Verticale zonnepanelen: werking, prijs en voordelen
Verticale zonnepanelen zijn een innovatieve technologie die steeds populairder wordt. In dit artikel gaan we in op de werking, de prijs en de voordelen en nadelen van verticale zonnepanelen.
Ontvang gratis advies van een zonne-expert
Inhoud
Zijn verticale zonnepanelen interessant in 2024?
Verticale panelen zijn panelen die niet op het dak, maar tegen de gevel worden geplaatst. Er bestaat ook een andere manier waarbij de opstellingen van verticale zonnepanelen die niet op een gevel geplaatst worden, maar bijvoorbeeld in de tuin.
Er wordt dan zon opgevangen langs beide zijden van de panelen. Beide systemen kunnen een oplossing bieden voor wie panelen op het dak geen mogelijkheid is. Er zijn echter enkele dingen waar je rekening mee moet houden.
Waarom zijn de panelen niet ideaal?
Een verticale installatie haalt niet hetzelfde rendement omdat ze geen hellingshoek van 35 graden hebben, wat wel het geval is op een dak.
Daardoor vangen ze vooral in de zomer beduidend minder zon op. In de winter is het verschil met normale zonnepanelen veel kleiner, omdat de zon dan lager staat.
Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen aan mijn gevel?
Op dit moment heb je een vergunning nodig om verticale zonnepanelen te plaatsen. Die stedenbouwkundige vergunning kan je verkrijgen bij de gemeente.
Voor normale panelen heb je geen vergunning nodig. In sommige situaties kan er een vrijstelling toegekend worden, bijvoorbeeld wanneer het geen grote wijziging is aan het uitzicht van de woning.
Is er een verschil met een zonnegevel?
Zonnegevel is gewoon een andere benaming voor verticale zonnepanelen. De panelen worden soms zo genoemd omdat ze aan de gevel bevestigd worden.
Zonnepanelen wandmontage
Verticale zonnepanelen worden gemonteerd met montagedriehoeken waaraan de panelen gehecht worden. Daarnaast moet een installateur te werk gaan vanop een stellage om de panelen te monteren. Buiten de montagedriehoeken en de stellage, verschilt de plaatsing niet van het plaatsen van panelen op een dak.
Wat zijn de kosten van zonnepanelen tegen de muur?
De prijs van zonnepanelen bestaat uit twee aspecten. Enerzijds is er de prijs van het materiaal en aan de andere kant zijn er de arbeidskosten.
Wanneer je die twee optelt, kom je uit rond een gemiddelde prijs van 450 euro per paneel, waarvan ongeveer 75 procent naar het materiaal gaat en ongeveer 25 procent naar de plaatsing.
Wat is de prijs van amorf zonnepanelen per stuk?
Amorf zonnepanelen, ook wel panelen met dunne film genoemd, kosten ongeveer 450 euro per stuk, inclusief plaatsing.
Zulke zonnepanelen zijn goedkoper dan andere panelen, maar het rendement ligt wel lager. Het is moeilijk om te zeggen hoeveel de panelen exact kosten voor particulieren, omdat zulke panelen meestal geplaatst worden in het kader van grootschalige projecten en grotere gebouwen.
Rendement en opbrengst van verticale zonnepanelen
Met één amorf zonnepaneel kan je een vermogen realiseren van ongeveer 170 Wp opwekken, wat overeenkomt met een jaarlijks rendement van 144,5 kWh.
Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes
Alle voordelen en nadelen van verticale zonnepanelen op een rijtje
Of verticale zonnepanelen de juiste optie zijn voor jou, hangt natuurlijk af van je persoonlijke situatie. Het kan raadzaam zijn om een specialist in te schakelen om te bekijken of verticale panelen de oplossing kunnen bieden voor jou.
Voordelen
Het goede nieuws is dat verticale panelen voor iedereen een optie zijn die een gevel ter beschikking heeft, ook wanneer het dak niet geschikt is voor panelen.
Daarnaast hebben Amorf zonnepanelen verschillende mogelijkheden en kunnen ze een unieke look geven aan je gevel.
Indien je je gevel toch renoveert, kan je overwegen om zulke panelen te plaatsen. De panelen zijn in heel wat verschillende kleuren te verkrijgen en bestaan ze in strakke en moderne uitvoeringen.
Tot slot hebben verticale zonnepanelen andere piekmomenten dan traditionele zonnepanelen, waardoor overbelasting van het elektriciteitsnet wordt voorkomen.
In de winter ligt het rendement hoger, terwijl in de zomer de opbrengst heel laag is, waardoor de opbrengst gelijkloopt met de maanden waarin het meeste elektriciteit gebruikt wordt.
Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?
Nadelen
Het grootste nadeel van verticale zonnepanelen is het lagere rendement ten opzichte van panelen om een dak. Op jaarbasis produceert een verticaal paneel ongeveer 70 procent van de elektriciteit tegenover een paneel op een dak.
Daarnaast is het plaatsen van zonnepanelen op een gevel een relatief nieuwe methode die nog niet erg gangbaar is bij projecten van particulieren. Om die reden kan het uitdagend zijn om een leverancier te vinden die bij jou past.
Tot slot heb je een vergunning nodig, wat niet het geval is voor panelen op een dak.
Wat zijn alternatieven voor verticale zonnepanelen?
1. Zonnepanelen in je tuin
Als je dak zich niet leent voor zonnepanelen, kan een installatie in de tuin een goed alternatief zijn voor wie nog wat ruimte over heeft.
In de tuin heb je de mogelijkheid om de oriëntatie en hellingshoek perfect af te stellen op de zon, waardoor je het maximale rendement kunt behalen.
Het is echter belangrijk dat de panelen niet te veel schaduw vangen door de omheining van de tuin of bomen. Verder moet het gras onder de panelen kort gehouden worden en moeten de panelen steeds vrij zijn van sneeuw of bladeren.
2. Zonnepanelen van een energiepark
Een andere optie is om panelen te kopen die zich bevinden in een energiepark. Je hebt dan recht op de stroom die jouw panelen daar genereren.
Zo kun je profiteren van zonnepanelen zonder dat ze op je eigen dak liggen, en hoef je niet zelf voor het onderhoud te zorgen.
3. Off-grid zonnepanelen
Met zo’n systeem sla je de opgewekte energie via omvormers op in accu’s, zodat je deze later kunt gebruiken wanneer er minder zon is.
Wanneer je energie verbruikt, gebruik je eerst de energie rechtstreeks van de panelen. Als dat niet voldoende is, wordt de energie uit de accu gebruikt.
Wil je installateurs vergelijken? Ontvang tot wel 5 gratis offertes!
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan. Omdat verticale zonnepanelen nog niet erg gangbaar zijn, kan het raadzaam zijn advies van een vakman in te schakelen.
Een specialist kan beoordelen of het de juiste keuze is voor jou en hoeveel panelen nodig zijn voor jouw verbruik. Daarnaast loont het om verschillende installateurs te vergelijken om de beste prijs te vinden voor jouw project.