Gewicht zonnepanelen: aandachtspunten en advies
Vooraleer je de zonnepanelen kan installeren, is het noodzakelijk om na te gaan of je dak het totale gewicht kan dragen. Hier leggen we uit welke factoren het gewicht van je panelen bepaalt en hoe je kan nagaan of jouw dak geschikt is voor duurzame energie.
Vraag advies en ontvang prijzen op maat
Inhoud
Zonnepanelen gewicht per m2: wat wegen ze?
Het gewicht van zonnepanelen wordt bepaald door het soort paneel, de montage en de mogelijke ballast. Het gemiddelde gewicht van één paneel ligt tussen 20 en 25 kg per m2, inclusief de bevestigingsmaterialen.
Vergeet ook niet dat je dak het gewicht van de dakdekkers moet kunnen dragen tijdens de installatie en tijdens eventueel onderhoud.
Met welke factoren rekening houden?
Allereerst bepalen de afmetingen van zonnepanelen het gewicht ervan. De meeste panelen zijn ongeveer 1,65 tot 1,70 m2 groot. Hoe groter de panelen, hoe zwaarder het gewicht.
Ook het vermogen van de zonnepanelen beïnvloedt het totale gewicht. Hoe hoger het piekvermogen per paneel, hoe minder zonnepanelen je nodig hebt en hoe lichter de gehele constructie wordt.
Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met het materiaal van de panelen, aangezien dit het gewicht sterk beïnvloed. Hier geven we een overzicht van het gewicht van klassieke, glas-glas en dunne film zonnepanelen.
Klassieke versus glas-glas zonnepanelen
Glas-glas zonnepanelen zijn zwaarder dan klassieke zonnepanelen. Dit komt omdat ze niet afgewerkt zijn met folie, maar met een glazen paneel.
Glas-glas zonnepanelen wegen gemiddeld 25 kg, inclusief het montagemateriaal.
Klassieke panelen zijn gemaakt van mono- of polykristallijne zonnepanelen en hebben een aluminium frame. Ze wegen gemiddeld minder dan glas-glas panelen met 20 kg per m2, inclusief het montagemateriaal.
Klassieke versus dunne film zonnepanelen
Dunne film zonnepanelen zijn dan weer lichter dan klassieke panelen. Dunne film panelen wegen amper 2 tot 3 kg per m2!
Het enige nadeel is dat de opbrengst met dunne film zonnepanelen ook heel wat lager is.
Meer weten? Vraag advies en prijzen
Kunnen zonnepanelen te zwaar zijn voor dak?
Hoewel de meeste daken een zonnepanelen installatie gemakkelijk kunnen dragen, kan het zijn dat je dak toch niet sterk genoeg is. Hier geven we enkele alternatieve oplossingen zodat je nog steeds kan genieten van zonne-energie!
Wat zijn alternatieven?
Als het blijkt dat je dak niet geschikt is, heb je gelukkig nog heel wat opties:
- Je dak verstevigen of vernieuwen: een verouderde of verzakte dakconstructie dien je eerst te verstevigen of te vernieuwen vooraleer je een zonnepanelen installatie kan plaatsen. De duur van deze werken hangt af van de ernst. Je hebt ook de mogelijkheid om je dakconstructie volledig te vernieuwen als zonnedak.
- Dakpannen met zonnecellen: buiten zonnepanelen zijn er ook heel wat verschillende soorten zonnepannen op de markt. Zonnepannen zijn dakpannen waarin zonnecellen verwerkt zijn. Deze zijn veel lichter dan panelen en een ideale keuze bij een dakrenovatie. Het nadeel aan deze dakpannen is wel dat ze tot drie keer meer kosten dan de standaard zonnepanelen.
- Grondopstelling met zonnepanelen: als je een grote tuin of open ruimte hebt, kan je een grondopstelling overwegen voor zonnepanelen. Ga even na bij je stad of gemeente of je hiervoor een vergunning moet aanvragen!
- Alternatieve panelen: er bestaan fabrikanten die specialiseren in lichtgewicht zonnepanelen. Deze wegen meestal maar 10 kg per m2 in vergelijking met traditionele, zware zonnepanelen. Ook kan je informeren achter transparante en flexibele zonnepanelen die lichter zijn dan traditionele panelen.
- Andere daken: als je een carport, dakkapel of schuur hebt staan, kunnen ook deze daken gebruikt worden voor je zonnepaneel in plaats van je huis.
Hoe weet ik of mijn dak zonnepanelen kan dragen?
Om te weten of je dak geschikt is voor het gewicht van je zonnepanelen, kijk je eerst na of je een schuin of plat dak hebt.
Hoeveel gewicht voor zonnepanelen op plat dak?
Platte daken moeten tussen de 40-60 kg per m2 kunnen dragen om geschikt te zijn voor zonnepanelen met de benodigde ballast. Deze ballast is noodzakelijk voor platte daken om de windbelasting aan te kunnen.
Vervolgens wordt ook rekening gehouden met sneeuwval en moet je bij de 40 – 60 kg per m2 nog eens 20 kg aan mogelijke sneeuw per m2 tellen.
De totale geschatte draagkracht voor een plat dak ligt hierdoor tussen de 60 à 80 kg per m2.
Wat weegt een zonnepaneel zonder ballast?
Voor schuine daken is extra ballast niet nodig. Het nodige gewicht is hier maar 20 kg per m2 voor je zonnepanelen en 20 kg voor sneeuwval (40 kg per m2)
Als je toch nog twijfelt, kan je altijd een betrouwbare zonnepaneel specialist inschakelen om met zekerheid in te schatten of je dak sterk genoeg is. Je kan ook je dakconstructie laten controleren door een gespecialiseerde dakwerker.
Ontvang gratis advies van een zonne-expert
Wanneer heb ik extra ballast nodig?
Extra ballast is meestal noodzakelijk voor zonnepanelen op een plat dak zodat deze niet kunnen wegwaaien.
Windvlagen kunnen flinke schade aanrichten wanneer je panelen niet voldoende verankerd zijn.
Op platte daken sluiten de zonnecellen niet direct op het dak aan, maar op een frame met een hellingshoek. Hierdoor kan de wind heel gemakkelijk aan de onderkant van het paneel en ze zo wegduwen van het dak.
De extra ballast kan dit voorkomen, maar voegt natuurlijk ook extra gewicht toe aan je dak.
Op schuine daken kan de wind minder goed onder de zonnepanelen terecht komen en is ballast niet nodig. Hierdoor is het gewicht van zonnepanelen systemen op schuine daken lichter dan op platte daken.
Wil je jouw gemiddeld gewicht berekenen? Ontvang gratis zonnepanelen offertes
Het is moeilijk om met zekerheid in te schatten of je dak jouw nieuwe zonnepanelen installatie kan dragen. Daarom raden we aan om gratis en vrijblijvend advies en offertes aan te vragen bij betrouwbare zonnepaneel specialisten in jouw buurt!
Een installateur kan niet alleen het gemiddelde gewicht berekenen, maar ook je dak controleren en een correcte installatie laten uitvoeren. Verder is een vakman ook up-to-date met recente aanbiedingen en vind je zo in een mum van tijd de beste deal.