Keuring zonnepanelen: wanneer is het verplicht?
Een keuring van je zonnepanelen verzekert dat de volledige installatie aan de geldende normen voldoet. Zonnepanelen worden namelijk gezien als een uitbreiding van je elektrische installatie. Fouten in de aansluiting van je zonnepaneelinstallatie kunnen grote risico’s met zich meebrengen. Denk maar aan oververhitting (met schade aan je zonnepanelen en elektrische installatie tot gevolg), elektrocutie en brand.
In dit artikel ontdek je of en wanneer een keuring verplicht is, welke zaken de keurder zoal nakijkt, bij wie je moet zijn voor een keuring en hoeveel de keuring kost. Je vindt hier tot slot ook meer info over wat je moet doen met een positief of negatief keuringsverslag.
Op zoek naar een installateur?
Inhoud
Is de keuring van een installatie met zonnepanelen verplicht?
Een periodieke keuring van je zonnepaneelinstallatie is de beste manier om je zonnepanelen in goede staat te houden en je veiligheid te garanderen. Maar is een keuring verplicht?
Absoluut! Je zonnepanelen laten keuren is verplicht omdat een zonnepaneelinstallatie een uitbreiding is van je elektrische installatie. Elke wijziging aan een bestaande elektrische installatie is onderworpen aan de keuringsplicht, zo ook de installatie van zonnepanelen.
Er zijn dus enkele gevallen waarin een keuring niet enkel aan te raden, maar ook gewoon wettelijk verplicht is. Het gaat om volgende situaties:
- Je hebt net zonnepanelen laten plaatsen. Voor je de zonnepanelen in gebruik neemt, moeten ze gekeurd worden. Zo verzeker je dat de zonnepanelen veilig aangesloten zijn en geen risico vormen voor jezelf, je gezin of je woning.
- Je breidt een bestaande zonnepaneelinstallatie uit.
- Je past een bestaande zonnepaneelinstallatie aan. Denk maar aan het vervangen van een omvormer of een zonnepaneel, het aansluiten van de installatie op een thuisbatterij of laadpaal, of het aansluiten van je zonnepanelen op een nieuwe meterkast.
- Je laat een tijdelijke elektriciteitsinstallatie plaatsen, bijvoorbeeld een werfkast.
- Om de 25 jaar laat je een bestaande installatie opnieuw keuren.
Verkoop je een woning met zonnepanelen en dateert de elektrische installatie van voor 1 oktober 1981? Dan heb je een geldig keuringsverslag nodig.
Hoewel een jaarlijkse keuring niet verplicht is, is het toch aan te raden om je zonnepanelen regelmatig te laten inspecteren. Zo houd je de zonnepanelen in goede staat, verhoog je de brandveiligheid, elimineer je de kans op elektrocutie, en vermijd je schade aan de zonnepanelen.
Hoe lang duurt keuring zonnepanelen?
Het keuren van je zonnepanelen duurt, als je goed voorbereid bent, niet onoverkomelijk lang. Bij een vlot verloop duurt de keuring doorgaans niet meer dan 30 tot 60 minuten. Heb je niet alle nodige documenten bij de hand? Dan kan het zijn dat de keurder op een ander moment moet terugkomen.
Contacteer de keurder voor die langskomt en vraag om een overzicht met alle nodige documenten, en leg die klaar.
Wat wordt er gekeurd bij zonnepanelen?
De keuring van je zonnepanelen mag je zien als een grondige inspectie van zowel de panelen zelf als een inspectie van de aansluiting op het elektriciteitsnet en de toebehoren: de omvormer, een eventuele thuisbatterij of een laadpaal voor een elektrische wagen.
De aansluiting van je zonnepaneelinstallatie moet overeenkomen met de veiligheidsvoorschriften uit het AREI (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties). Een greep uit de zaken die de keurder overloopt:
- Controle van de werking van de omvormers.
- Verificatie van het situatie- en ééndraadschema.
- Nakijken van de certificaten van de zonnepanelen en de omvormer.
- Visuele inspectie van de elektrische installatie in kader van de reglementering.
- Controle van de bescherming tegen aanraking van de elektrische installatie.
- Meting van de spreidings- en isolatieweerstand van de installatie.
Hoe kan jezelf voorbereiden op het keuren van je zonnepanelen?
Een vlotte keuring? Tref dan volgende maatregelen!
Verzeker eerst en vooral een vlotte toegang tot alle relevante delen van de woning. Zo kan de keurder probleemloos alle nodige elektrische leidingen en installaties nakijken. Denk aan de ruimte waar de omvormer staat, de meterkast en het dak.
Welke documenten heb je nodig?
Om de keuring vlot te doen verlopen, heb je ook enkele belangrijke documenten nodig.
Houd het ééndraadschema en het situatieschema van je elektrische installatie bij de hand. Voorzie drie exemplaren van de documenten.
Leg ook het situatieplan klaar. Daarop vind je de ligging van elk zonnepaneel. Ook van dat document voorzie je drie exemplaren.
Daarnaast heeft de keurder ook een overzicht met het vermogen van de zonnepanelen nodig. Voorzie een document dat zowel het aantal zonnepanelen als het eenheidsvermogen in kWp vermeldt.
Voorzie ook een document met de technische kenmerken en referenties van alle geïnstalleerde apparatuur. De handleiding en veiligheidsinstructies kunnen ook van pas komen. Ook een document van de fabrikant waarin bevestigd wordt dat de automatische ontkoppeling van de omvormer vooraf is ingesteld én voldoet aan de regelgeving (artikel 235 van het AREI) houd je best bij de hand.
Tot slot heeft de keurder ook wat informatie nodig over de omvormer(s). Leg daarom een document met het type, het serienummer en het vermogen van elke omvormer klaar.
Meer weten? Stel je vragen aan professionele installateurs
Wie mag de keuring van zonnepanelen uitvoeren in België?
Enkel een erkend keuringsorganisme kan een geldig keuringsattest voorleggen. Doe bij voorkeur beroep op een erkend keurder die actief is in jouw regio. De website van de Vlaamse overheid bevat een lijst met erkende keurders in jouw buurt.
Prijs: hoeveel kost de keuring van je zonnepanelen?
Een keuring van je zonnepanelen kost gemiddeld 135 tot 175 euro. Hoeveel je precies betaalt, is onder meer afhankelijk van de omvang van de installatie en de (bewoonbare) oppervlakte van de woning of het gebouw. De keuring van een zonnepaneelinstallatie op een eengezinswoning kost bijvoorbeeld gemiddeld 150 euro.
Hoe verloopt keuring zonnepanelen? [AREI-keuring]
Een keuring van je zonnepanelen verloopt in 2 fasen.
Fase 1: Visuele keuring
Tijdens de eerste fase voert de keurder een visuele inspectie uit. Zo overloopt die bijvoorbeeld het ééndraad- en situatieschema. Hij of zij gaat ook na of het schema overeenkomt met de werkelijke installatie. De keurder controleert of de installatie via een aparte stroomkring loopt, en of de installatie aan de veiligheidsnormen voldoet. Ook de aanwezigheid van een of meerdere differentieelschakelaars wordt geverifieerd.
De keurder gaat tevens na of de certificaten van de omvormer en zonnepanelen geverifieerd zijn.
Fase 2: Metingen en tests
De tweede fase van de keuring bestaat uit verschillende tests en metingen. Zo worden bijvoorbeeld de isolatieweerstand van de elektrische installatie en de verspreidingsweerstand gemeten. De keurder kijkt na of de differentieelschakelaar correct werkt, en of de automatische uitschakeling automatisch activeert bij gebrek aan spanning op het netwerk.
Extra info en advies nodig? Stel je vragen aan professionals
Wat zal er gebeuren na de keuring?
Na de keuring maakt de keurder een verslag op. Daarin neemt die alle bevindingen en metingen op. Hij of zij beschrijft de installatie, en vermeldt ook eventuele inbreuken. Tot slot formuleert de keurder een besluit, dat vermeldt of de zonnepanelen al dan niet slagen.
Ontvang ik een attest?
Je ontvangt steeds een positief of negatief attest na de keuring. Je moet het volledige verslag van de keuring aan de netbeheerder bezorgen, zowel bij een positief als bij een negatief resultaat.
Hoe lang is het attest van de keuring geldig?
Een positief attest na de keuring van je zonnepaneelinstallatie is in theorie oneindig geldig. Als je de installatie niet uitbreidt of aanpast, hoeft die in principe pas na 25 jaar opnieuw gekeurd te worden.
Het is echter aan te raden om je zonnepaneelinstallatie om de zoveel tijd nog eens te laten inspecteren. Een inspecteur kan bijvoorbeeld schade aan een zonnepaneel opsporen en, met een snelle ingreep, vermijden dat je volledige installatie beschadigd raakt. Om je veiligheid te garanderen is het dus zeker aan te raden om periodiek een inspecteur uit te nodigen.
Waar vind ik mijn attest terug?
Na de keuring bezorgt de keurder je het attest. Ben je het attest kwijtgeraakt? Dan kun je een kopie aanvragen bij het erkend keuringsorganisme dat het attest opmaakte.
Zonnepanelen afgekeurd: wat te doen bij een negatief keuringsverslag?
Blijkt na de keuring dat je installatie niet aan alle normen voldeed? Dan krijg je een negatief keuringsverslag. Vervolgens heb je 12 maanden de tijd om de installatie in orde te laten brengen en een nieuwe keuring aan te vragen (bij hetzelfde keuringsorganisme dat de eerste keuring uitvoerde).
Laat de aanpassingen van de installatie uitvoeren door een erkend elektricien of een erkend installateur. Enkel echte experts kunnen verzekeren dat de zonnepaneelinstallatie aan alle normen voldoet.
Wil je een keuring zonnepanelen aanvragen? Raadpleeg erkende keurders in je buurt en vergelijk meerdere offertes tegelijk
Enkel een erkend keurder kan de veiligheid van je zonnepaneelinstallatie correct beoordelen en vaststellen. Door je zonnepaneelinstallatie aan een grondige inspectie te onderwerpen, vermijd je allerlei risico’s. Je garandeert dat je de installatie veilig kunt gebruiken, of ontdekt precies welke mankementen hersteld moeten worden om je veiligheid te garanderen.
Meer weten over de keuring van je zonnepanelen, of op zoek naar een erkend keurder in jouw buurt? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies van experts en offertes op maat. Zo kun jij informatie inwinnen, prijzen vergelijken, en de meest voordelige oplossing vinden!