Groendak combineren met zonnepanelen: voordelen en nadelen

Het combineren van een groendak met zonnepanelen is een slimme en duurzame oplossing om de voordelen van beide technologieën te maximaliseren. In dit artikel zullen we de voordelen en nadelen bespreken die overwogen moeten worden bij het ontwerpen en installeren van deze combinatie.

Vind de juiste vakman in jouw regio

Is het mogelijk om een groendak te combineren met zonnepanelen? 

Het is zeker mogelijk om groendak te combineren met zonnepanelen. Groendak en zonnepanelen versterken elkaars werkingen en passen perfect bij elkaar. Deze combinatie is een cadeau voor de natuur.

zonnepanelen op groendak

Welke factoren beïnvloeden het groendak?

Verschillende factoren beïnvloeden het functioneren en de prestaties van een groendak. Het klimaat speelt een belangrijke rol omdat de hoeveelheid neerslag, temperatuur en zonlicht invloed hebben op de groei van planten.

De constructie van het dak is ook van belang omdat een goed gebouwde en geïsoleerde dakconstructie nodig is om waterlekkage en dakbelasting te voorkomen.

Het substraat en de plantkeuze zijn eveneens cruciaal omdat ze bepalen welke planten geschikt zijn voor de omstandigheden en welke voedingsstoffen ze nodig hebben.

Onderhoud is ook belangrijk om het groendak gezond te houden en ervoor zorgen dat het goed functioneert. Een optimale waterafvoer is ook van belang om stilstaand water te voorkomen (om schade en plantenziekten te vermijden).

Gratis advies en offertes op maat

Alle voordelen en nadelen op een rijtje

Groendaken en zonnepanelen bieden alle twee een tal van voordelen voor het milieu en de samenleving. In combinatie kunnen ze samenwerkende voordelen bieden, zoals het verminderen van de CO2-uitstoot en het verbeteren van de luchtkwaliteit.

Voordelen

  • Groendak verhoogt het rendement van zonnepanelen tot 20%.
  • Deze combinatie vergroot de biodiversiteit aan je groendak.
  • Dankzij groendak zal je dakoppervlakte minder opwarmen.

Nadelen

Er zijn natuurlijk ook nadelen voor het combineren van sedumdak en zonnepanelen. Door het juiste type zonnepaneel te kiezen en de goede aanleg van het sedumdak kan je deze nadelen voorkomen.

  • Om ervoor te zorgen dat de planten onder de panelen voldoende water krijgen moet het sedumdak op een waterbufferende onderlaag liggen.
  • Met deze combinatie kan je alleen gebruik maken van zonnepanelen die schuin tegenover het dakoppervlakte staan. Aerodynamisch varianten beperkten het zonlicht voor het groendak onder de panelen.

Welke type groendak kies ik best? 

Er zijn vijf veelvoorkomende typen groendaken:

  1. Extensief groendak: dunne substraatlaag met voornamelijk mossen, sedums en kruiden.
  2. Intensief groendak: dikke substraatlaag met verschillende soorten planten en zelfs bomen.
  3. Gecombineerd groendak: combinatie van extensief en intensief groendak met verschillende plantensoorten.
  4. Daktuin: volledig aangelegde tuin op het dak met een zeer dikke substraatlaag.
  5. Hydrocultuur groendak: planten worden in een waterdichte bak geplaatst waarin water en voedingsstoffen worden gepompt.

Je kiest best voor een groendak met een rijke mix aan hoogwaardige sedumpluggen, zoals sedum. Dit type groendak is lichtgewicht en vereist weinig onderhoud.

Bovendien kan een extensief groendak ook helpen om de temperatuur van de zonnepanelen te reguleren, wat de prestaties van de panelen kan verbeteren.

sedumdak

Wat kost een sedumdak met zonnepanelen?

De gemiddelde kosten voor het installeren van een groendak liggen tussen de 120 en 140 euro per vierkante meter, inclusief btw.

Als je de prijs wilt weten van een groendak met zonnepanelen, is het verstandig om verschillende offertes van diverse aanbieders met elkaar te vergelijken.

De kosten voor de installatie van een groendak met zonnepanelen kunnen sterk variëren. Door offertes te vergelijken kan je een goed beeld krijgen van de markt en de prijzen die gevraagd worden.

Waar kan jij je zonnepanelen nog installeren?

Zonnepanelen kun je op een breed scala aan daken plaatsen: of ze nu plat, van zink, staal, riet of leisteen zijn. Zelfs op een ouder dak of op een dakkapel is het mogelijk om zonnepanelen te installeren. Maar wat als je dak asbest bevat? In dat geval mag je geen zonnepanelen plaatsen. Het is van essentieel belang om eerst het asbest door professionals te laten behandelen of verwijderen.

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan! 

Het is belangrijk om verschillende installateurs voor de installatie van een groendak met zonnepanelen te vergelijken. Dit zal leiden tot een betere prijs-kwaliteitverhouding en een hogere tevredenheid over het eindresultaat.

Het is daarbij wel belangrijk om te kiezen voor een erkende specialist die ervaring heeft met het aanleggen van groendaken en zonnepanelen.

Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor een installateur die advies op maat kan geven. Zo kan er rekening worden gehouden met je specifieke wensen en behoeften. Met onderstaand formulier kan je vrijblijvend en gratis offertes vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.