Zonnepanelen plat dak: montage en prijs

Zonnepanelen op je plat dak installeren is eenvoudiger en meer rendabel dan je op het eerste zicht zou denken. Bovendien kost de montage van zonnepanelen op een plat dak ongeveer evenveel als bij een klassiek schuin dak. Toch zijn er een paar belangrijke zaken waar je best rekening mee houdt. Ontdek ze in dit artikel.

Wil je extra advies en prijzen op maat van installateurs? 

Ontvang gratis offertes

Zonnepanelen plat dak: waarop letten?

Oriëntatie zonnepanelen op plat dak

Net zoals bij een schuin dak is ook op een plat dak het zuiden de ideale positie. Zo verzeker je jezelf op elk moment van voldoende zonlicht en dus een optimale opbrengst en rendement. Toch ben je soms genoodzaakt om je panelen anders te oriënteren, bijvoorbeeld door de beschikbare ruimte.

Wat verlies je qua rendement als je de zonnepanelen anders plaatst?

  • Een zuidoostelijke oriëntatie = ca. – 5 % rendement
  • Een zuidwestelijke oriëntatie = ca. – 5 % rendement
  • Een westelijke oriëntatie = ca. – 20 % rendement
  • Een oostelijke oriëntatie = ca. – 20 % rendement

Wat is de ideale hellingshoek?

Voor een optimale werking van je panelen plaats je ze best schuin. De ideale hoek voor je zonnepanelen is 35 graden. Bij een schuin dak leent de natuurlijke dakhelling zich daarvoor perfect.

Als je de zonnepanelen op een plat dak wil installeren, heb je een speciale montage frame nodig. Zo kan je de ideale hoek van je panelen bepalen en ze in de meest voordelige richting plaatsen. Rekening houdend met wat je een optimale opbrengst en rendement garandeert.

Je plaatst de zonnepanelen ook best in rijen. Let wel, plaats ze niet zomaar vlak achter elkaar. De ene rij zou een schaduw kunnen werpen over de andere. Wat tot rendementsverlies leidt.

Concreet voorzie je best 0,5 meter afstand per 10° helling. Bijvoorbeeld: als je zonnepanelen een hellingsgraad van 30 graden hebben, moet je 1,5 meter tussen de rijen laten.

Voorzie extra ballast

Zonnepanelen op een plat dak moeten natuurlijk op hun plaats blijven liggen. Vaak zijn ze onderhevig aan sterke wind of andere weerselementen. Soms kunnen de panelen zelfs verschuiven.

Je voorziet dus best ballast om ze op hun plaats te houden. Weet je niet goed hoe je de extra ballast kan verdelen bij de montage van je zonnepanelen op het plat dak? Vraag dan gerust advies aan een ervaren installateur.

Een gesloten systeem van plastic bakken onder de zonnepanelen heeft minder gewicht nodig dan een open opstelling. Het nadeel is wel dat zo’n gesloten systeem een pak duurder is.

Het is zeker interessant om een stabiliteitsstudie te laten uitvoeren. Op die manier heb je de zekerheid dat jouw dak de ballast aankan, of dat je een andere oplossing moet bedenken. Het betreft dan kunststofconsoles of je kan je zonnepanelen bevestigen aan de steunen van het dak.

Zonnepanelen liggend of staand plaatsen?

Er is geen verschil qua rendement als je moet beslissen om je zonnepanelen liggend (landscape) of staand (portrait) te installeren. Er zijn andere factoren waar je rekening mee moet houden bij het maken van deze beslissing, namelijk:

  • Hoeveel ruimte je op het dak hebt. Staande zonnepanelen nemen meer plaats in beslag.
  • Hoe zichtbaar de zonnepanelen zijn op het dak. Liggende zonnepanelen zijn minder zichtbaar.
  • De ballast dat het dak aan kan. Staande zonnepanelen hebben meer ballast nodig.
liggende zonnepanelen

Afstand tussen rijen zonnepanelen

Zoals reeds gezegd, is het belangrijk dat je zonnepanelen voldoende van elkaar af liggen. Anders kan een zonnepaneel het zonlicht van een andere blokkeren.

Er bestaat geen vaste afstand of regel die je tussen de zonnepanelen moet houden. Die is afhankelijk van de hellingshoek. Om je een voorbeeld te geven: voor een zonnepaneel met een oppervlakte van ca. 1,5 m2, heb je ongeveer 2,5 m2 ruimte nodig op het dak.

Afstand tot dakrand

Voor zonnepanelen geldt ook een no-go-zone op het dak. Die zone is volgens de wet vastgelegd en geldt zowel voor een plat als een schuin dak.

De no-go-zone is de ruimte waar je géén zonnepanelen mag plaatsen. Het is de afstand die je tussen de zonnepanelen en de dakrand moet bewaren. Bij een plat dak is de no-go-zone gelijk aan de hoogte van de panelen.

Hebben de zonnepanelen bijvoorbeeld een hoogte van 60 cm? Dan is de no-go-zone ook 60 cm. Dit betekent dus dat je de zonnepanelen minimaal 60 cm van de dakrand mag plaatsen.

Over het algemeen wordt aangeraden om een afstand tussen 50 en 100 cm te houden tussen de dakrand en de zonnepanelen.

Prijs zonnepanelen plat dak

Hoe groot is het prijsverschil tussen zonnepanelen op een plat dak en een schuin dak? Je hoeft je daarover geen zorgen te maken.

De installatie van zonnepanelen op een plat dak is niet noodzakelijk duurder. Het prijsverschil zit ‘m vooral in het extra materiaal dat nodig is voor het montagesysteem voor de zonnepanelen op je plat dak.

Reken op gemiddeld zo’n 200 euro extra per zonnepaneel. Maar zoals eerder al aangegeven, kan je de zonnepanelen op een plat dak veel efficiënter aanwenden. Omdat je ze plaatst hoe je het zelf wenst. Zo wordt de terugverdientijd van de zonnepanelen ook een stukje korter!

Vergelijk richtprijzen met elkaar!

Uit welke montagematerialen kan ik kiezen? 

Je kan kiezen uit twee soorten opstellingen. Een open opstelling met frame of een gesloten opstelling. Een open opstelling is vaak goedkoper, maar dan moet je dak de extra ballast aankunnen.

zonnepanelen op een plat dak

Voordelen zonnepanelen op plat dak

Er zijn verschillende voordelen aan het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak:

  • Maximale blootstelling aan zonlicht: door de panelen op een plat dak te plaatsen, kunnen ze zo worden gericht dat ze het maximale zonlicht opvangen gedurende de dag.
  • Minder zichtbaar: zonnepanelen op een plat dak zijn over het algemeen minder zichtbaar dan op een schuin dak. Ze kunnen esthetisch aantrekkelijker zijn voor mensen die de uitstraling van hun huis belangrijk vinden.
  • Mogelijkheid voor grotere installaties: omdat er meer ruimte is op een plat dak dan op een schuin dak, kunnen er meer zonnepanelen worden geïnstalleerd. De totale energieopbrengst kan worden verhoogd.
  • Vermindering van de dakbelasting: panelen op een plat dak verminderen de belasting van het dak. Ze verspreiden het gewicht van de panelen over een groter oppervlak dan zonnepanelen op een schuin dak. Hierdoor kan het dak langer meegaan en wordt het risico op schade aan het dak verminderd.

Zijn zonnepanelen zichtbaar op een plat dak? 

Over het algemeen zijn zonnepanelen op een plat dak zichtbaar, maar minder dan op een schuin dak. Daardoor verstoren zonnepanelen op een plat dak de uitstraling van je huis niet. Daarom zijn zonnepanelen op een plat dak de perfecte oplossing als je twijfelt over hoe mooi je huis er uit ziet.

Meer weten? Ontvang tot 5 vrijblijvende offertes

Wat als mijn huis geen plat dak heeft? 

Als je geen plat dak hebt, betekent dit niet dat je geen zonnepanelen kunt installeren. Er zijn nog steeds verschillende opties beschikbaar om zonnepanelen op een andere manier te installeren. Hier zijn enkele opties:

  • Zonnepanelen op de grond: zonnepanelen kunnen worden geplaatst op de grond, bijvoorbeeld in de tuin, als je voldoende ruimte hebt. Dit kan een goede optie zijn als je geen plat dak hebt of als het dak niet geschikt is voor panelen.
  • Gevelzonnepanelen: zonnepanelen kunnen worden geïnstalleerd op de gevel van het huis, wat vooral geschikt kan zijn voor huizen met een gunstige ligging ten opzichte van de zon. Dit kan ook een esthetische waarde hebben en bijdragen aan het ontwerp van het huis.
  • Zonnepanelen op een ander dak: als je geen plat dak hebt, kan je mogelijk zonnepanelen installeren op het dak van een ander gebouw, zoals een schuur of garage. Dit is een goede optie als het dak geschikt is voor zonnepanelen en als de afstand tussen de gebouwen niet te groot is.
  • Zonnepanelen op een carport: zonnepanelen kunnen worden geïnstalleerd op een carport. J kan de auto beschermen tegen de zon en tegelijkertijd stroom opwekken.

Wat moet ik nog weten over zonnepanelen?

Zonnepanelen blijven enorm populair, en het mooie is dat je ze op allerlei daken kunt plaatsen. Denk hierbij aan diverse materialen zoals leien, riet, zink, staal, en zelfs op een groendak. Als alternatief kun je ook kiezen voor zonnedakpannen, of zonnepanelen laten installeren op een dakkapel. Heb je een oud dak? Geen zorgen, ook daar kunnen zonnepanelen een plekje vinden. Het wordt echter anders wanneer het dak asbest bevat. In dat geval is het plaatsen van zonnepanelen niet toegestaan. Het is belangrijk om eerst het asbest op een veilige manier te laten verwijderen of behandelen. Pas daarna kun je overgaan tot het installeren van zonnepanelen.

Zonnepanelen plat dak: vergelijk offertes

Je ziet dus dat er heel wat voordelen zijn aan de installatie van zonnepanelen op een plat dak. Een laatste, niet onbelangrijk voordeel waar je misschien zelf nog niet aan dacht: de esthetiek.

Op een plat dak springen de panelen minder in het oog. Je woning of gebouw blijft er hetzelfde uitzien als voorheen. Enige verschil, door gebruik te maken van zonne-energie is het een heel pak energie-efficiënter geworden!

Meer weten? Wil je graag prijzen van leveranciers vergelijken? Stel je vragen en ontvang tot 5 vrijblijvende offertevoorstellen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.