Nieuwste zonnepanelen: overzicht recente technieken
Ben je benieuwd naar de laatste ontwikkelingen en technieken voor de nieuwste zonnepanelen? En wil je weten of het een verstandiger plan is om nu panelen te kopen of om toch nog even te wachten? Lees dan zeker verder!
In dit artikel beginnen we met een overzicht van 6 nieuwe en innovatieve producten die op basis van groene zonne-energie werken. Daarna bekijken we of het beter is om nu zonnepanelen te kopen of niet. Meer weten? Vul het offerteformulier in.
Snel en gratis offertes vergelijken?
Inhoud
Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen van zonnepanelen?
De producenten van zonnepanelen zitten niet stil: er worden constant nieuwe en innovatieve technieken gecreëerd om de panelen te verbeteren. Ze willen niet alleen het rendement verhogen, maar ook de hoeveelheid aan toepassingen uitbreiden.
Wil je weten welke nieuwe producten momenteel ontwikkeld worden? Hieronder geven we een overzicht van 6 nieuwe technieken op de zonnepanelenmarkt.
1. PERC-zonnepanelen
Een van de nieuwste technologieën op het gebied van zonnepanelen is de Passivated Emitter Rear Cell of PERC. Enkele voordelen van deze PERC panelen zijn:
- Bij minder of weinig licht kunnen deze zonnepanelen nog steeds goed presteren. Zelfs op een bewolkte dag liggen het rendement en de opbrengst hoog. Dit betekent ook dat ze zowel vroeger als later op de dag in staat zijn om stroom op te wekken. Er is dus een lager vermogensverlies.
- De achterkant van deze panelen geleidt volledig: het laat energie over de volledige oppervlakte van het paneel door. De PERC technologie zorgt ervoor dat de niet-geleidende lijntjes voor een deel passief gemaakt worden. Vandaar dat deze panelen de Passivated Emitter Rear Cell genoemd worden. Bij traditionele zonnepanelen vangen de lijntjes springende elektronen op. Die worden vervolgens via de omvormer en de meterkast naar het stopcontact geleid.
Hoogste rendement tot nu toe
Zonlicht bestaat uit verschillende onderdelen. Een van die bestanddelen zijn fotonen. Dit zijn kleine pakketjes energie. Traditionele zonnepanelen vangen fotonen op en transformeren ze vervolgens in elektronen.
Wanneer elektronen zich op een plek van het zonnepaneel ophopen, verspringen ze van plaats. Zo verandert de spanning en ontstaat er stroom.
Hoe PERC zonnepanelen voor een goed en hoger rendement zorgen, heeft met deze fotonen te maken. Fotonen met een korte golflengte zijn gemakkelijk om te zetten in elektronen.
Maar wanneer het bewolkt is, filteren de wolken fotonen met een korte golflengte weg. Daarom blijven enkel de fotonen met een langere golflengte over. Maar die hebben de neiging om te verdwijnen voordat ze effectief in elektronen omgezet worden.
De PERC technologie zorgt ervoor dat de fotonen niet zomaar kunnen verdwijnen: de niet-geleidende lijntjes kaatsen de fotonen namelijk terug in de zonnecel.
Hierdoor kunnen ook fotonen met een korte golflengte in elektronen omgezet worden. Het resultaat? Je kunt veel meer stroom opwekken.
Toch is er ook een nadeel aan PERC-zonnepanelen verbonden: ze zijn gevoelig voor vocht, zuurstof en vuil. Daarom is het van belang dat je de PERC-zonnecellen combineert met glas-glas zonnepanelen. Zo worden de zonnecellen beter beschermd en krijgen ze een langere levensduur.
2. Zonneramen
In Amerika is er een nieuw type zonnepaneel ontwikkeld dat in glas geïntegreerd zit: zonneramen. Het zou 10 keer efficiënter zijn dan gewone methoden om zonlicht in groene energie om te zetten.
De nieuwe technologie is ontwikkeld door het Massachusetts Institute of Technology. De doorzichtigheid van het gehele glas blijft behouden. De enige aanpassingen die het glas nodig heeft om stroom te kunnen opwekken, zijn de volgende:
- Aan de rand van het glas moeten zonnecellen gemonteerd worden. Omdat het aantal nodige zonnecellen klein is, zijn deze zonneramen niet overdreven duur.
- Over de volledige oppervlakte van het glas wordt een dunne verflaag van organische moleculen aangebracht. Deze moleculen zijn in staat het zonlicht op te nemen en die vervolgens naar de zonnecellen aan de rand van het glas te sturen.
Zowel de zonnecellen als de coating zijn niet met het blote oog zichtbaar.
3. Flexibele zonnepanelen met hetzelfde rendement als traditionele panelen
Flexibele zonnepanelen bestaan al een tijdje en zijn vooral erg gebruikelijk bij eigenaars van campers en caravans. Ook al zijn ze gemakkelijk in gebruik en kunnen ze op verschillende oppervlaktes geplaatst worden, hun rendement ligt een stuk lager dan bij traditionele zonnecellen. Daarom worden flexibele panelen amper op daken geïnstalleerd.
Maar recentelijk heeft Nanosolar de Powersheet flexibele zonnepanelen ontwikkeld. Deze panelen hebben, in vergelijking met conventionele zonnepanelen, heel wat voordelen:
- Ze zijn een stuk lichter.
- Het materiaal is zo dun als aluminiumfolie.
- Ze zijn 90 procent goedkoper.
- Ze zijn minstens even effectief als traditionele zonnepanelen.
Jammer genoeg is Nanosolar ondertussen failliet gegaan. De voornaamste reden hiervoor is dat de prijzen van de traditionele zonnepanelen serieus gedaald zijn.
Maar we kunnen er vrij zeker van zijn dat de ontwikkeling en verbetering van flexibele panelen nog zal terugkomen.
4. Zonnepanelen met een thuisbatterij
Een andere ontwikkeling is de combinatie van zonnepanelen met een thuisbatterij. Deze optie wordt al een tijdje aangeboden, maar het is een dure aankoop.
Het bezit echter veel potentieel voor de toekomst. De energie die je opwekt op momenten dat je weinig stroom verbruikt of niet thuis bent, kan je aan de hand van een thuisbatterij gemakkelijk opslaan. Daarna kan je de energie gebruiken wanneer je wil.
Bij veel mensen is het zo dat hun zonnepanelen de meeste stroom opwekken wanneer ze aan het werken zijn. Daardoor verbruiken ze voornamelijk ‘s avonds het meeste energie.
Maar op die momenten leveren je panelen amper stroom. Met een thuisbatterij los je dit probleem op: je kan dan namelijk je opgeslagen energie inzetten.
Ontvang gratis advies van professionals
5. Tower of Power
In Australië wordt momenteel de Tower of Power ontwikkeld. In deze kilometer hoge toren stijgt de warme lucht, maar per honderd meter wordt de temperatuur een graad kouder. Dit temperatuurverschil zorgt voor het ontstaan van een opwaartse windstroom.
Samen met spiegels die rond de toren staan en het zonlicht allemaal naar eenzelfde punt doen weerkaatsen, komt het temperatuurverschil nog hoger te liggen.
Door de grote windsnelheden is het bovendien mogelijk om een turbine aan te zetten die in staat is 200.000 gezinnen van stroom te voorzien.
6. Auto’s op zonne-energie
Heel wat automerken zijn bezig met de ontwikkeling van auto’s die functioneren op basis van zonne-energie. Deze automodellen zijn altijd elektrisch.
Hun accu wordt opgeladen aan de hand van de stroom die de zonnecellen op het dak van de auto hebben opgewekt.
Het grootste probleem blijft echter het snel leeglopen van de accu van deze elektrische auto’s. Momenteel is er nog geen enkele auto ontwikkeld die ruim voldoende zijn energiebehoeften kan voorzien. Zo’n model wordt ten vroegste binnen 10 jaar verwacht.
Is het stapelen van verschillende soorten materialen de nieuwe techniek in de toekomst?
De tandemcel of multi-junction cel wordt gezien als een van de belangrijkste nieuwe technologische ontwikkelingen. In een dergelijke cel worden meerdere materialen, die elk een ander deel van het lichtspectrum kunnen absorberen, met elkaar in één zonnecel gecombineerd.
De basis van een tandemcel of multi-junction cel zou, net zoals bij conventionele zonnepanelen, opnieuw het materiaal silicium zijn.
Ondertussen zijn er tandemcellen ontwikkeld die ongeveer 40% van het opgenomen zonlicht in stroom kunnen omzetten. Een grootschalige commercialisatie is er nog niet.
Waarom daalt de prijs van zonnepanelen met een hoog rendement?
Sinds het einde van de jaren 90 is de prijs van zonnepanelen serieus beginnen dalen. Daarvoor worden verschillende redenen genoemd:
- Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in zonnepanelen.
- Regeringen hebben bijgedragen aan het betaalbaar maken van panelen door premies en subsidies te creëren. Hierdoor kopen steeds meer mensen zonnepanelen en kunnen landen aan genoeg zonne-uren komen voor de toekomst.
- De kwaliteit wordt steeds beter.
- Verschillende betrouwbare zonnepanelen leveranciers en installateurs concurreren met elkaar.
Experts verwachten dat deze trend zich de komende jaren nog zal voortzetten. De prijzen zullen volgens hen nogmaals met 25% dalen.
Samen met de verbeterde kwaliteit van de zonnepanelen in de toekomst, betekent dit niet alleen een heel lage prijs, maar ook kortere terugverdientijden, een grotere markt en een toekomst met milieuvriendelijke stroom.
Kom in contact met experten uit jouw regio
Nu zonnepanelen installatie kopen of wachten?
Nu denk je dat het misschien verstandiger is om te wachten voordat je nieuwe zonnepanelen koopt. Maar vandaag hebben veel zonnesystemen al een uitstekende winst met een gemiddelde terugverdientijd van 7 tot 8 jaar (afhankelijk van de omvang van je systeem).
Bovendien weet je niet hoe lang het nog zal duren voordat de nieuwste ontwikkelingen effectief vervolledigd zijn en op de markt te koop staan.
Zonnepanelen zijn in 2024 interessant en rendabel omwille van volgende redenen:
- De kwaliteit is nu ook al op een hoog niveau.
- De prijs van een zonnepanelen installatie was nog nooit zo goedkoop als nu.
- Je hebt recht op een eenmalige compensatiepremie van de Vlaamse overheid (bij panelen die voor 2021 geplaatst zijn) of een eenmalige investeringspremie van Fluvius (bij zonnepanelen die na 1 januari 2021 geplaatst zijn).
- Het prosumententarief verdwijnt. Deze vergoeding voor het gebruik van het elektriciteitsnet moet je dus niet meer betalen.
- Je krijgt een terugleververgoeding van je elektriciteitsleverancier voor de stroom die je zelf niet gebruikt en dus naar het net laat stromen.
- Als je woning ouder is dan 10 jaar, betaal je 6% btw in plaats van 21%. Dat is zowel van toepassing op de zonnepanelen installatie zelf als voor de plaatsing ervan.
Wil je graag zonnepanelen laten installeren? Vul ons offerteformulier in en wij brengen je in contact met erkende installateurs. Zij zullen je vervolgens een gratis en vrijblijvende offerte op maat opsturen.
Ook interessant voor jou:
Wat zijn de 10 beste zonnepanelen?
De tien beste panelen zijn Canadian Solar, Trina Solar, Suntech, Risen, Bauer, Conergy, AEG, LG, Boviet en Jinko Solar. Deze merken produceren de meeste stroom onder dezelfde omstandigheden.
Wat zijn momenteel de sterkste zonnepanelen?
Het sterkste of krachtigste zonnepaneel ter wereld is op dit moment de SunPower Maxeon serie 3 met 400 Wp.
Hoeveel wp of wattpiek opbrengst leveren de nieuwste zonnepanelen?
De nieuwe panelen leveren per stuk rond de 300 kWh elektriciteit per jaar op.
Nieuwste zonnepanelen: vul het offerteformulier in en ontvang meer info
Wil je meer informatie of advies over de nieuwste zonnepanelen ontvangen? Of wil je graag zonnepanelen laten plaatsen door een erkend installateur?
Vul dan onderstaand offerteformulier in en kom in contact met meerdere installateurs uit jouw regio. Zij sturen je gratis en vrijblijvend offertes op met hun diensten en prijsvoorstellen. Zo kan je je gemakkelijk informeren, prijzen vergelijken en uiteindelijk de keuze maken die het beste bij je situatie past.
Een erkend installateur geeft je advies op maat en zorgt ervoor dat de werken correct en veilig uitgevoerd worden.