Hoe zonnepanelen aansluiten? Waarmee rekening houden? 

De laatste jaren zijn zonnepanelen zeer populair geworden. Wil jij ook deze stap zetten en zonnepanelen aansluiten op je dak, maar je weet niet waarmee je rekening moet houden? In onderstaand artikel lees je meer over de belangrijkste overwegingen en stappen die je moet nemen om zonnepanelen aan te sluiten.

Ontvang gratis advies en offertes van installateurs in jouw buurt!

Waarom zou ik zonnepanelen aansluiten? Is het verplicht in België?  

Het is zeker geen verplichting om zonnepanelen te plaatsen, maar waarom is dat wel een goed idee? Aan de hand van zonnepanelen wordt zonne-energie omgezet in elektriciteit. Zij produceren duurzame stroom en zijn dus het tegenovergestelde van fossiele brandstoffen. Het is niet alleen een meerwaarde bij het bestrijden van milieuvervuiling, maar ze bieden ook energiezekerheid en duurzaamheid. Zonnepanelen laten de waarde van jouw woning stijgen en de energierekening dalen.  

zonnepanelen aansluiten

Voordelen zonnepanelen aansluiten 

Zonnepanelen plaatsen is niet enkel goed voor het milieu, ze geven daarnaast veel financiële voordelen: 

  • Energierekening daalt 
  • Fiscale voordelen 
  • Waarde van woning stijgt 

Het is mogelijk om je zonnepanelen te laten installeren zonder netaansluiting. Plug-and-play-zonnepanelen bieden voordelen zoals:  

  • Minder kosten dankzij een verhoogd energieverbruik 
  • Slim stroombeheer van zelf opgewekte zonne-energie 
  • Meer onafhankelijkheid van groeiende energieprijzen 

Een ervaren installateur kan je alle voordelen van zonnepanelen voor jouw situatie vertellen.  

Vraag gratis offertes aan

Waarmee rekening houden bij het aansluiten van zonnepanelen? [Aandachtspunten]

Voor je panelen aanschaft en plaatst, vraag je best advies bij verschillende leverancier en bij jouw gemeente. Op die manier krijg je informatie over de mogelijke wetgeving en advies vanuit diverse perspectieven. Vraag bovendien offertes bij verschillende installateurs en leveranciers. 

Na het kopen van zonnepanelen moet je ervoor zorgen dat de panelen proper blijven, al hebben ze niet veel onderhoud nodig. Ga je enkele jaren na de aanschaf van de zonepanelen verhuizen? Geen zorgen, je kan je huis samen met de panelen verkopen of je kan de panelen meenemen naar jouw nieuwe woning. 

Hoe sluit ik zonnepanelen aan in de meterkast?

Zonnepanelen worden via een gelijkstroomkabel verbonden met een omvormer. Deze omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in bruikbare wisselstroom.

De omvormer wordt daarna met een wisselstroomkabel verbonden met de meterkast. De kabel moet aangesloten worden op een vrije groep in de meterkast. In deze meterkast sluiten we de omvormer aan op een eigen aardlekautomaat. Dit aardlekautomaat zorgt voor beveiliging tegen kortsluiting, lekstroom en overbelasting. 

Aan welke eisen moet mijn meterkast voldoen?

Om de veiligheid van de installateurs te garanderen, is het belangrijk dat jouw meterkast aan de Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI) voldoet.

Het reglement omvat een reeks voorschriften waaraan elektrisch materiaal en elektrische installaties moeten voldoen in België. Als je niet zeker bent of je meterkast onder deze voorwaarden voldoet, is het best om contact op te nemen met een adviseur. Indien nodig, gaan ze jouw meterkast uitbreiden of vervangen.  

1- of 3-fasen aansluiten? 

Er zijn twee verschillende aansluiting in de meterkast, de 1-en 3-fase aansluiting. Het hangt af van het aantal zonnepanelen en van de omvormer welke je nodig zal hebben.

Met een 1-fase aansluiting is het hoogst waarschijnlijk nodig om je meterkast te verzwaren. Op die manier verhoog je het vermogen van de elektriciteitsaansluiting.

Een 3-fase aansluiting wekt meer stroom op en levert ook meer terug. Als je toch je meterkast moet verzwaren, dan kan je ervoor kiezen om dit te laten uitvoeren door je netbeheerder tegen een eenmalige vergoeding. 

Kom in contact met een zonne-expert

Hoeveel zonnepanelen kan ik aansluiten op een omvormer?  

Het aantal zonnepanelen die je kan aansluiten op een omvormer zal afhangen van verschillende factoren. Namelijk, de soort omvormer die je hebt. Met 1 à 12 zonnepanelen op je dak kan je gebruik maken van een 1 -fase omvormer. Vanaf 13 zonnepanelen op je dak heb je een 3-fase omvormer nodig.  

Het is zeker niet gemakkelijk om voor een omvormer te kiezen die perfect bij jouw zonnepanelen past. Om het proces te vergemakkelijken begin je altijd bij de zonnepanelen die je op het dak hebt. Het soort paneel, het aantal zonnepanelen, de hellingshoek en oriëntatie van je dak bepalen de opbouw van jouw systeem. Er wordt meestal voor een omvormer gekozen die ongeveer 10 – 20% minder vermogen heeft dan de aangesloten zonnepanelen. Dit wordt overdimensioneren. 

Het voordeel van overdimensioneren is dat het eerder opstart en later uitschakelt, in tegendeel van een zwaardere omvormer. Het nadeel is dat het vroeger stopt, wat betekent dat alles boven het maximale vermogen kwijt gaat, maar het gebeurt niet vaak. Door dat het dagelijks opstart, heb je op een jaarbasis meer opbrengst opgeleverd. 

Hoe zonnepanelen aansluiten op omvormer? 

Zonnepanelen kunnen zowel parallel als in seriële schakeling aangesloten worden op de omvormer. Over het algemeen zal de installatie van zonnepanelen in serie gebeuren.

Deze installatie is goedkoper en houdt een maximaal rendement. Heb je risico op schaduw op enkele panelen, dan kies je beter voor parallelschakeling. Deze omvormer zet de gelijkstroom van jouw zonnepanelen naar wisselstroom die je kan gebruiken in huis. Van de omvormer wordt als laatste stap een kabel aangesloten naar de meterkast zodat alle elektrische apparaten de opgewekte zonnestroom kunnen gebruiken. 

Op de kabel van de omvormer tot de meterkast mogen geen verbruikers zitten. Het moet om veilig te blijven een vrije groep zijn. 

Zonnepanelen aansluiten op omvormer

Kan ik zonnepanelen verkeerd aansluiten?  

Sluit je apparaten aan op de kabel tussen de omvormer en de meterkast, dan heb je een groot risico op kortsluitingen. De kabel zou te zwaar belast zijn, waardoor brandgevaar ontstaat. Gebruik je de foute bekabeling of is je omvormer niet goed aangesloten of afgesteld, dan zal dit jouw zonnepanelen negatief beïnvloeden. 

Hoe sluit ik mijn omvormer aan in de meterkast

Een omvormer is nodig om gelijkstroom om te zetten in wisselstroom. Om dit veilig te kunnen doen moet de omvormer spanningsvrij zijn zowel aan de kant van de zonnepanelen als aan de kant van het stroomnet. Het is aangeraden de omvormer dicht bij de meterkast te installeren. Hoe korter de kabel, hoe minder risico op stroomverlies. 

Ook interessant voor jou:  

Hoe dik is de kabel van zonnepanelen naar de meterkast? 

De meest gebruikte bekabeling is 4 mm². De dikte van de kabels is afhankelijk van het vermogen dat door de kabels zal lopen en hoe lang de kabels zullen zijn. De berekeningen en installatie wordt daarom best overgelaten aan een expert. 

Is het mogelijk om zonnepanelen aan te sluiten op een stopcontact? Zo ja, hoeveel panelen? 

Zonnepanelen kunnen rechtstreeks op het stopcontact aangesloten worden. Er zit dan een omvormer verwerkt in de panelen. Gebruik je de stroomgroep enkel om zonnepanelen op aan te sluiten? Dan kan je tot 12 panelen gaan. Sluit je ook elektrische apparaten aan op de stroomgroep, dan mag je maximum 1 set zonnepanelen aansluiten. Deze regel is wettelijk vastgelegd. 

Kan ik zomaar een extra zonnepaneel plaatsen?  

Deed je jouw zonnepanelen installatie goed, dan is jouw omvormer perfect voor het aantal panelen dat je hebt. Wil extra panelen installeren, dan bekijk je best of de omvormer hier geschikt voor is. Te veel panelen zal jouw opbrengst doen dalen. Om dit probleem te voorkomen koop je beter een nieuwe omvormer afgestemd op jouw nieuwe aantal zonnepanelen. 

Meer info nodig? Stel al je vragen aan erkende installateurs en leveranciers in je buurt en ontvang gratis offertes op maat! 

Heb je meer info nodig? Vraag gratis en vrijblijvend advies over hoe je zonnepanelen het best kan aansluiten via onderstaande formulier. Op die manier kan je jezelf nog beter informeren en kan je eenvoudig prijzen vergelijken, zodat je de ideale oplossing vindt voor jouw situatie. Erkende installateurs en leveranciers bieden een meerwaarde door hun kennis en ervaring. Ze geven je advies op maat, wat leidt tot een oplossing die perfect past bij jouw specifieke situatie. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.