Zijn zonnepanelen op een dakkapel een goed idee?

Of zonnepanelen op een dakkapel een goed idee zijn, hangt af van verschillende factoren zoals de oriëntatie en hellingshoek van de dakkapel, de aanwezigheid van schaduw, de kwaliteit van het dak en de financiële haalbaarheid van het project. Lees verder voor meer informatie.

Gratis advies en offertes op maat

Wat zijn de kosten voor zonnepanelen op een dakkapel?

De kosten voor zonnepanelen op een dakkapel kunnen sterk variëren, afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je wilt installeren en de installatiekosten.

Om één zonnepaneel te plaatsen op een bestaande dakkapel kan je € 575 verwachten. Als je er een twintigtal wil laten plaatsen kan je reken op een prijs € 12.075.

Dus over het algemeen kost het tussen € 575 en € 12.075 om zonnepanelen te laten installeren. Het is echter belangrijk op te merken dat deze prijs slechts een ruwe schatting is.

De totale kosten van het project afhangen van de specifieke details van jouw situatie. Het is best om installateur te vergelijken om offertes op maat te krijgen.

Zijn ze rendabel?

Spijtig genoeg is het niet eenvoudig om dat aan te geven. Het rendement hangt af van verschillende factoren zoals: 

 • het aantal Wattpiek per paneel en het soort zonnepaneel.
 • de grootte van de dakkapel.
 • de oriëntatie van het dak.
 • de aanwezigheid van objecten die het licht belemmeren zoals bomen of een schoorsteen.

Het is best dat je de rendabiliteit van zonnepanelen op een dakkapel laat uitrekenen door een expert.

Vergelijk richtprijzen met elkaar!

Zou ik zonnepanelen plaatsen op een nieuwe of bestaande dakkapel?

Over het algemeen is het gemakkelijker om zonnepanelen te plaatsen op een nieuwe dakkapel dan op een bestaande dakkapel. 

Bij het ontwerpen en bouwen van een nieuwe dakkapel moet je rekening houden met het plaatsen van zonnepanelen, wat het gemakkelijker maakt om de panelen te installeren en te onderhouden.

Het kan echter ingewikkelder zijn om zonnepanelen op een bestaande dakkapel te installeren vanwege beperkte ruimte en toegankelijkheid, wat kan leiden tot hogere kosten en complexiteit.

Nieuwe dakkapel

Bij het ontwerpen en bouwen van een nieuwe dakkapel wordt er rekening gehouden met het plaatsen van zonnepanelen. Dat betekent dat de dakkapel vanaf het begin geschikt is voor zonnepanelen.

Dit kan betekenen dat de dakkapel de juiste oriëntatie en hellingshoek heeft om het maximale rendement uit de panelen te halen.

Ook kan je rekening houden met het gewicht van de zonnepanelen op de dakkapel en kan de constructie van de dakkapel hierop aangepast worden.

Bestaande dakkapel

Het installeren van zonnepanelen op een bestaande dakkapel kan ingewikkelder zijn vanwege beperkte ruimte en toegankelijkheid.

Bij het plaatsen van zonnepanelen op een bestaande dakkapel moet je rekening houden met de beschikbare ruimte en de mogelijkheid om de panelen veilig te installeren en te onderhouden.

Het kan zijn dat er extra maatregelen moeten worden genomen om de belasting van de panelen te verdelen en te versterken. Zoals eerder vermeld kan dit leiden tot hogere kosten en complexiteit.

zonnepaneel op dakkapel

Alle voordelen en nadelen van zonnepanelen op een dakkapel op een rijtje

Het is moeilijk te zeggen of het een goed idee is om zonnepanelen te laten plaatsen op een dakkapel. Hieronder geven we je de voordelen en nadelen van zonnepanelen op dakkapel op een rij.

Voordelen

 • Bij het plaatsen van zonnepanelen op een nieuwe dakkapel, weet je zeker dat de dakkapel stevig genoeg is om het gewicht van de zonnepanelen te dragen.
 • Het plaatsen van zonnepanelen op een dakkapel kan resulteren in volledige verberging, waardoor de panelen nauwelijks zichtbaar zijn. Dit is esthetisch gezien zeer aantrekkelijk.
 • Zonnepanelen verhogen de waarde van je woning door de energielabel te verlagen. Hierdoor wordt je woning aantrekkelijker bij verkoop.
 • Je bespaart energiekosten door een kleine installatie op je dakkapel.
 • Er zijn verschillend mogelijkheden om financiële ondersteuning te verkrijgen voor de installatie van zonnepanelen, zoals subsidies en duurzaamheidsleningen. Door gebruik te maken van deze financiële middelen kan je de terugverdientijd van de zonnepanelen verkorten.
 • Met de extra panelen op je dakkapel kan je meer zonne-energie opwekken.

Nadelen

 • De meeste dakkapellen zijn niet geschikt voor zonnepanelen. De constructie kan meestal het gewicht van de panelen en ballast niet aan. 
 • Woon je in een buurt met veel wind? Dan heb je meer ballast nodig om de panelen stevig te houden.
 • Overbelasting van de dakkapel kan leiden tot verzakking, lekkage en beschadiging van de zonnepanelen.
 • Het is goedkoper om meerdere panelen te laten installeren. Op een dakkapel kan dit moeilijk wegens beperkte ruimte. Je betaalt dus meer om zonnepanelen alleen te laten plaatsen op je dakkapel.
 • Een dakkapel heeft doorgaans een kleiner oppervlak, waardoor de hoeveelheid opgewekte zonnestroom mogelijk niet voldoet aan de gewenste hoeveelheid.

Op zoek naar een installateur?

Kan ik zonnepanelen op mijn dakkapel combineren met mijn andere zonnepanelen?

Het is zeker mogelijk om zonnepanelen op jouw dakkapel te combineren met jouw andere zonnepanelen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de panelen op jouw dakkapel compatibel zijn met jouw bestaande zonnepanelen. 

Aandachtspunten

Bij de installatie van zonnepanelen op jouw dakkapel zijn er verschillende aandachtspunten om rekening mee te houden:

 • Het belangrijk om de maximale dakbelasting te controleren en de beste installatiemethode te bepalen.
 • De zonnepanelen moeten op de juiste manier worden georiënteerd en gehoekt ten opzichte van de zon om het maximale rendement te behalen. 
 • Schaduw kan het rendement verminderen, dus vermijd obstakels die de zonnepanelen kunnen overschaduwen.
 • Het is belangrijk om te controleren of er vergunningen nodig zijn voor de installatie van de zonnepanelen op jouw dakkapel

Een ervaren installateur kan je helpen bij het bepalen van deze aandachtspunten en bij het vinden van de beste oplossing voor jouw situatie.

Conclusie: zou ik zonnepalen op mijn dakkapel plaatsen?

Het kiezen van de juiste zonnepanelen voor jouw dakkapel hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren en budget. Er zijn veel verschillende soorten zonnepanelen op de markt met verschillende prijzen, efficiëntie en garanties.

Sommige zonnepanelen zijn bijvoorbeeld duurder, maar hebben een hoger rendement, terwijl andere zonnepanelen een lagere prijs hebben maar een iets lagere efficiëntie.

Hoewel het belangrijk is om jouw persoonlijke voorkeuren en budget in overweging te nemen bij het kiezen van zonnepanelen voor jouw dakkapel, is het ook van cruciaal belang om te erkennen dat de goedkoopste optie mogelijk niet altijd de beste keuze is.

Er zijn verschillende factoren die de keuze voor zonnepanelen op jouw dakkapel kunnen beïnvloeden, zoals de dakbelasting, oriëntatie, hellingshoek en mogelijke schaduw.

Daarom is het altijd verstandig om bij het kiezen van de meest geschikte optie voor jouw situatie een ervaren installateur te raadplegen die een offerte op maat kan opstellen. Een expert zal je ook advies geven.

dakkapel

Ook interessant voor jou: 

Kan ik zonnepanelen overal op mijn dak plaatsen?

Zonnepanelen kunnen op verschillende soorten daken worden geplaatst, waaronder schuine daken en platte daken. Maar ook andere constructies zoals garages, aanbouwen of schuren zijn geschikt voor zonnepanelen, zolang de meterkast dit toelaat.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de constructie sterk genoeg is om het extra gewicht van de zonnepanelen te dragen en dat er voldoende ruimte is om de panelen te plaatsen en te onderhouden.

Er zijn ook mogelijkheden om zonnepanelen te installeren op de grond. Het is goed om te weten dat het doorgaans duurder is om zonnepanelen op de grond te installeren dan op een klassiek (hellend) dak.

Meer info en advies nodig?

Hoeveel zonnepanelen op dak met dakkapel?

In principe kan je op je dak een hoeveelheid zonnepanelen plaatsen die past binnen de beschikbare ruimte. Als je een dakkapel hebt, kan je deze ruimte ook benutten voor zonnepanelen.

Hoewel dakkapellen aan de binnenzijde vaak veel ruimte bieden, bieden ze aan de buitenzijde beperkte ruimte voor de plaatsing van panelen.

Meestal kunnen er 2 tot 4 zonnepanelen op een dakkapel worden geplaatst, afhankelijk van de grootte en de ligging van de dakkapel.

Heb ik een omgevingsvergunning nodig?

Om ervoor te zorgen dat de extra hoogte van de panelen op je dak niet de maximale hoogte overschrijdt, zal je hoogstwaarschijnlijk een omgevingsvergunning nodig hebben.

De omgevingsvergunning is bedoeld om te waarborgen dat de constructie van het gebouw en de veiligheid van de omgeving niet in gevaar komen.

Als je niet zeker weet hoe hoog de zonnepanelen op je dakkapel zullen zijn en of je hiervoor een vergunning nodig hebt, kan je bij de gemeente een vergunningcheck aanvragen.

Daarom kan je er zeker van zijn dat je voldoet aan de geldende voorwaarden en regels met betrekking tot de plaatsing van zonnepanelen.

Jouw opties voor het plaatsen van zonnepanelen

Het is mogelijk om zonnepanelen te installeren op diverse daken, zoals een groendak, een dak van zink of leisteen. Overweeg ook de optie van zonnedakpannen. Voor meer informatie en advies op maat kun je het beste contact opnemen met gespecialiseerde professionals in jouw omgeving.

Zonnepanelen plaatsen op dakkapel? Vergelijk gratis verschillende offertes met elkaar!

Als je zonnepanelen op je dakkapel wilt installeren, is het slim om verschillende adviseurs en installateurs te vergelijken.

Zo krijg je een beter beeld van de prijzen, garanties en kwaliteit van de dienstverlening. Kies daarbij voor een erkende specialist in jouw buurt die de juiste training en ervaring heeft om de panelen veilig en efficiënt te installeren en te onderhouden.

Een goede installateur biedt ook advies op maat door jouw dakkapel en energiebehoeften te evalueren. Hij of zij stelt ook een oplossing voor die het beste bij jouw huis past.

Dit helpt je de beste resultaten te behalen en jouw energierekening te verlagen. Met onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend offertes op maat vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.