Zonnepanelen plaatsen: mogelijkheden, materialen en technieken
Wil je zelf zonnepanelen plaatsen of laten plaatsen door een professionele installateur? Bij de plaatsing van zonnepanelen komt heel wat kijken: waar, hoe en wanneer installeren? In dit artikel vind je een overzicht.
Extra info nodig?
Vraag advies en prijzen op maat
Waar zonnepanelen plaatsen?
Doorgaans plaats je de panelen op het dak van je woning. Toch zijn er nog andere opties.
Zonnepanelen op dak
Je kan op verschillende manieren zonnepanelen op een plat dak plaatsen. Een veel gebruikte techniek is door het plaatsen van zonnepanelen op een montageframe. Daarvoor heb je een hellingshoek tussen 15° en 35° nodig.
De panelen integreren in je dak is een andere optie. Daarbij wordt de dakbedekking dan deels vervangen door zonnepanelen.
Het oogt als een mooi esthetisch geheel en is een stuk duurder.
Daarnaast kan je zonnepanelen op het dak van je tuinhuis plaatsen.
Zonnepanelen op gevel
Beschik je over onvoldoende dakoppervlakte? Dan bieden zonnepanelen op je gevel misschien een oplossing. In dat geval moet je de panelen plaatsen in een hellingshoek van 30°.
Zonnepanelen op de grond
Een andere te overwegen optie is het plaatsen van zonnepanelen op de grond. Voor een grondinstallatie van zonnepanelen moet je over een voldoende groot terrein beschikken. Daarbij moeten de panelen ook naar het zuiden kunnen georiënteerd worden in een hellingshoek van 35°.
Je kan ook kiezen voor een grondinstallatie waarbij de zonnepanelen meedraaien met de zon.
Hoeveel zonnepanelen plaatsen?
Het aantal zonnepanelen dat je kan plaatsen, is sterk afhankelijk van de volgende factoren:
- Het energieverbruik van je gezin: het aantal bewoners en je levenstijl spelen absoluut een rol. Bijvoorbeeld: hoeveel elektrische toestellen heb je op dagelijkse basis nodig?
- De woonplaats: woon je in een zonnige regio? Dit is een niet onbelangrijke factor in de berekening van de potentiële opbrengst en het rendement van je toekomstige panelen.
- Het type dak: Heeft je woning een schuin of een plat dak? Kan je de volledige oppervlakte benutten? Of moet je rekening houden met dakramen of schoorsteen?
Bereken het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt
Weet dat elke Belg gemiddeld zo’n 1200 à 1600 kWh/per jaar verbruikt. Een gezin van 4 personen verbruikt jaarlijks gemiddeld circa 3500 à 4000 kWh.
Een zonnepaneel beschikt in de ideale omstandigheden over een vermogen van 290 Wattpiek (Wp). Met dit in het achterhoofd kan je snel en eenvoudig het aantal zonnepanelen berekenen. Simpelweg deel je jouw energieverbruik door het vermogen van een zonnepaneel. Concreet doe je voor een gezin van 4 personen dus zo: 4000 kWh / 290 Wp = 13,79 zonnepanelen.
Afgerond betekent dit dat een gezin van 4 personen ongeveer 14 zonnepanelen nodig zal hebben om in hun jaarlijks energieverbruik te kunnen voorzien.
Welke oppervlakte zal dit innemen?
De meeste panelen meten in totaal tussen de 1 m² en 2 m². Zonnepaneel afmetingen kunnen sterk variëren. Laten we daarom vertrekken van het voorbeeld uit de vorige alinea.
Indien je 14 zonnepanelen nodig hebt met een totale afmeting van 1,4 m², dien je volgende berekening te maken: 14 zonnepanelen x 1,4 m² = 19,6 m²
De beschikbare dakoppervlakte die je dus nodig hebt voor 14 panelen is 20 m².
Materiaal plaatsing zonnepanelen
- Rails of een montageframe ondersteunen de zonnepanelen installatie op het dak.
- De zonnepanelen zijn met elkaar verbonden via kabels die op hun beurt de connectie maken met de omvormer en elektriciteitskast.
- De opgewekte zonne-energie of elektriciteit is niet meteen bruikbaar. Daarvoor heb je een omvormer nodig.
- Een elektrische meter of een digitale meter meten de productie en het energieverbruik.
Wanneer je zonnepanelen plaatst of laat plaatsen, voorzie je best voldoende ruimte. Vaak werken installateurs met ladders en/of een stelling. De installatie verloopt ook een pak efficiënter als het dak, de meterkast en de zolder optimaal bereikbaar zijn.
Hoe zonnepanelen plaatsen?
Plaats je de zonnepanelen zelf of laat je ze plaatsen door een vakman? De installatie gebeurt in beide gevallen op dezelfde manier. In een notendop worden de volgende 5 stappen gevolgd:
- Plaatsen en vastleggen draagstructuur
- Monteren van zonnepanelen op draagstructuur
- Leggen van kabels en plaatsen van omvormer
- DC-kabel van zonnepanelen naar omvormer
- AC-kabel van omvormer naar zekeringskast
Omvormers worden vaak op zolder, in een schuur of buiten geplaatst. De panelen zelf zijn in een string (lus) aan elkaar verbonden. Elke string wordt op de omvormer aangesloten door 2 DC-kabels (+ en -).
Het is heel belangrijk om de DC-kabel altijd van een stekker te voorzien vooraleer ze aan te sluiten op een zijde. Een blootliggende ader kan levensgevaarlijk zijn wanneer die onder zeer hoge spanning staat.
Na het doorlopen van de 5 stappen zijn de zonnepanelen operationeel en kan je zelf groene stroom produceren.
Montagetechnieken
Er bestaan diverse montagetechnieken voor het plaatsen van zonnepanelen. Een hellend dak vraagt bijvoorbeeld een andere aanpak dan een plat dak. Daarnaast speelt het materiaal van de dakbedekking een rol.
Voor een gevel- of grondinstallatie bestaan er ook nog andere technieken. Per zonnepaneel dien je ongeveer 1,6 m² te voorzien.
Locatie zonnepanelen | Montagetechnieken |
---|---|
Gevel | Laat steunen op maat maken en bevestig ze op de muur |
Grond | Plaats de draagstructuur in aluminium in de grond en bevestig daarop de zonnepanelen. |
Plat dak | Optie 1, aluminium driehoeken met lintelen (lateien):
Veranker de zonnepanelen op aluminium driehoeken. De stokschroeven aan de betonnen lintelen dienen als ballast. Daaronder zitten EPDM-rubbers om de dakbedekking te beschermen. Optie 2, aluminium schans: Alleen mogelijk wanneer het gebouw betongewelven heeft. Het betreft een aluminium structuur op maat. Voorzie wel de nodige windbelasting. Door de hellingsgraad en de hoogte is deze structuur gevoelig voor extreme windvlagen. Optie 3, consoles: De zonnepanelen worden op een console in kunststof gemonteerd. Grindtegels dienen als ballast. Optie 4, lichtgewicht montageframe: Mogelijk als je over voldoende dakoppervlakte beschikt. Meerdere rijen met dwarse profielen die met elkaar zijn verbonden. Grindtegels dienen als ballast |
Schuin dak | Optie 1, dakpannen:
Dakhaken worden op het dakgebinte bevestigd waarop lange aluminium profielen worden geplaatst. Daarna worden de zonnepanelen met 2 klemhaken vastgezet op de profielen. Optie 2, golfplaten: In de gording worden stokschroeven gedraaid. Een rubberen ring dient als waterdichte afdichting. Aan de haken hangt een rail waarop de zonnepanelen worden gemonteerd. Optie 3, leien: Op het dakgebinte worden dakhaken bevestigd. Een loden plaatje dient als sluiting, waarna profielen op de haken kunnen worden gezet. Optie 4, sandwichpanelen: Op maat gemaakte klemmen worden op het profiel geplaatst om de waterdichtheid van het dak te behouden. Optie 5, zink: De profielen worden bevestigd op staande naden via speciale klemmen. |
Zelf plaatsen of door een installateur?
Doe-het-zelf
Zelf zonnepanelen plaatsen is niet zo heel moeilijk. Uiteraard hoor je de nodige veiligheidsrisico’s in acht te nemen. Plus hoor je over een zekere technische kennis, inzicht en handigheid te beschikken.
Voor het plaatsen van zonnepanelen op een dak mag je alvast geen hoogtevrees hebben. Je neemt best je veiligheidsvoorzorgen. Door je onder meer met een valbeschermingssysteem uit te rusten.
Vandaag winnen doe-het-zelfpakketten aan populariteit. Logisch, want de prijs voor het zelf plaatsen van zonnepanelen is ongeveer 30 % goedkoper dan het laten plaatsen door een vakman. Door ze zelf te plaatsen wordt ook de terugverdientijd van je investering korter. Bovendien geeft het ‘zelf’ doen een zekere vorm van voldoening.
Let toch goed op bij de installatie! Je kan een elektrische schok krijgen van een zonnepaneel, zelfs als die nog niet is aangesloten.
Wie opteert voor het zelf plaatsen van z’n zonnepanelen kan dus besparen op de prijs. Voorzichtigheid blijft wel nodig! Zorg dat je de juiste panelen krijgt aangeleverd en dat de installatie op een correcte manier gebeurt. Door bijvoorbeeld kabels fout aan te sluiten kan in extreme gevallen brand ontstaan.
De nadelen van zelfbouwpakketten:
- Risico op brand
- Geen optimale plaatsing
- Lager rendement
Professionele installateur
Je zonnepanelen zelf plaatsen, is zeker een optie. Je maakt in dat geval wel geen aanspraak op garantie. Doe je beroep op een erkende installateur met een certificaat van bekwaamheid? Dan geldt er op je panelen wel garantie. Ze hebben een opleiding gevolgd voor de installatie van zonnepanelen. En zijn zelfs geslaagd voor een officieel examen.
Dankzij een vakman verhoog je alvast de opbrengst, levensduur en veiligheid van je installatie. De arbeidskost is niet altijd goedkoop. Toch verminder je de kans op mogelijke extra kosten na plaatsing.
Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je al makkelijk 500 à 1.500 euro. Die kostprijs omvat onder meer de montage en de bekabeling. Het aantal panelen, de bereikbaarheid van je dak en de meterkast bepalen de totale kostprijs die schommelt tussen 4.000 en 8.000 euro.
Door de expertise van een vakman ben je ook 100 % zeker dat de installatie correct verloopt en je zonnepanelen tot 25 jaar lang kunnen renderen.
Ontvang je graag meer gedetailleerde prijzen? Vraag vandaag nog een offerte aan bij meerdere vakmannen uit je buurt en kies de voordeligste prijs.