Asbest zonnepanelen: hoe gevaarlijk is het? Hoe asbest verwijderen?

Asbest en zonnepanelen lijken op het eerste zicht niets met elkaar te maken te hebben, maar als je van plan bent om zonnepanelen te plaatsen op jouw dak, is het belangrijk om te weten of er asbest aanwezig is. Het plaatsen van zonnepanelen op een asbesthoudend dak is namelijk verboden.

In dit artikel bespreken we waarom dat zo is en hoe je kunt achterhalen of jouw dak asbest bevat.

Gratis advies en offertes op maat

Mag ik zonnepanelen plaatsen op een asbesthoudend dak?

Het is niet toegestaan om zonnepanelen te plaatsen op een dak met asbest. Hieronder wordt kort uitgelegd waarom dit niet is toegestaan.

asbest verwijderen van je dak

Waarom is het verboden?

Het is verboden om zonnepanelen te plaatsen op asbesthoudende daken vanwege het risico op het vrijkomen van asbestvezels. Bij het plaatsen van zonnepanelen op een asbesthoudend dak kan er stof vrijkomen, wat kan leiden tot blootstelling aan asbestvezels. Dit kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid van mensen die in de buurt van het dak werken of wonen.

Bovendien kan het gebruik van werktuigen met een grote snelheid, zoals boormachines en schuurmachines, de asbestvezels losmaken en verspreiden. Het is dus belangrijk om asbesthoudende daken te laten verwijderen voordat je zonnepanelen laat plaatsen.

Hoe kan ik zien dat het asbest is?

Asbest is niet altijd met het blote oog te herkennen. Materialen waarin asbest is verwerkt hebben vaak een vezelachtige structuur en zijn wit tot lichtgrijs van kleur.

Bij twijfel is het daarom verstandig om een professionele asbestinventarisatie te laten uitvoeren om de aanwezigheid van asbest vast te stellen.

asbest zonnepanelen verwijderen

Is asbest gevaarlijk?

Asbest werd in het verleden veelvuldig gebruikt vanwege zijn hittebestendige en isolerende eigenschappen. Helaas is inmiddels bekend dat asbest ook zeer gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Het inademen van asbestvezels kan leiden tot ernstige ziektes, zoals longkanker, asbestose en mesothelioom.

Raadpleeg specialisten!

Zonnepanelen

Bij het plaatsen van zonnepanelen op een asbesthoudend dak is er een risico op beschadiging van het asbest, waardoor er asbestvezels vrij kunnen komen. Daarom is het niet toegestaan om zonnepanelen te plaatsen op een asbesthoudend dak.

Woning

Ook in de woning kan asbest aanwezig zijn, bijvoorbeeld in oude isolatiematerialen, vensterbanken, plafondplaten en leidingen.

Bij sloop- of renovatiewerkzaamheden kunnen deze materialen beschadigd raken en asbestvezels vrijkomen. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn bij het klussen in huis en bij twijfel een asbestinventarisatie te laten uitvoeren.

Gezondheid

Op het gebied van gezondheid is het dus van groot belang om blootstelling aan asbest te voorkomen. Bij vermoeden van blootstelling aan asbest is het verstandig om direct een arts te raadplegen. Als er inderdaad sprake is van blootstelling aan asbestvezels, kan dit tot ernstige gezondheidsproblemen leiden.

Wat zijn de kosten van asbest saneren? 

Voor het saneren van asbest liggen de kosten tussen de € 30 en € 65 per vierkante meter. Voor zonnepanelen is de prijs per stuk (exclusief plaatsing en omvormer) tussen de € 400 en € 500.

Het is belangrijk om op te merken dat deze prijzen slechts indicaties zijn en dat de uiteindelijke kosten afhankelijk zijn van verschillende factoren.

Het is daarom altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen en deze goed te vergelijken voordat je een beslissing neemt.

Vergelijk prijzen en offertes met elkaar!

Heb ik recht op subsidies? 

Het is ook belangrijk om te weten dat er momenteel geen subsidiemogelijkheden meer bestaan voor het saneren van asbest. Dit betekent dat alle kosten voor rekening van de eigenaar komen.

Aandachtspunten bij het verwijderen van asbest

Bij het laten verwijderen van asbest is het belangrijk om op de kosten te letten, maar ook op de kwaliteit en veiligheid van de uitvoering.

Het is daarom verstandig om meerdere offertes aan te vragen en deze te vergelijken op basis van ervaring en expertise.

Bovendien moet er rekening worden gehouden met de kosten van zowel asbestsanering als de installatie van zonnepanelen.

Hoe asbest verwijderen? 

Asbest verwijderen is een complex proces dat zorgvuldig moet worden uitgevoerd. Hier zijn de stappen voor het verwijderen van asbest:

  1. Inventarisatie: laat een deskundige inventariseren of er asbest aanwezig is en zo ja, waar en hoeveel.
  2. Plan van aanpak: op basis van de inventarisatie wordt een plan van aanpak opgesteld. Hierin staat precies beschreven hoe het asbest verwijderd wordt en welke veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden.
  3. Veiligheidsmaatregelen: voorafgaand aan het daadwerkelijke verwijderen van het asbest, worden er verschillende veiligheidsmaatregelen genomen. Denk hierbij aan het afzetten van het gebied en het dragen van beschermende kleding.
  4. Verwijdering: het asbest wordt verwijderd volgens het plan van aanpak. Hierbij worden de nodige veiligheidsmaatregelen in acht genomen.
  5. Verpakking: het verwijderde asbest wordt verpakt in speciale zakken die voorzien zijn van een waarschuwingslabel.
  6. Transport: het verpakte asbest wordt vervolgens vervoerd naar een speciaal daarvoor bestemde afvalverwerkingsinstallatie.
  7. Controle: na afloop van de verwijdering vindt er een controle plaats om te zien of al het asbest op de juiste wijze verwijderd is.
asbest zonnepanelen

Hulp nodig bij het verwijderen van asbesthoudende dak? Raadpleeg specialisten in je buurt

Als je hulp nodig hebt bij het verwijderen van een asbesthoudend dak, is het verstandig om een erkende specialist in te schakelen.

Via het onderstaande formulier kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen en advies krijgen over asbesthoudende daken en zonnepanelen.

Een erkende specialist kan je helpen bij het inventariseren en saneren van het asbest, en zorgen voor een veilige en efficiënte verwijdering.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.