Levertijd zonnepanelen: hoelang duurt de levering van zonnepanelen?

Als je beslist hebt om te investeren in zonnepanelen, moet je er rekening mee houden dat de levering van alle onderdelen wat tijd in beslag kan nemen. Hoelang is de gemiddelde levertijd zonnepanelen? En welke factoren beïnvloeden deze wachttijd? In dit artikel ontdek je de antwoorden. Wil je meer info of advies op maat van specialisten? Vul ons offerteformulier in. 

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

Wat is de gemiddelde levertijd voor zonnepanelen in 2024? 

De levertijd van zonnepanelen hangt van heel wat factoren af. Daarom varieert de wachttijd voortdurend. Over het algemeen ligt de levertijd ergens tussen de 6 en 28 weken

Tip: Vul ons offerteformulier in en krijg van meerdere zonnepanelen installateurs uit jouw regio gratis en vrijblijvend offertes opgestuurd. Zo kan je gemakkelijk de verschillende levertijden vergelijken

Zonnepanelen installateurs op dak

Welke factoren beïnvloeden de levertijd? 

Een installateur geeft je een inschatting van de levertijd. Daarbij houdt hij of zij rekening met bepaalde factoren. We bespreken hieronder zeven factoren die de levering van zonnepanelen beïnvloeden. 

1. Leverancier 

Iedere leverancier heeft een andere planning en capaciteit wat personeel betreft. Hou er bovendien rekening mee dat leveranciers met een korte levertijd niet direct beter zijn dan andere bedrijven. Veel heeft namelijk te maken met het productieproces en de verwerking van de bestellingen. 

2. Onderdelen (omvormer, bekabeling en draagstructuur) 

Een zonnepanelen-installatie bestaat uit meer dan enkel panelen. Ook een omvormer, bekabeling en draagstructuur zijn cruciale onderdelen. De lange levertijd van één onderdeel is al genoeg om de hele keten op te houden. Zo is bijvoorbeeld de levertijd voor omvormers lang.  

Als je de montage onmiddellijk laat uitvoeren, kan het zijn dat de leverancier later komt. Dit heeft te maken met het feit dat meerdere partijen op locatie moeten komen.

3. Stijgende vraag naar plaatsen zonnepanelen-installatie 

Omdat de energieprijzen serieus gestegen zijn, vinden heel wat mensen een zonnepanelen-installatie de moeite waard. Het is een interessante investering omdat het niet lang duurt om de aankoopprijs van de panelen terug te verdienen. Dit zorgt ervoor dat de vraag naar zonnepanelen stijgt en dat bijgevolg ook de levertijd langer duurt. 

4. Personeel 

Door deze stijgende vraag naar zonnepanelen kunnen bepaalde leveranciers niet meer mee. Daarom kiezen sommige bedrijven voor een uitbreiding van het personeelsbestand. Maar ook dit proces neemt heel wat tijd in. 

Een andere optie is dat bedrijven een stop zetten op de aanvragen. Hierdoor ontstaan er lange wachtrijen of is er zelfs een tekort aan leveranciers. Al deze factoren beïnvloeden de levertijd van de zonnepanelen. 

5. Grootte van de bestelling

Wil je investeren in een grote zonnepanelen-installatie? Dan is je wachttijd langer dan van iemand die een kleine installatie wenst. De omvang van de bestelling beïnvloedt met andere woorden ook de levertijd: het duurt langer om een grote bestelling samen te voegen en te transporteren dan een kleine. 

Een tiental zonnepanelen heeft een snellere levering dan bijvoorbeeld 25 panelen. 

Kom in contact met experten uit jouw regio

6. Moment van aanbetaling 

Een groot deel van de leveranciers begint pas aan je bestelling te werken wanneer je de eerste aanbetaling gedaan hebt. Ook al is dit geen groot bedrag, het is belangrijk omdat het een symbolisch aanvaarden van de offerte is. Vanaf het moment dat je de aanbetaling gedaan hebt (niet wanneer de offerte is opgemaakt), begint de levertijd. 

7. Seizoen waarin je bestelt 

Bestel je jouw zonnepanelen in de zomer? Dan is de kans groter dat je met lange wachttijden te maken krijgt. In dit seizoen worden namelijk de meeste panelen aangekocht. Daarom is het verstandig om je bestelling in de winter te doen: de levertijden zijn dan vaak een stuk korter. 

Specialisten installeren zonnepanelen

Waarom is er in 2024 een lange wachttijd voor zonnepanelen? 

De lange levertijd voor zonnepanelen hangt onder andere af van de installateur en hoe lang hij of zij moet wachten op de levering van de omvormers. Daarom verschilt de installatietermijn bij verschillende installateurs. 

Wie in de zomer van 2022 besliste om zonnepanelen te laten installeren, is daar waarschijnlijk nog steeds op aan het wachten. Dit komt door de lange leveringen van omvormers: het onderdeel van de zonnepanelen-installatie dat de opgewekte stroom naar wisselstroom omzet. 

ODE Vlaanderen, de organisatie voor duurzame energie, zegt dat de levertijden voor zonnepanelen in 2024 verbeterd zijn in vergelijking met vorig jaar. Maar opnieuw hangt er veel af van installateur zelf. 

Naast de leveringstermijn van de omvormer speelt ook het grote aantal aanvragen en het tekort aan (technisch) personeel een belangrijke rol in de duur van de levertijd. 

Tip: Heb je zonnepanelen besteld en wacht je op de levering? Dan kan je in de tussentijd informeren naar de investeringspremie van de Vlaamse overheid. Die kan in 2023 oplopen tot 750 euro. Sinds 1 januari is de premie 150 euro per kWp voor installaties die maximaal 4 kWp bedragen. Er komt 75 euro per kWp bij voor installaties tussen de 4 en 6 kWp. 

Deze premie geldt enkel voor installaties die vanaf 1 januari 2023 in gebruik genomen worden. Bovendien moeten ze ook gekeurd zijn. Vanaf 2024 daalt de premie. De aanvraag gebeurt via de website van Fluvius

Let wel op: De Vlaamse overheid heeft beslist de premies voor zonnepanelen vervroegd stop te zetten. De einddatum is nu 1 januari 2024. Als je nog een zonnepanelen premie wil aanvragen, moet je best zo snel mogelijk (voor het einde van 2023) zonnepanelen bestellen. 

Levertijd van zonnepanelen kennen? Verstuur je aanvraag en kom in contact met zonnepanelen installateurs uit jouw regio 

Wil je een precieze levertijd van zonnepanelen kennen? Of zou je graag een volledige zonnepanelen-installatie laten plaatsen door erkende zonnepanelen installateurs? 

Vul het offerteformulier in en kom in contact met specialisten uit jouw regio. Zij sturen je gratis en vrijblijvend offertes op met de levertijd en prijsvoorstellen. Zo kan je je beter informeren en een keuze maken die met alle factoren rekening houdt. Bovendien geeft een zonnepanelen deskundige advies op maat en voert hij of zij de werken correct en veilig uit.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.