Lichtgewicht zonnepanelen: gewicht en advies

Lichtgewicht zonnepanelen zijn een goede optie voor mensen die op zoek zijn naar een draagbaar, betaalbaar en milieuvriendelijk stroomsysteem. Deze panelen zijn veel lichter dan de traditionele zonnepanelen en kunnen eenvoudig worden vervoerd en geïnstalleerd. Ontdek in dit artikel alles over lichtgewicht zonnepanelen en vraag vrijblijvend offertes aan voor advies op maat.

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes

Hoe zwaar zijn klassieke zonnepanelen? 

Klassieke zonnepanelen, zoals polykristalijn of monokristalijne panelen met een aluminium frame, wegen rond de 20 kilo per vierkante meter. 

Wat wegen lichtgewicht zonnepanelen? 

Wanneer jouw dak niet geschikt is voor zware panelen, kunnen lichtgewicht zonnepanelen een oplossing bieden. Zulke panelen zijn licht, buigzaam en goedkoper.

Daardoor hebben ze een gewicht van ongeveer 2 à 3 kilo per vierkante meter. De opbrengst van deze panelen is echter wel lager.

Ultralichte zonnepanelen zijn de toekomst

Ultralicht zonnepanelen zijn een recente, geavanceerde vorm van zonnepanelen en zijn enorm licht en flexibel. Deze zonnepanelen zijn tot 70 procent dunner en 95 procent lichter dan normale panelen.

flexibele zonnepanelen

Hoe weet ik of mijn dak geschikt is voor het gewicht van zonnepanelen? 

Er zijn verschillende zaken om rekening mee te houden om te weten of een dak geschikt is of niet. Zo is het belangrijk dat je eigenaar bent van het dak, maar ook bomen of andere gebouwen die schaduw werpen op het gebouw kunnen een probleem vormen.

Het is erg belangrijk dat het dak bestand is tegen het totale gewicht van de constructie, maar ook tegen het extra gewicht van de ballast die nodig is om ervoor te zorgen dat de panelen niet gaan waaien. 

Plat dak versus schuin dak

De meeste platte daken kunnen ongeveer 63 kilo per m² dragen. Het is echter noodzakelijk om rekening te houden met het extra gewicht dat sneeuw met zich mee kan brengen op een plat dak.

Er wordt een marge gerekend van ongeveer 20 kilo per m² om ervoor te zorgen dat het dak ook bij hevige sneeuwval het gewicht kan dragen.

Bij een schuin dak moet je echter geen rekening houden met die sneeuwval, waardoor de meeste schuine daken bestand zijn tegen het gewicht van de panelen. Om zeker te zijn of jouw dak geschikt is, schakel je best een specialist in voor advies.

Waarop letten tijdens de werkzaamheden? 

Het is nodig om in het achterhoofd te houden dat bij de werkzaamheden, maar ook bij onderhoudswerken, het dak ook bestand moet zijn tegen het lichaamsgewicht van de vakman die zich op het dak bevindt.

Wat doen bij onvoldoende draagkracht?

Als jouw dak niet geschikt is voor panelen heb je enkele opties om toch panelen te kunnen bevestigen op het dak. Zo kan je het dak versterken of vernieuwen of kan je kiezen voor lichtgewicht zonnepalen.

Daarnaast kunnen ook panelen in de tuin of panelen in een energiepark een oplossing bieden. Om de beste oplossing te vinden voor jouw situatie, doe je best beroep op het advies van een vakman.

Vergelijk prijzen en offertes

Ook interessant voor jou: 

Wat kosten lichtgewicht zonnepanelen?

Het is moeilijk om de exacte prijs van lichtgewicht zonnepanelen te geven. De prijzen kunnen variëren afhankelijk van de fabrikant, het type paneel, de installatiekosten en eventuele subsidies in jouw regio.

Om een goed beeld te krijgen van de prijs, schakel je best het advies van een vakman in en vraag je offertes aan om te vergelijken.

Is er een verschil met flexibele zonnepanelen? 

Nee, lichtgewicht zonnepanelen zijn flexibele zonnepanelen.

Meer info over lichtgewicht zonnepanelen? Stel je vragen aan erkende installateurs in je buurt en ontvang gratis advies op maat

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en ontvang advies van verschillende bedrijven over de keuze en installatie van lichtgewicht zonnepanelen.

Op die manier vind je de beste oplossing voor jouw situatie. Door offertes van verschillende specialisten aan te vragen, ben je ook zeker van de beste prijs van jouw project.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.