Wat doen zonnepanelen op dagen zonder zon?

Wat voor invloed hebben dagen zonder zon op de energieproductie van je zonnepanelen? In een land als België is dat een zeer terechte vraag. Tijdens de lente en zomer genieten we, met wat geluk, van heel wat zonnige dagen. Maar wat met de andere helft van het jaar?

In dit artikel ontdek je precies wat een zonnepaneel doet als er weinig daglicht is. Je ontdekt wat precies het gevolg is van regen, bewolking en sneeuw, en hoe de hoeveelheid zonlicht de opbrengst van je zonnepanelen beïnvloedt. Onderaan het artikel ontdek je bovendien hoe je jouw zonnepaneelinstallatie zelfs op de meest bewolkte dagen goed doet presteren!

Ontvang gratis zonnepanelen offertes

Hoe werken zonnepanelen? Zomer versus winter

Zonnepanelen presteren het best op zonnige (maar niet te hete) dagen. Hoe komt dat precies? Hieronder ontdek je of een zonnepaneel ook zonder zon energie produceert, wat de ideale omstandigheden voor de productie van groene elektriciteit zijn, hoe je het op het paneel vermeldde vermogen interpreteert, en meer.

zonnepanelen op daken

Werkt een zonnepaneel ook zonder zon? Dag versus nacht

Als er helemaal geen zon is (‘s nachts dus) wekken standaard zonnepanelen geen energie op. De laatste jaren werd er echter hard gewerkt aan zonnepanelen die ook zonder zon energie opwekken. Zo vonden wetenschappers bijvoorbeeld zonnepanelen uit die de infraroodstraling die zonnepanelen ‘s nachts afgeven omzetten naar energie.

Momenteel zijn dat soort zonnepanelen echter nog niet alom verkrijgbaar. Een gewoon zonnepaneel zal ‘s nachts dus geen energie opwekken.

Het gaat hier echter om een volledig gebrek aan zonlicht. Bij weinig zon, schaduw, regen en zelfs met sneeuw kunnen normale zonnepanelen wél energie opwekken.

Ontvang gratis advies van een zonne-expert

Piekvermogen en werkelijk vermogen

Het vermogen van een zonnepaneel geeft weer hoeveel energie het paneel kan opwekken met optimale bezonning. De nieuwste zonnepanelen hebben een vermogen van zo’n 500 Wattpiek, meer standaard uitvoeringen een vermogen van gemiddeld 400 Wattpiek, en oudere zonnepanelen hebben een gemiddeld vermogen van 250 Wattpiek.

Het gaat hier echter om het potentiële of piekvermogen van de zonnepanelen. Als de zonnepanelen optimaal georiënteerd zijn en ze in de best mogelijke helling geïnstalleerd zijn, kunnen ze dat vermogen bij optimale bezonning ook volledig benutten. In de realiteit ligt het werkelijk gepresteerde vermogen echter wat lager.

In België is het werkelijk gerealiseerde vermogen gemiddeld om 85 procent van het piekvermogen. Die zogenaamde opbrengstfactor is overigens mede afhankelijk van onder meer de hellingsgraad en oriëntatie van de zonnepanelen.

Een zonnepaneel met een vermogen van 500 Wattpiek zal dus zo’n 425 kWh per jaar produceren.

Direct licht versus indirect of diffuus licht

De ideale bezonning voor zonnepanelen is direct zonlicht. Zonnepanelen kunnen echter ook indirect of diffuus zonlicht omzetten in zonne-energie. Indirect of diffuus zonlicht is zonlicht dat weerkaatst wordt door bijvoorbeeld een wolk, en op die manier op het zonnepaneel belandt.

Bij gebrek aan direct licht zal een zonnepaneel het indirecte zonlicht omzetten naar gelijkstroom. De omvormer zet die gelijkstroom vervolgens om naar wisselstroom, die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld je koelkast van energie te voorzien.

Hoeveel zon hebben zonnepanelen nodig?

Over het algemeen geldt dat een zonnepaneel 4 piekuren per dag nodig heeft om voldoende stroom te produceren. Als je die 4 uren zonlicht per dag kunt garanderen, zijn zonnepanelen absoluut de investering waard. 

elektriciteit opwekken door zonnepanelen

Wat bepaalt hoeveel een zonnepaneel oplevert (bij weinig of veel zon)?

Hoeveel elektriciteit een zonnepaneel in de praktijk kan opleveren, is afhankelijk van meerdere factoren. Het gaat hier even niet om de ideale ligging, hoek, of oriëntatie van de panelen zelf, maar om de onderliggende installatie.

Omvormer

De omvormer is het onderdeel van een zonnepaneelinstallatie dat de geproduceerde gelijkstroom omzet in wisselstroom.

Een omvormer beschikt over een of meerdere MPPT’s (Maximum Power Point Trackers). De MPPT’s zorgen ervoor dat je installatie zoveel mogelijk stroom produceert naargelang de intensiteit van het licht.

Een omvormer wordt normaliter binnenshuis geplaatst. Hoe dichter de omvormer bij de zonnepanelen staat, hoe meer stroom de installatie kan opleveren. Op de weg tussen de zonnepanelen en de omvormer kan namelijk wat stroom verloren gaan.

Hoe je de opstelling van de omvormer verder kunt optimaliseren, ontdek je verder in dit artikel.

Gebruikte technologie

Verschillende zonnepanelen gebruiken andere soorten zonnecellen. Bepaalde zonnecellen, zoals de half-cut fotovoltaïsche zonnecellen in nieuwe zonnepanelen, lijden minder onder het gebrek aan direct zonlicht. 

De technologie achter zonnepanelen ontwikkelt enorm snel. Zonnepanelen van nu zijn bijvoorbeeld al een stuk efficiënter dan zonnepanelen van 10 jaar geleden. 

Duur van de beschaduwing

Logisch natuurlijk, maar hoe langer een zonnepaneel schaduw vangt, hoe minder energie de installatie kan produceren.

Temperatuur

Dat gezegd zijnde, zonnige, warme dagen zijn niet per se de dagen met de hoogste energieproductie. De opbrengst van de volledige installatie zou met 4,5 procent afnemen voor elke 10 graden waarmee de temperatuur van de zonnepanelen stijgt.

Het gaat daarbij dus niet om de buitentemperatuur, maar om de temperatuur van de zonnepanelen zelf. Precies daarom is het zo belangrijk dat de zonnepanelen voldoende geventileerd worden. Ook de omvormer mag overigens niet te warm worden, en dient ook op een voldoende verluchtte plek te worden geplaatst.

Zonnige maar koele lentedagen zijn daarom de dagen waarop zonnepanelen hun beste prestaties leveren. 

De beste zonnepaneelinstallatie voor jouw dak? Vraag een expert om advies

Wat doen zonnepanelen als de zon niet schijnt? Rendement bij weinig zon

Wat voor rendement mag je verwachten op minder zonnige dagen? Hieronder lees je meer over de invloed van sneeuw, bewolking, regen en schaduw op de opbrengst van zonnepanelen.

voordelen en nadelen van zonnepanelen

Wat levert een zonnepaneel op in de winter (en wat met sneeuw)?

Zonlicht kan door een sneeuwlaag heen dringen. Een laagje sneeuw op je zonnepanelen is dus niet meteen een reden tot paniek.

Een dikke sneeuwlaag is echter wél een probleem. Een dikke en zware laag sneeuw kan het zonlicht volledig blokkeren. Dan valt de productie van zonne-energie tijdelijk stil.

Nu hoef je daar niet al te zeer mee in te zitten. In België sneeuwt het zelden hard genoeg, en bovendien glijdt een sneeuwlaag al snel vanzelf van een zonnepaneel af. Zonnepanelen zijn namelijk glad, en worden nagenoeg altijd op een helling geïnstalleerd.

Wat levert een zonnepaneel op een bewolkte dag (en wat met regen)?

Regen op zich heeft geen effect op de productie van zonne-energie. Bewolking kan dan weer wel invloed uitoefenen op de opbrengst van je installatie.

Dikke regenwolken, een donkere lucht en een bijhorend gebrek aan zonlicht kunnen de opbrengst van de installatie verminderen met 10 tot wel 60 procent verlagen.

Aan de zonnige kant: een regenbui maakt je zonnepanelen schoon, wat op zich weer goed is voor de opbrengst van je installatie.

Dat is nog meer het geval als de panelen veel stof, roet of stuifmeel verzamelen. Dergelijke vervuiling kan de straling van de zon blokkeren of verdoezelen. 

Tip: Tijdens drogere periodes, en zeker in een stoffige omgeving, is het aan te raden om je zonnepanelen te laten reinigen. Je kunt ook zelf aan de slag met een tuinslang met gewoon water. Let wel op de aanwezigheid van kalk. Hard water kan kalkaanslag op de zonnepanelen veroorzaken, wat op zich voor een verlaagd rendement kan zorgen.

Wat levert een zonnepaneel op in de schaduw?

Ook als er schaduw op je zonnepanelen valt (bijvoorbeeld door een boom, schoorsteen, of langszwevende wolk), produceren ze energie. Ze maken in dat geval gebruik van diffuus of indirect licht.

Hoeveel je zonnepaneel nog opbrengt bij weinig zon hangt af van verschillende factoren. Denk maar aan het vermogen, de aanwezige zonnecellen, en de opstelling van je omvormer.

Vergelijk gratis offertes op maat

Hoe verbeter ik de werking van mijn zonnepanelen bij weinig daglicht?

In België is het niet realistisch om te verwachten dat je zonnepanelen dag in dag uit een optimale hoeveelheid zon opvangen.

De 4 nodige piekuren zijn op de meeste dagen dan wel haalbaar, op sommige dagen kunnen je zonnepanelen onmogelijk voldoende zon opvangen.

Hoe verbeter je jouw zonnepaneelinstallatie om ook op dagen met weinig zonlicht zoveel mogelijk energie te produceren? Met deze ingrepen doe je jouw systeem meer energie opwekken, zelfs bij slecht weer!

1. By-pass: stroom slaat defecte en beschaduwde cellen over

Zoals gezegd beschikt een omvormer over MPPT’s die ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk energie geproduceerd wordt. Die MPPT’s dicteren echter ook wat er gebeurt als een zonnecel of meerdere zonnecellen beschaduwd worden.

Idealiter worden de beschaduwde zonnecellen overgeslagen, een zogenaamde ‘by pass’. Als de opgewekte stroom (zoals bij normale of oudere zonnepanelen het geval is) toch door de beschaduwde zonnecellen gejaagd wordt, kan namelijk best wat stroom verloren gaan. Wat je jaaropbrengst betreft, gaat het om een verschil van enkele procenten.

Een enkele geblokkeerde zonnecel kan overigens ook beschadigd raken wanneer de stroom door de cel heen geforceerd wordt. Ook defecte zonnecellen worden door de by-pass overgeslagen, wat oververhitting van het paneel helpt voorkomen.

2. Micro-omvormer

Een andere oplossing is het gebruik van micro-omvormers. Je voorziet elk afzonderlijk zonnepaneel van zijn eigen micro-omvormer. Schaduw op een zonnepaneel heeft dan geen invloed op de rest van de installatie.

Een micro-omvormer verhoogt de prijs van een zonnepaneel met zo’n 120 euro, maar gaat doorgaans heel wat langer mee dan een gewone omvormer.

Bovendien verkleint een micro-omvormer de afstand tussen het zonnepaneel en de omvormer. Dat is niet enkel goed is voor de opbrengst van je paneel, maar verhoogt ook de brandveiligheid van je installatie.

3. Optimizer: ook energie zonder zon

Verder kun je de aanschaf en installatie van optimizers overwegen. Een optimizer wordt op het dak geplaatst en aangesloten op elk afzonderlijk paneel, en wordt verbonden met de omvormer of micro-omvormer

Met een optimizer zal ook een volledig beschaduwd paneel zonne-energie opwekken, terwijl een by-pass beschaduwde panelen of zonnecellen enkel overslaat om de energieproductie niet te doen dalen. 

4. Hoger vermogen

Zonnepanelen met een hoger vermogen wekken meer energie op. Een eenvoudige oplossing is dan ook kiezen voor zonnepanelen met een hoog vermogen. 

zonnepanelen zonder zon

Groene stroom opwekken in de toekomst: een hogere opbrengst op de druilerigste dagen

Zonnepaneeltechnologie gaat er steeds sneller op vooruit. Technische ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op. Tussen het moment van schrijven en het moment waarop je dit artikel lees, kan het best zijn dat er heel wat ontwikkelingen plaatsgevonden hebben. 

De beste manier om te verzekeren dat je zonnepanelen zo goed mogelijk presteren? Advies inwinnen bij een professional!

Een vakspecialist blijft steeds op de hoogte van nieuwe vooruitgang, en heeft dus altijd het beste beeld van wat op dit moment mogelijk is. Daarom is het aan te raden om beroep te doen op een specialist.

Wil jij het meeste uit je zonnepanelen halen? Contacteer gratis en vrijblijvend ervaren installateurs en vind de beste oplossing!

Wil je zoveel mogelijk groene energie opwekken? Een specialist helpt je bij het vinden van de juiste opstelling. Controle over het weer heeft zelfs de meest ervaren zonnepaneelinstallateur helaas niet, maar de nodige kennis en expertise om ook bij een heel klein beetje zonlicht toch een mooie opbrengst te garanderen wel.

Ben je op zoek naar een ervaren expert, heb je vragen over zonnepanelen, of ben je benieuwd hoeveel een zonnepaneelinstallatie op jouw dak zou kosten? Vul dan snel onderstaand formulier in.

Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies en offertes op maat. Zo vind jij de antwoorden die je zoekt, en laat jij je zonnepaneelinstallatie zo voordelig mogelijk installeren zonder in te boeten op kwaliteit!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.