Hoeveel zonnepanelen op plat dak nodig?

Wat is het ideale aantal zonnepanelen op een plat dak en waarmee moet je rekening houden bij het bepalen van het aantal zonnepanelen om te plaatsen op een plat dak?

In dit artikel kom je te weten welke factoren invloed hebben en vind je een voorbeeldberekening die je kan helpen bij het inschatten van de hoeveelheid panelen. Om te berekenen hoeveel panelen nodig zullen zijn voor jouw situatie of hoeveel zonnepanelen passen op je dak, schakel je echter best een expert in.

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes

Hoeveel zonnepanelen kunnen gemiddeld op mijn dak? 

Het aantal zonnepanelen die op een dak moet plaatsen, is afhankelijk van allerlei factoren en kan verschillen van situatie tot situatie. De berekening is niet hetzelfde voor een plat dak als een schuin dak.

Bij een plat dak moet bijvoorbeeld een dubbel zo grote afstand bewaard worden van de dakrand. Daarnaast is het in kaart brengen van de schaduw van belang bij het bepalen hoeveel panelen op het dak geplaatst kunnen worden.

zonnepanelen berekenen op een plat dak

Hoeveel zonnepanelen per vierkante meter kan ik op mijn plat dak plaatsen? 

Gemiddeld kunnen op een plat dak 6 zonnepanelen per 10 vierkante meter geplaatst worden. Dat hangt in de eerste plaats af van de grootte van het paneel.

Daarnaast zijn er andere problemen die ervoor kunnen zorgen dat er een grote oppervlakte nodig is zoals een dakkapel, lichtkoepel of schoorsteen.

Verder hangt de nodige oppervlakte ook af van de afstand die gehanteerd moet worden tussen de rijen panelen. Deze hangt af van de hellingshoek.

Bij een hellingsgraad van 5 graden is er 24 cm nodig tussen de rijen en bij 35 graden 158 cm. Bij het bepalen van de ideale hellingshoek wordt er rekening gehouden met de hoek die meer zonlicht kan opvangen en dus een hoger rendement oplevert. Daarnaast mag de hellingshoek niet zo groot zijn dat de panelen worden losgerukt bij de sterkste wervelwind.

Grootte van zonnepanelen

Gemiddeld is een paneel 2,5 vierkante meter groot, maar er bestaan zowel grotere als kleinere panelen.

gratis advies en offertes op maat ontvangen?

Voorbeeldberekening zonnepanelen plaatsen op plat dak

Een voorbeeldberekening in het geval van 12 panelen van 1,7 x 1 meter zou er als volgt uitzien voor een dak waar geen koepels, schoorstenen of andere obstakels aanwezig zijn die schaduw kunnen werpen op de panelen.

zonnepanelen prijs

Zonnepanelen berekenen op mijn dak

We gaan hier uit van een opstelling van driemaal een rij van vier panelen. Hoeveel panelen je nodig hebt en hoe groot de panelen zijn, hangt natuurlijk af van je persoonlijke situatie.

In de breedte hoeft er geen rekening te worden gehouden met ruimte tussen de panelen, maar wel met de marges aan de randen van het dak.

Voor de randen moet in totaal minstens 40 centimeter worden voorzien voor het montagesysteem, en daarbij nog een meter afstand van de dakrand aan weerszijden. Dit komt uit op een totale breedte van 9 meter en 20 centimeter.

In de lengte moet er wel rekening worden gehouden met de afstand tussen de panelen om schaduw te vermijden. Die afstand hangt af van de hellingsgraad waarmee de panelen zijn geïnstalleerd.

Bij een hellingsgraad van 20 graden moet een afstand van ongeveer 95 centimeter worden voorzien om schaduw op de zonnepanelen te vermijden.

Wanneer er opnieuw ruimte wordt voorzien voor het montagesysteem en een afstand van de dakrand, komt de minimale breedte van het dak op 7 meter en 30 centimeter.

Op zoek naar een installateur?

Wat is het optimale aantal zonnepanelen op mijn plat dak? 

Het optimale aantal zonnepanelen is afhankelijk van je eigen verbruik. Het is ideaal om net evenveel stroom op te wekken als je verbruikt. Om te berekenen wat jouw verbruik is en hoeveel zonnepanelen daarmee overeenkomen, neem je best contact op met een specialist.

Meer info en advies nodig over aantal zonnepanelen op jouw dak? Stel je vragen aan specialisten! 

In onderstaande form kan je gratis en vrijblijvend offertes vragen. Het loont om een specialist te betrekken bij het plannen van je installatie, zo kan je prijzen vergelijken en ben je zeker van advies op maat.

Een specialist kan een goede inschatting bieden van het aantal zonnepanelen die nodig zijn voor jouw verbruik en hoeveel zonnepanelen passen op jouw dak. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.