Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? Checklist en tips!

Is mijn dak wel of niet geschikt voor zonnepanelen? Een uitstekende en zeer belangrijke vraag die je jezelf wel moet stellen voor je zonnepanelen laat installeren. In dit artikel vind je een handige checklist. Zo kun je zelf achterhalen of jouw dak al dan niet in aanmerking komt, nog voor je een installateur gecontacteerd hebt. Je ontdekt waar een echte pro op let, welke alternatieven mogelijk zijn, en meer.

Onderaan dit artikel vind je daarnaast 3 handige tips om het potentieel van je dak te achterhalen. Zo wordt het analyseren van je dak écht kinderspel.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Kan zomaar elk dak zonnepanelen dragen?

Het antwoord luidt helaas ‘nee’. Toch komen heel wat daken – misschien wel meer daken dan je zou vermoeden – in aanmerking voor een zonnepaneelinstallatie. Belangrijke factoren zijn het materiaal waarmee het dak bedekt is, de staat en draagkracht van het dak, de ligging, oriëntatie en hellingsgraad, en de beschikbare oppervlakte. Verder in dit artikel kom je daar meer over te weten!

Hoe weet ik of mijn dak geschikt is voor zonnepanelen?

Niet elk dak is dus geschikt voor zonnepanelen, maar waar moet je op letten om te ontcijferen of jouw dak in aanmerking komt? Onderstaande checklist geeft je een duidelijk beeld van de belangrijkste factoren. Zo achterhaal je eenvoudig zelf of je dak al dan niet in aanmerking komt!

is mijn dak geschikt voor zonnepanelen

1. Dakbedekking

Een zonnepaneelinstallatie wordt doorgaans met aluminium of houten verbindingen bevestigd aan de onderliggende dakconstructie. Niet elk soort dakbedekking is echter geschikt voor zonnepanelen. Een overzicht met geschikte en ongeschikte materialen vind je hieronder.

Welke dakbedekking is geschikt?

Traditionele dakpannen en dakpanplaten zijn over het algemeen geschikt voor het dragen van een zonnepaneelinstallatie. Ook daken die bestaan uit golfplaten zijn over het algemeen goed geschikt, net als stalen daken en daken uit pvc.

Een dak dat bedekt werd met een laag zink is ook een goede kandidaat, zolang de bedekking niet dikker is dan 0,5 centimeter. Een dikkere zinklaag kan de installatie bemoeilijken. 

Welke dakbedekking is niet geschikt?

Rieten daken zijn over het algemeen niet geschikt voor zonnepanelen. Op zo’n dak kan de brandveiligheid niet altijd worden gegarandeerd. Ook op groendaken worden om diezelfde reden zelden zonnepanelen geïnstalleerd. Daarnaast zijn ook glazen, gebogen, houten, koperen en tinnen daken geen goede kandidaten.

Een laatste obstakel wat de dakbedekking betreft; is asbest. Een dak waarin asbest verwerkt zit, moet eerst gesaneerd worden.

Een stevig plat dak uit bijvoorbeeld beton is ook een goede kandidaat voor zonnepanelen. Een bitumen dak of een dak uit grind is ook geschikt. Zonnepanelen installeren op een schuin bitumen dak kan echter wat duurder uitkomen. Op dergelijk dak moeten extra maatregelen getroffen worden om de installatie degelijk te bevestigen.

Tot slot zal ook de installatie van zonnepanelen op een leien dak extra kosten met zich mee brengen. Houd er ook rekening mee dat niet elke installateur zonnepanelen installeert op minder geschikte daken.

Hoe oud mogen dakpannen zijn voor zonnepanelen?

Oudere dakpannen zijn niet geschikt voor zonnepanelen. Zijn je dakpannen ouder dan 50 jaar, broos, fragiel of breekbaar? Dan is de kans groot dat een zonnepaneelinstallatie niet mogelijk is.

Ook als de dakpannen wat ouder maar nog wel in goede staat zijn, is het aan te raden om de dakpannen onder de zonnepanelen te verwijderen. In plaats van dakpannen laat je dan dakpanplaten uit metaal of kunststof plaatsen.

Op zoek naar een erkende installateur?

2. Staat van het dak en toestand dakbedekking

Een dak dat niet in goede staat is, laat je herstellen voor je zonnepanelen laat installeren. Gebroken dakpannen, loszittende dakbedekking en andere mankementen moeten eerst hersteld worden. Ook lekkages laat je uiteraard eerst dichten, en een dak dat niet langer waterdicht is moet eerst behandeld of opnieuw bedekt worden. Asbest moet je uiteraard laten verwijderen voor je zonnepanelen installeert.

Net als de staat van de dakbedekking is ook de staat van het dakgebinte belangrijk. Een installateur inspecteert je dak grondig voor die overgaat tot het plannen van de installatie.

Tip: Wil je het dak opnieuw isoleren of andere onderhoudswerken laten uitvoeren die niet nodig zijn om een zonnepaneelinstallatie mogelijk te maken? Laat die werken dan eerst uitvoeren. Zonnepanelen laten demonteren en opnieuw laten installeren, kan behoorlijk prijzig zijn.

Specialisten installeren zonnecellen

3. Draagkracht van het dak

Een dak moet voorts ook stevig genoeg zijn om de zonnepaneelinstallatie te kunnen dragen. Je mag rekenen op 20 kilo per zonnepaneel, en 20 kilo voor de dragende constructie. Voor platte daken geldt de minimumvereiste dat je zelf veilig over het dak kunt lopen. Een installateur bekijkt de draagkracht van je dak.

Meer weten? Neem contact op met experts

4. Beschikbare oppervlakte

Zonnepanelen nemen natuurlijk ook wat ruimte in. Een zonnepaneel moet gemiddeld 20 centimeter van de nok en 20 centimeter van de rand van het dak verwijderd zijn.

Reken op een nodig oppervlak van minimaal 8 vierkante meter. Daarop kun je gemiddeld 5 zonnepanelen installeren, rekening houdend met de nodige marges.

Op platte daken is echter iets meer ruimte nodig. Daar is een minimale oppervlak van 14 vierkante meter vereist. Om zonnepanelen op een plat dak te installeren, is namelijk een draagconstructie nodig  die natuurlijk ook weer wat ruimte in beslag neemt.

Wil je volledig in je eigen energiebehoeften voorzien? Om het gebruik van een gezin van 4 te dekken, is een installatie met gemiddeld 14 zonnepanelen nodig. Daarvoor heb je een dakoppervlak van zo’n 22 tot 25 vierkante meter nodig.

Tip: Is je dak aan de kleine kant? Kies dan voor zonnepanelen met een zo hoog mogelijk rendement. Die hebben een kleiner oppervlak, maar produceren meer energie per vierkante meter. Onthoud ook dat je zelfs met een kleinere installatie nog steeds deels je eigen elektriciteitsverbruik kunt opvangen!

5. Oriëntatie

Het hoogste rendement behaal je met een zuidelijk georiënteerd dak (gecombineerd met een helling van 30 tot 40 graden). Een noordelijke oriëntatie zorgt voor het laagste rendement, al kan een zonnepaneelinstallatie zelfs op zo’n dak nog zin hebben afhankelijk van de hoek van het dak.

Zuidoostelijk en zuidwestelijk georiënteerde daken halen het tweede hoogste rendement, en dat geldt zowel voor platte als schuine daken. Oostelijk of westelijk gerichte daken komen op de derde plaats.

Een overzicht met het zonnepotentieel van verschillende daken ingedeeld op oriëntatie en hellingsgraad.

Oriëntatie dakZonnepotentieel bij helling van 15 gradenZonnepotentieel bij helling van 30 gradenZonnepotentieel bij helling van 60 graden
Zuiden9510095
Zuidwesten909590
Zuidoosten909585
Noorden756035
verschillende panelen op een schuin dak

6. Ligging, obstakels en schaduw

Schaduw op je zonnepanelen wil je zoveel mogelijk vermijden. Een dak dat omringd (en dus beschaduwd) wordt door hoge schoorstenen, andere gebouwen, bomen en elektriciteitspalen kan minder geschikt zijn voor een zonnepaneelinstallatie.

Een installateur helpt je bij het vinden van de ideale opstelling, waarmee je schaduwzones zoveel mogelijk mijdt. Een beetje schaduw op bepaalde momenten van de dag kan daarbij geen kwaad, maar een volledig beschaduwd dak is mogelijk geen geschikte kandidaat.

Tip: Ook zonder direct zonlicht blijven je zonnepanelen renderen. Met micro-omvormers en optimizers kun je jouw rendement alsnog verhogen, zelfs als (een deel van) de zonnepanelen veel schaduw vangt.

7. Helling

Een dak met een hellingsgraad van 30 tot 40 graden (met een hoek van 36 graden als koploper) is ideaal om de capaciteit van zonnepanelen in België optimaal te benutten. Een helling groter dan 60 à 65 graden kan problematisch zijn.

Bij een helling kleiner dan 30 graden kan de installateur de draagconstructie aanpassen, zodat de zonnepanelen toch in een geschikte hoek komen te liggen.

Kunnen zonnepanelen op een plat dak?

Een plat dak is zeker geschikt voor een zonnepaneelinstallatie. Op een plat dak zal de installateur een draagconstructie plaatsen die ervoor zorgt dat de panelen in de goede hoek komen te liggen.

Een extra voordeel van zo’n plat dak is dat de zonnepanelen ideaal georiënteerd kunnen worden, waardoor ze een optimaal zonnepotentieel kunnen halen. Een installateur garandeert de ideale opstelling.

zonnepaneelinstallatie

Wat te doen als mijn dak niet geschikt is voor dakpanelen?

Is je dak niet geschikt voor zonnepanelen? Dan zijn er vaak handige alternatieven te vinden. Zo kan je dak opnieuw bedekt worden, kan de dakstructuur verstevigd worden, of kan de installateur een installatie op maat voorzien.

Blijken de obstakels te groot? Dan kun je ook een zonnepaneelinstallatie in je tuin, op een stevig tuinhuisje, of op een garage laten installeren.

Stel je vragen aan specialisten

Hoe kan ik zelf zien of mijn dak geschikt is om zonne-energie op te wekken? Tips

Zelf achterhalen of je dak in aanmerking komt? Gebruik onderstaande tips!

Tip 1: Overloop de checklist

Bovenstaande checklist geeft je een beter beeld op het potentieel van je dak. 

Tip 2: Check de zonnekaart voor zonnepanelen in Vlaanderen

Woon je in Vlaanderen? Dan kun je de zonnekaart checken! Geef je adres in, en de kaart toont je in welke mate jouw dak geschikt is voor een installatie met zonnepanelen. De score die je te zien krijgt is afhankelijk van de hoeveelheid zon die het dak vangt, de helling en oriëntatie van het dak, de mate van beschaduwing en de beschikbare oppervlakte.

Tip: De kaart houdt geen rekening met de draagkracht of dakbedekking, dakvensters of dakkapellen.

Tip 3: Doe beroep op een professional en laat je rendement berekenen

De beste manier om het potentieel van je dak te achterhalen? Een professional inschakelen! Een ervaren installateur analyseert je daksituatie en weet je precies te vertellen of je dak geschikt is, welke opbrengst je mag verwachten, welke zonnepanelen het meest geschikt zijn én hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

Populaire artikelen

Zeker weten of zonnepanelen goed zouden renderen op je dak? Een specialist staat voor je klaar!

Overweeg je zonnepanelen te laten installeren, maar weet je niet zeker of die investering loont? Aarzel dan niet om een expert te contacteren! Gebruik daarvoor onderstaand formulier. Zo ontvang je snel en eenvoudig advies op maat, en gratis en volledig vrijblijvende offertes. Met enkele klikken vind je een antwoord op je vragen, en krijg je een handig overzicht met prijzen voor jouw project.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.