Onderhoud zonnepanelen: wanneer? + Wat is een onderhoudscontract?

Zonnepanelen hebben periodiek onderhoud nodig, zelfs al zijn ze over het algemeen onderhoudsarm. Factoren zoals de omgeving, weersomstandigheden en mogelijke problemen zoals vervuiling en schade kunnen de noodzaak van onderhoud beïnvloeden. In dit artikel wordt uitgelegd welke tekenen erop kunnen wijzen dat onderhoud vereist is en wanneer het verstandig is om controles uit te voeren.

Vraag offertes aan zonnepanelen installateurs

Wanneer hebben zonnepanelen een onderhoud nodig? 

Zonnepanelen zijn over het algemeen onderhoudsarm, maar ze kunnen toch periodiek onderhoud nodig hebben om de optimale werking en levensduur te behouden. Verschillende factoren kunnen van invloed zijn op de frequentie en noodzaak van onderhoud.

Een van de situaties waarin zonnepanelen onderhoud vereisen, is vervuiling. Als je zonnepanelen zich bevinden in een omgeving waar veel vuil, stof, pollen of bladeren aanwezig zijn, kan er een ophoping van vervuiling op de panelen ontstaan. Deze vervuiling kan de opbrengst van de panelen verminderen, omdat het zonlicht minder goed kan doordringen.

Een andere factor die van invloed kan zijn op de noodzaak van onderhoud is schaduw. Als je zonnepanelen geheel of gedeeltelijk in de schaduw liggen, kan dit ook hun prestaties beïnvloeden.

Het is belangrijk om eventuele objecten zoals bomen, gebouwen of andere obstakels die schaduw werpen op de panelen te controleren en indien mogelijk te verwijderen of te snoeien.

Daarnaast kunnen extreme weersomstandigheden ook de noodzaak van onderhoud bepalen. Zonnepanelen zijn ontworpen om bestand te zijn tegen verschillende weersomstandigheden, maar in sommige gevallen kunnen extreme weersomstandigheden schade veroorzaken. Denk hierbij aan zware stormen, hagel, sneeuw of blikseminslag. 

Daarnaast kunnen ook technische storingen optreden. Hoewel zonnepanelen betrouwbare systemen zijn, kunnen er af en toe technische storingen optreden.

Dit kan betrekking hebben op de omvormer, bekabeling, aansluitingen of monitoringssystemen. Het is belangrijk om regelmatig de werking van het zonnestroomsysteem te controleren en eventuele foutcodes, storingen of abnormaal gedrag op te merken.

onderhoud zonnepanelen

Welke zonnepanelen onderdelen zou ik controleren?

Bij het onderhoud van zonnepanelen is het belangrijk om verschillende onderdelen regelmatig te controleren om ervoor te zorgen dat het zonnestroomsysteem optimaal blijft functioneren. Deze onderdelen omvatten:

1. Zonnepanelen

Controleer de zonnepanelen visueel op eventuele fysieke schade, zoals scheuren, barsten of gebroken glas. Fysieke schade kan de prestaties van de panelen negatief beïnvloeden en moet zo snel mogelijk worden gerepareerd om verdere problemen te voorkomen.

2. Verbindingsstukken

Controleer de bekabeling en aansluitingen van het zonnestroomsysteem om er zeker van te zijn dat alles goed is aangesloten en dat er geen losse verbindingen zijn.

Slechte verbindingen kunnen leiden tot vermogensverlies of storingen in het systeem. Let ook op eventuele beschadigingen aan de bekabeling, zoals blootliggende draden of versleten isolatie.

3. Frame

Het frame van de zonnepanelen is verantwoordelijk voor de stevigheid en stabiliteit van het systeem. Controleer het frame regelmatig op eventuele beschadigingen, corrosie of loszittende onderdelen.

Zorg ervoor dat het frame stevig is bevestigd aan het dak of de montageconstructie en dat er geen trillingen of beweging optreedt, vooral bij harde wind of stormachtige omstandigheden.

4. Omvormer

De omvormer is een essentieel onderdeel van het zonnestroomsysteem dat verantwoordelijk is voor het omzetten van de opgewekte gelijkstroom naar bruikbare wisselstroom.

Controleer regelmatig de werking van de omvormer en let op eventuele foutcodes of waarschuwingslampjes. Abnormale geluiden, oververhitting of andere ongewone symptomen kunnen wijzen op een defecte omvormer die mogelijk gerepareerd of vervangen moet worden.

Ontvang gratis en vrijblijvend advies

Tips voor een optimaal onderhoud

Om zonnepanelen optimaal te onderhouden, zijn hier enkele handige tips: 

Tip 1: Specialist inschakelen

Een specialist heeft de expertise en ervaring om de zonnepanelen grondig te controleren en eventuele problemen te identificeren die je mogelijk over het hoofd zou zien.

Ze beschikken over de juiste apparatuur en kennis om een diepgaande analyse van de prestaties van de panelen uit te voeren. Door een specialist in te schakelen, kun je ervoor zorgen dat je zonnepanelen optimaal blijven functioneren en hun maximale energieopbrengst behouden.

Tip 2: Zonnepanelen reinigen op het juiste moment

Het schoonmaken van zonnepanelen is essentieel om hun efficiëntie te behouden. Het is belangrijk om de panelen schoon te maken wanneer dat nodig is. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als er opgehoopt vuil, stof, bladeren, vogelpoep of andere verontreinigingen aanwezig zijn.

Een regelmatige reiniging, vooral in gebieden met veel vervuiling, kan ervoor zorgen dat het zonlicht optimaal op de panelen valt en de energieopbrengst maximaal blijft. Gebruik bij het reinigen milde reinigingsmiddelen en zachte borstels om krassen of beschadigingen aan de panelen te voorkomen.

Tip 3: Controleer zelf regelmatig je zonnepanelen

Naast het inschakelen van een specialist is het ook belangrijk om zelf regelmatig visuele inspecties van je zonnepanelen uit te voeren.

Loop periodiek langs je zonnepanelen en let op eventuele schade, zoals barsten, breuken, losse bedrading of andere afwijkingen. Controleer ook de bevestiging van de panelen en de aansluitingen om ervoor te zorgen dat alles stevig en correct is.

Tip 4: Geschikte reinigingsproducten gebruiken

Bij het reinigen van zonnepanelen is het belangrijk om milde reinigingsmiddelen en zachte borstels te gebruiken. Vermijd schurende materialen of agressieve chemicaliën, omdat deze de panelen kunnen beschadigen.

Gebruik liever een mild reinigingsmiddel, zoals een mengsel van water en milde zeep, en een zachte spons of doek om de panelen voorzichtig schoon te maken. 

Tip 5: Sluit een onderhoudscontract af

Het afsluiten van een onderhoudscontract bij een installateur is een goede manier om ervoor te zorgen dat je zonnepanelen periodiek professioneel onderhoud krijgen.

Een onderhoudscontract omvat regelmatige inspecties, reiniging en eventuele reparaties of aanpassingen die nodig zijn. Dit vermindert de kans op problemen en minimaliseert de impact op de energieopbrengst van je zonnepanelen.

Wat is een zonnepanelen onderhoudscontract nu precies?

Een zonnepanelen onderhoudscontract is een overeenkomst tussen jou en een installateur waarin wordt afgesproken dat de installateur regelmatig onderhoud uitvoert aan jouw zonnepanelen.

Het contract kan verschillende diensten omvatten, zoals inspecties, reiniging, en het opsporen en verhelpen van eventuele defecten. Het doel is om de optimale werking en levensduur van de zonnepanelen te waarborgen.

zonnepanelen reinigen met een teleborstel

Alle voordelen van een onderhoudscontract op een rijtje

Het hebben van een onderhoudscontract voor zonnepanelen biedt verschillende voordelen, waaronder:

Optimale werking en opbrengst 

Door regelmatig onderhoud te laten uitvoeren, blijven de zonnepanelen efficiënt werken en wordt de energieopbrengst gemaximaliseerd.

Snelle opsporing van eventuele defecten

Met regelmatige inspecties kunnen eventuele problemen snel worden opgespoord en gerepareerd, waardoor verdere schade wordt voorkomen.

Jaarlijks onderhoud 

Een onderhoudscontract zorgt ervoor dat de zonnepanelen jaarlijks worden geïnspecteerd en onderhouden, wat bijdraagt aan hun lange levensduur.

Vast aanspreekpunt 

Bij problemen of vragen kun je altijd terecht bij het onderhoudsbedrijf, dat bekend is met jouw zonnepanelen en installatie.

Met een onderhoudscontract ben je verzekerd van regelmatig en professioneel onderhoud, wat de prestaties en duurzaamheid van je zonnepanelen ten goede komt.

Op zoek naar advies op maat?

Wat is de prijs van een zonnepanelen onderhoudscontract?

Over het algemeen is het afsluiten van een onderhoudscontract voor zonnepanelen voordeliger dan het apart laten uitvoeren van inspecties en schoonmaakbeurten.

Voor een onderhoudscontract betaal je gemiddeld jaarlijks tussen de 60 en 150 euro (exclusief btw). Eventuele kosten voor vervanging van onderdelen komen hier nog bij, afhankelijk van de benodigde materialen.

Door te kiezen voor een onderhoudscontract ben je verzekerd van regelmatige professionele service en kunnen problemen vroegtijdig worden opgemerkt, wat uiteindelijk kan leiden tot kostenbesparingen op de lange termijn.

Het is raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende installateurs om een beter beeld te krijgen van de kosten en de services die worden aangeboden.

Wat je nog niet wist over het reinigen van zonnepanelen

Er is nog zoveel te ontdekken over het reinigen van zonnepanelen. Wist je bijvoorbeeld dat Saharazand niet per se schadelijk is voor je zonnepanelen? Toch kun je ze schoonmaken met osmosewater. Hiervoor kun je handig een telescoopsteel gebruiken. En hoe zit het met sneeuw? In principe kun je het gewoon laten liggen, maar als je besluit het toch te verwijderen, kun je een telescopische wisser en osmosewater gebruiken. Zo blijven je zonnepanelen optimaal functioneren!

Zelf onderhouden of onderhoudscontract afsluiten?

Het onderhouden van zonnepanelen kan zowel zelf worden gedaan als worden uitbesteed via een onderhoudscontract. Beide opties hebben voor- en nadelen.

Hoe zelf zonnepanelen onderhouden? 

Zelf onderhouden heeft als voordeel dat je kosten bespaart en flexibel bent om het onderhoud op je eigen tijd uit te voeren. Je kunt zelf regelmatig visuele inspecties uitvoeren en indien nodig schoonmaken.

Onderhoudscontract afsluiten bij een installateur

Aan de andere kant biedt een onderhoudscontract het voordeel van professioneel en regelmatig onderhoud. Installateurs hebben expertise en ervaring om problemen snel op te sporen en te verhelpen. Een contract zorgt ook voor een gestructureerde en jaarlijkse onderhoudsbeurt.

Op zoek naar een deskundige? Verstuur je aanvraag en kom in contact met installateurs!

Wil je advies op maat en prijzen vergelijken voor het onderhoud van zonnepanelen? Je kunt hier gratis offertes aanvragen en in contact komen met installateurs.

Het vergelijken van verschillende installateurs helpt je de beste oplossing te vinden voor jouw specifieke situatie. Daarnaast biedt advies op maat waardevolle inzichten met betrekking tot het onderhoud van jouw zonnepanelen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.