Zonnepanelen reinigen: prijs, aandachtspunten en tips

Wil je het maximale rendement uit je zonnepanelen halen? Dan is regelmatig onderhoud een must! Maar zou je nu zelf je zonnepanelen reinigen of hulp inschakelen?

In dit artikel bespreken we alles, van waarom reiniging belangrijk is tot schoonmaaktips en kosten. Ontdek het beste stappenplan voor een vlekkeloos resultaat en vergelijk gratis offertes als je een schoonmaakbedrijf overweegt. Zo geniet je van stralend schone en efficiënt werkende zonnepanelen!

Snel en gratis offertes vergelijken?

Zelf zonnepanelen schoonmaken of liever hulp inschakelen?

Je vraagt je dus af of je best zelf je zonnepanelen schoonmaakt of het laat doen door een vakman. Om deze vraag te beantwoorden, kunnen we het beste de nadelen en de voordelen vergelijken.

Als je je zonnepanelen zelf wilt schoonmaken, betaal je uiteraard geen arbeidskosten, maar daar stoppen de voordelen dan ook.

Het inhuren van een vakman is volgens ons dus een slimmere keuze. Je loopt in ieder geval geen risico op schade aan de zonnepanelen of aan jezelf, indien je zou vallen. Ook kan de expertise van deze vakmannen ervoor zorgen dat andere kwaaltjes aan je zonnepanelen worden opgemerkt!

Uiteindelijk is het misschien zelfs goedkoper op lange termijn, omdat je ook geen schoonmaakmateriaal hoeft aan te kopen. Bovendien is voorkomen altijd beter dan herstellen!

Zonnepanelen reinigen

Waarom zou ik mijn zonnepanelen reinigen?

Je maakt best je zonnepanelen minstens één keer per jaar schoon. Ondanks dat zonnepanelen een beschermende laag hebben en deels zelfreinigend zijn door regenwater dat vuil wegspoelt, is regelmatige reiniging noodzakelijk.

Op die manier behoud je een optimaal rendement van je zonnepanelen. Het vuil dat zich op de panelen ophoopt, zoals stof, bladeren, vogelpoep en andere verontreinigingen, vermindert namelijk de opbrengst van je zonnepanelen.

Door regelmatig zelf je zonnepanelen schoon te maken, zorg je ervoor dat ze maximaal blijven presteren en je het meeste uit je investering haalt.

Hoe vaak zonnepanelen reinigen?

We raden je aan om je zonnepanelen minstens één keer per jaar schoon te maken. Een ideaal moment hiervoor is aan het begin van de lente, bijvoorbeeld in april.

De zonnige 6 maanden die volgen, zijn namelijk verantwoordelijk voor maar liefst 75% van de jaarlijkse opbrengst van je zonnepanelen.

Door je zonnepanelen regelmatig schoon te maken, zorg je ervoor dat ze optimaal kunnen presteren en je het meeste rendement uit je investering haalt.

Op zoek naar specialisten?

Wat is beter kraanwater of regenwater?

Regenwater is over het algemeen de beste keuze om zonnepanelen schoon te maken vanwege het gebrek aan mineralen en verontreinigingen.

Kraanwater kan je ook gebruiken, maar dat laat strepen en vlekken achter. Een tuinslang is zeker handig, maar gebruik een zachte straal om beschadiging te voorkomen en volg altijd de aanbevelingen van de fabrikant!

Zonnepanelen schoonmaken met borstel

Welke schoonmaakproducten gebruiken?

Als je je zonnepanelen wilt reinigen, kun je het beste osmosewater gebruiken (gezuiverd water zonder kalk, nitraten, zout, etc.), wat een milieuvriendelijke optie is! Osmosewater laat doorgaans geen strepen achter, wat de opbrengst van je zonnepanelen ten goede komt.

Bij sterke vervuiling van de zonnepanelen is het aan te raden om ook een speciale zonnepanelenreiniger te gebruiken. Het is echter belangrijk om altijd de aanbevelingen van de fabrikant op te volgen bij het kiezen van schoonmaakproducten om schade aan de panelen en garantievoorwaarden te voorkomen.

Naast het gebruiken van een zonnepaneelreiniger behoort een telescoopsteel en telescoopborstel ook tot de producten die je zult moeten aankopen. Dit is een speciale borstel waarmee je makkelijk daken kunt schoonmaken of andere verhoogde platformen.

Vraag advies en prijzen op maat

Wat zijn de kosten om zonnepanelen te laten schoonmaken?

Maar wat zijn de kosten voor het laten reinigen van zonnepanelen in 2024?

De prijs voor het schoonmaken van zonnepanelen varieert sterk, afhankelijk van het aantal panelen en de bereikbaarheid ervan.

Gemiddeld liggen de kosten tussen de 100 en 150 euro. Sommige vakmannen werken met een vaste prijs afhankelijk van het type woning of het aantal panelen. De prijs stijgt ook als er een hoogtewerker nodig is.

Het laten reinigen van je zonnepanelen is een investering die op de lange termijn zijn vruchten afwerpt. Vuile panelen absorberen minder zonlicht, wat de opbrengst van de panelen vermindert. Door regelmatig schoon te maken, blijven de panelen optimaal presteren.

Laten we de kosten voor het schoonmaken van zonnepanelen nader bekijken. Als je in een één-etagewoning woont, kan het schoonmaken van de zonnepanelen gemiddeld tussen de 40 en 50 euro kosten, plus 1 tot 2 euro per paneel. Voor een twee-etagewoning liggen de kosten iets hoger, tussen de 50 en 60 euro, plus 1 tot 2 euro per paneel.

Als we kijken naar de kosten per aantal panelen, zien we dat het reinigen van 10 panelen gemiddeld tussen de 75 en 80 euro kost. Bij 15 panelen liggen de kosten tussen de 85 en 90 euro en bij 25 panelen betaal je gemiddeld tussen de 100 en 115 euro.

Het is belangrijk om te vermelden dat deze prijzen enkel ter indicatie zijn. De uiteindelijke prijs kan variëren afhankelijk van de locatie, de vakman en andere factoren.

Het is daarom altijd verstandig om meerdere offertes op te vragen en de prijzen en diensten te vergelijken voordat je een keuze maakt.

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten voor het laten reinigen van zonnepanelen:

Type woningRichtprijs
1-etagewoning€ 40 – € 50 + € 1 tot € 2 per paneel
2-etagewoning€ 50 – € 60 + € 1 tot € 2 per paneel

Het is natuurlijk ook handig om de kosten per aantal panelen in tabelvorm te verkrijgen. Daarom vind je hieronder nog een tabel dat dat samenvat:

Aantal panelenRichtprijs
10 panelen€ 75 – € 80
15 panelen€ 85 – € 90
25 panelen€ 100 – € 115

Het is altijd verstandig om offertes op te vragen bij verschillende vakmensen, om te vergelijken en zo de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden. Op deze manier kan je de levensduur en efficiëntie van je zonnepanelen verzekeren!

prijs zonnecellen reinigen

Aandachtspunten bij zonnepanelen schoonmaken

Ondertussen weet je al dat je je zonnepanelen jaarlijks moet reinigen. Misschien heb je ook beslist om het zelf te doen. In dat geval zijn er wel een aantal aandachtspunten waar rekening mee gehouden moet worden:

  1. Gebruik geen schurende materialen of hogedrukreiniger: schurende materialen of hogedrukreinigers kunnen krassen veroorzaken op het oppervlak van de zonnepanelen en daardoor de prestaties van de zonnepanelen verminderen.
  2. Gebruik alleen water en milde zeep: gebruik alleen water en milde zeep om de zonnepanelen schoon te maken. Andere reinigingsmiddelen kunnen het oppervlak van de zonnepanelen beschadigen.
  3. Gebruik geen warm water: gebruik geen warm water om de zonnepanelen schoon te maken. Het temperatuurverschil tussen de zonnepanelen en het warme water veroorzaakt schade.
  4. Pas op voor elektriciteit: zonnepanelen produceren elektriciteit, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn tijdens het schoonmaken van de panelen. Schakel de zonnepanelen uit voordat je begint met schoonmaken.

Vergelijk verschillende offertes

Stappenplan: hoe zonnepanelen schoonmaken?

Nu dat je weet waar je op moet letten bij het schoonmaken van je zonnepanelen is het tijd om aan het werk te gaan. Daarom formuleren we een handige stappenlijst hieronder. Op die manier kan je ervoor zorgen dat je correct te werk gaat!

Stap 1. Voorbereidingswerk

Voordat je begint met het schoonmaken van de zonnepanelen is het belangrijk om een aantal voorbereidingen te treffen. Zorg er allereerst voor dat je op een veilige manier bij de zonnepanelen kunt komen, bijvoorbeeld met behulp van een ladder.

Schakel ook de elektriciteit uit zodat je veilig kan schoonmaken. Controleer vervolgens de zonnepanelen op beschadigingen en loszittende onderdelen.

Dek de omgeving rondom de zonnepanelen af met bijvoorbeeld zeil om te voorkomen dat er vuil op terechtkomt.

Stap 2. Schoonmaken zonnepanelen

Het is aan te raden om speciaal reinigingsmiddel te gebruiken om je zonnepanelen schoon te maken. Dit middel verdun je wel best in een emmer met water. Je brengt het speciale reinigingsmiddel dan aan op de zonnepanelen met behulp van een telescoopborstel.

Onthou wel dat je geen agressieve schoonmaakproducten of allesreiniger mag gebruiken, omdat deze de panelen kunnen beschadigen.

Voor een optimaal resultaat wordt het gebruik van osmosewater aangeraden. Dit is gezuiverd water dat vrij is van kalk, zout, vuil en andere stoffen.

Het gebruik van osmosewater voorkomt strepen op de zonnepanelen en zorgt voor een glanzend resultaat.

Let wel op, dit is niet het enige waar je op moet letten om strepen te voorkomen. Het is heel belangrijk dat je tijdens het reinigen steeds van boven naar beneden werkt!

Als laatste is het belangrijk om de zonnepanelen te spoelen. Dit doe je dus ook met osmosewater. Spoel vervolgens de zonnepanelen af met de tuinslang, met gebruik van dezelfde borstel.

Stap 3. Borstelen

Na het spoelen van de zonnepanelen is het tijd voor de borstelfase. Gebruik een speciale zachte borstel die geschikt is voor het reinigen van zonnepanelen.

Hiermee kun je de laatste restjes vuil en stof verwijderen. Borstel van boven naar beneden om al het vuil effectief weg te vegen.

Panelen op schuin dak

Voordelen van zonnepanelen reinigen

Een regelmatige reiniging van je zonnepanelen heeft verschillende voordelen.

Ten eerste zorgt het voor een beter rendement van je zonnepanelen. Als je te lang wacht met de reiniging, zal dit onvermijdelijk leiden tot rendementsverlies.

Bovendien verlengt het reinigen van je zonnepanelen hun levensduur. De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is ongeveer 35 tot 40 jaar. Maar als je je zonnepanelen elk jaar laat reinigen, kan je ze zelfs nog langer laten meegaan.

Schoonmaaktips

Hier zijn nog enkele schoonmaaktips die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat je zonnepanelen in topconditie blijven:

  • Maak de zonnepanelen niet schoon wanneer ze heet zijn, want dit kan schade veroorzaken aan het glasoppervlak.
  • Zorg ervoor dat de zonnepanelen niet te glad worden gemaakt, want hierdoor kan de grip van de borstel verminderen en kunnen er krassen ontstaan.
  • Werk bij voorkeur op een bewolkte dag, zodat het water niet te snel verdampt en er geen strepen ontstaan.
  • Controleer de zonnepanelen regelmatig op beschadigingen, zoals scheurtjes of barsten. Laat deze zo snel mogelijk herstellen door een professionele installateur. Je doet dit best 2 tot 3 keer per jaar.
  • Tot slot, zorg ervoor dat je veilig te werk gaat. Werk nooit op hoogte zonder de juiste veiligheidsmaatregelen en hulpmiddelen.

Advies op maat nodig?

Hoe ben ik zeker van een mooi resultaat?

Om te zorgen voor een mooi resultaat bij het reinigen van de zonnepanelen zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Ten eerste is het belangrijk om van boven naar beneden te werken bij het schoonmaken. Zo voorkom je dat vuil en water naar beneden druppelen op delen die je al schoongemaakt hebt.

Daarnaast is het aan te raden om regelmatig de borstel en zonnepanelen af te spoelen met water, om zo te voorkomen dat er vlekken ontstaan op de panelen.

Tot slot is het belangrijk om de zonnepanelen niet schoon te maken op het heetst van de dag, omdat het water dan snel verdampt en er vlekken kunnen ontstaan.

Specialist maakt panelen schoon

Ook interessant voor jou:

Hoe kan ik het beste mijn zonnepanelen kuisen?

Gebruik een zachte borstel die geen krassen achterlaat en bevestig deze aan een telescoopsteel. Reinig de zonnepanelen met osmosewater en werk van boven naar beneden. Vermijd het gebruik van hogedrukreinigers of schuurmiddelen.

Waar maak ik mijn zonnepanelen mee schoon?

Gebruik een zachte borstel en osmosewater om je zonnepanelen schoon te maken.

Kan ik zonnepanelen schoonmaken met kraanwater?

Het is beter om osmosewater te gebruiken, omdat dit geen kalk, zout, vuil, nikkel, enz. bevat. Kraanwater kan strepen of vlekken achterlaten op de zonnepanelen, wat het rendement kan verminderen.

Mag ik sneeuw van mijn zonnepanelen halen?

Moderne zonnepanelen kunnen over het algemeen goed omgaan met sneeuwval. Dankzij hun gladde oppervlaktes is het voor sneeuw eenvoudig om te smelten en van de panelen af te glijden, geholpen door de zonnewarmte. In de meeste gevallen hoef je daarom geen actie te ondernemen.

Echter, als er een dik pak sneeuw voor langere tijd blijft liggen, kan het verstandig zijn dit te verwijderen. Zorg dat je daarbij de juiste veiligheidsmaatregelen in acht neemt en voorkom beschadiging aan de zonnepanelen.

Zet de zonnepanelen uit voordat je begint en vermijd het gebruik van een krabber of scherp gereedschap om krassen of andere schade te voorkomen.

Gebruik liever lauw water voor het verwijderen van de sneeuw en overweeg een expert te raadplegen voor advies.

Is Saharazand gevaarlijk voor zonnepanelen?

Kortom, Saharazand vormt geen echte bedreiging voor zonnepanelen en heeft minimale impact op hun rendement. Mocht je toch kiezen voor het verwijderen van Saharazand, dan wordt aangeraden om osmosewater en een zachte borstel te gebruiken.

Schoonmaakbedrijf voor zonnepanelen gezocht? Vergelijk gratis offertes

Zonnepanelen is dus een lastige klus, vooral als je geen ervaring hebt met deze taak. Het kan daarom handig zijn om een schoonmaakbedrijf voor zonnepanelen in te schakelen. Maar hoe vind je de juiste vakman voor de klus?

Gelukkig kan je bij ons gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor het reinigen en schoonmaken van je zonnepanelen.

Door deze offertes te vergelijken, krijg je een goed beeld van de prijzen en kan je de beste oplossing voor jouw situatie vinden. Vergeet daarbij niet om verschillende installateurs te vergelijken, want dat loont zeker de moeite.

Het inschakelen van een erkende specialist heeft bovendien nog extra voordelen. Zo weet je zeker dat de reiniging op de juiste manier gebeurt en dat je zonnepanelen optimaal presteren.

Het kan op lange termijn ook zorgen voor een langere levensduur van je zonnepanelen en dus een hogere opbrengst. Kortom, het loont om je zonnepanelen te laten reinigen door experts!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen reinigen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Hoeveel zonnepanelen wil je reinigen?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.