Zonnepanelen op landbouwgrond: vergunning nodig?
Zonnepanelen op landbouwgrond bieden een langdurig en stabiel inkomen, dat daarbovenop concurrerend is met de opbrengsten van gewassen. Je verhuurt jouw grond en krijgt de luxe dat je er de volgende jaren niet naar moet omkijken. Ontdek waarom zonne-energie voor jou de ideale oplossing is. Lees in dit artikel alles wat er te weten valt rond de wetgeving, voordelen en opbrengsten van een eigen zonneakker.
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan erkende installateurs
Inhoud
Zonnepanelen op landbouwgrond: slim idee of niet?
Voor de meeste landbouwers zijn zonnepanelen een goede investering. De belangrijkste reden hiervoor is dat zonneparken een hoog langdurig en stabiel inkomen leveren voor landbouwers.
Het is geen alles-of-niets-verhaal. Je kan met zonneparken jouw risico spreiden. Er komt een vast inkomen binnen via deze installaties, maar je hebt nog agrarische velden daarnaast.
Onderzoekers zijn bezig met projecten die het mogelijk maken het opwekken van zonne-energie te combineren met landbouwactiviteiten. Er kunnen hier minder panelen geplaatst worden, maar dankzij tweezijdige zonnepanelen wordt dit verlies slim opgevangen.
Waarmee rekening houden? [Aandachtspunten]
Bij installatie van zonneparken is het eerst en vooral belangrijk te kijken naar de impact die dit zal hebben op de leefomgeving.
Daarnaast zijn er voor jou ook enkele aandachtspunten. Een financieel nadeel kan zijn dat de betalingsrechten van de grond vervallen. De grond zal ook niet meer meetellen voor plaatsingsruimte van mest.
Voor je aan de investering van zonnepanelen begint is het zeker belangrijk deze aandachtspunten goed te bekijken. Een ervaren zonne-expert zal jou hier advies op maat over kunnen geven zodat je de beste oplossing kan kiezen voor jouw situatie.
Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?
Zonnepanelen in weiland versus in tuin
Voor zonnepanelen in jouw tuin heb je meestal geen vergunning nodig. Panelen in een weiland daarentegen meestal wel.
Voldoe je aan de afspraken die de Vlaamse overheid opstelde, dan ben je niet vergunningsplichtig. De voorwaarden houden in dat je:
- Maximum 30 meter van jouw huis verwijderd mag zijn.
- Maximum een oppervlakte van 80 m² aan niet overdekte constructies.
- De afstand tot de perceelgrens moet minstens 1 meter zijn.
- De installatie mag maximum 1,5 meter boven het maaiveld uitsteken.
Deze voorwaarden gelden zowel voor een weide als voor een tuin. Voldoe je hier niet aan, dan moet je een vergunning aanvragen op Vlaams niveau.
Heb ik een vergunning nodig voor zonneakkers in België?
In België zijn er vergunningen nodig om zonneakkers te realiseren. Voor zonnepanelen op daken en in tuinen is de wetgeving redelijk simpel. Voldoe je aan enkele redelijke voorwaarden, dan kan je zonder vergunning investeren in zonnepanelen.
Wanneer je een zonneakker wilt plaatsen moet je een moeilijker proces doorgaan om de juiste vergunningen en attesten te verkrijgen.
Gezien de Vlaamse regering deze zonnepanelen op landbouwgrond niet actief steunt is de realisatie van een zonneakker iets moeilijker dan in onze buurlanden.
Voordelen en nadelen van zonnepanelen op landbouwgrond
Zoals alles, hebben ook zonnepanelen voordelen en nadelen. Het zijn vaak langdurige contracten en gaan over veel geld en ruimte. Het is daarom heel belangrijk ze goed tegenover elkaar te zetten zodat je achteraf geen spijt krijgt van jouw keuze.
Voordelen
Een zonnepark maken op landbouwgrond heeft veel voordelen. Als landbouwer krijg je wanneer je een contract aangaat met een zonneparkontwikkelaar een financiële zekerheid.
Je krijgt vaste en langdurige inkomsten, zonder intensief in jouw veld te werken. Daarnaast help je mee aan een groene wereld en kunnen we de klimaatdoelstellingen makkelijker bereiken.
Nadelen
Hoewel zonnepanelen op landbouwgrond een grote bron aan groene stroom zijn, hebben ze toch enkele nadelen die zeker in overweging genomen moeten worden.
Kostbare landbouwgrond is in België schaars. Wordt deze schaarse open ruimte gebruikt voor zonneparken, dan zal de beschikbare oppervlakte verkleinen. Worden enkel de niet vruchtbare gronden gebruikt voor zonneparken, dan kunnen deze ook niet heringericht worden als natuur- of bosgebied.
Kleinschaligere projecten zijn minder ingrijpend voor agrarisch gebied. Een goed ingericht zonnepark kan echter wel naast een bron van duurzame energie wel biodiversiteit ondersteunen en een goed habitat zijn voor planten en dieren.
Kom in contact met experten en krijg advies op maat van jouw situatie
Wat is de opbrengst voor landeigenaren met zonnepanelen in Vlaanderen?
Over het algemeen zijn de zonneakkers pas een interessante investering vanaf 10 hectare, al wordt liefst minstens 15 à 20 hectare voorzien. Minder dan deze is moeilijk te realiseren omdat de investering pas rendeert vanaf een bepaalde oppervlakte. Het rendement zal in Vlaanderen minder hoog zijn dan in Nederland gezien ze daar guller zijn met subsidies. Desondanks blijft zonne-energie meestal een slimme investering.
Denk je eraan om jouw landbouwgrond te verkopen aan deze zonneprojectontwikkelaars? Afhankelijk van waar jouw landbouwgrond gelegen is in Vlaanderen kreeg je in 2022 tussen 50.000 en 78.000 voor een hectare landbouwgrond. In Wallonië liggen deze prijzen gemiddeld 26.000 euro lager.
Er worden slimme projecten gerealiseerd waar zonnepanelen gecombineerd worden met landbouwactiviteiten. Zo kan vee blijven grazen of kunnen er aardappelen groeien onder de zonnepanelen. Als deze projecten succesvol blijken kan je met jouw landbouwgrond dubbele opbrengsten krijgen.
Wat levert een zonneweide per ha op in 2024?
Er worden grote bedragen neergeteld voor stukken land die gebruikt kunnen worden als zonneweide. In België zijn zonneweides niet veel voorkomend wat het moeilijker maakt om te schatten wat het oplevert. In Lommel staan op een gebied van 93 hectare 303.000 zonnepanelen. De opbrengst van dit grootste zonnepark in de Benelux is een gemiddeld verbruik van 24.000 gezinnen.
Grondopstelling: hoeveel zonnepanelen heb ik nodig in mijn weiland?
Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt in jouw weiland hangt af van het doel van jouw investering. Is het doel jouw gebruik volledig te dekken? Dan moet je eerst jouw totale energieverbruik weten. Wil je zonne-energie verkopen, dan hangt het aantal panelen af van wat je kan investeren.
De opbrengsten van zonnepanelen op een veld zijn vaak hoger dan deze op het dak, waardoor je minder panelen nodig hebt voor hetzelfde rendement. De twee voornaamste redenen voor dit hogere rendement zijn enerzijds de lagere temperatuur op het veld in vergelijking met op een dak. Daarnaast kan je op een veld de ideale oriëntatie en hellingshoek kiezen.
Vraag gratis en vrijblijvend advies aan erkende professionals
Zelf zonneakker plaatsen in agrarisch gebied of specialist inschakelen?
Jouw landbouwgrond verhuren of verkopen aan zonnepaneelontwikkelaars is een onderhoudsvriendelijke keuze, maar de optie om zelf een zonneakker te plaatsen bestaat ook nog altijd. Begin je eenmaal met opzoekwerk hierover kom je al snel tot de conclusie dat het financieel vaak niet haalbaar is.
Per hectare zonneakker betaal je makkelijk 800.000 euro, wat geen bedrag is dat je snel even ophoest. Deze grote investering brengt een enorm grote winst met zich mee. Plaats je op 6 hectare grond een zonnepark? Dan kan je na 25 jaar een winst van 3 miljoen euro verwachten. Hiervoor moet je wel eerst 5 miljoen kunnen investeren.
De Vlaamse regering blijft ook in 2023 wat sceptisch tegenover steun verlenen aan zonneparken op vruchtbare open ruimte.
Zelf zonneakkers plaatsen blijft hierdoor een uitdaging. Ga je een contract aan met een ontwikkelaar besteed dan voldoende aandacht aan de precieze inhoud. Zorg bijvoorbeeld voor duidelijk vastgelegde data, opbrengsten en verantwoordelijkheden.
Ook wanneer je zonnepanelen wilt installeren om jouw eigen verbruik te dekken is het verstandig hulp in te roepen van een zonne-expert. Dankzij hun jarenlange ervaring kunnen ze jou beter begeleiden naar de juiste keuze voor jouw situatie.
Wat levert een hectare grond geschikt voor zonnepanelen jou op? Vergelijk gratis verschillende offertes met elkaar!
Spreekt de omvorming van jouw landbouwgrond naar zonneakker of combinatie landbouw en zonnepanelen jou aan? Het kan veel stabiliteit en zekerheid bieden. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan om zeker te zijn dat je de beste prijs krijgt, waar je na 25 jaar nog genot van hebt.