Premie zonnepanelen voor nieuwbouw: voorwaarden 2024

Ontdek de zonnige kant van nieuwbouw in 2024! Leer alles over de premie die je kunt ontvangen voor het installeren van zonnepanelen in jouw nieuwbouw.

Gratis advies en offertes op maat

Heb ik recht op premies en subsidies voor nieuwbouwprojecten met zonnepanelen in 2024?

Sinds 2014 moeten alle nieuwbouwwoningen een deel van hun energie uit hernieuwbare bronnen halen. Omdat de opties beperkt zijn, is de meest voor de hand liggende keuze: zonnepanelen. Daarom zijn er voor nieuwbouwprojecten nog geen premies en subsidies beschikbaar. Er zijn wel andere steunmaatregelen waar je gebruik van kan maken.

Vermindering van kosten voor energiezuinige nieuwbouwwoning

Voor energiezuinige nieuwbouwwoningen in Vlaanderen zijn er verschillende maatregelen die kunnen leiden tot vermindering van kosten. Hier zijn enkele voorbeelden:

Het E-peil is een indicator van de energieprestatie van een gebouw. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger de woning. Nieuwbouwwoningen moeten voldoen aan specifieke E-peilvereisten. Door te streven naar een lager E-peil dan de wettelijke norm, kunnen bouwheren genieten van financiële voordelen, zoals een vermindering van de onroerende voorheffing.

Voor nieuwbouwwoningen die voldoen aan bepaalde energieprestatievereisten, zoals een laag E-peil, kan er een vermindering van de onroerende voorheffing (OV) gelden. Deze vermindering kan gedurende een periode van 5 jaar van toepassing zijn.

Naast de vermindering van de onroerende voorheffing kunnen er ook andere premies en voordelen beschikbaar zijn voor energiezuinige nieuwbouwwoningen.

premie zonnepanelen nieuwbouw

Premie zonnepanelen voor nieuwbouw: Vlaanderen, Brussel en Wallonië

Vlaanderen

De energielening van de Vlaamse overheid is een financiële regeling die bedoeld is om energiebesparende werken aan je woning uit te voeren. Met deze lening kun je tot maximaal 10.000 euro lenen, die je over een periode van 5 jaar terugbetaalt tegen een rentevoet van 2% of 0%. De werken moeten uitgevoerd worden door een aannemer.

Brussel

In Brussel geven Eandis en Infrax een premie voor zonnepanelen nieuwbouw met een lager E-peil dan de wettelijke norm. Het premiebedrag hangt af van de bouwaanvraagdatum en verschilt per woningtype.

De nieuwe wettelijke E-peileis voor nieuwbouwwoningen vanaf 2016 is E50, als onderdeel van de overgang naar Bijna EnergieNeutraal (BEN) tegen 2021. Vanaf 2021 moeten bouwaanvragen voldoen aan de BijnaEnergieNeutraal-eisen, met maximaal een E-peil van E30.

Wallonië

In Wallonië is er een premie beschikbaar voor zonnepanelen bij nieuwbouwprojecten. Deze premie heet “Primes Énergie” en is bedoeld om de installatie van hernieuwbare energiebronnen, waaronder zonnepanelen, te stimuleren.

Meer info en advies nodig?

Kom ik in aanmerking voor de investeringspremie?

Bij nieuwbouwprojecten krijg je geen investeringspremie voor zonnepanelen. Deze premie is bedoeld voor bestaande woningen die zonnepanelen willen installeren om energiezuiniger te worden.

De meeste premies en subsidies zijn gericht op het verduurzamen van bestaande gebouwen en het stimuleren van de overgang naar duurzame energie. Nieuwbouwprojecten moeten vaak al voldoen aan strenge energienormen en bouwvoorschriften, waaronder het gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen.

huis te koop met zonnepanelen

Hoeveel bedraagt de investeringspremie?

In 2024 bedraagt de maximale premie voor zonnepanelen € 750. Het bedrag van de premie hangt af van het totale vermogen van je zonnepaneleninstallatie, uitgedrukt in kilowattpiek (kWp).

Voor installaties met een vermogen tussen 0 en 4 kWp ontvang je € 150 per kWp. Voor installaties met een vermogen tot 6 kWp ontvang je nog eens € 75 extra per kWp. Het premiebedrag dekt maximaal 40% van de investeringskosten.

Hoe aanvragen bij Fluvius?

De aanvraag van de eenmalige premie doe je op de website van Fluvius. Laat je ook meer informeren omtrent leningen voor zonnepanelen!

Let op: De Vlaamse overheid heeft beslist de premies voor zonnepanelen vervroegd stop te zetten. De einddatum is nu 1 januari 2024 in plaats van 1 januari 2025.

Meer weten over premies? Stel je vragen en ontvang advies en info op maat!

Vraag dan zeker een offerte aan bij ons over premies voor zonnepanelen in nieuwbouwprojecten. Hierdoor kun je jezelf beter informeren en eenvoudig prijzen vergelijken om de beste oplossing voor jou te vinden.

Advies op maat is van onschatbare waarde. Hierdoor kan je het maximale uit je investering halen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.