Zonnepanelen huren in 2024: goed idee of beter kopen?

Zonnepanelen kopen is niet iets dat je zonder nadenken kan doen. Het is een hele investering en dat is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. De voordelen van een eigen installatie zonnepanelen spreken zo goed als iedereen aan: je leeft duurzamer en jouw energierekening wordt een stuk lager. Voor zij die van de voordelen willen genieten zonder al hun spaargeld uit te geven kan huren een goed idee zijn. Lees verder en kom te weten of huren voor jou een goed idee is of dat je beter zonnepanelen koopt.

Vraag gratis advies aan specialisten in jouw buurt!

Waarom zou ik zonnepanelen huren in België?

Je wilt graag zonnepanelen op het dak van jouw woning, maar hebt het geld niet om een grote investering te doen. Zonnepanelen besparen geld op jouw energierekening en dit kan heel voordelig uitkomen. Zonder een grote som in een keer neer te leggen kan je toch zonnepanelen krijgen.

Dit door middel van zonnepanelen te huren. Huren in de plaats van een eigen installatie kopen heeft als groot voordeel dat je de kosten kan spreiden over de jaren. Is er een betere oplossing voor jou? Ontdek het hier.

zonnepanelen huren in België

Is het slim om zonnepanelen te huren voor mijn huis?

Het is altijd een goed idee om te investeren in alternatieve energiebronnen. Gezien de prijsstijgingen op de energiemarkt is het niet raar dat jij interesse hebt in zonnepanelen.

Zonnepanelen met een maandelijks huurbedrag kan ideaal zijn wanneer jij huurder van een huis bent. Zonder alternatieve bron van energie ben je heel afhankelijk van energieleveranciers. Daarnaast zijn er nog verschillende redenen mogelijk dat jij wilt investeren in groene energie. 

Zonnepanelen kopen of zonnepanelen huren? 

Zonnepanelen kopen of huren, het is geen makkelijke keuze. Hieronder geven we enkele prijsvergelijkingen weer om jou een geïnformeerde beslissing te laten maken. Onze professionals kunnen je nog gedetailleerder uitleg geven op maat van jouw woonsituatie.

Vraag nu gratis advies en vrijblijvend offertes op maat

Wat kost het om 12 zonnepanelen te huren per maand versus ze te kopen

De huur van een installatie zonnepanelen kost je al snel 60 euro per maand. Wil je een eigen installatie zonnepanelen op jouw dak? Dan betaal je ongeveer 6.000 euro.

Bij de meeste bedrijven kan je na 10 jaar de zonnepanelen overkopen. Ze vragen meestal 50 euro per zonnepaneel. De huur zal je na 10 jaar 7.200 euro kosten.

Het afkopen van de 12 zonnepanelen kost 600 euro. Uitgerekend betaal je na 10 jaar voor een installatie van 12 zonnepanelen 7.800 euro. Na 10 jaar is dit duurder dan wanneer je de zonnepanelen gekocht had. 

Zonnepanelen huren komt goedkoper uit dan niet investeren in groene energie. Een eigen installatie zonnepanelen kopen komt nog goedkoper uit. Gezien dit niet altijd een optie is, kan huren een ideaal alternatief vormen. 

Prijs zonnepanelen op afbetaling versus huur zonnepanelen 

Wil je graag je eigen installatie zonnepanelen en lijkt huren niets voor jou? Dan kan je ook zonnepanelen kopen op afbetaling.

Je gaat een groene lening bij de bank of Mijn VerbouwLening aan en betaalt een maandelijks bedrag voor jouw zonnepanelen. Afhankelijk van je afbetalingstermijn en aankoopprijs wordt een rente berekend. Op zonnepanelen wordt een heel lage rentevoet gegeven. 

thermische zonnepanelen

Alle voordelen en nadelen op een rijtje

Zet je zonnepanelen huren naast zonnepanelen kopen dan kan je bij beide voordelen en nadelen geven. Hieronder geven we deze van zonnepanelen huren.

Voordelen zonnepanelen huren

  • Geen grote investering: met een klein budget kan je ook kiezen voor zonnepanelen.
  • Vaste huurprijs: deze is goedkoper dan je energierekening. Je bespaart dus direct.
  • Kwalitatieve installatie.
  • Geen onderhoudskosten: het periodieke onderhoud zit inbegrepen in de huurprijs.
  • Mogelijk bij huurwoning: bij goedkeuring eigenaar.
  • Omvormer: deze heeft een levensduur van ongeveer 12 jaar. Bij huren sta je niet zelf in voor de vervanging.

Wat is het nadeel van zonnepanelen huren

  • Geen eigenaar: je betaalt jaren, maar bent toch geen eigenaar van de panelen.
  • Duurder dan kopen: je bespaart op je energierekening, maar op termijn minder dan wanneer je zonnepanelen zou kopen.
  • Lager rendement: het rendement ligt hoger wanneer je panelen koopt dan wanneer je huurt.

Wat zijn aandachtspunten bij het huren van zonnepanelen? 

Na verloop van tijd krijg je vaak de mogelijkheid de panelen over te kopen. Je betaalt dan een bedrag per paneel. Dit is de overnamekost. Laat je goed informeren over de tijd en de kost na deze tijd zodat je een volledig zicht hebt op wat de installatie uiteindelijk kost. 

Wanneer je beslist zonnepanelen te huren ga je meestal een contract aan van 20 jaar. Een nadeel is dat je zal moeten betalen voor de demontage als je dit contract vroeger wilt stopzetten. Heb je een huurhuis met vaste looptijd? Sluit dan voor je zonnepanelen een contract af met dezelfde looptijd.

Nog een belangrijk aandachtspunt is de terugverdientijd. Op de lange termijn zal je minder betalen wanneer je de panelen koopt, dan wanneer je ze huurt.

Je moet wel het volledige aankoopbedrag in 1 keer betalen. De terugbetaaltijd zal bij huurpanelen gemiddeld 2 jaar tot soms wel 4 jaar langer zijn dan wanneer je koopt. 

Laat je inlichten door zonne-experten in jouw buurt!

Kan ik mijn dak verhuren voor zonnepanelen? 

Veel bedrijven, zorginstellingen en scholen hebben een groot dak. Hierop kunnen meer zonnepanelen dan voor eigen gebruik nodig is. Is dit het geval? Dan kan het een interessante bron van inkomsten zijn om je dak te verhuren voor zonnepanelen.

Daarnaast help je ook om meer hernieuwbare energie op te wekken. Voor het gebruik van je dak kan je daarnaast een huurvergoeding afsluiten. 

PV-panelen

Particulier versus bedrijf

Het is als bedrijf mogelijk je dak te verhuren, maar ook als particulier kan dit voordelig zijn. Groene stroom kan je verkopen aan energieleveranciers.

Laat het contract goed opstellen zodat je weet waar je je aan kan verwachten. Het grote voordeel is dat je in vele gevallen als eigenaar ook gratis of aan een lage prijs mag meegenieten van de groene stroom.

PV-panelen op schuin dak

Hoe werkt zonnepanelen huren? [Stappenplan]

Stap 1. Bereken hoeveel zonnepanelen je nodig hebt

Om hier aan te beginnen moet je eerst weten wat je jaarlijks energieverbruik is. Hiermee kan je berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor een optimaal rendement.

Via de Zonnekaart kan je opzoeken in welke mate je dak geschikt is om zonne-energie op te wekken. Dit kan ook gebeuren door energie-experten. Zo ben je zeker dat je geen rekenfouten maakt en geniet je van het ideale rendement voor jouw situatie.

Stap 2. Vind erkende zonnepanelen installateurs in je buurt

Zodra je hebt beslist dat je zonnepanelen wilt installeren zoek je naar een vakman in de buurt. Vraag offertes aan en vergelijk zodat je kan genieten van de beste prijs.

Stap 3: Installatie van de zonnepanelen

Zonnepalen plaatsen wordt gedaan door de instantie waar je de panelen huurt. Je moet je dus geen zorgen maken over de kosten. Deze zitten inbegrepen in de huurprijs

Stap 4: Zonnepanelen beginnen te werken

Zodra de zonnepanelen op je dak liggen en aangesloten zijn geniet je van groene energie. Dit zal je al zien op je eerstvolgende energiefactuur.

Wil je weten wat de kosten zijn van zonnepanelen huren of kopen? Raadpleeg installateurs in je buurt!

Ga jij best zonnepanelen kopen of huren? Vraag gratis advies aan erkende professionals en kom te weten wat de beste oplossing is voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.