Alternatief voor zonnepanelen: wat zijn de mogelijkheden?

Heb je niet de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen, bijvoorbeeld omdat je geen dak hebt, of zoek je gewoon een alternatief? In dit artikel bespreken we gedetailleerd de alternatieven voor zonnepanelen. We kijken naar de situaties waarin je voor welk alternatief zou kunnen kiezen, waarop je moet letten, en de voordelen van het zelf opwekken van deze vormen van energie.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Alternatief voor zonnepanelen: 7 manieren om zelf elektriciteit te produceren

1. Zonnegevels

Wanneer kiezen voor zonnegevel?

Zonnepanelen en esthetiek, dat gaat lastig samen en deze twee lijken elkaar niet echt te kunnen vinden. Er zijn heel wat mensen die wel zonnepanelen zouden willen nemen, maar dat niet doen omdat ze de schoonheid van hun huis niet willen aantasten.

Maar er lijkt nu een oplossing voor dit probleem te komen! Niet lang geleden is de eerste residentiële woning met zogenaamde esthetische zonnepanelen bekleed. En deze zijn op de gevels van de woning geplaatst in plaats van op de muren. De esthetische muren zijn in dit geval gevels gemaakt van zonnecellen.

Deze gevels gemaakt van zonnecellen zijn helemaal aan te passen naar jouw smaak. Deze optie is er door een nieuwe technologie die het mogelijk maakt om elk mogelijk beeld te verwerken in zonnepanelen. 

Waarop letten?

Ten eerste hebben ze iets minder opwekkingsvermogen dan traditionele zonnepanelen. Zo heeft zo’n esthetisch paneel een opwekvermogen van ongeveer 100 tot 150 Wattpiek per vierkante meter, terwijl een traditioneel paneel een opwekvermogen van zo’n 150 tot 190 Wattpiek per vierkante meter heeft.

Maar dit lagere opwekkingsvermogen wordt dus wel flink gecompenseerd door de enorme flexibiliteit van zonnegevels. 

Op zoek naar dé oplossing voor jouw situatie? Ontvang offertes op maat.

zonnegevel

2. Zonnedak

Wanneer kiezen voor zonnedak?

De traditionele zonnepanelen die op een dak geplaatst worden kennen we natuurlijk al. Maar er is nu een nieuw systeem dat nog beter is: het zogenaamde zonnedak, oftewel, het ‘Solar roof’ van Tesla!

Dit gaat nog een grote stap verder, het gehele dak absorbeert hier namelijk zonne-energie en staat in verbinding met een sterke batterij.

Deze dakpannen, bedekt met zonnecellen die met het blote oog niet zichtbaar zijn, zien eruit als normale dakpannen. Ze gaan net zo lang mee als de rest van je huis, en in België is het al mogelijk om zo’n dak voor je huis te krijgen.

Waarop letten?

Natuurlijk moet zo’n dak wel in je budget passen. Inclusief installatie bedraagt zo’n dak ongeveer zo’n 22.000 euro. Dit geldt dan voor een dak met een oppervlakte van zo’n 100 vierkante meter. Tesla geeft namelijk ook zelf op hun website aan dat de prijs 220 euro per vierkante meter bedraagt.

Zonnedak

3. Windturbine

Wanneer kiezen voor windturbine?

Woon je op een plek waar veel wind waait? Dan zou je een kleine versie van een windturbine kunnen installeren om jezelf van stroom te voorzien.

Deze windturbines kunnen een vermogen opwekken van zo’n 100 W tot 20 kW. Een gemiddeld gezin zou genoeg moeten hebben aan een turbine die 3.5 kW opwekt. Een windsnelheid van minimaal 10 km/h is nodig om hem productieproces te starten. 

Waarop letten?

Het laten plaatsen van zo’n windturbine gaat echter niet zomaar. Er zijn heel wat vergunningen die geregeld moeten worden en regeltjes waar aan voldaan moeten worden.

Verder zijn de kosten voor zo’n windturbine inclusief installatie zo’n 10.000 tot 40.000 euro. De exacte prijs hangt van meerdere dingen af zoals het vermogen van de turbine en voorbereidingen voor de installatie als dat eventueel nodig zou moeten zijn. 

Waarom geen windmolens in Brussel?

Het verkrijgen van een vergunning voor het bouwen van een windmolen in Brussel is, op zijn zachtst gezegd, niet eenvoudig. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan om in de buurt van het vliegveld een windmolen te bouwen, en elders in Brussel zijn er ook beperkingen.

Dergelijke beslissingen vallen onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten, en er zijn geen duidelijke richtlijnen vastgesteld. Bovendien zou het investeren in kleinere windmolens waarschijnlijk niet erg rendabel zijn.

Dit komt doordat er door de vele gebouwen in de stad minder wind is dan op het platteland, wat logischerwijs resulteert in een veel lagere energieopwekking dan op landelijke locaties.

windturbine en zonnepanelen

4. Windboom

Wanneer kiezen voor windboom?

Een windboom is eigenlijk een soort windturbine voor in je tuin.

Het ontwerp van deze zogenaamde windboom is, zoals je zou verwachten, geïnspireerd door echte bomen uit de natuur en lijkt hier dan ook erg op. Zelfs een zacht briesje in jouw tuin (6 km/h) kan al worden omgezet in groene stroom.

De windboom is ongeveer 9 meter hoog en heeft een stam met maar liefst 54 blaadjes. Al deze blaadjes zijn eigenlijk kleine windturbines, oftewel ‘microturbines’.

Samen genereren ze ongeveer 1.500 tot 3.500 kWh per jaar. Bovendien is deze windboom natuurlijk een stuk aantrekkelijker om naar te kijken dan een gewone windturbine die in je tuin staat.

Waarop letten?

Dat klinkt allemaal mooi en aardig, maar is zo’n boom wat voor jou? Dat hangt heel erg van je portemonnee af. Dit innovatieve hoogstandje kost namelijk wel zo’n 50.000 euro.

5. Postcoderoosregeling

Wanneer kiezen voor postcoderoosregeling?

Dit is een initiatief waarbij particulieren die geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen, toch de kans krijgen om zonne-energie te benutten.

Dit kan mogelijk worden gemaakt wanneer gebouwen met grote en zeer geschikte daken voor zonnepanelen hun daken beschikbaar stellen voor bewoners binnen een bepaalde postcode, zodat zij zonnepanelen kunnen laten installeren.

Ze kunnen als het ware een deel van het dak “huren” om vervolgens zonne-energie te gebruiken.

Zoals hierboven vermeld is het alleen voor de mensen die binnen een bepaalde postcode rond het gebouw wonen. Ook is enkel toegestaan om de ruimte op het dak te gebruiken voor zonnepanelen en niets anders.

Ontvang gratis offertes op maat

6. Stroom kopen

Het is ook mogelijk om zonne-energie van andere particulieren of bedrijven te kopen.

Dit is bijvoorbeeld mogelijk bij energieleveranciers die stroom leveren uit Nederlandse duurzame bronnen, zoals windmolenparken en zonneparken. Enkele van deze energieleveranciers zijn bijvoorbeeld Eneco met Zonnehub en Vandebron.

Daarnaast is het ook mogelijk om gewoon stroom te krijgen van particulieren die zonnepanelen bezitten. De eigenaar van de zonnepanelen krijgt in dit geval een vergoeding van het energiebedrijf voor de geleverde elektriciteit.

Waarop letten?

Waar je op moet letten bij het afnemen van energie bij particulier is dat de eigenaar van de zonnepanelen en degene die de stroom koopt beide bij hetzelfde energiebedrijf klant zijn.

7. Golfenergie

Wanneer kiezen voor golfenergie?

Golfenergie is een nieuwe vorm van energie die wordt opgewekt met nieuwe technieken die momenteel worden getest. Deze vorm van energieopwekking heeft enorme potentie.

Waarop letten?

Uiteraard moet rekening worden gehouden met het feit dat dit een nieuwe technologie is die zich nog in de testfase bevindt en dus nog niet beschikbaar is voor particulieren. Hierdoor kan er ook nog geen precieze schatting van de prijs worden gegeven.

Waarom zelf elektriciteit opwekken?

Voordelen

Met het zelf opwekken van energie kun je je onafhankelijkheid vergroten. Het is echter nog niet mogelijk om volledig onafhankelijk van het stroomnet te zijn, en een aansluiting op het stroomnet is dus onontkoombaar. Je zou echter wel een stap in die richting kunnen zetten.

Ook is zelf energie opwekken goed voor het milieu en verhoogt het bovendien de waarde van je huis. Bovendien kun je subsidies krijgen voor het zelf opwekken van elektriciteit, tot zo’n 30% in het jaar 2024.

Specialist plaatst zonnepanelen

Hoe kan ik stroom opwekken zonder zonnepanelen?

Voor het opwekken van stroom heb je geen zonnepanelen nodig. Hierboven in dit artikel staan al meerdere mogelijkheden voor het opwekken van stroom zonder zonnepanelen. Buiten al de al hierboven besproken mogelijkheden zijn er nog twee interessante opties.

Zo zou je bijvoorbeeld met een warmtepomp energie kunnen opwekken. Je hebt hier die verschillende soorten van. Zo heb je de volledig elektrische warmtepomp, de hybride warmtepomp en de ventilatiewarmtepomp.

1. Volledig elektrische warmtepomp

Voor de volledig elektrische warmtepomp is het allereerst een vereiste dat de woning goed geïsoleerd is. Als dit eenmaal is gebeurd, zorgt deze pomp voor warm water en verwarming in je huis.

2. Hybride warmtepomp

Deze warmtepomp is verbonden met je cv-ketel. Deze zal telkens aanspringen op het moment dat het erg koud wordt en zal zorgen voor warm water.

Op zoek naar een betrouwbare zonnepanelen installateur?

3. Ventilatiewarmtepomp

Dit is een kleinere warmtepomp en staat, net als de hybride warmtepomp, in verbinding met je cv-ketel. Warmte wordt door deze kleine pomp uit de ventilatielucht gehaald en is daardoor dus ook geschikt voor een woonruimte met een zogeheten mechanische ventilatie.

4. Zonneboiler

Een andere mogelijkheid is om energie op te wekken met behulp van een zonneboiler. Een zonneboiler verwarmt het water namelijk zonder gebruik te maken van aardgas en is daarmee dus een zeer duurzame installatie.

Maar hoe wordt het water dan opgewarmd door de zonneboiler? Dit gebeurt met behulp van de zonnepanelen op het dak. Het verwarmde water kan direct in gebruik worden genomen en kan worden opgeslagen in een opslagtank in je huis.

In de zomer kan een zonneboiler vrijwel al het warme water leveren dat je nodig hebt. In de winter is dit een stukje lastiger omdat er dan wat minder zonlicht is.

zonneboiler

Wil je weten wat mogelijk is bij jou? Raadpleeg installateurs in je buurt!

Wil je erachter komen wat voor jou het beste alternatief is voor zonnepanelen of wil je gewoon meer informatie over dit onderwerp? Raadpleeg dan een vakman of installateur bij jou in de buurt

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.