Zonnepanelen op een huurwoning: mag dat?

Als huurder of verhuurder sta je mogelijk voor de vraag: “Kan ik zonnepanelen plaatsen op een huurwoning?”. In dit artikel bekijken we de mogelijkheden, voordelen en overwegingen rond het installeren van zonnepanelen op een huurwoning. Ontdek hoe je kunt bijdragen aan duurzaamheid, energiebesparing en kostenvermindering. Zowel de verhuurder als huurder profiteert van de voordelen van zonne-energie.

Vraag advies aan een zonne-expert in jouw buurt

Kan ik zonnepanelen plaatsen als huurder? 

Als huurder is het mogelijk om zonnepanelen te plaatsen. Je kunt ervoor kiezen om zelf de kosten te dragen en eigenaar te worden van de panelen.

Waarop letten?

Bij het plaatsen van zonnepanelen als huurder is het belangrijk om op enkel factoren te letten. Denk aan de efficiency, capaciteit, afmetingen en prijs van de panelen. Daarnaast is het raadzaam om afspraken te maken over de overname van de zonnepanelen bij verhuizing.

Kan ik het zelf regelen of via mijn verhuurder?

Als huurder kun je ervoor kiezen om zelf de kosten voor een zonnepaneleninstalltie te betalen. Zo word je er de eigenaar van. Het is ook mogelijk dat de verhuurder de kosten draagt.

In beide gevallen dienen schriftelijke afspraken te worden gemaakt over de overname van de zonnepanelen bij verhuizing. Het is ook interessant om te weten dat de verhuurder niet verantwoordelijk is voor het onderhoud van de zonnepanelen. De verhuurder mag de aanwezigheid ervan ook niet gebruiken als reden om de huur te verhogen. 

zonnepanelen huren

Hoe gemakkelijk kan ik als verhuurder zonnepanelen plaatsen? 

Als verhuurder is het mogelijk om zonnepanelen te plaatsen op je huurhuis. Het vereist echter enige afstemming en overleg met de huurder.

Aangezien het plaatsen van zonnepanelen leidt tot lagere energiekosten voor de huurder, kan dit resulteren in een huurverhoging. Het is belangrijk om aparte afspraken te maken en eventueel een bijlage aan het huurcontract toe te voegen.

In de sociale huursector wordt de huurprijs bepaald aan de hand van een puntensysteem, waarbij een beter energielabel door zonnepanelen kan leiden tot een hogere huurprijs.

In de vrije sector geldt het puntensysteem niet. Zo kan de verhuurder zelf de huur verhogen. Opnieuw is toestemming van de huurder nodig.

Verder is het raadzaam om als verhuurder goed onderzoek te doen naar de beschikbare financiële regelingen voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen.

Krijg advies van specialisten

Zonnepanelen huurwoning: hoe rendabel is het voor mij als verhuurder?

Het plaatsen van zonnepanelen op een huurwoning kan zowel voor de huurder als de verhuurder zeer voordelig zijn. Met een gemiddelde levensverwachting van 25 jaar en een terugverdientijd van ongeveer 6 à 7 jaar, kan je met zonnepanelen na de terugverdientijd geld verdienen.

Het exacte rendement varieert per woning. Daarom is het belangrijk om zelf de terugverdientijd te berekenen. Zo ontdek je hoe je als verhuurder van zonnepanelen kunt profiteren.

Zonnepanelen op dak: eigen verbruik

Waarom is het een goed idee om een huurhuis te verduurzamen met zonnepanelen?

Maar welke voordelen biedt het nu om je huurhuis te verduurzamen met zonnepanelen? Wel, het plaatsen van zonnepanelen op een huurhuis biedt verschillende voordelen. Denk aan lagere energiekosten voor zowel huurder als verhuurder, een verminderde afhankelijkheid van het energienet en een beter energielabel.

Maak duidelijke afspraken met de verhuurder over eigendom, kosten, verzekeringen en onderhoud van de zonnepanelen. Zorg voor een schriftelijke vastlegging van deze afspraken.

Wie krijgt de opbrengst van zonnepanelen op een huurwoning?

In het geval van zonnepanelen op een huurwoning kunnen zowel de huurder als de verhuurder profiteren van de opbrengst. Het hangt af van de afspraken die zijn gemaakt tussen beide partijen.

Bij sommige regelingen kan de huurder rechtstreeks profiteren van de lagere energiekosten en de opbrengst van de zonnepanelen.

In andere gevallen kan de verhuurder een deel van de opbrengst ontvangen als compensatie voor het ter beschikking stellen van het dakoppervlak. Het is belangrijk om deze afspraken vooraf duidelijk vast te leggen in een schriftelijke overeenkomst.

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes!

Ook interessant voor jou:

Kan huurder zonnepanelen weigeren?

+
Een huurder kan zonnepanelen weigeren op zijn huurwoning, tenzij dit specifiek is opgenomen in de huurovereenkomst of er schriftelijke afspraken zijn gemaakt met de verhuurder.

Kan ik als huurder ook subsidies aanvragen voor zonnepanelen op mijn huurwoning?

+
Als huurder kun je in sommige gevallen subsidies aanvragen voor zonnepanelen op je huurwoning. Dit is afhankelijk van de specifieke subsidieregelingen en voorwaarden die gelden in jouw regio.

Hoe vind ik betrouwbare zonnepanelen installateurs bij mij in de buurt?

+
Om betrouwbare zonnepanelen installateurs bij jou in de buurt te vinden, kun je gebruikmaken van online platforms, reviews van andere klanten raadplegen, offertes vergelijken en navraag doen bij lokale energiecoöperaties of adviescentra voor duurzame energie.

Meer info nodig over zonnepanelen? Ontvang advies en vergelijk offertes!

Wil je nu je verhuurder overtuigen om zonnepanelen te plaatsen? Of ben je zelf geneigd om zonnepanelen te plaatsen op je huurwoning? Vergeet dan niet dat het steeds belangrijk is om advies op maat te verkrijgen van een expert. Op die manier kom je niet voor verrassingen te staan en kom je er misschien wel beter uit!

Gelukkig kan je bij ons gratis offertes aanvragen zodat je van al die voordelen kan genieten. Een expert kan je helpen of je nu een huurder of verhuurder bent!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.