Plaatsing en installatie

Ga je binnenkort zelf zonnepanelen plaatsen of laten plaatsen door een professionele installateur? Wanneer je overweegt om zonnepanelen te plaatsen, moet je eerst over aan aantal dingen nadenken. Zo moet je bepalen waar je de zonnepanelen wil plaatsen en hoeveel er nodig zijn alvorens over te gaan tot de installatie zelf.

Bovendien kan je ervoor kiezen om de zonnepanelen zelf te plaatsen, wat een stuk goedkoper is. Dit artikel geeft je een duidelijk beeld over wat er allemaal komt kijken bij het plaatsen van zonnepanelen.

Waar zonnepanelen plaatsen?

In vele gevallen zie je zonnepanelen op daken van woningen, toch zijn er nog andere mogelijkheden waar deze gemonteerd kunnen.

Waar zonnepanelen plaatsen?Zonnepanelen op je dak

Je kunt op verschillende manieren zonnepanelen op een plat dak plaatsen. Een veel toegepaste techniek die op elk dak mogelijk is, is het plaatsen van zonnepanelen op een structuur met behulp van rails. Hiervoor is een helling tussen 15° en 35° nodig. Integratie is een andere optie. De dakbedekking wordt deels vervangen door zonnepanelen waardoor de panelen in het dak geïntegreerd worden.

Het oogt als een esthetisch geheel en daarom is het een stuk duurder. Zonnepanelen kunnen ook op het dak van je tuinhuis geplaatst worden.

Zonnepanelen op je gevel

Wanneer het dak van je woning te klein is, dan kunnen zonnepanelen op je gevel een oplossing bieden. De zonnepanelen moeten in dit geval met een helling van 30° geplaatst worden.

Zonnepanelen op de grond

Een andere mogelijke manier die je kan overwegen is het plaatsen van zonnepanelen op de grond. Voor de grondinstallatie van zonnepanelen moet je over een voldoende groot terrein beschikken. De panelen moeten naar het zuiden georiënteerd zijn en geïnstalleerd worden met een hellingsgraad van 35°. Je kan ook kiezen voor een grondinstallatie waarbij de zonnepanelen meedraaien met de zon.

Hoeveel zonnepanelen kan ik plaatsen?

Het aantal zonnepanelen is uiteraard afhankelijk van een aantal factoren die je in overweging dient te nemen:

 1. Het energieverbruik van je gezin: het aantal bewoners evenals je levenstijl (hoeveel elektrische toestellen worden er dagelijks gebruikt en in welke mate) zullen hierin een rol spelen.
 2. De woonplaats: woon je in een zonnige regio? Deze factor speelt een belangrijke rol in de rendementsberekening van je zonnepanelen
 3. Het type dak: Heb je een hellend of plat dak? Kan je van de ganse oppervlakte gebruik maken of wordt dit verhinderd door dakramen of de schoorsteen?

Maak de berekening van het aantal zonnepanelen die je nodig hebt

Eerst en vooral dien je te weten dat een Belgisch gezin gemiddeld zo’n 1.000 kWh/per jaar verbruikt. Een gezin van 4 personen zal dus jaarlijks zo’n 4000kWh verbruiken.

Als je er vervolgens bij neemt dat een zonnepaneel, waarvan het vermogen uitgedrukt wordt in Wattpiek (Wp), in de ideale omstandigheden een vermogen van 290Wp heeft, dan kun je de berekening van het aantal zonnepanelen heel eenvoudig maken. Hiervoor moet je simpelweg jouw energieverbruik delen met het vermogen van een zonnepaneel, dus: 4000/290= 13,79

Dit betekent dat een gezin van 4 personen zo’n 14 zonnepanelen nodig zal hebben om in hun jaarlijks energieverbruik te voorzien.

Wil je een exacte berekening maken van het aantal zonnepanelen die je nodig zult hebben?

Bereken de prijs van je zonnepanelen

Welke oppervlakte zal dit innemen?

Zonnepanelen hebben gewoonlijk afmetingen tussen de 1m² en 2m². Zonnepaneel afmetingen kunnen echter variëren. Laten we bovenvernoemd voorbeeld er weer even bij nemen. Indien je 14 zonnepanelen nodig hebt en deze ongeveer 1,4m² groot zijn, dien je volgende berekening te maken:

14*1,4m²= 19,6m²

Het oppervlakte dat je dus beschikbaar dient te stellen zal zo’n 20m² moeten zijn.

Welk zonnepaneel afmetingen kiezen?

Welk materiaal is er nodig voor de installatie?

Rails zijn nodig als ondersteuning van de installatie. Voorts zijn kabels essentieel om de zonnepanelen te kunnen aansluiten. De opgewekte elektriciteit is niet meteen bruikbaar, daarvoor is een omvormer nodig. Een elektrische meter maakt het mogelijk om te weten hoeveel energie er effectief werd geproduceerd.

Tot slot is er nog ander gereedschap nodig zoals een schroevendraaier, beschermingsmateriaal, ladder en zaag. Je voorziet best wat ruimte voor de deur, vaak wordt er een steiger gebouwd. Voor platte daken kan men een verhuiswagen gebruiken. Het gaat vlotter wanneer dak, meterkast en zolder makkelijk bereikbaar zijn.

Hoe verloopt de installatie van zonnepanelen?

Of je de zonnepanelen nu zelf plaatst of laat plaatsen door een vakman, het gebeurt op dezelfde manier. De installatie van zonnepanelen kan in een notendop worden voorgesteld door middel van 5 stappen:

 1. Draagstructuur plaatsen en vastleggen
 2. Zonnepanelen op draagstructuur monteren
 3. Omvormer plaatsen en kabels leggen
 4. DC kabel van zonnepanelen naar omvormer
 5. AC kabel van omvormer naar zekeringskast

Omvormers worden vaak op zolder, in een schuur of buiten geplaatst. Zonnepanelen sluit men in een string (lus) aan. Elke string wordt op de omvormer aangesloten door 2 DC-kabels (+ en -). Het is zeer belangrijk om de DC-kabel altijd van een stekker te voorzien alvorens aan te sluiten op een zijde. Een blootliggende ader kan levensgevaarlijk zijn wanneer deze onder zeer hoge spanning staat. Na het doorlopen van de 5 stappen zijn de zonnepanelen operationeel en kan je zelf groene stroom produceren.

Welke montagetechniek?

Er zijn verschillende montagetechnieken voor het plaatsen van zonnepanelen. Een hellend dak vraagt bijvoorbeeld een andere aanpak dan een plat dak. Daarnaast speelt het materiaal van de dakbedekking een rol. Voor een gevel- of grondinstallatie bestaan er ook nog eens andere technieken. Per zonnepaneel dien je ongeveer 1,6 m² te voorzien.

Gevel Steunen op maat maken en tegen de muur bevestigen.
Grond Draagstructuur in aluminium vastzetten in de grond waarop de zonnepanelen bevestigd worden.
Plat dak Aluminium driehoeken met lintelen (lateien) – Zonnepanelen worden op aluminium driehoeken verankerd. Stokschroeven aan betonnen lintelen hechten als ballast. Eronder worden EPDM rubbers geplaatst om de dakbedekking te beschermen.
Aluminium schans – Dit is enkel mogelijk wanneer het gebouw betongewelven heeft. Er wordt een aluminium structuur gemaakt op maat. Hierbij moet men meer aandacht besteden aan de windbelasting, door de hellingsgraad en de hoogte.
Consoles – Zonnepanelen worden op een console in kunststof gemonteerd. Grindtegels dienen als ballast.
Lichtgewicht constructie – Mogelijk wanneer het dakvlak groot genoeg is. Een lichte constructie bevestigen die geen extra ballast vraagt. Meerdere rijen met dwarse profielen worden aan elkaar vastgemaakt.
Hellend dak Dakpannen – Dakhaken worden op het dakgebinte bevestigd waarop lange aluminium profielen geplaatst worden. Vervolgens worden de zonnepanelen met 2 klemhaken vastgezet op 2 rijen profielen.
Golfplaten – In de gording worden stokschroeven gedraaid. Een rubberen ring dient voor een waterdichte afdichting. Aan de haken maakt men een rail vast waarop de zonnepanelen gemonteerd worden.
Leien – Op het dakgebinte worden dakhaken vastgemaakt die de leien in de juiste vorm brengen. Door een loden plaatje wordt alles weer gedicht, waarna profielen op de haken kunnen aangebracht worden.
Sandwichpanelen – Op maat gemaakte klemmen worden op het profiel geplaatst om de waterdichtheid te behouden.
Zink – Op een zinken dak worden profielen bevestigd op ‘staande naden’ door middel van speciale klemmen.

Zelf plaatsen of door een installateur?

Doe-het-zelf

Zelf zonnepanelen plaatsen is op zich niet zo heel moeilijk, maar je moet toch wel rekening houden met het bijhorende veiligheidsrisico, de benodigde technische kennis en handigheid. Voor het plaatsen van zonnepanelen op een dak mag je natuurlijk ook geen hoogtevrees hebben en dien je voorzorgen te nemen door een valbeschermingssysteem.

Tegenwoordig winnen de bestaande doe-het-zelfpakketten steeds meer aan populariteit. Logisch, want het zelf plaatsen van zonnepanelen is zo’n 30% goedkoper waardoor de terugverdientijd van de investering korter is. Zelf zonnepanelen plaatsen zorgt bovendien voor meer voldoening wanneer je dit zelf hebt gedaan.

Maar let op bij de plaatsing, je kan een schok krijgen van een zonnepaneel, zelfs wanneer deze nog niet aangesloten is. Wie kiest voor een doe-het-zelf pakket kan dus sterk besparen, maar let wel op dat je goede panelen krijgt en dat de installatie op een goede manier gebeurt. Door de kabels fout aan te sluiten kan in extreme gevallen brand ontstaan.

De nadelen van zelfbouwpakketten:

 • Risico op brand
 • Geen optimale plaatsing
 • Lager rendement

Welk zonnepaneel installateur kiezen?

Professionele installateur

Het is perfect mogelijk om zelf uw zonnepanelen te plaatsen. Dan maak je echter geen kans op garantie. Ga daarom langs bij een erkende installateur met een certificaat van bekwaamheid. Zij hebben een opleiding gevolg en zijn zelfs geslaagd voor een examen. Wie een zonneboiler wil, is wel verplicht van een installateur het werk te laten doen.

Door een vakman te contacteren, kan je de opbrengst, levensduur en veiligheid van de installatie verhogen. Die arbeidskost is niet goedkoop, maar zo ben je er zeker van dat je nadien niet zal moeten opdraaien voor extra kosten. Je moet al heel veel vertrouwen hebben in je eigen deskundigheid om geen fouten te maken wanneer je zelf de panelen installeert.

Voor zonnepanelen te laten plaatsen betaal je snel € 500 à € 1.500. De kostprijs omvat onder meer de montage en bekabeling. Het aantal panelen, bereikbaarheid van het dak en meterkast zullen de kostprijs ook nog beïnvloeden.

Door de expertise van een vakman ben je wel 100% zeker dat de installatie correct verloopt en dat de zonnepanelen 25 jaar lang maximaal kunnen renderen.

Vraag vandaag nog een offerte aan bij vakmannen uit de buurt en kies voor de voordeligste prijs.

Ontvang tot 5 GRATIS offertes