Zonnepanelen reinigen telescoop: voordelen, prijs en aandachtspunten

In dit artikel gaan we dieper in op het reinigen van zonnepanelen met behulp van een telescoopsteel. Je leert over de voordelen van deze methode, de kosten en prijzen van een telescoopsteel, en belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee moet houden bij het reinigen van de zonnepanelen.

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes

Voordelen zonnepanelen reinigen met telescoop

Het reinigen van zonnepanelen met een telescoopsteel heeft verschillende voordelen. Ten eerste maakt het gebruik van een telescoopsteel het mogelijk om de zonnepanelen veilig en efficiënt vanaf de grond te reinigen, zonder dat je het dak op hoeft.

Dit vermindert het risico op ongelukken en schade aan de panelen. Daarnaast biedt een telescoopsteel vaak de mogelijkheid om verschillende borstelkoppen en accessoires te bevestigen, waardoor je ook moeilijk bereikbare plekken kunt reinigen.

Bovendien is een telescoopsteel een duurzame investering, omdat je deze herhaaldelijk kunt gebruiken voor het schoonmaken van je zonnepanelen.

Zonnepanelen reinigen

Hoeveel kost een telescoopsteel? 

Bij het overwegen van het aanschaffen van een telescoopsteel voor het reinigen van zonnepanelen, is het belangrijk om de kosten en prijzen in overweging te nemen.

De totale kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om te overwegen:

 1. Kosten van een telescoopsteel: de prijzen van telescoopstelen variëren, afhankelijk van de lengte en kwaliteit. Over het algemeen liggen de prijzen voor een telescoopsteel om en bij de € 110. Het is belangrijk om de kwaliteit van de telescoopsteel in overweging te nemen, omdat duurzamere en robuustere stelen vaak iets duurder kunnen zijn.
 2. Kosten van accessoires: naast de telescoopsteel zelf, kunnen er extra kosten zijn voor de aanschaf van borstelkoppen of andere accessoires die nodig zijn voor het reinigen van de zonnepanelen. Deze kosten kunnen variëren, afhankelijk van het type en de kwaliteit van de accessoires die je wilt gebruiken.
 3. Zelf reinigen versus professioneel schoonmaakbedrijf: als je ervoor kiest om zelf je zonnepanelen te reinigen met een telescoopsteel, zijn de kosten eenmalig en beperkt tot de aanschaf van de telescoopsteel en eventuele accessoires. Dit kan kostenefficiënt zijn op de lange termijn, aangezien je de telescoopsteel herhaaldelijk kunt gebruiken. Als je echter de voorkeur geeft aan professionele reiniging, kan het inhuren van een schoonmaakbedrijf extra kosten met zich meebrengen. Over het algemeen zal je al snel aan € 100 komen.

Het is belangrijk om de kosten af te wegen tegen de voordelen en je budget. Als je regelmatig je zonnepanelen wilt schoonmaken en bereid bent om zelf te reinigen, kan de aanschaf van een telescoopsteel een kosteneffectieve oplossing zijn.

Als je echter de voorkeur geeft aan gemak en het uitbesteden van de reiniging, kan het inhuren van een professioneel schoonmaakbedrijf een goede keuze zijn, ondanks de extra kosten.

Bij het maken van een keuze is het altijd verstandig om prijzen te vergelijken en advies in te winnen bij specialisten om de beste oplossing te vinden die past bij jouw specifieke situatie en budget.

Gratis advies en offertes op maat

Aandachtspunten bij zonnepanelen reinigen met telescoop

Bij het reinigen van zonnepanelen met een telescoopsteel zijn er enkele belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee moet houden om de reiniging veilig en effectief te laten verlopen.

Veiligheid staat altijd voorop, dus zorg ervoor dat je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt voordat je het dak betreedt. Draag geschikte beschermende kleding en gebruik indien nodig een veiligheidsharnas.

Een ander aandachtspunt is het gebruik van geschikte reinigingsmaterialen. Kies voor een zachte borstelkop die geen krassen op het oppervlak van de zonnepanelen veroorzaakt.

Harde materialen of scherpe voorwerpen kunnen namelijk de beschermende coating van de panelen beschadigen. Zorg ervoor dat je zachte, vloeiende bewegingen maakt tijdens het reinigen en vermijd overmatige druk op het glazen oppervlak.

Daarnaast is het belangrijk om het reinigen van de zonnepanelen te vermijden tijdens extreme weersomstandigheden, zoals sterke wind, regen of direct zonlicht. Deze omstandigheden kunnen het reinigingsproces bemoeilijken en het risico op ongevallen vergroten. Kies een geschikt moment waarop de weersomstandigheden gunstig zijn.

Na het reinigen is het raadzaam om een periodieke inspectie uit te voeren. Controleer de zonnepanelen op eventuele beschadigingen, losse bekabeling of andere problemen. Als je problemen opmerkt, neem dan contact op met een professionele installateur voor verdere inspectie en reparatie.

Het is altijd verstandig om de instructies van de fabrikant te raadplegen en, indien nodig, advies in te winnen bij specialisten op het gebied van zonnepanelenreiniging.

Zij kunnen je voorzien van specifieke aandachtspunten die van toepassing zijn op jouw zonnepanelensysteem en je begeleiden bij het veilig en efficiënt reinigen van de panelen.

Het naleven van deze aandachtspunten helpt je om de zonnepanelen op een verantwoorde manier te reinigen, waardoor de prestaties van je systeem behouden blijven en de levensduur van de panelen wordt verlengd. 

Stappenplan: zelf zonnepanelen schoonmaken met telescoopsteel

Als je ervoor kiest om zelf je zonnepanelen schoon te maken met een telescoopsteel, volg dan dit stappenplan voor een efficiënte reiniging:

 1. Controleer de instructies van de fabrikant: raadpleeg de richtlijnen van de fabrikant van de zonnepanelen en volg hun aanbevelingen voor reiniging.
 2. Bereid de telescoopsteel voor: bevestig een geschikte borstelkop of accessoire aan de telescoopsteel volgens de instructies van de fabrikant.
 3. Spoel de zonnepanelen af: gebruik een tuinslang om de zonnepanelen voorzichtig af te spoelen en los vuil en stof te verwijderen.
 4. Reinig de zonnepanelen: gebruik de telescoopsteel met borstelkop om de zonnepanelen voorzichtig schoon te maken. Maak zachte bewegingen en vermijd te veel druk om krassen te voorkomen.
 5. Spoel opnieuw af: spoel de zonnepanelen nogmaals af met water om eventuele zeepresten te verwijderen.
 6. Controleer op eventuele beschadigingen: inspecteer de zonnepanelen visueel op eventuele schade of gebreken. Meld eventuele problemen aan een professionele installateur.

Op zoek naar installateurs

Wanneer zonnepanelen kuisen met borstel?

Het reinigen van zonnepanelen met een borstel vereist enige planning om optimale resultaten te behalen. Zowel het tijdstip van de dag als het seizoen kunnen van invloed zijn op de efficiëntie en effectiviteit van de reiniging. Hier zijn enkele richtlijnen om rekening mee te houden:

 • Tijdstip van de dag: het is het beste om de zonnepanelen te reinigen wanneer de zon niet direct op de panelen schijnt. Reinigen onder direct zonlicht kan ervoor zorgen dat het water of reinigingsmiddel te snel opdroogt, waardoor er strepen of vlekken op de panelen kunnen achterblijven. Kies daarom voor de vroege ochtend of late namiddag wanneer de zon minder intens is. Hierdoor heb je voldoende tijd om de panelen schoon te maken en af te spoelen voordat het water opdroogt.
 • Seizoen: het reinigen van zonnepanelen kan het meest effectief zijn in de lente of herfst, wanneer de weersomstandigheden doorgaans gunstiger zijn. In de lente worden de panelen vaak blootgesteld aan stuifmeel, pollen en andere vormen van vervuiling. Het verwijderen van deze ophoping kan de prestaties van de panelen verbeteren. In de herfst kunnen bladeren en andere organische materialen zich ophopen op de panelen, wat de energieopbrengst kan beïnvloeden. Het reinigen van de panelen voordat de winter begint, helpt om optimale prestaties te behouden tijdens de koudere maanden.

Het is belangrijk om rekening te houden met de specifieke omstandigheden van jouw locatie en de mate van vervuiling van de zonnepanelen.

Als je bijvoorbeeld in een gebied woont waar veel vogels actief zijn, kan het nodig zijn om vaker schoon te maken om vogeluitwerpselen te verwijderen.

Houd ook de prestaties van de zonnepanelen in de gaten. Als je merkt dat de energieopbrengst afneemt, kan dit een teken zijn dat reiniging nodig is.

Onderhoud is belangrijk

Goed onderhoud is cruciaal voor de levensduur van je zonnepanelen en om ze in topconditie te houden. Heb je te maken met Saharazand of sneeuw op je panelen? Geen probleem! Je kunt beide eenvoudig schoonmaken met een telescopische wisser en osmosewater. Zo zorg je ervoor dat je zonnepanelen altijd optimaal presteren.

Welk middel gebruik ik om mijn panelen te wassen?

Bij het reinigen van zonnepanelen met een borstel is het belangrijk om de juiste reinigingsmiddelen te gebruiken om zowel de panelen als het milieu te beschermen. Hier zijn enkele tips voor het kiezen van geschikte reinigingsmiddelen:

 • Water: in de meeste gevallen is schoon water voldoende om de zonnepanelen effectief te reinigen. Gebruik bij voorkeur gedemineraliseerd water of regenwater om de kans op vlekken te minimaliseren. Hard leidingwater kan minerale afzettingen achterlaten op de panelen, wat de prestaties kan beïnvloeden.
 • Mild reinigingsmiddel: als er hardnekkige vuil- of vetophopingen op de panelen zijn, kun je een mild reinigingsmiddel gebruiken om ze te verwijderen. Kies voor een reinigingsmiddel dat specifiek is ontworpen voor zonnepanelen of gebruik een mild afwasmiddel dat geen schadelijke stoffen bevat. Vermijd agressieve chemicaliën, bleekmiddel of schurende reinigingsmiddelen, omdat deze de beschermende coating van de panelen kunnen beschadigen.
 • Natuurlijke middelen: voor een milieuvriendelijke benadering kun je natuurlijke middelen gebruiken om je zonnepanelen schoon te maken. Een mengsel van water en azijn kan bijvoorbeeld effectief zijn om vuil en vlekken te verwijderen. Baking soda gemengd met water kan ook helpen om hardnekkige vlekken of vogeluitwerpselen te verwijderen. Zorg ervoor dat je het mengsel grondig afspoelt met schoon water om eventuele resten te verwijderen.
Zonnepanelen reinigen

Meer weten? Vul het offerteformulier in en krijg advies op maat van specialisten!

Wil je meer informatie of advies op maat over het reinigen van zonnepanelen met een telescoopsteel? Vul dan het offerteformulier in en kom in contact met specialisten.

Hierdoor kun je gratis offertes aanvragen, prijzen vergelijken en advies ontvangen dat aansluit bij jouw specifieke situatie.

Het vergelijken van verschillende installateurs loont en met advies op maat kun je de beste oplossing vinden voor het schoonmaken van jouw zonnepanelen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.