Perovskiet zonnepanelen: geschiedenis, voordelen en nadelen

Perovskiet zonnepanelen worden steeds populairder omdat ze een hogere energie-efficiëntie hebben dan andere zonnepanelen. Ze bieden veel voordelen zoals een lagere prijs, een langere levensduur en een hogere energie-efficiëntie. In dit artikel zullen we kijken naar de geschiedenis, prijs en voordelen van perovskiet zonnepanelen.

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes

Wat zijn perovskiet zonnepanelen?

Perovskiet zonnepanelen zijn een type zonnepaneel dat gebruik maakt van perovskiet, een materiaal dat bestaat uit een specifiek kristalrooster.

Perovskiet wordt gezien als de grote hoop binnen de zonne-energie omdat het een zeer hoog rendement kan behalen en relatief goedkoop geproduceerd kan worden.

In deze tekst zullen we de geschiedenis van het mineraal perovskiet bespreken en de veelbelovende resultaten van perovskiet zonnepanelen.

perovskiet zonnepanelen

Geschiedenis van het mineraal perovskiet

Perovskiet is vernoemd naar de Russische mineraloog Lev Perovski en werd voor het eerst ontdekt in de Oeral in 1839. Het mineraal heeft de chemische formule CaTiO3 en heeft een kristalstructuur die veel lijkt op die van perovskiet. Perovskiet is ook te vinden in andere samenstellingen, zoals in het mineraal loparit.

Perovskiet is een bijzonder mineraal omdat het een kubisch kristalrooster heeft en omdat het verschillende eigenschappen heeft die interessant zijn voor de elektronica-industrie.

Zo heeft het materiaal een hoge elektrische geleidbaarheid en kan het gemakkelijk elektronen afgeven en opnemen.

Veelbelovende resultaten van perovskiet zonnepanelen

Perovskiet zonnepanelen hebben de afgelopen jaren veel aandacht gekregen vanwege hun hoge rendement en relatief lage kosten.

In 2009 werd het eerste perovskiet zonnepaneel gepresenteerd met een rendement van 3,8%. Sindsdien zijn er grote stappen gezet en is het rendement van perovskiet panelen gestegen tot boven de 25%.

In 2022 is er zelfs een rendement van 30% bereikt met vier-terminal perovskiet-silicium tandemcellen door onderzoekers van de TU Delft.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Kan ik perovskiet zonnepanelen kopen? 

Op dit moment is het nog niet mogelijk om perovskiet zonnepanelen te kopen, omdat ze nog volop in de testfase zitten.

Hoewel er al veelbelovende resultaten zijn behaald, moeten de zonnepanelen nog verder worden ontwikkeld en getest voordat ze commercieel beschikbaar zijn.

Hoog rendement

Een van de redenen waarom perovskiet zonnepanelen zo veelbelovend zijn, is vanwege het hoge rendement. Momenteel hebben perovskiet zonnepanelen een rendement van rond de 25%, vergelijkbaar met de meest efficiënte siliciumzonnepanelen die momenteel op de markt zijn.

Het hoge rendement wordt verklaard doordat perovskiet zonnecellen licht met een breed spectrum kunnen opvangen en omzetten in elektriciteit.

Toekomstig rendement 

Onderzoekers zijn echter nog steeds bezig met het verbeteren van het rendement van perovskiet zonnepanelen. Er wordt verwacht dat het rendement in de toekomst verder zal stijgen naar 30% of hoger. Dit komt door verbeteringen in het materiaal, de productietechnieken en de ontwerpen van de zonnecellen.

Al met al zijn perovskiet zonnepanelen veelbelovend en hebben ze het potentieel om een belangrijke rol te spelen in de toekomst van zonne-energie. Echter, voordat ze commercieel beschikbaar zijn, moet er nog meer onderzoek en ontwikkeling plaatsvinden.

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Wat zijn alle meerwaarden van perovskiet zonnepanelen?

Perovskiet zonnepanelen worden gezien als de grote hoop binnen de zonne-energie omdat ze verschillende voordelen bieden ten opzichte van traditionele zonnepanelen. Hieronder worden alle voordelen, nadelen en aandachtspunten van perovskiet zonnepanelen besproken.

Voordelen:

  1. Efficiëntie en stabiliteit: perovskiet panelen hebben een hogere efficiëntie dan traditionele zonnepanelen, wat betekent dat ze meer zonne-energie kunnen omzetten in elektriciteit. Bovendien hebben recente ontwikkelingen aangetoond dat perovskiet panelen steeds stabieler worden, waardoor ze langer meegaan en minder snel degraderen.
  2. Duurzaamheid: perovskiet zonnepanelen zijn duurzamer dan traditionele zonnepanelen omdat ze minder grondstoffen en energie nodig hebben tijdens de productie. Bovendien kunnen ze worden gemaakt van goedkope en gemakkelijk verkrijgbare materialen, zoals lood en tin, waardoor de productiekosten lager zijn.
  3. Flexibiliteit: perovskiet panelen zijn dunner en flexibeler dan traditionele zonnepanelen, waardoor ze gemakkelijker kunnen worden aangepast aan verschillende oppervlakken en toepassingen. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt op gebogen oppervlakken of in draagbare apparaten.
  4. Transparantie: perovskiet zonnepanelen kunnen transparant worden gemaakt, wat betekent dat ze kunnen worden gebruikt in ramen en andere transparante oppervlakken om zonne-energie op te vangen zonder het zicht te belemmeren.
  5. Kosten: perovskiet panelen kunnen relatief goedkoop worden geproduceerd, omdat ze minder grondstoffen en energie nodig hebben tijdens de productie. Bovendien kunnen ze worden gemaakt met behulp van goedkope, gemakkelijk verkrijgbare materialen.
Perovskiet zonnepanelen voordelen

Zijn er ook nadelen? 

Perovskiet panelen hebben enkele nadelen en aandachtspunten waar rekening mee gehouden moet worden. Zo is de stabiliteit van deze panelen verbeterd, maar nog steeds niet zo goed als traditionele zonnepanelen.

Ze degraderen sneller onder invloed van licht, warmte en vocht, waardoor hun levensduur beperkt kan zijn. Ook bevatten perovskiet panelen vaak lood, wat schadelijk kan zijn voor het milieu en de gezondheid.

Een ander nadeel is de schaalbaarheid van perovskiet panelen. Hoewel ze veelbelovende resultaten hebben behaald in het laboratorium, is het nog steeds moeilijk om ze op grote schaal te produceren. Er moet nog meer onderzoek worden gedaan om de productieprocessen te verbeteren en de kosten verder te verlagen.

Tot slot zijn er ook nog vragen over de veiligheid van perovskiet zonnepanelen omdat ze nog steeds in de onderzoeksfase zijn.

Er moet nog meer onderzoek worden gedaan naar de veiligheid en betrouwbaarheid van deze panelen voordat ze op grote schaal kunnen worden toegepast.

Benieuwd naar de meest voordelige opties?

Kan perovskiet ook licht uitstralen? 

Perovskiet kan ook licht uitstralen, wat het een interessant materiaal maakt voor toepassingen in bijvoorbeeld LED’s. Dit fenomeen wordt ook wel ‘perovskite luminescence’ genoemd.

Perovskiet is een halfgeleidermateriaal dat, wanneer het wordt blootgesteld aan licht, elektronen genereert die door het materiaal bewegen en stroom opwekken in een zonnepaneel.

Bij perovskite luminescence wordt de energie van deze elektronen niet gebruikt om stroom op te wekken, maar om licht uit te stralen.

Dit gebeurt wanneer de elektronen terugvallen naar hun oorspronkelijke energieniveau en daarbij overtollige energie in de vorm van licht uitzenden.

Zonnepanelen: Verschillende types

In 2024 is het aanbod van zonnepanelen indrukwekkend divers. Laten we eens kort kijken naar de verschillende types die beschikbaar zijn: half-cut, fotovoltaïsche, thermische, plooibare, waterstof, mobiele, monokristallijne, meedraaiende, verticale, compacte, hybride, flexibele, dunne film, folie, zwarte, rode, glas-glas, in raam verwerkte, transparante, bloemvormige, plug-and-play, Tier 1 en lichtgewicht zonnepanelen. Zoals je ziet, is de keuze reusachtig. Om de zonnepanelen te vinden die het beste bij jouw situatie passen, is het verstandig om advies in te winnen bij een expert.

Wil je meer weten over perovskiet? Stel je vragen en ontvang gratis offertes!

Via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen en advies ontvangen over perovskiet zonnepanelen. Zo kan je je nog beter informeren en makkelijk prijzen vergelijken, en vind je de beste oplossing voor jouw situatie.

Het loont zeker om verschillende installateurs te vergelijken voor de installatie van jouw perovskiet zonnepanelen. Bovendien is het belangrijk om advies op maat te krijgen in verband met perovskiet, omdat het nog steeds in de onderzoeksfase is en er nog veel onzekerheid bestaat over de lange termijn prestaties en veiligheid van deze panelen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.