Zonnepanelen op leien dak: levensduur, aandachtspunten en locatie

Als je overweegt om zonnepanelen op een leien dak te installeren, is het goed om te weten dat dit mogelijk is. Dit artikel biedt informatie over het installeren van zonnepanelen op leien dak, inclusief belangrijke aandachtspunten en stappen die je kunt volgen om de installatie veilig en efficiënt te laten verlopen.

Gratis advies en offertes op maat

Wat is een leien dak?

Een leien dak is een dakbedekking die gemaakt is van leien, oftewel platte stukjes steen. Deze leien worden in elkaar geschoven en bevestigd op een dakconstructie.

Leien daken zijn duurzaam, bestand tegen weersinvloeden en geven een huis een karakteristieke uitstraling.

Is een leien dak geschikt voor zonnepanelen?

Ja, een leien dak kan geschikt zijn voor zonnepanelen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het dak stevig genoeg is om het extra gewicht van de zonnepanelen te dragen.

Er zijn speciale montagesystemen beschikbaar voor leien daken die veilig en stevig moeten worden bevestigd.

Het installeren van zonnepanelen op een leien dak kan een goede investering zijn en helpen bij het verminderen van de energierekening en de waarde van het huis verhogen.

Leien dak

Hoe zonnepanelen plaatsen op leien dak?

Het installeren van zonnepanelen op een leien dak vereist specifieke kennis en vaardigheden, maar het is goed te doen als je weet waar je op moet letten en de juiste apparatuur hebt.

Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om zonnepanelen op een leien dak te plaatsen:

  • Controleer de draagkracht van het dak voordat je begint met het installeren van zonnepanelen om ervoor te zorgen dat het dak de extra belasting van de panelen kan dragen. Raadpleeg hiervoor een professionele dakdekker.
  • Maak het dakoppervlak schoon waar de zonnepanelen worden geplaatst met behulp van een zachte borstel en water. Vermijd het gebruik van hogedrukreinigers of schuurmiddelen omdat deze de leien kunnen beschadigen.
  • Monteer het speciale montagesysteem voor leien daken en bevestig deze stevig en veilig aan de dakconstructie.
  • Plaats de zonnepanelen op het gemonteerde systeem en zorg ervoor dat ze waterpas staan om de maximale hoeveelheid zonlicht op te vangen. Bevestig de zonnepanelen stevig aan het montagesysteem om te voorkomen dat ze bij harde wind of storm van het dak vliegen.
  • Laat een gekwalificeerde elektricien de zonnepanelen aansluiten op de omvormer en de elektriciteitsmeter om ervoor te zorgen dat ze veilig en efficiënt werken.
  • Test de zonnepanelen om ervoor te zorgen dat ze correct werken. Dit wordt meestal gedaan door de zonnepaneelinstallateur als onderdeel van de installatieprocedure.

Op zoek naar een installateur?

Hoe lang gaat een leien dak mee?

Een leien dak heeft een zeer lange levensduur van minimaal 80 tot 100 jaar, waardoor het een ideale keuze is voor daken.

Het installeren van zonnepanelen op een leien dak is een goede en slimme zet, omdat de levensduur van zonnepanelen minimaal 25 tot 30 jaar is.

Het kan helpen bij het verminderen van de energierekening, de waarde van het huis verhogen en het is een milieuvriendelijke keuze.

Om de levensduur van het leien dak te behouden, is het belangrijk om de zonnepanelen correct te installeren en veilig te bevestigen.

Aandachtspunten bij het installeren van zonnepanelen op leien dak

Als je zonnepanelen wilt installeren op een leien dak, zijn er enkele belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat de installatie veilig en efficiënt verloopt:

Vorm van het dak

Allereerst is de vorm van het dak belangrijk bij het installeren van zonnepanelen. De beste plaatsing van de panelen en de manier waarop de panelen worden gemonteerd kunnen worden beïnvloed.

Het is belangrijk om te zorgen voor een optimale plaatsing van de panelen zodat ze zoveel mogelijk zonlicht opvangen en een maximale energieopbrengst genereren.

Denk aan veiligheid

Veiligheid is een ander belangrijk aandachtspunt bij het installeren van zonnepanelen op een leien dak. Het is belangrijk om vangnetten en randbeveiliging te gebruiken om de veiligheid van de installateurs te waarborgen.

Bovendien is het belangrijk om geschikt schoeisel te dragen en het installeren van de panelen uit te voeren bij goede weersomstandigheden. Het is ook aan te raden om niet alleen te werken en een stevige ladder te gebruiken.

Creëer een dakdoorvoer

Het creëren van een dakdoorvoer is een andere belangrijke factor, zodat de kabels van de zonnepanelen veilig naar binnen kunnen worden geleid en kunnen worden aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen lekken ontstaan en om de kabels netjes en veilig te houden.

Constructiewerk

Het installeren van zonnepanelen op een leien dak vereist ook constructiewerk om de panelen en de omvormer te monteren. Het is belangrijk om de juiste materialen en technieken te gebruiken en om ervoor te zorgen dat het dak niet wordt beschadigd tijdens de installatie.

Schakel de hulp in van een expert

Ten slotte is het aanbevolen om de zonnepanelen te laten installeren door een expert die ervaring heeft met het installeren van zonnepanelen op leien daken. Zij kunnen ervoor zorgen dat de installatie veilig en efficiënt wordt uitgevoerd en dat de panelen optimaal presteren.

Zonnepanelen op leien dak

Waar zonnepanelen plaatsen op leien dak? 

De optimale positie ten opzichte van de plaatsing van zonnepanelen op een leien dak is op het zuiden en onder een hoek van 30 graden.

Het is van groot belang om de schaduwval van bomen en gebouwen in acht te nemen en te zorgen voor voldoende ruimte voor de installatie van de zonnepanelen.

Het is tevens belangrijk om ervoor te zorgen dat er een goede afstand tussen de panelen is, om schaduw op naburige panelen te voorkomen en de maximale energieopbrengst te genereren.

Meer weten? Stel je vragen aan professionele installateurs

Wat zijn de kosten voor zonnepanelen op leien dak?

De kosten voor het installeren van zonnepanelen op een leien dak kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het dak, het aantal panelen dat nodig is en de kwaliteit van de zonnepanelen. Over het algemeen is de initiële investering in zonnepanelen op een leien dak hoger dan op een regulier dak vanwege de complexiteit van de installatie.

De kosten voor de aanschaf van zonnepanelen variëren tussen de € 1,50 en € 2,50 per Wp (Watt piek). Een gemiddeld huishouden heeft een systeem van ongeveer 3.500 Wp nodig. Dit komt neer op een totale investering van tussen de € 5.250 en € 8.750, afhankelijk van het type en de kwaliteit van de panelen.

Daarnaast zijn er kosten verbonden aan het installeren van de zonnepanelen op een leien dak. Deze kosten zijn afhankelijk van de complexiteit van de installatie en het aantal arbeidsuren dat nodig is om de panelen te installeren.

De installatiekosten voor zonnepanelen op een leien dak liggen gemiddeld tussen de € 1.500 en € 2.500. Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden beschikbaar voor mensen die willen investeren in zonnepanelen op een leien dak.

Sommige gemeenten bieden subsidies of leningen aan voor duurzame investeringen. Daarnaast zijn er verschillende financieringsmogelijkheden beschikbaar bij banken en andere financiële instellingen.

Hoewel de initiële kosten hoger kunnen zijn, is investeren in zonnepanelen op een leien dak een slimme keuze op de lange termijn.

Zonnepanelen kunnen de energiekosten aanzienlijk verlagen en zorgen voor een duurzame energievoorziening. Bovendien dragen zonnepanelen bij aan de waardevermeerdering van het huis en zijn ze een aantrekkelijke investering voor de toekomst.

Waarom zou ik investeren in zonnepanelen op een dak van leisteen? 

Investeren in zonnepanelen op een dak van leisteen kan verschillende voordelen bieden. Ten eerste is een leien dak erg duurzaam en heeft het een lange levensduur, waardoor het dak de perfecte basis vormt voor een langetermijninvestering zoals zonnepanelen.

Daarnaast kunnen zonnepanelen op een leien dak zorgen voor een vermindering van de energierekening en kunnen ze bijdragen aan een positieve bijdrage aan het milieu.

Als je zonnepanelen installeert op een leien dak, heb je een esthetisch voordeel omdat de panelen het natuurlijke uiterlijk van het dak behouden of zelfs verbeteren.

Bovendien verhoogt het investeren in zonnepanelen op een leien dak de waarde van jouw huis, omdat duurzame en energiezuinige huizen met zonnepanelen op een leien dak potentiële kopers aantrekken.

Ten slotte kan het investeren in zonnepanelen op een leien dak financieel aantrekkelijk zijn, omdat je kunt besparen op energiekosten en mogelijk kunt profiteren van subsidies of belastingvoordelen door gebruik te maken van zonnepanelen op een leien dak.

Waar zijn zonnepanelen nog mogelijk?

Je hebt de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen op een diversiteit aan daken: van platte daken tot zinken, stalen en rieten daken. Zelfs als je een oud dak hebt, of een groendak, kun je overwegen om daar zonnepanelen op te installeren, net zoals op een dakkapel. Bovendien is er de optie om te kiezen voor zonnedakpannen. Maar wat als je dak asbest bevat? In dat geval is het plaatsen van zonnepanelen niet toegestaan. Het is cruciaal om eerst het asbest professioneel te laten behandelen.

Wacht niet langer en installeer zonnepanelen op je dak! Vraag vandaag nog gratis offertes aan

Wil je ook profiteren van de vele voordelen van zonnepanelen op je leien dak? Aarzel dan niet langer en vraag vandaag nog gratis offertes aan via onderstaand formulier. Hierdoor kan je gratis en vrijblijvend prijzen vergelijken en advies krijgen over zonnepanelen op een leien dak.

Door verschillende installateurs te vergelijken kan je bovendien flink besparen op de kosten van de installatie. Het is ook belangrijk om te benadrukken dat het inhuren van een erkende specialist essentieel is voor een veilige en correcte installatie van de zonnepanelen op het dak.

Dankzij advies op maat kan je bovendien de beste oplossing voor jouw situatie vinden en optimaal profiteren van de voordelen van zonne-energie. Wacht niet langer en neem vandaag nog de eerste stap naar een duurzamere toekomst!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.