Dunne film zonnepanelen: prijs, rendement en voordelen

Dunne film zonnepanelen komen vandaag steeds vaker voor. Door hun licht gewicht en buigzaamheid vind je ze op uiteenlopende soorten daken en voertuigen terug. Maar wat zijn alle voordelen van dunne film panelen? Hebben ze een goed rendement? En wat is de gemiddelde kostprijs? Lees zeker verder als je meer over dunne film zonnepanelen wil weten! 

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes

Wat is het verschil tussen dunne film en klassieke zonnepanelen?

Dunne film zonnepanelen, CIS/cigs zonnepanelen of amorf zonnepanelen zijn panelen die dunner zijn dan klassieke zonnepanelen. Door hun geringe dikte zijn ze zelfs buigzaam. 

Hun buigzaamheid heeft als gevolg dat ze ook op gebogen oppervlaktes geplaatst kunnen worden. Dit maakt ze een stuk gebruiksvriendelijker, veelzijdiger en flexibeler dan traditionele zonnepanelen. 

Hieronder geven we de eigenschappen van dunne film zonnepanelen weer in vergelijking met klassieke zonnepanelen.  

  • Rendement. Als je een maximaal rendement uit jouw aanwezige capaciteit (Wattpiek) wil behalen, hebben dunne film panelen een hoger rendement dan klassieke zonnepanelen. Wil je een maximaal rendement uit je dakoppervlakte halen, dan hebben dunne film panelen doorgaans een rendement dat 20% lager ligt dan de klassieke panelen.  
  • Minder temperatuurgevoelig. Dunne film zonnepanelen kunnen bij warme en zonnige dagen een rendement behalen dat 2% tot 7% hoger ligt dan reguliere panelen. 
  • Mooi uiterlijk. De panelen hebben een diep zwarte kleur. Hierdoor ontstaat een egaal zwart paneel. Dit strakke uiterlijk staat sterk in contrast met het uiterlijk van de klassieke zonnecellen. 
  • Dunne film zonnecellen moeten geaard worden wanneer ze enkel geïsoleerd zijn. Dit gaat de aftakeling tegen die sneller optreedt bij dunne film panelen dan bij traditionele panelen. 
  • Bij een dunne film zonnepaneel ligt het voltage vaak hoger dan bij klassieke panelen. Daarom moet je rekening houden met het spanningsbereik van de omvormer: het maximale voltage van de omvormer mag niet overschreden worden! Anders schakelt de omvormer zich uit of raakt hij in het slechtste geval beschadigd. 
  • Dunne film panelen zijn milieuvriendelijker. Het productieproces vereist namelijk 70% minder energie dan dat van reguliere zonnecellen. De terugverdientijd voor de CO2-uitstoot is bijgevolg ook een stuk korter: 9 maanden voor dunne film panelen versus 2 jaar bij traditionele zonnepanelen. Bovendien bestaat de productie van dunne film zonnecellen uit minder schaarse grondstoffen en wordt er minder cadmium gebruikt. 

Welke afmetingen zijn er?

Over het algemeen zijn dunne film zonnepanelen kleiner dan klassieke panelen. Je moet er dus meerdere plaatsen om hetzelfde rendement te behalen. 

De gemiddelde afmetingen van een dunne film zonnepaneel is 1,25 x 1 meter. Klassieke panelen (monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen) hebben een gemiddelde afmeting van 1,65 x 1 meter. 

dunne film zonnepanelen

Wat is de prijs van dunne film zonnepanelen? 

De gemiddelde prijzen van dunne film zonnepanelen liggen tussen de 3.000 en 7.000 euro inclusief installatie

In vergelijking met andere panelen ligt de prijs een stuk lager. Dit is een van de redenen waarom ze bij heel wat mensen populair zijn. 

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Alle voordelen en nadelen van CIGS dunne film zonnepanelen op een rijtje

Om het overzicht te behouden, sommen we hieronder alle voordelen en nadelen van dunne film zonnepanelen op.

Voordelen 

In vergelijking met klassieke panelen hebben dunne film zonnepanelen heel wat voordelen. We leggen er hieronder 8 uit. 

1. Goedkoper

Dunne film zonnepanelen zijn goedkoper in aankoop dan klassieke panelen. 

2. Korte terugverdientijd

De terugverdientijd is korter. Dit betekent dat je jouw investering van dunne film zonnepanelen sneller terugverdient. 

Bij klassieke zonnepanelen doe je er ongeveer 2 jaar over. Dat is een groot verschil in vergelijking met dunne film panelen. Zij hebben een terugverdientijd van maar 9 maanden.  

3. Buigzaam en flexibel

Dunne film zonnepanelen zijn buigzaam en flexibel. Ze kunnen bijgevolg ook op gebogen oppervlaktes geplaatst worden. 

Dit maakt ze een stuk gebruiksvriendelijker, veelzijdiger en flexibeler dan klassieke panelen. Het is bijvoorbeeld niet meer nodig om voor ieder paneel een onderconstructie te maken wanneer je ze op een overkapping met een dak wil installeren. Door hun buigzaamheid kan je ze op alle gebogen vlakken plaatsen. 

4. Minder schaarse grondstoffen nodig 

Dunne film zonnepanelen hebben voor hun productie minder schaarse grondstoffen, energie en materialen nodig. Daarnaast wordt er ook minder cadmium gebruikt.  

5. Milieuvriendelijk

Dunne film zonnepanelen zijn milieuvriendelijk omdat het productieproces 70% minder energie vraagt dan dat van klassieke panelen. Je wekt aan de hand van zonne-energie je eigen, duurzame elektriciteit op. 

6. Dunne lagen

Dunne film zonnepanelen bestaan uit meerdere dunne lagen waarop een fotovoltaïsch actief vliesje ligt. Dit vliesje zet licht om in elektrische energie. 

De dunne lagen geven de zonnepanelen een aantrekkelijk uiterlijk. 

7. Warmtebestendig 

Dunne film zonnepanelen kunnen beter tegen de warmte dan andere soorten panelen. Hun rendement ligt bij warme en zonnige dagen 2% tot 7% hoger. Ze zijn dus minder temperatuurgevoelig. 

Dunne film zonnecellen werken effectiever wanneer de temperaturen heel hoog liggen en de hoeveelheid zon wat minder is. 

8. Moderne uitstraling

Dunne film zonnepanelen hebben een mooi, strak en modern uiterlijk door hun egale zwarte kleur. Ze zijn minder opvallend op je dak dan klassieke panelen. Dit maakt ze voor veel mensen mooi. 

dunne zonnepanelen

Nadelen

Dunne zonnepanelen hebben ook enkele nadelen waar je best rekening mee houdt. We leggen er drie kort even uit. 

1. Kortere levensduur

Het grootste nadeel is dat dunne zonnepanelen in vergelijking met klassieke panelen een veel kortere levensduur hebben. Ze gaan gemiddeld 15 jaar mee. Dit is weinig wanneer je weet dat er panelen op de markt zijn die een dubbele levensduur hebben. 

2. Snelle slijtage

De korte levensduur wordt nog eens duidelijk door de snelle slijtage van de zonnepanelen. Dit is echter logisch: omdat de zonnepanelen uit dunne lagen bestaan, zijn ze minder sterk dan klassieke panelen en verslijten ze bijgevolg sneller. 

Dit betekent ook dat dunne film zonnecellen na een aantal jaar minder goed werken, minder energie opwekken en je uiteindelijk minder doen besparen. 

3. Lage rendement en opbrengst

Het rendement per dunne film zonnepaneel ligt lager dan dat van klassieke panelen. Dat betekent niet direct een lagere opbrengst, want daarin spelen nog meerdere factoren een rol. 

Ontvang gratis advies van een zonne-expert

Aandachtspunten

1. Aarding en isolatie zijn belangrijk

Dunne film zonnepanelen die enkel geïsoleerd zijn, hebben zeker ook aarding nodig. Zijn de panelen dubbel geïsoleerd, dan is aarding niet direct noodzakelijk. 

De aarding gaat onder andere ook de slijtage tegen die sneller optreedt bij dunne film zonnepanelen. 

2. Juiste omvormer kiezen

Een omvormer heeft dezelfde functie bij dunne film panelen als bij klassieke panelen. Maar het voltage ligt bij een dunne film zonnepaneel een stuk hoger

Daarom moet je rekening houden met het spanningsbereik van de omvormer: dunne film zonnecellen mogen het maximale voltage of spanning van de omvormer niet overschrijden. Anders schakelt de omvormer zich uit of raakt hij in het slechtste geval beschadigd. 

3. Installateur inschakelen

Het is van belang dat de zonnepanelen installatie correct en veilig verloopt. Daarom schakel je best een installateur in. Een specialist garandeert een degelijke installatie en kan je bovendien extra advies geven over welk soort paneel in jouw situatie het voordeligst is. 

Wil je meer info en advies ontvangen?

Hoe worden amorf zonnecellen gemaakt? 

Dunne-film zonnecellen op basis van silicium zijn duur om te maken vanwege het relatief complexe productieproces. De panelen zijn een stuk eenvoudiger te produceren wanneer ze op andere materialen gebaseerd zijn. 

Het productieproces volgt deze stappen: 

  • Grote rollen aluminium-folie worden geperst door een persmachine. 
  • De printer geeft de vellen een dunne laag halfgeleidende inkt.
  • Afhankelijk van het celtype wordt daarna een laag Cadmium-sulfide of Zink-oxide aangebracht. 
  • Vervolgens krijgen de vellen een transparante beschermingslaag
  • Tot slot worden de vellen gesneden in individuele zonnecellen zonder daarbij veel materiaal te verliezen. 

Waaruit bestaat een dunne film zonnecel?

Meestal bestaan dunne film zonnecellen uit drie materialen: amorf silicium, koper indium gallium selenide (CIGS) en cadmium telluride.

De nieuwste en duurdere technieken gebruiken geen silicium, maar enkel de zwaardere metalen (CIGS en cadmium telluride) als halfgeleiders. Deze kunnen namelijk op een efficiëntere manier zonlicht in elektriciteit omzetten.  

Sommige bedrijven zijn erin geslaagd om het CIGS-materiaal al naar een soort inkt te ontwikkelen. Deze inkt heeft nanodeeltjes die kleiner zijn dan 100 nanometer.   

Snel en gratis offertes vergelijken?

Welke soorten zijn er?

Dunne film panelen bestaan uit twee belangrijke types: niet-transparante en semi-transparante panelen. We bespreken deze kort hieronder. 

1. Niet transparante dunne film zonnepanelen

Niet-transparante zonnepanelen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, panelen waar je niet doorheen kunt kijken. 

Dit soort panelen komt vooral voor als dakbedekking vanwege de egale zwarte kleur. Dit geeft je huis van buitenaf een strakke en moderne afwerking. 

2. Semi transparante dunne film zonnepanelen

Een tweede soort dunne film panelen is semi-transparante panelen. Deze panelen laten het licht maar gedeeltelijk door. Ze hebben bovendien een zonwerende functie. 

Dit soort panelen vind je vaak bovenop een overkapping of veranda terug. 

dunne zonnepanelen

Ook interessant voor jou:

Hoeveel geld bespaar ik door 10 zonnepanelen te kopen?

Wanneer je in 2024 10 zonnepanelen koopt, dan bespaar je gemiddeld 1.000 euro per jaar. Hoeveel je precies bespaart, hangt af van verschillende factoren. Denk aan de kwaliteit en het vermogen van je zonnepanelen en de weersomstandigheden. 

Wat schelen zonnepanelen voor mijn energiefactuur?

Gemiddeld gezien kan je met zonnepanelen tussen de 335 en 1.400 euro per jaar besparen op je energiefactuur. Er zijn echter veel factoren die deze prijs beïnvloeden zoals het aantal zonnepanelen, het vermogen en het aantal uren zon. 

Wat is het gemiddelde gewicht van dunne film zonnepanelen? 

Het gemiddeld gewicht van dunne film zonnepanelen is 2 à 3 kilogram per vierkante meter. Dit komt neer op ongeveer 12 kilogram per paneel. 

Op zoek naar dunne film zonnepanelen? Raadpleeg snel lokale installateurs! 

Ben je geïnteresseerd in zonnepanelen? Wil je meer informatie of advies op maat? Of wil je panelen laten plaatsen door een lokale installateur? Vul dan hieronder het offerteformulier in. Je ontvangt gratis en vrijblijvend meerdere offertes van specialisten in jouw regio.

Zo kan je je goed informeren, tarieven vergelijken en uiteindelijk de beste oplossing voor jouw situatie vinden. Een erkende specialist zorgt gegarandeerd voor een correcte installatie van zonnepanelen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.