Zonnepanelen op rieten dak: werking, prijs en veiligheid

Iedereen wil tegenwoordig wel op zijn energierekening besparen, maar wat als je een rieten dak hebt? Kan je dan wel zonnepanelen plaatsen en zo ja, waar moet je dan op letten? In dit artikel bespreken we de werking, prijs en veiligheid van zonnepanelen op een rieten dak.

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes en advies van een zonne-expert!

Is het mogelijk zonnepanelen installeren op rieten dak? 

Allereerst bespreken we of het wel mogelijk is om zonnepanelen te installeren op een rieten dak. Het goede nieuws is dat dit zeker mogelijk is, zowel op een nieuw als op een bestaand rieten dak.

De zonnepanelen worden dan met een opdaksysteem geplaatst waarbij het riet om de panelen gedekt wordt. Dit is niet alleen een mooie combinatie, maar ook een logische keuze voor wie op een natuurlijke manier groene energie wil opwekken.

Let wel op dat de zonnepanelen in het riet worden ingewerkt, omdat een rieten dak zich “zet” en eventuele zonnepanelen anders kunnen zakken en in aanraking komen met het riet.

zonnepanelen plaatsen op een rieten dak

Nieuw rieten dak versus bestaand dak

Dus je overweegt om zonnepanelen op je rieten dak te laten installeren? Maar gaat het om een nieuw rieten dak, of om een bestaand rieten dak? Je moet weten dat hier een belangrijk onderscheid wordt gemaakt.

Bij een nieuw dak is het aanbrengen van zonnepanelen eenvoudiger en minder tijdrovend dan bij een bestaand dak, omdat er dan een uitsparing in het riet kan worden gemaakt waar het zonnepaneel in wordt geplaatst.

Bij een bestaand rieten dak is het wat lastiger omdat de dakconstructie goed moet ventileren. Indekken is hierbij de beste optie. Als je rieten dak toch aan vervanging toe is, is dit een goed moment om zonnepanelen te laten plaatsen.

Waarmee rekening houden?

Voordat je echt kan beginnen zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Zo is het belangrijk dat de zonnepanelen niet direct op het riet worden geplaatst om schade aan het riet te voorkomen. In plaats daarvan dienen ze direct op de dakconstructie te worden geplaatst en moet er voldoende ruimte tussen de zonnepanelen en het riet zijn om een goede ventilatie te garanderen.

Dit is belangrijk omdat goede ventilatie ervoor zorgt dat de opbrengsten van de zonnepanelen niet worden beïnvloed.

Daarnaast is het ook belangrijk om de zonnepanelen jaarlijks te laten onderhouden en inspecteren om problemen te voorkomen.

Bij verkeerde plaatsing kunnen ze namelijk brand veroorzaken! Neem daarom contact op met je verzekeraar voordat je de zonnepanelen plaatst om te zien of dit invloed heeft op je verzekering.

Ook gebruik je best een gootstuk om de zonnepanelen als een dakraam te plaatsen. Dit geeft niet alleen een nette afwerking, maar zorgt er ook voor dat vocht zich niet onder de panelen kan ophopen.

Verder is het belangrijk om de zonnepanelen niet te hoog te plaatsen om te voorkomen dat vocht zich onder de panelen ophoopt.

Verzink de zonnepanelen ook niet te diep in het riet om te voorkomen dat ze hoger dan het riet komen te liggen wanneer het riet na verloop van tijd dunner wordt door slijtage.

Al deze zaken zijn belangrijk om de levensduur van je rieten dak te waarborgen en een goede werking van de zonnepanelen te garanderen.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Hoe worden zonnepanelen op een rieten dak geplaatst?

Na al die aandachtspunten is het normaal dat je je afvraagt hoe zonnepanelen dan eigenlijk op een rieten dak worden geplaatst. De beste manier om zonnepanelen op een rieten dak te installeren, is door ze in te werken in het riet.

Dit betekent dat er een uitsparing wordt gemaakt in het riet waarin de panelen passen. Onder de panelen moet er vervolgens een voorziening worden getroffen om de constructie waterdicht te maken.

Het is belangrijk dat de zonnepanelen niet direct op het riet worden geplaatst om beschadiging van het riet te voorkomen.

Door de panelen in te werken in het riet, wordt dit risico geminimaliseerd en wordt er tevens gezorgd voor een esthetisch aantrekkelijkere installatie.

panelen plaatsen op een rieten dak

Prijs zonnepanelen op rieten dak

Natuurlijk wil je ook weten wat zonnepanelen op een rieten dak kosten in 2024. De prijs is afhankelijk van het vermogen van de panelen en ligt iets hoger dan bij een standaard dak met dakpannen, vanwege de plaatsing tussen het riet. De prijzen inclusief btw zijn als volgt:

  • Zonnepanelen 2500 kWh vermogen: € 6.900 – € 7.200.
  • Zonnepanelen 3500 kWh vermogen: € 9.200 – € 10.350.
  • Zonnepanelen 4000 kWh vermogen: € 10.350 – € 12.650.
  • Zonnepanelen 5000 kWh vermogen: € 12.650 – € 14.950.

Het blootleggen van een stuk dak en het afdekken met PVC is nodig voordat de panelen kunnen worden geplaatst. Ook is het belangrijk om een professionele rietdekker in te huren voor een nette afwerking van het dak.

Je moet weten dat deze zaken natuurlijk ook extra kosten met zich meebrengen brengen. Hierdoor liggen de kosten ongeveer 15% hoger dan die voor een standaard dak.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Wat is het rendement en de terugverdientijd? 

Als je hebt besloten om zonnepanelen op je rieten dak te plaatsen, wil je natuurlijk weten wat het rendement en de terugverdientijd zijn.

De onderstaande tabel geeft je een idee van het rendement per jaar in kilowattuur (kWh) en in euro’s, de gemiddelde prijs inclusief en exclusief btw, en de terugverdientijd in jaren. We hebben een energieprijs van € 0,23 per kWh gehanteerd en de btw al verrekend.

Het is belangrijk op te merken dat de terugverdientijd iets langer is dan bij dakpannen, omdat de prijs voor rieten daken wat hoger ligt.

ZonnepanelenRendement/jaar in kWhRendement/jaar in €Gemiddelde prijs incl. btwGemiddelde prijs excl. btwTerugverdientijd
3000 Wp2500 kWh€ 575€ 7.050€ 5.82610 – 10,5 jaar
4100 Wp3500 kWh€ 805€ 9.775€ 8.07910 jaar
4700 Wp4000 kWh€ 920€ 11.500€ 9.50410 – 10,5 jaar
5900 Wp5000 kWh€ 1.150€ 13.800€ 11.40510 jaar

Over het algemeen stellen we dat investeren in zonnepanelen op een rieten dak een verstandige keuze is voor de lange termijn. Het draagt niet alleen bij aan een duurzamere toekomst, maar kan ook leiden tot besparingen op je energierekening.

Heb ik recht op financiële steun? 

Het plaatsen van zonnepanelen op een rieten dak kan ook recht geven op financiële steun. Niet alleen bespaar je op je energierekening, je draagt ook bij aan een groenere toekomst en vermindert de CO2-uitstoot in het land.

Om dit te stimuleren, biedt de overheid verschillende vormen van financiële ondersteuning voor het plaatsen van zonnepanelen aan.

Ten eerste kun je de btw van de zonnepanelen en de installatiekosten aftrekken bij de belastingdienst. Omdat je nu energie levert, ben je officieel ondernemer geworden. De aftrek komt neer op 21 procent korting op de totale kosten.

Daarnaast zijn er verschillende subsidies beschikbaar via regionale overheden. Hoewel er geen landelijke subsidie beschikbaar is vanwege de mogelijkheid om de btw af te trekken, kun je bij jouw gemeente of provincie informeren of er budget is voor inwoners die zonnepanelen installeren.

Ten slotte is er de energiebespaarlening. Dit is een financieringsmogelijkheid om je zonnepanelen te financieren als je zelf het budget niet hebt. Je leent het benodigde bedrag van de bank en betaalt het terug tegen een gemiddelde rente van 1,5 procent.

Dit kan een slimme keuze zijn als je graag wilt investeren in zonnepanelen, maar momenteel niet over de middelen beschikt.

Wat kost het vervangen van een rieten dak?

Het vervangen van een rieten dak kan een behoorlijke investering zijn. Het is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het dak en de kwaliteit van het riet. Gemiddeld kost het vervangen van een rieten dak tussen de € 100 en € 150 per vierkante meter.

Als je bedenkt dat de gemiddelde Belgische woning een dakoppervlakte van 100 tot 150 vierkante meter heeft, dan kom je al snel uit op een totaalbedrag van € 10.000 tot € 22.500.

Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het bepalen van je budget voor de installatie van zonnepanelen op een rieten dak. Je hoeft in ieder geval niet te schrikken van de prijs, we hebben hierboven alvast de financiële steun besproken!

rieten dak

Is een rieten dak veilig? Is er kans op brand? 

Een veelvoorkomende vraag bij het overwegen van een rieten dak is de veiligheid ervan. Gelukkig is een modern rieten dak erg veilig en is de kans op brand minimaal.

Meer dan 95% van de brandveiligheid kan worden toegeschreven aan het schroefdak. Bovendien kan een brandvertragende coating zorgen voor extra veiligheid. Bij een schroefdak kan de brandweer het dak met een tuinslang binnen 5 minuten blussen, zelfs na een uur smeulen.

Hoe snel brand een rieten dak?

Hoewel de kans op brand minimaal is, kan het toch voorkomen. Als een brand ontstaat, verspreidt het vuur zich bij een rieten dak sneller dan bij andere daken.

De snelheid waarmee het rieten dak brandt, hangt af van verschillende factoren, zoals de dikte van het riet, de hellingshoek van het dak en de ventilatie onder het riet. Bij brand is het dus belangrijk om zo snel mogelijk de brandweer te waarschuwen en te evacueren.

kan ik mijn zonnepanelen verzekeren tegen brand?

Het is mogelijk om je zonnepanelen te verzekeren tegen brand. Het is aan te raden om een opstalverzekering af te sluiten voor je huis, waarin ook je zonnepanelen zijn opgenomen.

In sommige gevallen kan een extra verzekering voor zonnepanelen nodig zijn, bijvoorbeeld als de waarde van de panelen hoger is dan de standaard dekking van je opstalverzekering.

Het is belangrijk om goed te kijken naar de polisvoorwaarden en eventueel advies te vragen aan een verzekeringsadviseur.

Info en advies op maat nodig?

Ook interessant voor jou:

Hoe goed isoleert een rieten dak?

Een rieten dak isoleert zeer goed, vergelijkbaar met andere dakbedekkingen, maar er zijn wel extra maatregelen nodig om te voldoen aan de huidige isolatienormen.

Kan ik een rieten dak vervangen door dakpannen?

Het is mogelijk om een rieten dak te vervangen door dakpannen. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn vanwege een verandering in de lokale regelgeving of vanwege de persoonlijke voorkeur van de eigenaar.

Op zoek naar zonnepanelen voor op je dak? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat

Wil je graag zelf groene energie opwekken en overweeg je om zonnepanelen te plaatsen op je rieten dak? Dan is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de mogelijkheden en de kosten.

Gelukkig weet je nu dat zonnepanelen op een rieten dak vele voordelen bieden en kun je met behulp van financiële steun de investering snel terugverdienen. Ook hoef je je geen zorgen te maken over de veiligheid van een rieten dak.

Maar voor alle zaken dat je nog niet weet is er ook een oplossing! Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw rieten dak en wat de kosten zijn voor het plaatsen van zonnepanelen?

Vraag dan nu gratis en vrijblijvend offertes op maat aan en ontdek hoeveel je kunt besparen op je energierekening met behulp van groene energie!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.