Gas besparen met zonnepanelen: advies, tips, offertes 2025
Met zonnepanelen kan je op een duurzame manier stroom opwekken. Deze voordelige optie is goed voor het milieu en doet deugd in je portemonnee. Bovendien hebben zonnepanelen nog een ander voordeel waar je misschien niet aan dacht: gas besparen. In dit artikel lees je hoe zonnepanelen kunnen bijdragen aan gasbesparing. Krijg advies, tips en ontvang gratis offertes via onderstaand formulier.
Inhoud
Kan je gas besparen met zonnepanelen?
Gas kun je niet zelf opwekken, maar elektriciteit wel. Zonnepanelen helpen je indirect gas te besparen. Zonnepanelen wekken elektriciteit op dankzij de zon, een onuitputtelijke bron van energie.
Als je je eigen elektriciteit opwekt, heb je geen gas meer nodig voor stroom. Je wordt dus minder afhankelijk van gas dankzij de elektriciteit van je zonnepanelen.
Om optimaal gebruik te maken van de opgewekte stroom, kun je je huishouden op meerdere manieren aanpassen. Bijvoorbeeld het gasfornuis vervangen door te koken op een elektrische kookplaat of inductiekookplaat.
Daarnaast kan je een warmtepomp op elektriciteit of een zonneboiler installeren om je huis te verwarmen. Zo wek je warmte op met zonne-energie in plaats van met gas.
Dan ben je niet langer afhankelijk van deze fossiele brandstof. Zo ben je altijd verzekerd van warm water in de keuken en vermijd je koude douches in de badkamer.

Tips om gas te besparen
Tip 1. Kies voor zonnepanelen met een hoge energie-efficiëntie
Zonnepanelen met een hoge energie-efficiëntie halen meer energie uit de zon dan andere panelen. Zo haal je maximaal voordeel uit elke zonnestraal. Je wekt meer energie op zonder er iets extra voor te doen. Hierdoor koop je minder gas om je huis van stroom te voorzien.
Daarnaast hebben zonnepanelen met een hogere energie–efficiëntie een langere levensduur. Je kunt vele jaren lang genieten van je investering.
Kijk eens op je energiefactuur! Hoeveel kilowattuur per jaar verbruik je? Je kunt dat verbruik afstemmen op je zonnepanelen. Zo weet je hoeveel panelen je nodig hebt en wat hun wattpiek is.
Tip 2. Oriëntatie van je zonnepanelen
Oriëntatie is belangrijk bij het plaatsen van zonnepanelen. Plaats je zonnepanelen op een plek waar ze optimaal van de zon kunnen profiteren. Zo wek je nog meer energie op. Je panelen profiteren maximaal van de zon, jij van stroom met het hoogste rendement.
De beste plaats om zonnepanelen te leggen is waar maximale blootstelling aan de zon is. Denk hierbij aan een dak of een garage waar de panelen directe zonnestralen ontvangen.
Indien mogelijk, plaats de zonnepanelen in de richting waar de zon opkomt en ondergaat. Dat is efficiënt en vermindert het energieverbruik. Je panelen verbruiken dan minder energie om de zonnestralen op te vangen. Opnieuw een win-winsituatie!
Tip 3. Zonnepanelen goed onderhouden
Met regelmatig onderhoud zorg je ervoor dat je zonnepanelen in goede staat blijven. Ze wekken dan de meeste energie op, zodat jij kunt profiteren van een maximaal rendement.
Het is raadzaam om de zonnepanelen regelmatig te reinigen om stof en vuil te verwijderen. Die brengen het rendement namelijk fors naar beneden. Controleer regelmatig of weersomstandigheden schade hebben veroorzaakt aan je zonnepanelen.
Het is ook belangrijk dat een professional periodieke inspecties uitvoert. Een vakman kan problemen tijdens de installatie opsporen die niet met het blote oog zichtbaar zijn.
Kortom: door regelmatig onderhoud aan de zonnepanelen ontsnap je aan de hoge energieprijzen en geniet je van het hoogste rendement.

Tip 4. Investeren in degelijke thuisbatterij
Duurzame energie wint aan populariteit. Het is aan te raden om te investeren in een goede thuisbatterij. Lithium-ion en loodbatterijen staan bekend om hun uitstekende kwaliteit. Ze helpen het gasverbruik te verminderen en vergroten de duurzaamheid van je energieverbruik.
De opslagbatterij dient ook als back–up wanneer er geen zonlicht is of bij een stroomuitval. De zonne-energie blijft dan bruikbaar, zelfs op de meest grijze dagen.
Tip 5. Gebruik slimme apparaten
Je kunt je stroomverbruik beheersen met behulp van slimme apparaten. Dankzij je zonnepanelen verbruik je minder gas.
Slimme apparaten houden het stroomverbruik in de gaten. Ze geven bovendien waarschuwingen als er veranderingen zijn in het verbruikspatroon. Aan de hand van die realtime-monitoring en controlefuncties kun je je energie-efficiëntie verhogen. Optimaliseer zo verder je energieverbruik.
Daarnaast geven ze informatie over het energieverbruik in verschillende periodes. Op basis daarvan kun je gerichter beslissen hoe je jouw energie verbruikt. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren kun je verschillende extra’s installeren, zoals automatische schakelaars.
Dankzij slimme apparaten kun je ook weloverwogen beslissingen nemen die passen bij jouw situatie. Bespaar zo nog meer op gas en haal het meeste uit je zonnepanelen.
Tip 6. Zonnepanelen combineren
Het installeren van zonnepanelen is voor iedereen toegankelijk aangezien het eenvoudig en betaalbaar is. Zelfs het gemiddelde huishouden kan profiteren van subsidies die de overheid aanbiedt. Zo kun je de installatiekosten laag houden.
Om nog meer gas te besparen, kun je zonnepanelen combineren met groene stroom uit andere hernieuwbare bronnen, zoals wind- en waterkrachtcentrales. Maak jezelf zo volledig onafhankelijk van uitputbare bronnen zoals fossiele brandstoffen.
De grootste voordelen van hernieuwbare energie zijn de vermindering van CO2–uitstoot en je onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Je bent verzekerd van elektriciteit en draagt tegelijk bij aan een beter milieu!
Nog meer manieren om gas te besparen
Zonne-cv-ketel
Een zonne–cv–ketel vormt een combinatie van een cv–ketel en zonnepanelen. De cv-ketel werkt op elektriciteit, opgewekt door de zonnepanelen. Op die manier heb je geen gas meer nodig om je woning te verwarmen.
Warmtepomp
Een warmtepomp werkt ook op elektriciteit. Je kunt de pomp gebruiken om je woning te verwarmen. Als je zonnepanelen hebt, kun je de warmtepomp aandrijven met de elektriciteit die ze opwekken. Zo heb je geen verwarming op gas meer nodig en bespaar je geld.
Er bestaan verschillende soorten warmtepompen! Vraag professioneel advies om de juiste warmtepomp te kiezen die bij jouw situatie past. Zo voorkom je verkeerde investeringen en schade.
Zonneboiler
Een zonneboiler gebruikt zonlicht om het water in de boiler te verwarmen. Zonneboilers zijn een goed alternatief om warm water te produceren zonder gas.
Dit is een prijzige investering, maar wel eentje die je op lange termijn kunt terugverdienen. Met een zonneboiler bespaar je veel geld op gas, waardoor je energierekening aanzienlijk daalt. Vergeet ook niet dat je op deze manier je steentje bijdraagt aan een groene toekomst.

Conclusie: zijn gas en zonnepanelen een goede match?
Gas en zonnepanelen lijken op het eerste gezicht misschien geen logische match. Toch is het interessant om zonnepanelen indirect te gebruiken om je gasverbruik te verlagen. Zonnepanelen wekken elektriciteit op en daarmee kun je gas in de toekomst volledig vervangen.
Ook interessant voor jou:
Hebben zonnepanelen invloed op je gasverbruik?
Je kunt aanpassingen doorvoeren in je huishouden zodat je zonnepanelen en hun elektriciteit je gasverbruik kunnen vervangen.
Bijvoorbeeld: koken op inductie in plaats van op gas, of een warmtepomp of zonneboiler op elektriciteit installeren. Dan kun je je toestellen aansturen op de elektriciteit van je zonnepanelen in plaats van op gas.
Wat is de beste manier om gas te besparen?
Ten eerste kun je op de thermostaat dagprogramma’s installeren. Zo gaat er nooit warmte verloren wanneer je die eigenlijk niet nodig hebt.
Daarnaast kun je radiatorfolie aanbrengen achter de verwarming, zodat de warmte in de ruimte wordt teruggekaatst. Anders gaat er veel warmte verloren richting de achterkant van de verwarming.
Je kunt ook kieren in je huis opvullen en degelijke isolatie aanbrengen om de warmte binnen te houden. Het installeren van een warmtepomp en het goed onderhouden van radiatoren en de cv-ketel is een must.
Ten slotte kun je zelf natuurlijk de thermostaat een graadje lager zetten. Ook besparen op warm water door een kortere of koudere douche te nemen, vermindert je gasverbruik.
Hoeveel bespaar ik op mijn energierekening met zonnepanelen?
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om gas te vervangen?
Volgens voorlopige cijfers verbruikt een gezin gemiddeld 4.000 kilowattuur per jaar. De capaciteit gedeeld door 400 komt neer op 10 panelen. Zoveel zonnepanelen heb je nodig om je verbruik volledig te dekken. Anders gezegd: als je jaarlijks 4.000 kilowattuur verbruikt, installeer dan 4 kilowattpiek aan zonnepanelen op je dak.
Meer weten? Stel je vraag en krijg advies op maat!
Wil je nagaan hoe je nog meer op gas kunt besparen? Meer weten over de verschillende soorten en opties? Vraag gratis advies op maat aan. Advies gericht op jouw situatie is altijd voordelig.
Ontvang gratis offertes!
Vraag hieronder gratis en vrijblijvend offertes aan bij professionals. Vergelijk verschillende vakmannen en kies de best passende optie. Zo vind je de juiste oplossing voor jouw situatie.
Gerelateerde artikelen

Kan elk dak zonnepanelen dragen? Niet elk dak is geschikt, maar veel daken zijn dat wel. In dit artikel lees je hoe je kunt controleren of jouw dak geschikt is, waar installateurs op letten en welke alternatieven er zijn.
Overweeg je zonnepanelen? Dan wil je natuurlijk de juiste kiezen voor jouw dak. Er zijn veel soorten en merken, elk met hun eigen kenmerken. Daarom is vergelijken een slimme eerste stap!


In dit artikel ontdek je de voor– en nadelen van zonnepanelen, ontkrachten we misverstanden en geven we praktische tips.