Alternatief voor zonnepanelen: wat zijn de mogelijkheden?

Heb jij niet de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen omdat je misschien geen dak hebt? Of wil je gewoon geen zonnepanelen en zoek je een alternatief? In dit artikel gaan we gedetailleerd in op de alternatieven voor zonnepanelen. Wanneer je voor welk alternatief zou kunnen kiezen, waar je op moet letten maar ook de voordelen van het zelf opwekken van deze vormen van energie. 

Snel en gratis offertes vergelijken?

Alternatief voor zonnepanelen: 7 manieren om zelf elektriciteit te produceren

1. Zonnegevels

Wanneer kiezen voor zonnegevel?

Zonnepanelen en esthetiek, dat gaat lastig samen en deze twee lijken elkaar niet echt te kunnen vinden. Er zijn heel wat mensen die wel zonnepanelen zouden willen nemen, maar dat niet doen omdat ze de schoonheid van hun huis niet willen aantasten.

Maar er lijkt nu een oplossing voor dit probleem te komen! Niet lang geleden is de eerste residentiële woning met zogenaamde esthetische zonnepanelen bekleed. En deze zijn op de gevels van de woning geplaatst in plaats van op de muren. De esthetische muren zijn in dit geval gevels gemaakt van zonnecellen.

Deze gevels gemaakt van zonnecellen zijn helemaal aan te passen naar jouw smaak. Deze optie is er door een nieuwe technologie die het mogelijk maakt om elk mogelijk beeld te verwerken in zonnepanelen. 

Waarop letten?

Ten eerste hebben ze iets minder opwekkingsvermogen dan traditionele zonnepanelen. Zo heeft zo’n esthetisch paneel een opwekvermogen van ongeveer 100 tot 150 Wattpiek per vierkante meter terwijl een traditioneel paneel een opwekvermogen van zo’n 150 tot 190 Wattpiek per vierkante meter heeft. Maar dit lagere opwekkingsvermogen wordt dus wel flink gecompenseerd door de enorme flexibiliteit van zonnegevels. 

Op zoek naar dé oplossing voor jouw situatie? Ontvang offertes op maat.

2. Zonnedak

Wanneer kiezen voor zonnedak?

De traditionele zonnepanelen die op een dak geplaatst worden kennen we natuurlijk al. Maar er is nu een nieuw systeem dat nog beter is: het zogenaamde zonnedak, oftewel, het ‘Solar roof’ van Tesla!

Dit gaat nog een grote stap verder, het gehele dak absorbeert hier namelijk zonne-energie en staat in verbinding met een sterke batterij. Deze dakpannen zijn bedekt met zonnecellen die met het blote oog niet zichtbaar en er volledig uit zien als normale dakpannen. Ze gaan verder net zo lang mee als de rest van je huis en het is in België al mogelijk om zo’n dak bij huis te nemen. 

Waarop letten?

Natuurlijk moet zo’n dak wel in je budget passen. Inclusief installatie bedraagt zo’n dak ongeveer zo’n 22.000 euro. Dit geldt dan voor een dak met een oppervlakte van zo’n 100 vierkante meter. Tesla geeft namelijk ook zelf op hun website aan dat de prijs 220 euro per vierkante meter bedraagt.

3. Windturbine

Wanneer kiezen voor windturbine?

Woon je op een plek waar veel wind waait? Dan zou je een kleine versie van een windturbine kunnen installeren om jezelf van stroom te voorzien. Deze windturbines kunnen een vermogen opwekken van zo’n 100W tot 20kW. Een gemiddeld gezin zou genoeg moeten hebben aan een turbine die 3.5 kW opwekt. Een windsnelheid van minimaal 10 km/h is nodig om hem productieproces te starten. 

Waarop letten?

Het laten plaatsen van zo’n windturbine gaat echter niet zomaar. Er zijn heel wat vergunningen die geregeld moeten worden en regeltjes waar aan voldaan moeten worden. Verder zijn de kosten voor zo’n windturbine inclusief installatie zo’n 10.000 tot 40.000 euro. De exacte prijs hangt van meerdere dingen af zoals het vermogen van de turbine en voorbereidingen voor de installatie als dat eventueel nodig zou moeten zijn. 

Waarom geen windmolens in Brussel?

Het verkrijgen van een vergunning voor het bouwen van een windmolen in Brussel is op z’n zachtst gezegd, niet eenvoudig. Zo kan in de buurt van het vliegveld bijvoorbeeld helemaal geen windmolen gebouwd worden en valt het in de rest van Brussel ook niet mee.

Zo’n beslissing hangt namelijk van de gemeenten af en duidelijke richtlijnen zijn er niet bepaald. Ook kleinere windmolens zal niet zo’n slimme investering zijn. Er is door de vele bouw namelijk een stuk minder wind dan op het platteland waardoor de energieopwekking uiteraard vele malen minder zal zijn dan ergens buiten de stad.  

windturbine en zonnepanelen

4. Windboom

Wanneer kiezen voor windboom?

Een windboom is eigenlijk een soort van windturbine voor in je tuin.

Het ontwerp van deze zogenaamde windboom komt zoals wel verwacht, van een echte boom uit de natuur en lijkt hier dan ook erg veel op. Zelf een heel zacht windje bij jou in de tuin (6 km/h) kan al omgezet worden in groene stroom.

De windboom is zo’n 9 meter hoog en heeft een stam met wel 54 blaadjes. Al deze blaadjes zijn eigenlijk kleine windturbines, oftewel ‘microturbines’.

Deze genereren bij elkaar zo’n 1.500 tot 3.500 kWh per jaar. Ook is deze windboom uiteraard een stuk leuker om naar te kijken dan een gewone windturbine die zo in je tuin staat. 

Waarop letten?

Dat klinkt allemaal mooi en aardig, maar is zo’n boom wat voor jou? Dat hangt heel erg van je portemonnee af. Dit innovatieve hoogstandje kost namelijk wel zo’n 50.000 euro.

5. Postcoderoosregeling

Wanneer kiezen voor postcoderoosregeling?

Dit is een actie waar particulieren die geen geschikt dak voor zonnepanelen hebben, de kans krijgen om toch zonne-energie te kunnen gebruiken. Dit kan mogelijk worden gemaakt wanneer gebouwen met grote en enorm geschikte daken voor zonnepanelen hun daken beschikbaar stellen voor mensen binnen een bepaalde postcode om dus zonnepanelen te laten plaatsen.

Ze kunnen als het ware een deel van het dak “kopen” om vervolgens voor zonne-energie te gebruiken. 

Waarop letten?

Zoals hierboven vermeld is het alleen voor de mensen die binnen een bepaalde postcode rond het gebouw wonen. Ook is enkel toegestaan om de ruimte op het dak te gebruiken voor zonnepanelen en niets anders. 

Ontvang gratis offertes op maat

6. Stroom kopen

Het is ook mogelijk om zonne-energie van andere particulieren of bedrijven te kopen.

Dit is bijvoorbeeld mogelijk bij energieleveranciers voor stroom uit Nederlandse duurzame bronnen. Windmolenparken en zonneparken zijn hier een voorbeeld van. Enkele van deze energieleveranciers zijn bijvoorbeeld Eneco met Zonnehub en Vandebron.

Hiernaast is het verder dus ook mogelijk om gewoon van particulieren die in het bezit zijn van zonnepanelen stroom te komen. De eigenaar van de zonnepanelen krijgt in dit geval een vergoeding van het energiebedrijf op de leveringskosten. 

Waarop letten?

Waar je op moet letten bij het afnemen van energie bij particulier is dat de eigenaar van de zonnepanelen en degene die de stroom koopt beide bij hetzelfde energiebedrijf klant zijn. 

7. Golfenergie

Wanneer kiezen voor golfenergie?

Golfenergie is een nieuwe vorm van energie die opgewekt kan worden met nieuwe technieken die momenteel getest worden. Deze energieopwekking heeft enorme potentie. 

Waarop letten?

Waar uiteraard nog rekening mee gehouden moet worden is dat dit een nieuwe technologie is die nog in de testfase zit en dus nog niet voor particulieren beschikbaar is. Hierdoor kan er ook nog niet een precieze schatting van de prijs worden gegeven. 

Waarom zelf elektriciteit opwekken?

Voordelen

Met het zelf opwekken van energie zou je je onafhankelijkheid kunnen vergroten. Het is echter nog niet mogelijk om volledig onafhankelijk van het stroomnet te zijn en een aansluiting op het stroomnet is dus onontkoombaar, maar je zou wel een stap in die richting kunnen zetten.

Ook is het zelf opwekken van energie goed voor het milieu en laat het bovendien je huis in waarde stijgen. Ook kan je voor het zelf opwekken van elektriciteit subsidies krijgen tot zo’n 30% in het jaar 2023. 

PV-panelen

Hoe kan ik stroom opwekken zonder zonnepanelen?

Voor het opwekken van stroom heb je geen zonnepanelen nodig. Hierboven in dit artikel staan al meerdere mogelijkheden voor het opwekken van stroom zonder zonnepanelen. Buiten al de al hierboven besproken mogelijkheden zijn er nog twee interessante opties.

Zo zou je bijvoorbeeld met een warmtepomp energie kunnen opwekken. Je hebt hier die verschillende soorten van. Zo heb je de volledig elektrische warmtepomp, de hybride warmtepomp en de ventilatiewarmtepomp.

1. Volledig elektrische warmtepomp

Voor de volledig elektrische warmtepomp is het als eerst een vereiste dat de woning goed geïsoleerd is. Als dit gebeurd is zorgt deze pomp voor warm water en warmte in je huis.

2. Hybride warmtepomp

Deze warmtepomp staat met je cv-ketel in verbinding. Deze zal telkens aanspringen op het moment dat het heel koud begint te worden en zal zorgen voor warm water.

Op zoek naar een betrouwbare zonnepanelen installateur?

3. Ventilatiewarmtepomp

Dit is een kleinere warmtepomp en staat net als de hybride warmtepomp met je cv-ketel in verbinding. Warmte wordt door deze kleine pomp uit de ventilatielucht gehaald en is hierdoor dus ook geschikt voor een woonruimte met een zogeheten mechanische ventilatie.

4. Zonneboiler

Een andere mogelijk is om energie op te wekken met behulp van een zonneboiler.

Een zonneboiler verwarmt het water namelijk zonder gebruik van aardgas te maken en is daarmee dus een zeer duurzame installatie. Maar hoe warmt de zonneboiler het water dan wel op? Dit gebeurt met behulp van de zonnepanelen op het dak.

Het verwarmde water kan direct in gebruik genomen worden en kan worden opgeslagen in een opslagcabine in je huis. In de zomer kan een zonneboiler je vrijwel al het warme water dat je nodig geven. In de winter is dit een stukje lastiger aangezien er dan wat minder zonlicht is. 

zonneboiler

Wil je weten wat mogelijk is bij jou? Raadpleeg installateurs in je buurt!

Wil je er achter komen wat voor jou het beste alternatief is voor zonnepanelen of wil je gewoon meer informatie over dit onderwerp? Raadpleeg dan een vakman of installateur bij jou in de buurt

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Beschrijf uw project

2. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.