Wat is de levensduur van een zonnepaneel?
Zonnepanelen zijn populairder dan ooit om te installeren. Het is belangrijk om zoveel mogelijk te weten over zonnepanelen voor de aanschaf van zonnepanelen. Maar wat is de levensduur van een zonnepaneel? In dit artikel kom je erachter.
Vergelijk offertes van zonnepanelen installateurs
Inhoud
Levensduur zonnepaneel
Over het algemeen hebben zonnepanelen een levensduur van 25 tot 30 jaar. Na verloop van tijd kunnen zonnepanelen afnemen in efficiëntie, wat betekent dat ze minder elektriciteit kunnen produceren dan ze in het begin deden. Deze daling hangt af van verschillende factoren.
Levensduur van de omvormer
De levensduur van de omvormer is een belangrijk aandachtspunt als je zonne-energie wilt installeren. Over het algemeen heeft de omvormer een kortere levensduur dan zonnepanelen, namelijk tussen de 10 en 15 jaar.
De omvormer zal dus minstens één keer vervangen moeten worden tijdens de levensduur van de zonnepanelen. Daarom kies je het beste een omvormer van kwaliteit en eentje met een hoge garantie. Een omvormer kan een garantie hebben van 12 tot 25 jaar.
Welke factoren beïnvloeden de levensduur?
Er zijn een paar factoren die invloed hebben op de levensduur van een zonnepaneel. Ten eerste de kwaliteit van de panelen. Panelen van hogere kwaliteit kunnen langer meegaan en betere prestaties leveren dan panelen van lage kwaliteit.
Ook de afwerking van de zonnepanelen beïnvloedt het rendementsverlies. De zonnepanelen zullen jarenlang weer en wind meemaken op je dak. Een goede beschermingslaag zal ervoor zorgen dat de panelen beter blijven werken na verloop van tijd.
Daarnaast hebben ook de gebruikte grondstoffen invloed op de levensduur. Hoe zuiverder het gebruikte silicium, hoe minder degradatie.
Ontvang GRATIS en vrijblijvend advies
Hoe snel en hoeveel neemt het vermogen van zonnepanelen jaarlijks af?
Het vermogen van zonnepanelen daalt elk jaar een heel klein beetje, ongeveer 0,7%. Na 10 jaar komt dat neer op een rendement van 90%. Na 25 jaar na installatie is je rendement gedaald naar 80%. Hoe goed je oude paneel nog werkt na een langere tijd ligt aan de kwaliteit van het paneel.
Het is belangrijk om te weten dat je je zonnepanelen niet direct moet vervangen. Je zou dan moeten kijken naar hoeveel elektriciteit je verbruikt en hoeveel de zonnepanelen nog opbrengen. Zolang je panelen genoeg opbrengen, is het rendabel en moeten de zonnepanelen nog niet vervangen worden.
Hoe kan ik de levensduur verlengen?
Je kan zelf er ook voor zorgen dat je zonnepanelen een lange levensduur hebben. Dankzij regelmatig onderhoud, help je je zonnepanelen om in goede staat te blijven. Reinig de panelen om vuil en stof te verwijderen die de prestaties van de zonnepanelen kunnen beïnvloeden. Het is een goed idee om 1 keer in de 5 jaar een professionele reiniging te doen.
Hoe vaak gaat een zonnepaneel kapot?
Zonnepanelen zijn betrouwbare en duurzame apparaten die weinig onderhoud vereisen. Als de panelen goed geïnstalleerd zijn, zal er niet vaak iets kapot gaan. Maar in de praktijk kan het wel eens gebeuren dat er iets kapot gaat aan het zonnepaneel. Daarom geven fabrikanten vaak een garantie mee.
Om problemen met zonnepanelen te voorkomen, is het belangrijk om te weten waar zonnepanelen niet tegen kunnen.
Ten eerste liggen zonnepanelen niet graag aan de rand van het dak. De plaatsing van de zonnepanelen is heel belangrijk, vermijdt daarom schaduw van bomen. Schaduw haalt het rendement naar beneden. Let er ook op dat er niet te veel schade aan je zonnepanelen is, zowel schade van vogels, steen en puin als waterschade en hagel.
Is het mogelijk om zonnepanelen te vervangen?
Als je zonnepanelen niet genoeg elektriciteit meer opbrengen, is het tijd om de zonnepanelen te vervangen. Je kan ze dan vervangen met nieuwe panelen om weer maximaal rendement te krijgen. De oude panelen kunnen dan gerecycleerd worden.
Omdat zonnepanelen schadelijke stoffen bevatten voor milieu, zoals lood, is het belangrijk om de panelen te recyclen. Op deze manier kunnen de stoffen gebruikt worden in andere producten.
Soms is het mogelijk om je zonnepanelen te herstellen en deze terug op je woning te plaatsen. Dit kan een goedkopere oplossing zijn dan nieuwe zonnepanelen laten installeren.
Wat als mijn zonnepanelen uitvallen? Tips
Zonnepanelen kunnen echter onder verschillende omstandigheden uitvallen, zoals oververhitting van de omvormer, overspanning, problemen met de netverbinding, en andere factoren. Als je zonnepanelen zijn uitgevallen, zijn er enkele stappen die je kunt ondernemen.
Begin met het controleren van de omvormer. Kijk of er foutmeldingen op de omvormer worden weergegeven, schakel de omvormer uit en vervolgens weer in.
Controleer ook zorgvuldig de netverbinding, want mogelijk is er een stroomstoring aan de gang. Als laatste, en wellicht de meest aanbevolen stap, is het raadplegen van een specialist voor verdere assistentie.
Is het zinvol om zonnepanelen te installeren?
Zonnepanelen zijn een verstandige en duurzame keuze. Na 10 jaar hebben de zonnepanelen zich al terugverdiend. Een zonnepaneel heeft een levensduur van ongeveer 25 jaar. Dat betekent 15 jaar lang gratis elektriciteit.
Nog een reden om zonnepanelen te installeren, is dat je huis stijgt in waarde. Dit komt omdat zonnepanelen zorgen voor een hoger energielabel.
Zonne-energie is een duurzame vorm van energie. Met zonnepanelen zorg je voor je eigen ‘groene energie’. Omdat je de zon als energiebron gebruikt, ben je milieuvriendelijk bezig.
Vergelijk meerdere offertes met elkaar
Je kan gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor zonnepanelen. Zo kan je je nog beter informeren en makkelijk prijzen vergelijken, en vind je de beste oplossing voor jouw situatie. Dankzij het vergelijken van specialisten met advies op maat is een echte meerwaarde.