Wat is de levensduur van zonnepanelen en welke factoren hebben hierop invloed?

Zonnepanelen zijn populairder dan ooit om te installeren. Het is belangrijk om zoveel mogelijk te weten over zonnepanelen voordat je ze aankoopt. Wat is bijvoorbeeld de verwachte levensduur van een zonnepaneel? Je komt erachter bij het lezen van dit artikel. 

Gemiddelde technische levensduur zonnepanelen 

Zonnepanelen hebben een gemiddelde levensduur van 25 tot 30 jaar. Na verloop van tijd kunnen de panelen wel afnemen in efficiëntie. Zo kunnen ze minder elektriciteit produceren dan ze in het begin deden. Deze daling in productie hangt af van verschillende factoren. Daar lees je later meer over. 

Wat is de gemiddelde gebruiksduur van een omvormer?

De levensduur van de omvormer is een belangrijk aandachtspunt als je zonne-energie wilt opwekken. Over het algemeen heeft de omvormer een kortere levensduur dan zonnepanelen, namelijk tussen de 10 en 15 jaar.

De omvormer zal dus minstens één keer vervangen moeten worden tijdens de gebruiksduur van de zonnepanelen. Daarom kies je het best een omvormer van kwaliteit en eentje met een hoge garantie. Deze garantie kan oplopen tot 12 à 25 jaar.

Welke factoren beïnvloeden de levensduur?

Een paar factoren oefenen invloed uit op de gemiddelde levensduur van een zonnepaneel. Ten eerste, de kwaliteit van de zonnepanelen. Panelen van hogere kwaliteit zullen langer meegaan en betere prestaties leveren dan panelen met een lagere kwaliteit.

Ook de afwerking van de zonnepanelen beïnvloedt het rendementsverlies. De zonnepanelen zullen jarenlang weer en wind doorstaan op je dak. Een degelijke beschermlaag zorgt ervoor dat zelfs oude panelen voorbeeldig blijven werken na verloop van tijd.

Daarnaast hebben ook de gebruikte grondstoffen invloed op de levensduur. Hoe zuiverder het gebruikte silicium, hoe minder degradatie.

Een batterij gemaakt uit zonnepanelen ligt op een parketvloer. In de reflectie zie je de lucht.

Hoelang gaat een thuisbatterij mee in 2025?

Met een thuisbatterij houd je je opgewekte zonne-energie zelf bij. Deze batterij is een handige, moderne investering voor veel mensen. Deze batterijen bestaan er in verschillende soorten en maten. Over het algemeen mag je erop rekenen dat je thuisbatterij 10 à 20 jaar meegaat. De exactere gebruiksduur hangt onder andere af van hoeveel keer je de batterij kan op- en ontladen, het merk en de opslagcapaciteit. En de kosten? Die heb je in een tiental jaar terugverdiend met dank aan deze extra installatie.

Combineer zonnepanelen met een thuisbatterij
Vul ons formulier in en ontvang gratis advies en offertes van erkende specialisten.
arrow Ontvang offertes

Het rendementsverlies van zonnepanelen

Het vermogen van zonnepanelen daalt elk jaar een heel klein beetje, ongeveer 0,7%. Na 10 jaar komt dat neer op nog steeds een rendement van 90%. 25 jaar na installatie is je rendement gedaald naar 80%. Hoe goed je oude panelen nog werken na een langere tijd hangt af van de kwaliteit van de zonnepanelen.

Het is belangrijk om te weten dat je je zonnepanelen niet direct moet vervangen na een iets groter rendementsverlies

Kijk zeker eerst naar hoeveel elektriciteit je verbruikt en hoeveel de zonnepanelen wel nog opbrengen. Zolang je panelen genoeg opbrengen voor jouw persoonlijke situatie, zijn ze rendabel en nog niet aan vervanging toe.

Hoe kan ik de levensduur verlengen?

Je kan er zelf ook voor zorgen dat je zonnepanelen een lange levensduur hebben. Dankzij regelmatig onderhoud houd je je panelen in prima staat. Reinig de panelen om vuil en stof te verwijderen die voor verminderde prestaties kunnen zorgen. Het is een goed idee om één keer in de 5 jaar een reiniging te doen. Een professionele reiniging door een vakman is aanbevolen om de kwaliteit van je zonnepanelen zeker niet te beschadigen.

Mensen steken hun duimen omhoog terwijl ze achter een zonnepaneel staan.

Hoe vaak gaat een zonnepaneel kapot?

Zonnepanelen zijn betrouwbare en duurzame apparaten die weinig onderhoud vereisen. Als de panelen goed geïnstalleerd zijn, zal er niet vaak iets kapot gaan.

In de praktijk kan het wel eens gebeuren dat iets sneuvelt aan het zonnepaneel. Daarom geven fabrikanten vaak een garantie mee. Om problemen met zonnepanelen te voorkomen, is het belangrijk om te weten waar zonnepanelen niet tegen bestand zijn.

Ten eerste worden zonnepanelen niet graag aan de rand van het dak geplaatst. De plaatsing van de zonnepanelen is heel belangrijk; zorg er daarom voor dat de panelen niet in de schaduw van bomen liggen bij de installatie.

Schaduw haalt namelijk het rendement naar beneden. Let op en voorkom schade aan je panelen door vogels, stenen, puin, waterschade en hagel. Zo verleng je de gemiddelde levensduur van je panelen.

Zonnepanelen beschadigd?
Vraag eenvoudig offertes aan en ontdek de beste oplossing voor nieuwe zonnepanelen!

Is het mogelijk om zonnepanelen te vervangen?

Als je zonnepanelen niet genoeg elektriciteit meer opbrengen, is het tijd om ze te vervangen. Je kan ze dan vervangen door nieuwe panelen om weer maximaal rendement te krijgen. De oude panelen kunnen dan gerecycled worden.

Zonnepanelen bevatten echter schadelijke stoffen voor het milieu, zoals lood. Het is dus cruciaal om de panelen te recyclen. Op deze manier kunnen de stoffen gebruikt worden in andere producten.

Soms is het mogelijk om je zonnepanelen te herstellen en deze opnieuw op je woning te plaatsen. Dit kan een goedkopere oplossing zijn dan nieuwe zonnepanelen laten installeren.

Tips voor wanneer je zonnepanelen uitvallen

Zonnepanelen kunnen onder verschillende omstandigheden uitvallen, zoals bij oververhitting van de omvormer, overspanning, problemen met de netverbinding en andere factoren.

Als je zonnepanelen zijn uitgevallen, zijn er enkele stappen die je kan ondernemen. Begin met het controleren van de omvormer. Controleer of die foutmeldingen weergeeft, schakel de omvormer uit en vervolgens weer in.

Controleer ook zorgvuldig de netverbinding. Mogelijk is er een stroomstoring aan de gang. De laatste, meest aanbevolen stap, is het raadplegen van een specialist voor verdere assistentie.

Ook interessant voor jou:

Wat is het verschil in levensduur tussen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen?

+
Monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen zijn allebei een vorm van kristallijne panelen, zoals de naam doet vermoeden. De verschillen in levensduur zijn zeer miniem. Het grootste verschil tussen de twee is de kleur en de manier waarop ze geproduceerd worden. Monokristallijne panelen leveren meer op bij direct licht, terwijl polykristallijne panelen beter presteren bij indirect licht.

Is het nog zinvol om zonnepanelen te installeren?

+
Ja, het is nog steeds rendabel om zonnepanelen te installeren. Tot 2027 kan je nog profiteren van de belastingvoordelen. Daarna zijn zonnepanelen nog steeds rendabel door hun lange levensduur. Daarnaast wordt deze vorm van groene energie steeds goedkoper, terwijl de energieprijzen blijven stijgen.

Wat zijn het rendement en de terugverdientijd van zonnepanelen in 2025?

+
Je verdient je zonnepanelen doorgaans terug binnen 5 tot 10 jaar. Vanaf dat punt brengen je panelen je zelfs winst op. Indien je zonnepanelen dus 25 jaar meegaan, heb je op het einde van de rit een rendement van 10% verdiend. 

Zijn zonnepanelen van 10 jaar oud nog van goede kwaliteit?

+
Zonnepanelen nemen af in rendement. Je kan uitgaan van ongeveer 0,7% afname per jaar. 10 jaar na de installatie van je panelen, brengen ze dus nog steeds 90% van hun oorspronkelijke rendement op.

Ben je op zoek naar zonnepanelen? Kies voor een erkend installateur en vul ons offerteformulier in

Ben je na het lezen van dit artikel overtuigd van zonnepanelen? Heb je nog andere vragen over de installatie, levensduur of andere zaken rond zonnepanelen? Vul onderstaand formulier in om in contact te komen met de beste vakmannen. Zij bieden je advies aan op maat. Bovendien kan je profiteren van gratis offertes om zo de juiste keuze te maken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Omschrijf uw aanvraag
1*. Wat is uw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5*. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Gerelateerde artikelen

De installateur is bezig met het installeren van zonnepanelen op een hellend dak.

Geïnteresseerd in hoe zonnepanelen werken? Lees hier alles over hun werking, de geschiedenis van de zonnecel, de samenstelling en verschillende soorten omvormers.

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen? Met deze handige checklist ontdek je het zelf, nog voordat je een installateur inschakelt.

De zonnepanelen zijn geïnstalleerd op een schuin dak en liggen momenteel in de schaduw.
Zonnepanelen laten installeren door 4 verschillende installateurs.

Ontdek in dit artikel alles over de prijzen van zonnepanelen in 2025, welke factoren de kosten beïnvloeden en hoe de prijzen de afgelopen jaren zijn veranderd.