Optimizers zonnepanelen: wel of niet doen? 

Als je zonnepanelen hebt zal je vast wel eens het woord `power optimizer´ of gewoonweg  `optimizer´ hebben horen vallen.

Maar wat is een power optimizer voor een zonnepaneel nou eigenlijk, en in welke situaties is het voordelig om optimizers aan te schaffen? Als je op deze vragen een antwoord zoekt ben je bij dit artikel aan het juiste adres.

We hebben alle informatie over power optimizers voor zonnepanelen op een rijtje gezet zodat je een goede overweging kunt maken.

Meer weten? Stel je vragen aan professionele installateurs

Wat zijn optimizers voor zonnepanelen nu precies?

Wat is dat nou eigenlijk, een power optimizer? Een power optimizer is een klein apparaatje wat bij een zonnepaneel tussen het paneel en de omvormer geïnstalleerd wordt. Het zorgt ervoor dat de zonnepanelen van een serieschakelsysteem een parallel geschakeld systeem worden. Om dit te bereiken heeft ieder zonnepaneel zijn eigen optimizer nodig. 

Ben ik verplicht om een optimizer te kopen? 

Power optimizers worden, ondanks hun voordelen, niet standaard bij zonnepanelen geleverd. Dit komt omdat ze niet in iedere situatie nodig zijn. Je bent nooit verplicht om in optimizers te investeren, maar in bepaalde situaties kunnen ze echter zeer voordelig voor je zijn. Wil je weten wat de voordelen zijn en of ze op jou van toepassing zijn? Lees dan snel verder. 

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Heb ik zonnepanelen met optimizers nodig? 

Je kiest het beste voor optimizers als de zon niet op dezelfde manier op alle panelen valt. Optimizers komen goed van pas als je zonnepanelen bijvoorbeeld in verschillende richtingen of verschillende hellingshoeken zijn aangelegd. 

Ook zijn optimizers handig als je last hebt van (tijdelijke) schaduw op je panelen, of als je weet dat je zonnepanelen snel vies zullen worden door bijvoorbeeld vogelpoep. 

optimizers installeren

Waarom zou ik toch investeren in een power optimizer?

Het aanschaffen van power optimizers kan je op de lange termijn veel geld besparen. Investeren in optimizers kan dus een goede keuze zijn.

Voordelen van optimizers

Wat zijn precies de voordelen van optimizers dan? We leggen het kort uit.

Als je normale zonnepanelen zonder optimizers hebt zijn die geïnstalleerd volgens een serie schakel systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat de opbrengst van één zonnepaneel de opbrengst van een ander zonnepaneel beïnvloedt. Als één van je zonnepanelen bijvoorbeeld vies is en daarom minder zon vangt, zullen de andere panelen ook minder opbrengen, ook als die wel schoon zijn.

Power optimizers zorgen ervoor dat de opbrengst van één paneel geen invloed heeft op de andere panelen. De algemene opbrengst van je panelen komt dus niet in gevaar door vuil of schaduw.

Stel je voor dat er een tak boven één van je zonnepanelen hangt die je niet kan weghalen. Dat ene zonnepaneel waar nu minder zon op valt heeft daardoor een lagere opbrengst van 75%.

Als je geen optimizers hebt zullen de rest van je zonnepanelen ook een opbrengst van 75% hebben, al liggen ze in de volle zon. De power optimizers zorgen ervoor dat ondanks dat ene paneel waarvan de opbrengst 75% is, de rest van de panelen nog wel op 100% blijven functioneren.

Waarop letten? Zijn er nadelen? 

Alle voordelen hebben ook hun nadelen, en dit geldt natuurlijk ook voor optimizers. Om je een zo goed mogelijke afweging te kunnen laten maken hebben we ook van de nadelen een overzicht gemaakt.

Ten eerste is het laten aanleggen van optimizers natuurlijk een financiële investering. Omvormers met optimizers zijn duurder dan gewone omvormers. Als je geen optimizers nodig hebt is het dus handiger om voor gewone stringomvormers te gaan.

Bovendien voeg je met het aanbrengen van zonnepanelen een extra onderdeel toe aan je zonnepaneelsysteem. Hoe meer onderdelen een systeem heeft, hoe groter de kans op defecten en storingen. Omdat optimizers onder de panelen moeten worden geplaatst is lastiger voor installateurs om eraan te komen, wat reparaties gecompliceerder maakt.

Ook zorgen power optimizers ervoor dat je panelen een hogere opstartspanning hebben. Dit betekent dat je omvormers minder snel zonnestroom omzetten naar bruikbare energie dan omvormers zonder optimizers. Bij betrokken dagen kan het dus zijn dat je zonnepanelen minder stroom leveren als ze optimizers hebben. 

Aangezien er jammer genoeg dus ook nadelen kleven aan power optimizers is het belangrijk om een weloverwogen besluit te nemen. Heb je daar hulp bij nodig? Vraag dan vrijblijvend advies aan. Je ontvangt vrijblijvend advies en offertes van verschillende aanbieders zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt. 

Snel en gratis offertes vergelijken?

Wat is de prijs van een zonnepanelensysteem met optimizers? 

Voor je besluit optimizers te laten installeren wil je natuurlijk eerst weten hoeveel dat ongeveer zou kosten. Per stuk ligt de prijs van een optimizer ongeveer tussen de 40 en 60 euro, exclusief btw.

Bedenk wel dat je iedere zonnepaneel met optimizers moet uitrusten als je ze wil gebruiken, niet enkel de panelen die bijvoorbeeld in de schaduw liggen. Als je dus een set van 10 zonnepanelen wil voorzien van optimizers kunnen de kosten al snel oplopen naar 400 tot 600 euro exclusief btw.

Deze kosten gelden enkel voor de optimizers zelf. Zaken zoals installatiekosten of de zonnepanelen zelf zijn hier nog niet bij meegerekend.

zonnepanelen correct installeren

Werking van optimizers

Zoals al eerder uitgelegd maken optimizers van je serie schakel systeem een parallel schakel systeem. 

Optimizers zijn als het ware een elektronische chip. Deze elektronische chip zorgt ervoor dat de panelen los van elkaar worden aangestuurd en kunnen functioneren.

optimizer

Welke merken zijn betrouwbaar? 

Er zijn verschillende merken optimizers om uit te kiezen. Sommige merken zijn puur gespecialiseerd in optimizers, maar er zijn ook zonnepaneel fabrikanten die ook optimizers maken. 

De bekendste merken zijn SolarEdge en Enphase, maar andere merken zoals SMA, Fronius en ReneSola zijn ook goed. 

Ook interessant voor jou: 

Hoeveel optimizers per zonnepaneel?

Als je ervoor kiest om zonnepanelen te installeren heb je per zonnepaneel één power optimizer nodig. 

Optimizer of micro-omvormer?

Een micro-omvormer heeft dezelfde voordelen als een optimizer. Bij een micro-omvormer heb je echter geen centrale omvormer nodig zoals dat bij power optimizers wel het geval is.

Daar staat wel tegenover dat een systeem met micro-omvormers duurder is en er extra bekabeling moet worden aangelegd.

Wat is beter: zonnepanelen met of zonder optimizer?

Of het voor jou beter is om wel of geen optimizers te installeren hangt af van je situatie. Heb je een hellend dak, zijn de panelen in verschillende richtingen gemonteerd of heb je last van schaduwval op sommige panelen? Dan doe je er wel goed aan om optimizers te laten installeren. Is dit niet het geval? Dan heb je ze misschien niet nodig.

Wil je weten hoe optimizers aansluiten? Stel al jouw vragen aan specialisten en ontvang advies en info op maat!

Het beste advies is natuurlijk advies op maat van een gespecialiseerde installateur. Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend advies vragen over power optimizers, zodat je zeker weet dat je een keuze maakt die het beste bij jouw situatie past. Ontvang en vergelijk ook vrijblijvend offertes!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.