Half-cut zonepanelen: werking en voordelen

Iedereen heeft natuurlijk wel eens gehoord van zonnepanelen. In dit artikel lees je wat half-cut zonnepanelen zijn en hoe ze verschillen van normale zonnepanelen. Of ze beter of juist slechter zijn dan gewone zonnepanelen en wat de voordelen zijn. 

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes

Wat zijn half-cut zonepanelen? 

Om te begrijpen wat half-cut zonnepanelen zijn moeten we eerst begrijpen wat normale zonnepanelen doen.

Klassieke zonnepanelen versus half-cut zonnepanelen

Een normaal zonnepaneel heeft een oppervlakte van zo’n anderhalf bij één meter die onderverdeeld is onder individuele cellen, die in een serie aan elkaar geschakeld zijn.

Deze zonnecellen hebben een formaat van ongeveer 16 bij 16 centimeter. Door zonlicht worden elektronen (in het silicium) vrijgemaakt, die langs zonnecellen stromen en stroom opwekken.

klassieke zonnepanelen

Half-cut zonnepanelen

Maar wat zijn dan half-cut zonnepanelen? Fabrikanten en ontwikkelaars van deze zonnepanelen werken voortdurend aan manieren om de efficiëntie van energieopwekking verder te optimaliseren.

Een van de nieuwste technieken die tegenwoordig wordt gebruikt, heet ‘half-cut‘, wat in feite verwijst naar het gebruik van halve zonnecellen.

Bij deze techniek worden de zonnecellen letterlijk in tweeën gesplitst. Hierdoor kunnen ze een heel zonnepaneel bedekken met twee keer zoveel zonnecellen als bij normale panelen.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je een paneel had met 50 normale cellen. Met half-cut zonnepanelen heb je nu 100 halve cellen op datzelfde paneel. Maar wat is het wetenschappelijke idee hierachter?

Het concept is gebaseerd op het feit dat elektrische stroom binnen een cel altijd enige weerstand ondervindt.

Deze weerstand wordt bepaald door de afstand die de stroom binnen de cel moet afleggen. Door de cel in tweeën te splitsen, wordt de afstand binnen elke halve cel dus twee keer zo klein.

Hierdoor is er minder energieverlies als gevolg van weerstand binnen de cellen.

Ontvang gratis advies van een zonne-expert

Voordelen van half-cut zonnepanelen

Het gebruik van halve cellen in zonnepanelen is een relatief nieuwe techniek, en er zijn natuurlijk enkele voordelen aan verbonden.

Zoals eerder uitgelegd, leidt de verminderde weerstand in de cellen tot een hogere efficiëntie bij het opwekken van stroom, wat resulteert in meer opbrengst.

Bovendien is het rendementsverlies door schaduw minimaal, hebben deze panelen een langere levensduur dan panelen met normale cellen en verloopt het degradatieproces langzamer.

Wil je weten wat mogelijk is bij jou? Raadpleeg installateur in je buurt

Op zoek naar een erkend installateur? Of nood aan advies over half-cut zonnepanelen? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes, en advies op maat van specialisten. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.