prachtige toevoegingen aan je zolderkamer, maar lastig voor je zonnepanelen. Wil je schaduw op je panelen vermijden? Plaats ze dan idealiter boven of op de dakkapel, waar ze de meeste zonlicht vangen.

Omliggende gebouwen

Woon je in een dichtbebouwde omgeving? Dan kan de schaduw van je buren wellicht roet in het eten strooien. Een ervaren installateur kan met speciale software de impact van schaduw door omliggende gebouwen berekenen en je panelen optimaal plaatsen.

Plat dak

Heb je een plat dak? Dan kunnen ook andere objecten zoals de buitenunit van je warmtepomp of de zonnecollectoren van je boiler schaduw op je panelen werpen. Zorg dus voor voldoende afstand tussen deze objecten en je zonnepanelen.

Heb je vragen over schaduw op zonnepanelen?
Vraag het aan de experts.

Welke zonnepanelen werken het best in schaduw?

Bij traditionele, seriegeschakelde zonnepanelen stroomt de opgewekte energie van het ene paneel naar het volgende. Komt er schaduw op één paneel, dan daalt de stroomsterkte in de hele serie, met een lager rendement tot gevolg.

Parallel geschakelde panelen daarentegen werken onafhankelijk van elkaar. Achter elk paneel zit een kleine micro-omvormer.

Deze slimme apparaten zetten de gelijkstroom van elk paneel direct om in wisselstroom, die geschikt is voor gebruik in je woning of het elektriciteitsnet.

Waarom parallel voor schaduwrijke daken?

De grote troef van parallel geschakelde panelen is hun schaduwtolerantie. Zelfs als één of meerdere panelen in de schaduw liggen, produceren de andere panelen gewoon door.

De micro-omvormers zorgen ervoor dat de totale opbrengst van je zonnedak gemaximaliseerd wordt, ongeacht de schaduwval.

Op een schuin dak zijn zonnepanelen geïnstalleerd, maar ze worden deels overschaduwd door bomen in de buurt.

Hoe kunnen we schaduwproblemen bij zonnepanelen oplossen?

Schaduwproblemen bij zonnepanelen kunnen de efficiëntie van je zonne-energiesysteem verminderen. Er zijn echter verschillende oplossingen beschikbaar om deze uitdagingen te overwinnen.

1. Overwegen om minder zonnepanelen te installeren

Is er op een groot deel van je dak schaduw? Dan kan het een idee zijn om minder panelen te plaatsen. Kies in dat geval voor panelen met een hoger piekvermogen, zodat je met een kleiner aantal panelen toch het gewenste vermogen haalt.

2. Plaatsen van meerdere strings

Verdeel je panelen over meerdere strings. Zo is er altijd wel een string die in de zon ligt, ook al ligt er een andere string in de schaduw. Dit doe je met een centrale omvormer met meerdere MPPtrackers.

3. Kies voor micro-omvormers

De ultieme oplossing voor schaduw: micro-omvormers. Deze kleine omvormers per paneel zetten de stroom direct om, waardoor schaduw op één paneel geen invloed heeft op de rest. Nadeel: het systeem is duurder dan traditionele panelen.

4. Power optimizers plaatsen

Een goedkoper alternatief voor micro-omvormers: power optimizers. Deze optimaliseren de prestaties per paneel en minimaliseren de impact van schaduw. Je hebt wel nog een centrale omvormer nodig.

Wil je weten welke oriëntatie het beste is voor jouw woning?
Laat specialisten in jouw regio je helpen.
arrow Ontvang offertes

Ook interessant voor jou:

Wat zijn de nadelen van optimizers bij ernstige schaduwproblemen?

+
Optimizers zijn kleine apparaatjes die de prestaties van zonnepanelen optimaliseren, met name bij schaduwval. Handig, maar er zijn ook enkele nadelen om te overwegen:

1. Prijskaartje: optimizers zijn een extra investering bovenop de kosten van de zonnepanelen zelf. Dit komt doordat er per paneel een optimizer nodig is.
2. Kwetsbaarheid: zoals elk elektrisch component, zijn optimizers gevoelig voor storingen. Op korte of lange termijn kan er eentje defect raken.
3. Reparatie op hoogte: bij problemen met een optimizer is er dakwerk nodig. Dit vereist speciale middelen en kan extra kosten met zich meebrengen.

Wat is nu de beste oplossing voor mijn schaduwprobleem?

+
Welke oplossing is het beste? Dat hangt af van jouw specifieke situatie:

– Hoeveel schaduw valt er op je dak?
Hoeveel panelen wil je plaatsen?
– Wat is je budget?

Laat je adviseren door een erkende installateur. Die kan je helpen de beste oplossing te kiezen voor jouw dak en je behoeften.

Wat te doen bij schaduw op mijn zonnepanelen door de buren?

+
Hoewel je in principe bezwaar kunt maken tegen een vergunning voor nieuwbouw die schaduw op je panelen werpt, is de kans op succes in de praktijk vaak klein. De procedure is complex en de rechter zal afwegen of de schaduwhinder “onredelijk” is.

Een betere aanpak is om in overleg met de buren te zoeken naar een oplossing. Dit schept een betere sfeer en vergroot de kans op een compromis.

Hoe kan je de schaduw op zonnepanelen berekenen?

+
Met een beetje kennis kun je de impact van schaduw berekenen en gerust blijven. Hoe lager de zon, hoe langer de schaduw. In de winter, met de zon laag aan de hemel, is schaduw een grotere spelbreker dan in de zomer.

Bereken de impact met de tangensformule:

Schaduwlengte = Hoogte object / Tangens(instralingshoek°).

Voorbeeld:

– Schoorsteenpijpje (30 cm) op 21 december (15° zonhoek): Schaduwlengte = 30 cm / Tangens(15°) ≈ 110 cm.
– Zelfde pijpje op 21 juni (61° zonhoek): Schaduwlengte = 30 cm / Tangens(61°) ≈ 16 cm.
Schaduwvorming van een blad op de zonnepanelen

Ben je geïnteresseerd in het installeren van zonnepanelen? Vul het formulier in en ontvang offertes op maat

Overtuigd van de voordelen van zonnepanelen? Maak de stap naar een duurzamere toekomst en bespaar op je energiekosten!

Vul nu gratis en vrijblijvend onderstaand formulier in en ontvang offertes op maat van erkende installateurs in jouw regio.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen – Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.