Zonnepanelen op stalen dakplaten: mogelijkheden, montage en voordelen

Ben je eigenaar van een stalen dak en wil je graag investeren in duurzame energie? Dan is het plaatsen van zonnepanelen op je dak zeker het overwegen waard. In dit artikel zullen we de mogelijkheden, montage en voordelen van zonnepanelen op stalen dakplaten bespreken, zodat je goed geïnformeerd bent voordat je een beslissing maakt.

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes

Kunnen zonnepanelen op een stalen dak?

Stalen daken zijn een uitstekende basis voor het plaatsen van zonnepanelen. Het draagvermogen van stalen dakplaten is hoog genoeg om de extra belasting van de panelen te dragen. Bij het plaatsen van zonnepanelen moet je natuurlijk ook rekening houden met de oriëntatie en hellingshoek van het dak voor optimale opbrengsten.

De opbrengst is het grootst als je zonnepanelen naar het zuiden gericht zijn (zuid-oost tot zuid-west) onder een hoek van 30° tot 50°

Daarnaast ga je best na of je vergunningen en subsidies nodig hebt. Na plaatsing moeten de zonnepanelen gekeurd worden en binnen 30 dagen aangemeld worden bij de netbeheerder.

Ook is het handig om te weten dat sommige netbeheerders subsidies en premies aanbieden voor het plaatsen van zonnepanelen! Hou er wel rekening mee dat zonnepanelen waarvoor een premie werd toegekend, moeten minstens 15 jaar op hetzelfde perceel blijven.

Het is ook belangrijk om te kiezen voor een betrouwbare en ervaren installateur en om regelmatig onderhoud te laten uitvoeren om de levensduur van het zonne-energiesysteem te verlengen.

zonnepanelen op een stalen dak

Hoeveel kosten zonnepanelen op een stalen dak? 

Als je zonnepanelen op een stalen dak wil plaatsen ben je waarschijnlijk ook wel benieuwd naar de prijs ervan. De kosten van de zonnepanelen op een stalen dak zijn vergelijkbaar met die van zonnepanelen op andere soorten daken. Hieronder vatten we het even samen: 

  • Zonnepanelen 2.500 kWh vermogen: € 6.900 – € 7.200.
  • Zonnepanelen 3.500 kWh vermogen: € 9.200 – € 10.350.
  • Zonnepanelen 4.000 kWh vermogen: € 10.350 – € 12.650.
  • Zonnepanelen 5.000 kWh vermogen: € 12.650 – € 14.950.

De extra kosten die komen kijken bij het installeren op een stalen dak zijn onder andere de kosten van het montagesysteem en eventuele extra versteviging van de dakconstructie.

De exacte kosten kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals de grootte van het dak en het aantal zonnepanelen dat geïnstalleerd moet worden. Net daarom is het voordelig om offertes te vergelijken en een beeld te krijgen van de exacte kosten!

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Hoe zonnepanelen monteren op staaldak? 

Er zijn verschillende manier om je zonnepanelen te monteren op je stalen dak. In de meeste gevallen gebeurt de bevestiging van de zonnepanelen met behulp van montageklemmen. Hierdoor ontstaat er een veilige, parallelle omgeving voor het plaatsen van de zonnepanelen.

Als het stalen dak al een soort van bestaand ondersteuningssysteem heeft dat kan worden gebruikt om de zonnepanelen op hun plaats te houden, zijn montageklemmen niet altijd nodig. Dit is afhankelijk van het type dak en de afmetingen van de zonnepanelen.

zonnepanelen monteren op staaldak

Voordelen en nadelen van zonnepanelen op stalen dakplaten

Maar wat zijn nu de voordelen en nadelen van zonnepanelen plaatsen op een stalen dak? Hieronder leggen we dat even uit. 

Voordelen 

Ten eerste hebben stalen daken een levensduur van meer dan 70 jaar, terwijl zonnepanelen na 25 jaar minder productief worden en meestal 15% – 20% minder elektriciteit opwekken. Je stalen dak zorgt dus voor een hoge duurzaamheid.

Een tweede interessant voordeel voor de zomer is dat het dak koeler blijft. Zonnepanelen absorberen zonlicht en voorkomen dat het metalen dak te warm wordt, wat de levensduur van het dak verlengt.

Tot slot mogen we niet vergeten te vermelden dat het een milieuvriendelijke keuze is. Zonnepanelen en duurzame metalen dakbedekkingspanelen vormen de perfecte milieuvriendelijke combinatie.

Meer info en advies nodig?

Nadelen

Doordat zonnepanelen op het dak geïnstalleerd worden, kan dit de ventilatie van het dak verminderen. Dit kan leiden tot vochtproblemen en verminderde luchtkwaliteit in de ruimte onder het dak.

Maar hier hoef je je geen zorgen over te maken, omdat professionele installateurs weten hoe ze de juiste ventilatie kunnen garanderen.

montage van PV-panelen

Ook interessant voor jou:

Kan ik zonnepanelen als dakbedekking gebruiken?

Ja, dat kan. Er zijn speciale zonnepanelen die dienen als dakbedekking. Deze panelen worden bevestigd aan een draagstructuur en hebben een afdichtende werking op het dak.

Kunnen zonnepanelen op dakpanplaten?

Het is mogelijk om zonnepanelen op dakpanplaten te installeren, mits het dak sterk genoeg is om het extra gewicht te dragen en er voldoende ruimte is tussen de panelen en het dak om ventilatie mogelijk te maken.

Welk dak is niet geschikt voor zonnepanelen?

Daken die te oud zijn, ernstig beschadigd zijn of niet stevig genoeg zijn om het extra gewicht van de panelen te dragen, zijn niet geschikt voor zonnepanelen.

Op zoek naar een zonnepanelen installateur? 

Als je op zoek bent naar een betrouwbare installateur om zonnepanelen te plaatsen op je stalen dakplaten, dan kan het handig zijn om verschillende installateurs te vergelijken.

Dit loont vaak de moeite, want zo kan je niet alleen prijzen vergelijken, maar ook de kwaliteit van de installatie en de service die je kan verwachten.

Hieronder kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen, op die manier maak je de beste keuze voor jouw persoonlijke situatie!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.