Zonnepanelen voordelen en nadelen in 2024

In dit artikel bespreken we alle voordelen en nadelen van zonnepanelen. Ook helpen we misverstanden over zonnepanelen de wereld uit en geven we advies. 

Snel en gratis offertes vergelijken?

Alle voordelen en nadelen van zonnepanelen op een rijtje

Zonnepanelen hebben enorm veel voordelen maar ook zeker wat nadelen. Hieronder bespreken zo veel mogelijk argumenten van beide kanten. 

voordelen en nadelen van zonnepanelen

Voordelen zonnepanelen

1. Geld besparen

De voornaamste reden waarom de meeste mensen zonnepanelen nemen is uiteraard voor de kosten die het bespaart. Met zonnepanelen wek je namelijk volledig gratis stroom op. Het schijnen van de zon kost immers niks en de zon hoeft ook niet eens altijd te schijnen, enkel het daglicht is genoeg.

Als je het geld ervoor hebt, is dit een uitstekende investering. Zonnepanelen gaan namelijk gemiddeld zo’n 25 jaar mee. De kosten heb je meestal na zo’n 10 jaar al terugverdiend wat betekent dat je er nog een dikke 15 jaar van gaat profiteren. De investering zal het aan het einde dus dubbel en dwars waard geweest zijn. 

2. Geen schommelende prijzen

Als je zelf je energie opwekt, hebben schommelde prijzen van energieleveranciers geen effect op jou. Je wekt het immers zelf op. Hierdoor ben je voor een groot deel van je energie onafhankelijk. Dit is voor veel mensen meestal een prettig gevoel. 

3. Premies en subsidies

In veel gevallen wil de overheid het zelf opwekken van groene energie stimuleren. Groene energie is namelijk goed voor het milieu en dat is ook een onderwerp waar de overheid altijd mee bezig is.

Als particulieren hiermee kunnen helpen komt dat de overheid dus ook goed uit. Vandaar dat de overheid op regionaal niveau subsidies geeft voor particulieren consumenten van zonnepanelen. 

Meer weten over premies en subsidies?

4. Duurzame vorm van energie

Zoals hierboven al vermeld zijn zonnepanelen een bron van groene energie en dat is goed voor het milieu en dus de planeet.  Dit is ook een groot voordeel van groene energie en zonnepanelen. 

5. Terugleveren van energie

Je wekt een bepaalde hoeveelheid stroom op en verbruikt een bepaalde hoeveelheid stroom. Als je eens minder verbruikt dan dat je hebt opgewekt, heb je de mogelijkheid om de hoeveelheid die over is gebleven terug te geven aan het stroomnet.

Hier krijg je uiteraard een vergoeding voor van de energiemaatschappij. Op deze manier profiteert je nog meer van je zonnepanelen. 

Financiële voordelen van zonnepanelen

6. Stijging van waarde

Door het laten installeren van zonnepanelen op je dak wordt je huis gelijk meer waard. Zo heb je eigenlijk direct de kosten voor de zonnepanelen terugverdiend. Ook is dit gunstig als je later besluit je huis te verkopen.

7. Snelle installatie

Het installeren van de zonnepanelen op je dak kan door een goed bedrijf redelijk snel worden gedaan. Zo kun je erop rekenen dat de zonnepanelen al binnen enkele dagen op je dak zijn geplaatst.

8. Lange levensduur

Zonnepanelen hebben een lange levensduur. Ze kunnen wel 20 tot 25 jaar meegaan. Als je dan in gedachten houdt dat je de investering gemiddeld na 10 jaar hebt terugverdiend, is dat een uitstekende deal.

9. Recycleerbaar

Zijn je zonnepanelen aan vervanging toe? Geen paniek, je hoeft je oude zonnepanelen niet weg te doen. Je oude zonnepanelen kunnen namelijk voor wel 90% worden gerecycled, dus je kunt ze laten gebruiken om weer gloednieuwe zonnepanelen van te maken.

De nieuwste generatie zonnepanelen verliest dan ook nauwelijks waarde meer.

10. Meeverhuizen

Ga je verhuizen? Geen probleem! Je kunt je zonnepanelen gewoon meenemen. De zonnepanelen moeten uiteraard wel weer opnieuw geïnstalleerd worden, dit kan je het best gewoon aan een installateur overlaten. Ook moet je je nieuwe adres melden bij je volgende netbeheerder.

voordelen van zonnepanelen

Nadelen zonnepanelen

1. Kosten van aankoop

Zonnepanelen zijn zeker geen piepkleine investering. Je mag rekenen op een prijs van ongeveer zo’n 250 euro per vierkante meter. Een normaal dak met 10 zonnepanelen er op kan zo’n 5.000 euro kosten in totaal. 

Op zoek naar een expert?

2. Afname rendement

Na verloop van tijd zullen de zonnepanelen in waarde dalen. Dit is echter meer het geval bij wat minder kwalitatieve zonnepanelen.

Goede kwalitatieve zonnepanelen zullen nauwelijks tot zeer weinig in waarde dalen. Gemiddeld genomen zal het verlies ongeveer 1% per jaar zijn.

3. De saldering is niet zeker

Het zou kunnen gebeuren dat je meer stroom opwekt dan dat je verbruikt. In dit geval zou je van de energieleverancier een vergoeding moeten krijgen. Het is echter nog maar de vraag of dit in de praktijk ook altijd zal gebeuren.

4. Te weinig stroom produceren

Heb je zonnepanelen, maar wekken ze niet genoeg op in verhouding tot jouw verbruik? Dan kunnen er dus extra kosten komen, aangezien je dan alsnog van het algemene stroomnet gebruik moet maken. 

5. Aanpassing meterkast

Voor je zonnepanelen heb je nog een additionele groep nodig in je meterkast. Dit moet door specialisten gedaan worden wat zich ook weer opstapelt bij de kosten.

Veel mensen beschikken daarbij nog over een ouderwetse meterkast waarbij je elk jaar de meterstanden bij je energiebedrijf moet doorgeven. Als je een moderne slimme meterkast aanschaft samen met je zonnepanelen, hoeft dit echter niet. 

6. Uiterlijk van de panelen

Veel mensen zijn van mening dat zonnepanelen er simpelweg niet goed uitzien. Dit kan vaak komen doordat de panelen rommelig op het dak zijn geplaatst.

Als je dit weet te voorkomen, scheelt dat al enorm. Het is handig om hieraan te denken voordat je de zonnepanelen plaatst.

7. Milieuvervuilende producten

De energie die wordt opgewekt met deze zonnepanelen mag dan wel duurzaam en schoon zijn, maar de materialen die nodig zijn voor het productieproces van de zonnepanelen zijn dat niet per se.

Ook het productieproces zelf en het recyclen van zonnepanelen zijn niet per se duurzaam.

8. Wetgeving en regelgeving verandert voortdurend

Hoe zit het met de wet- en regelgeving? Zonnepanelen zijn nog iets nieuws en overheid is dus nog op zoek naar manieren op de regels zo goed en efficiënt mogelijk te maken.

In een aantal gevallen zou dat voor de consument goed uit kunnen pakken, maar in andere gevallen ook minder goed. Hoe zit het bijvoorbeeld met subsidies in de toekomst? Er is dus ook op dit vlak nog redelijk wat onzekerheid

panelen op een schuin dak

Wat zijn financiële voordelen van zonnepanelen in 2024?

Er zitten een heleboel financiële voordelen aan het nemen van zonnepanelen in 2024. Zo gaan ze bijvoorbeeld steeds langer mee, blijft de prijs van zonnepanelen dalen en betaal je slecht 6% btw als je huis meer dan 10 jaar oud is, terwijl het gewone btw-percentage 21% bedraagt. Het is en blijft dus een goede keuze. 

Wat zijn de grootste verschillen tussen zonne-energie en fossiele energie?

Er bestaan behoorlijke verschillen tussen zonne-energie en fossiele energie. Zo stoot fossiele energie CO2 uit en zonne-energie niet. Ook heeft fossiele energie schadelijke gevolgen voor het milieu en zonne-energie niet.

Verder moet je bij fossiele energie met extra stroomkosten rekening houden en bij zonne-energie niet. 

Snel en gratis offertes vergelijken met elkaar?

Wat zijn misverstanden over zonnepanelen?

Er zijn behoorlijk wat misverstanden over zonnepanelen. Hieronder vind je de meest voorkomende misverstanden en de uitleg. 

Zonnepanelen hebben enkel zin in zonnige landen

Dit is onjuist. Voor het opwekken van energie via zonnepanelen is licht nodig. Zelfs als de zon niet schijnt kunnen de zonnepanelen energie opwekken. 

Zonnepanelen zijn breekbaar en vergen veel onderhoud

Dit is onjuist. Zonnepanelen vergen zeer weinig onderhoud. Zo nu en dan even schoonmaken is voldoende. 

Zonnepanelen werken niet als het dak vol op het noorden ligt

Dit is onjuist. Hoewel ze minder optimaal werken is het niet waar dat ze volledig niet werken. 

Zonnepanelen verdienen zich pas na 15 à 20 jaar terug

Dit is onjuist. De meeste zonnepanelen betalen zich namelijk in 10 jaar tijd terug. 

Het is niet meer rendabel om zonnepanelen te plaatsen in 2024

Dit is onjuist. De waarde die je er voor krijgt, wordt juist alleen maar meer. Nooit waren zonnepanelen goedkoper dan nu en hetzelfde geldt voor de installatie ervan.

Het is beter om toekomstige zonnepanelen te kopen

Dit is geen verstandige aanpak. De zonnepanelen van deze tijd zijn al flink goedkoper geworden, maar ook sterker in vermogen.

Nieuwe zonnepanelen in de toekomst zullen zeker nog beter zijn, maar je zal heel wat profijt mislopen als je hier maar elk jaar op blijft wachten.

zonne-energie

Conclusie: zou ik zonnepanelen nemen of niet?

Dit hangt uiteraard volledig af van je smaak, financiële situatie, maar ook van je huis. Er zitten zeker financiële voordelen aan verbonden en voordelen voor het milieu, maar je moet natuurlijk nog wel bereid zijn om in één klap zo’n bedrag te willen investeren.

Wil je je geïnvesteerde bedrag op de korte termijn al terug zien? Dan is het niet aan te raden. Ben je bereid om een investering te maken voor op de lange termijn? Dan kan het het zeker waard zijn.

Zonnepanelen nieuws

Zit je met vragen? Stel ze aan experts en vergelijk offertes met elkaar

Is het nog niet volledig duidelijk? Dan kan je hieronder offertes aanvragen om met elkaar te vergelijken. Ook is het zeker aan te raden om advies te vragen aan specialisten bij jou in de buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.