Gas besparen met zonnepanelen: advies en tips

Wil je besparen op de steeds oplopende energiefactuur? Lees in dit artikel alles over het besparen op gas door middel van zonnepanelen!

Snel en gratis offertes vergelijken?

Is het mogelijk om gas te besparen met zonnepanelen?

Gas kan je niet zelf opwekken, maar je kan door het gebruik van zonnepanelen indirect op gas besparen.

Zonnepanelen wekken elektriciteit op door middel van zonne-energie en elektriciteit gebruiken als een alternatief voor gas. Als je je eigen elektriciteit opwekt, hoef je geen gas meer te kopen om elektriciteit op te wekken. Je wordt dus minder afhankelijk van gas en je betaalt minder ervoor.

Om optimaal gebruik te maken van de opgewekte stroom, kan je meerdere aanpassingen maken in het huishouden. Je kan elektrisch koken i.p.v. op gas door een elektrische of inductie kookplaat aan te schaffen.

Daarnaast kan je een warmtepomp op elektriciteit installeren om je huis te verwarmen. Warm water in de keuken en badkamer wordt verzekerd door een elektrische boiler. Op die manier ben je veel minder afhankelijk van gas.

gas besparen met zonnepanelen

Tips om gas te besparen

Tip 1. Kiezen voor zonnepanelen met een hoge energie-efficiëntie

Zonnepanelen met een hoge energie-efficiëntie zijn in staat om meer energie uit de zon te halen dan andere panelen, waardoor je meer elektriciteit kan opwekken voor minder geld. Dan hoef je ook minder gas te kopen en bespaar je ook daarop geld.

Daarnaast hebben zonnepanelen met een hogere energie-efficiëntie ook een langere levensduur en zal je ze minder snel moeten vervangen.

Tip 2. Oriëntatie van je zonnepanelen

Voor het beste rendement van je zonnepanelen, is het een goed idee om de panelen op een plek te plaatsen waar de panelen volop kunnen genieten van de zon. Oriëntatie is belangrijk bij het plaatsen van zonnepanelen.

De beste plaats om zonnepanelen te leggen is waar er maximale directe blootstelling is aan de zon. Denk hieraan aan een dak of een garage waar de zonnepanelen direct worden blootgesteld aan de zon.

Indien mogelijk: plaats de zonnepanelen in dezelfde richting als waarin de zon opkomt en ondergaat om zo de efficiëntie van de zonnepanelen te verbeteren en het energieverbruik te verminderen.

Tip 3. Zonnepanelen goed onderhouden

Om de zonnepanelen in een goede staat te behouden en maximaal rendement te verzekeren, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren.

Je reinigt de zonnepanelen best regelmatig om stof en vuil, die het rendement verminderen, te verwijderen. Daarnaast controleer je best regelmatig of de zonnepanelen geen schade ondervinden aan de weersomstandigheden.

Het is ook belangrijk om periodieke inspecties uit te voeren door een professional. Een vakman kan namelijk problemen bij installatie bemerken die niet met het blote oog gezien kunnen worden.

Kortom: door regelmatig onderhoud aan de zonnepanelen, blijft de energierekening laag en het rendement hoog.

Tip 4. Investeren in goede thuisbatterij

Duurzame energie wint aan populariteit. Het is interessant om te investeren in een goede thuisbatterij. Ze verminderen het gasverbruik en vergroten de duurzaamheid van je energieverbruik.

Lithium-ion en loodbatterijen staan gekend voor hun uitstekende kwaliteit. De opslagbatterij kan ook gebruikt worden als back-up wanneer er geen zonlicht is of bij een stroomuitval.

thuisbatterij combineren met zonnepanelen

Tip 5. Gebruik slimme apparaten

Je kan je stroomverbruik beheersen met behulp van slimme apparaten, waardoor je nog meer gas kan besparen door zonnepanelen.

Aan de hand van realtime-monitoring en controlefuncties kan je jouw energie-efficiëntie verhogen en energieverbruik optimaliseren. Slimme apparaten houden het stroomverbruik in de gaten en geven waarschuwingen als er veranderingen zijn in het verbruikspatroon.

Daarnaast geven ze ook informatie over het energieverbruik in verschillende periodes waardoor je gerichter beslissingen kan nemen over hoe je energie verbruikt. Je kan ook verschillende opties installeren naar jouw persoonlijke voorkeuren, zoals automatische schakelaars.

Door het inschakelen van slimme apparaten bespaar je niet alleen gas, maar ook geld.

Tip 6. Zonnepanelen combineren

Het installeren van zonnepanelen is voor iedereen toegankelijk, omdat het eenvoudig en betaalbaar is. Je kan namelijk profiteren van verschillende subsidies aangeboden door de overheid om zo de installatiekosten laag te houden.

Om nog meer gas te besparen, kan je zonnepanelen combineren met groene stroom uit hernieuwbare bronnen, zoals wind- en waterkrachtcentrales.

De grootste voordelen van hernieuwbare energie is de vermindering van CO2-uitstoot en minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Je bent verzekerd van elektriciteit en je helpt tegelijk mee aan een beter klimaat!

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Wat zijn andere manieren om gas te besparen?

Zonne-cv-ketel

Een zonne-cv-ketel is een combinatie van een cv-ketel en zonnepanelen. De cv-ketel werkt op elektriciteit die is opgewekt door de zonnepanelen. Op die manier heb je geen gas nodig om je woning te verwarmen.

Warmtepomp

Een warmtepomp werkt op elektriciteit en kan gebruikt worden om je woning te verwarmen. Als je zonnepanelen hebt, kan je de warmtepomp laten drijven door de elektriciteit die ze opwekken. Zo heb je geen verwarming op gas meer nodig en bespaar je kosten op gas.

Zonneboiler

Een zonneboiler gebruikt het zonlicht om het water in de boiler te verwarmen en is daardoor een goed alternatief om warm water te hebben zonder een aandrijving op gas.

Dit is echter een prijzige investering, maar wel eentje die op lange termijn terugverdiend kan worden door de besparing op gas en het verlagen van de rekening. Vergeet ook niet dat je op deze manier je steentje bijdraagt aan een duurzamere toekomst.

Conclusie: zijn gas en zonnepanelen een goede match?

Gas en zonnepanelen lijken op het eerste zicht misschien geen logische match, maar het is indirect wel interessant om zonnepanelen te gebruiken om het gasverbruik te verlagen. Zonnepanelen wekken elektriciteit op en met die elektriciteit kan je gas stilaan vervangen.

Ontvang gratis advies van een zonne-expert!


Ook interessant voor jou:

Wat is de beste manier om gas te besparen?

Er zijn heel wat manieren om gas te besparen. De vuistregel is om slimmer te verwarmen en om op de thermostaat dagprogramma’s te installeren.

Daarnaast kan je ook reflecterende folie aanbrengen achter de verwarming zodat de warmte in de ruimte wordt teruggekaatst of je kan de kieren opvullen en isolatie aanbrengen om de warmte binnen te houden.

Het installeren van een warmtepomp en het goed onderhouden van radiatoren en de cv-ketel zijn ook een must.

Hoeveel bespaar ik op mijn energierekening?

Als zonnepanelen ongeveer 38% van het elektriciteitsverbruik kunnen dekken, bespaart een gezin met een jaarlijks verbruik van 4.500 kilowattuur ongeveer 500 euro.

Op lange termijn (20 jaar) kan tot 10.000 euro bespaard worden met zonnepanelen. 

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om van gas af te gaan?

Het is aangeraden om het aantal zonnepanelen dat je legt te matchen met het verbruik.

Dat wil zeggen dat je jouw elektriciteitsverbruik zo gelijktijdig mogelijk organiseert met de productie van de zonnepanelen.

Gemiddeld verbruikt een gezin 4.000 kilowattuur per jaar en als je die capaciteit deelt door 400, dan kom je uit op 10. Dat is het aantal zonnepanelen dat je dan nodig hebt om je verbruik volledig mee te dekken. 

zonnepanelen plaatsen op dak van een familie

Meer weten? Stel je vraag en ontvang advies op maat!

Wil je nagaan hoe je nog meer op gas kan besparen? Vraag gratis advies op maat aan. Advies speciaal gericht op jouw situatie kan alleen maar voordelig zijn.

Vergelijk verschillende installateurs

Vraag hieronder gratis en vrijblijvend offertes aan bij verschillende vakmannen en vind de beste oplossing voor jouw situatie. Vergelijk verschillende vakmannen en kies degene die het beste bij jou past.

Daarnaast kan je niet mis doen door de installatie te laten doen door een professional. Zo heb je een minimaal risico op fouten en problemen achteraf.


Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.