Vergelijk zonnepanelen: aandachtspunten en tips

Hoe vergelijk je zonnepanelen? Een goede vraag! Voor je begint met vergelijken, neem je best onderstaande gids door. Je ontdekt hier met welke factoren je rekening moet houden, welke verschillende soorten zonnepanelen en zonnecellen verkrijgbaar zijn, en waar je op moet letten bij het maken van je keuze.

Je leest hier ook hoe je de juiste omvormer kiest, en welke merken je zeker moet opnemen in je vergelijken. Zo vind je in een handomdraai de ideale oplossing voor jouw project!

Vergelijk offertes

Hoe PV-panelen vergelijken?

Wil je zonnepanelen laten installeren? Dan ben je allicht op zoek naar de juiste zonnepanelen voor jouw dak. Er zijn namelijk heel wat verschillende soorten panelen, verkrijgbaar bij verschillende merken, met elk hun eigen kenmerken. Daarom vergelijk je best zonnepanelen.

Tijdens je zoektocht viel het je waarschijnlijk al op dat het aanbod ontzettend ruim is, en de verschillen tussen de zonnepanelen enorm zijn. Hoe kies je dan de juiste panelen voor je installatie? Geen paniek! In dit artikel vind je een uitgebreid overzicht met alle relevante factoren. Zo wordt het vinden van de geschikte zonnepanelen kinderspel, en weet je zeker dat je later geen spijt krijgt van je keuze.

Welke factoren spelen een rol bij het kiezen?

Of je nu al een aantal modellen op het oog hebt of niet: vergelijk zonnepanelen en houd rekening met onderstaande aandachtspunten.

Vergelijk zonnepanelen

1. Piekvermogen

Hoeveel groene stroom een zonnepaneel kan opwekken, is afhankelijk van het piekvermogen van dat paneel. Het piekvermogen (uitgedrukt in Wattpiek) geeft weer hoeveel stroom een zonnepaneel opwekt onder ideale omstandigheden.

Het hoogste verkrijgbare piekvermogen ligt op het moment van schrijven rond de 500 Wattpiek per jaar. Een standaard zonnepaneel produceert jaarlijks zo’n 400 Wattpiek, oudere modellen tussen de 250 en 350 Wattpiek.

Tip: Gratis advies op maat? Gebruik het formulier onderaan dit artikel! Een expert helpt je bij het berekenen van het vermogen dat je nodig hebt.

2. Opbrengst

Zoals gezegd geeft het piekvermogen weer hoeveel energie een zonnepaneel maximaal kan opwekken. De werkelijke opbrengst zal altijd iets lager liggen dan het piekvermogen in eerste instantie doet vermoeden.

Dat valt ook heel eenvoudig te verklaren. De ideale omstandigheden voor het opwekken van groene stroom zijn in een land als België nu eenmaal niet te garanderen. Bewolking, maar ook schaduw van bomen, schoorstenen en andere obstakels verlagen de werkelijke opbrengst van een zonnepaneelinstallatie.

Om de werkelijke opbrengst van een zonnepaneelinstallatie te berekenen, vermenigvuldig je het piekvermogen met de zogenaamde opbrengstfactor. Gemiddeld genomen is dat, in België, 0,85. Een in België geïnstalleerd zonnepaneel met een piekvermogen van 500 Wattpiek zal in werkelijkheid gemiddeld 425 kWh per jaar produceren.

De opbrengstfactor hangt onder meer af van de oriëntatie, hellingsgraad, mate van bezonning en het onderhoud van de zonnepanelen. Hoe gunstiger die factoren, hoe hoger de opbrengstfactor.

Een zuidelijk georiënteerd zonnepaneel dat in een hoek van 30 tot 40 graden geïnstalleerd wordt, kan bijvoorbeeld een opbrengstfactor van 0,95 hebben. Heeft dat zonnepaneel een vermogen van 500 Wattpiek? Dan heeft het een opbrengst van 475 kWh per jaar.

Tip: Zonnepanelen installeren betekent niet meteen dat je volledig in je eigen elektriciteitsbehoeften moet voorzien. Ook door je verbruik deels op te vangen met groene stroom, draag jij een steentje bij aan het klimaat én bespaar je op je energiefactuur.

Naast de hoeveelheid groene stroom die je jaarlijks wilt produceren, kun je ook rekening houden met de beschikbare oppervlakte op je dak. Hoe hoger het vermogen, hoe minder zonnepanelen je nodig hebt, en hoe minder beschikbare ruimte je installatie inneemt.

Financiële voordelen van zonnepanelen

3. Kwaliteit

Naast het vermogen en de opbrengst van je zonnepanelen is ook de kwaliteit cruciaal. Hoe kun je de kwaliteit van verschillende zonnepanelen best vergelijken? Let op onderstaande zaken.

Vermogenstolerantie

De vermogenstolerantie is de maximale afwijking wat het piekvermogen van een zonnepaneel betreft.

Een paneel met een positieve vermogenstolerantie kan, bij ideale omstandigheden, een iets hoger piekvermogen hebben dan op het paneel wordt weergegeven. Het gaat om enkele Wattpiek per jaar, bijvoorbeeld een potentiële opbrengst van 505 in plaats van 500 Wattpiek. Per zonnepaneel is dat verschil misschien gering, maar hoe meer zonnepanelen je installeert, hoe groter de mogelijke winst.

Warmtecoëfficiënt

De opbrengst van een zonnepaneel daalt wanneer het zonnepaneel warmer wordt. De warmtecoëfficiënt geeft weer in welke mate de opbrengst van een zonnepaneel afneemt wanneer het paneel warmer wordt dan 25 graden Celsius. Het gaat om een specifiek percentage per graad boven de 25 graden Celsius. Hoe lager de warmtecoëfficiënt, hoe beter: het zonnepaneel zal ook bij hogere temperaturen een goede opbrengst leveren.

Fabrikant

Bloomberg New Energy Finance deelt fabrikanten van zonnepanelen in op betrouwbaarheid. Tier 1 geeft een hoge kwaliteit en betrouwbaarheid weer.

Degradatie

Zonnepanelen verliezen mettertijd een percentage van hun vermogen. Hoe trager het vermogen afneemt, hoe hoger de kwaliteit van het paneel vermoedelijk is. Let ook goed op de vermogensgarantie die de fabrikant geeft. Die garantie is een uitstekende indicator van de kwaliteit van een zonnepaneel.

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes

4. Garantie

Een zonnepaneel kent verschillende garanties. Die garantieregeling is, zeker naar de toekomst toe, een belangrijke factor in het vergelijken van zonnepanelen. Betere garanties duiden bovendien vaak op een hogere kwaliteit. Een overzicht met de verschillende garanties en hun betekenis.

Vermogensgarantie

Het vermogen van een zonnepaneel zal na verloop van tijd altijd afnemen. De vermogensgarantie waarborgt een bepaald vermogen, ook na een aantal jaar. Doorgaans gaat het om een garantie op 80 tot 85 procent of meer van het oorspronkelijke vermogen, voor een periode van gemiddeld 20 tot 25 jaar.

Wat betekent dat concreet? Je mag er met deze garantie op rekenen dat een zonnepaneel met een piekvermogen van 500 Wattpiek na bijvoorbeeld 20 jaar nog minimaal een piekvermogen van 400 Wattpiek (80 procent van 500 Wattpiek) heeft. Is dat niet het geval? Dan komt de producent van de zonnepanelen tussen.

Fabrieksgarantie

Je krijgt op de meeste zonnepanelen en omvormers een fabrieksgarantie gedurende de eerste 10 tot 15 jaar, al kan die periode oplopen tot wel 25 jaar. Mankementen aan de zonnepanelen vallen dan onder garantie. In veel gevallen is de installateur aansprakelijk voor die mankementen. Hij of zij mag dan geen kosten aanrekenen voor herstellingen die plaatsvinden binnen de fabrieksgarantieperiode.

Tip: Kijk na of de producent ook in Europa gevestigd is. Als je ooit aanspraak moet maken op de garantieregeling, maakt dat de zaak een stuk eenvoudiger.

Garantie op installatie

De installateur kan je tot slot ook garantie geven op de volledige installatie. Denk niet enkel aan de zonnepanelen zelf, maar ook aan de draagstructuur, de omvormer of de bekabeling. Na die periode val je terug op de fabrieksgarantie van de omvormer en de zonnepanelen.

verschillende zonnepanelen op een schuin dak

5. Merk

Je kunt bij het vergelijken van zonnepanelen ook rekening houden met het merk van de panelen. Verder in dit artikel vind je een overzicht met bekende merken. Wat het beste merk is? Dat hangt volledig af van het precieze project.

6. Prijs

De prijs is een relevante factor is het vergelijken van zonnepanelen, maar mag niet de doorslaggevende factor zijn. Laat je niet verlijden tot een duurkoop, waarbij je na een aantal jaar niet meer beschikt over een (degelijk) functionerende zonnepaneelinstallatie.

Dat gezegd, de duurste zonnepanelen zijn ook niet altijd de beste keuze. Houd daarnaast ook rekening met de kosten voor de omvormer, een eventuele thuisbatterij en/of laadpaal, en natuurlijk de installatie.

Over het algemeen mag je rekenen op een prijs van 250 tot 500 euro per zonnepaneel, exclusief plaatsing. Hoe hoger het piekvermogen, hoe meer je doorgaans betaalt. Zo kan een paneel met een piekvermogen van 500 Wattpiek gemakkelijk meer dan 500 euro kosten.

Soorten zonnepanelen vergelijken

Er zijn heel wat verschillende types zonnepanelen. Hieronder vind je een overzicht met de soorten zonnecellen waaruit zonnepanelen bestaan. Zo vergelijk je de zonnepanelen makkelijk met elkaar.

Polykristallijne silicium zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen bestaan uit kristallen die willekeurig door elkaar liggen. Ze zijn minder effen, en hebben over het algemeen een lager rendement dan monokristallijne zonnepanelen.

Ze zetten indirect zonlicht (bijvoorbeeld zonlicht weerkaatst door de wolken) wel efficiënter om in groene stroom dan monokristallijne panelen. In een land als België is dat absoluut een pluspunt. Het rendement van polykristallijne zonnepanelen ligt tussen de 14 en 16 procent. Ze zetten dus gemiddeld 15 procent van het opgevangen zonlicht om in groene stroom.

Polyrkistallijne zonnepanelen zijn doorgaans blauw van kleur en goedkoper dan monorkistallijne panelen. Ze zijn tegenwoordig wel minder gemakkelijk te verkrijgen.

Monokristallijne silicium zonnepanelen

Monokristallijne zonnepanelen bestaan uit zonnecellen die eenzelfde richting op liggen. Elke zonnecel bevat een enkel kristal. Het oppervlak van de zonnepanelen is daardoor vlak en uniform, zonder de vlekken die kenmerkend zijn voor polykristallijne zonnepanelen.

Het rendement ligt iets hoger dan bij polykristallijne zonnecellen: tot wel 17 procent van het zonlicht kan omgezet worden in groene stroom.

Amorfe silicium zonnepanelen

Amorfe zonnepanelen hebben een lager rendement. Ze zetten gemiddeld 7 procent van het zonlicht om in groene stroom.

Het voordeel van amorfe zonnepanelen? Ze zijn een stuk lichter en buigzamer dan andere soorten zonnepanelen. Voor daken met geringe draagkracht zijn amorfe zonnepanelen een ideale oplossing. In de praktijk zul je amorfe zonnepanelen echter vooral tegenkomen op daken met een groot oppervlakte, bijvoorbeeld op een industrieel gebouw.

Dunne film zonnepanelen

Dunne film zonnepanelen beschikken niet over een kristalstructuur. Ze zijn bedekt met een dunne laag amorf silicium. Het rendement van deze zonnepanelen is laag: zo’n 2 tot 7 procent.

Net als amorfe zonnepanelen zijn dunne film zonnecellen licht en buigzaam. Door het lage rendement zijn de zonnepanelen eveneens beter geschikt voor grotere gebouwen. Dunne film zonnepanelen worden echter nagenoeg niet meer geïnstalleerd.

Glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen hebben een hoog potentieel rendement: tot wel 25 procent.. Ze kunnen zowel over poly- of monokristallijne zonnecellen beschikken.

Het verschil? Bij normale zonnepanelen bestaat de achterkant van het paneel uit kunststof folie. Glas-glas zonnepanelen hebben een achterkant van glas.

Ze gaan daardoor een stuk langer mee (40 in plaats van de normale 25 jaar), en hebben een lagere mate van degradatie. Het piekvermogen gaat er dus trager op achteruit. Je zou tot wel 87 procent van het oorspronkelijke vermogen behouden. Glas-glas zonnepanelen zijn wel wat zwaarder.

CIG(S) zonnepanelen

CIG(S) zonnepanelen bestaan uit koper, indium, gallium en selenide. Ze bieden een alternatief op de klassieke silicium zonnepanelen. CIG(S) bevat geen zware metalen, en benutten het beschikbare zonlicht beter dan andere zonnepanelen. Bovendien kunnen deze zonnepanelen ook verticaal geïnstalleerd worden, bijvoorbeeld op een gevel.

Het probleem? CIG(S) zonnepanelen staan nog niet helemaal op punt. Huidige modellen hebben een erg laag rendement. Een rendabele installatie neemt dus behoorlijk wat plek in. Naar de toekomst toe zullen deze zonnepanelen waarschijnlijk wel een stuk interessanter worden.

Tip: Het beste zonnepaneel voor jouw dak? Een expert geeft je advies op maat.


Vraag advies aan vakmannen in jouw buurt

A merk zonnepanelen versus goedkope zonnepanelen

Je spreekt van een A-merk als een fabrikant producten van hoge kwaliteit produceert en een gunstige reputatie heeft. Er wordt daarvoor naar 4 factoren gekeken:

  • Duur van de garantie. Hoe langer de fabrieks- en vermogensgarantie, hoe beter.
  • Rendement. Zonnepanelen met een hoog rendement wekken meer energie op. Een A-merk doet er alles aan om het rendement van de panelen te verhogen.
  • Kwaliteit. De kwaliteit van de geproduceerde zonnepanelen is uiteraard erg relevant.
  • Financiële gezondheid. Een financieel stabiele fabrikant kan zijn garanties ook nakomen. Een lange garantieperiode betekent natuurlijk niet veel als de producent failliet gaat voor de garantie afloopt.

Kies je voor goedkopere zonnepanelen van een fabrikant die niet als A-merk bestempeld wordt? Dan zijn bovenstaande zaken niet gegarandeerd. Je zonnepanelen zo goedkoop mogelijk aanschaffen, kan interessant zijn. Je bespaart op je investering, en kunt dus voor een zachtere prijs genieten van groene stroom.

De kans is echter bestaande dat je zonnepanelen het sneller begeven of na korte tijd nog maar weinig energie opleveren. In het ergste geval kun je zelfs geen beroep meer doen op de garantie (als die garantie al iets voorstelde). Zo wordt goedkoop al snel duurkoop.

kwaliteit zonnecellen controleren

Het beste merk: wat zijn de 10 beste merken voor zonnepaneel?

Heel wat bedrijven produceren en verkopen zonnepanelen. Deze 10 fabrikanten worden momenteel als de beste producenten van zonnepanelen beschouwd.

1. LG Solar

Op de eerste plaats komt LG, een elektronicabedrijf dat werd opgericht in 1947. LG Solar, een onderdeel van LG, produceert zonnepanelen van hoge kwaliteit. Ze staan bekend om het lage rendementsverlies.

2. SolarWatt

SolarWatt is een Duits bedrijf dat werd opgericht in 1993. De fabrikant is gespecialiseerd in glas-glas zonnepanelen, maar produceert ook glas-folie zonnepanelen en zonnepannen. SolarWatt biedt 30 jaar garantie op de installatie van hun panelen.

3. QCells

QCells is eveneens een Duitse fabrikant. Het bedrijf werd opgericht in 1999, en houdt zich niet enkel bezig met de productie van zonnepanelen, maar ook andere methodes om zonlicht om te zetten in energie.

4. AEG

AEG – opnieuw van Duitse bodem – bestaat al sinds 1883. Opmerkelijk: nog voor het bedrijf zonnepanelen produceerde, hield het zich al bezig met het optimaliseren en produceren van omvormers. Ze produceren nu ook betrouwbare zonnepanelen met een hoog rendement en een hoge levensduur.

5. SunPower

SunPower werd opgericht in 1985. De Amerikaanse producent begon als een onderzoeks- en ontwikkelingsteam. Hun focus? Het toegankelijk maken van zonne-energie voor de modale mens!

Nu maakt en verkoopt het bedrijf zonnepanelen en thuisbatterijen van hoge kwaliteit.

6. Canadian Solar

Dit Canadese bedrijf werd opgericht in 2001 en behoort tot de Tier 1 merken voor zonnepanelen. Ze bieden zonnepanelen van hoge kwaliteit en een garantie van 10 tot 15 jaar.

7. IKEA

Raar maar waar: ook IKEA (een Zweeds bedrijf opgericht in 1943 dat vooral bekend staat om de meubels die je na aanschaf zelf in elkaar steekt) produceert en verkoopt zonnepanelen. Ze onderscheiden zich door hun hoge rendement en bijzondere design. Leuk om weten: lidmaatschap bij IKEA Family is goed voor 15 procent korting op je zonnepanelen!

8. Conergy

Nog een Duits bedrijf: Conergy werd opgericht in Hamburg in 1998. Op deze zonnepanelen geniet je een vermogensgarantie van 80 procent gedurende een periode van 12 jaar. De zonnepanelen van Conergy staan vooral bekend om hun lange levensduur.

9. Renesolar

Renesolar is een Chinees bedrijf dat werd opgericht in 2005. Zonnepanelen van dit merk hebben een laag rendementsverlies.

10. Solar Frontier

Dit Japanse bedrijf werd opgericht in 1970 en specialiseert zich in dunne film zonnepanelen. Ze produceren zonnepanelen met een klein formaat – ideaal voor een kleiner dak, of voor een hoger rendement wilt behalen met een groter aantal zonnepanelen.

zonnepanelen aansluiten op een dak

Vergelijk omvormers zonnepanelen: hoe kies je de juiste omvormer?

Ook de juiste omvormer kiezen, is belangrijk. De omvormer zet de gelijkstroom die zonnepanelen opwekken om naar wisselstroom die je thuis kunt gebruiken. Ontdek hieronder hoe je de juiste omvormer kiest voor nieuwe en bestaande zonnepanelen.

Op zoek naar meer info en advies?

Houd rekening met deze factoren

Omvormer kiezen? Deze 7 factoren spelen een rol!

1. Vermogen

Het vermogen van je omvormer moet aansluiten op het totale vermogen van je zonnepaneelinstallatie. Een handige vuistregel: het vermogen van de omvormer mag zo’n 10 a 20 procent lager zijn dan het totale piekvermogen van je zonnepaneelinstallatie.

De installatie zal namelijk niet continu zijn volle vermogen benutten, waardoor een omvormer met een lager vermogen volstaat. Meer nog: de prestaties van een omvormer met een lager vermogen zijn vaak beter dan die van een omvormer met een hoger vermogen.

Tip: Een expert helpt je met de nodige berekeningen, zodat je zeker weet dat je de juiste omvormer in huis neemt.

2. Type

Omvormers zijn verkrijgbaar in 3 types. Een eerste type is de string omvormer, waarbij de zonnepanelen in series aan de omvormer aangesloten zijn. Een ander type is de micro-omvormer, waarbij elk zonnepaneel over een eigen, kleine omvormer beschikt.

Een power optimizer, het laatste type, is een combinatie van de 2 voorgaande types. Daarbij beschikt elk zonnepaneel over een eigen omvormer, die is aangesloten op een centrale omvormer.

Micro-omvormers en power optimizers zijn vooral handig als je dak deels beschaduwd is. De zonnepanelen blijven dan evenveel energie opwekken, ook als een van de panelen beschaduwd wordt. Bij een string omvormer kan de opbrengst bij beschaduwing lager liggen. Geen schaduw op je dak? Dan volstaat een string omvormer.

3. Fasen

Net als je aansluiting op het elektriciteitsnet kan de aansluiting van de omvormer op je meterkast 1- of 3-fasig zijn. Tot een vermogen van 5.000 Wattpiek volstaat de goedkopere, 1-fasige omvormer. Voor installaties met een hoger vermogen is een 3-fasige omvormer doorgaans de betere keuze.

4. Garantie

Ook op je omvormer krijg je garantie, net als op je zonnepanelen. Betere garantievoorwaarden kunnen de ene omvormer interessanter maken dan de andere. Ook de levensduur van de omvormer kan een doorslaggevende factor zijn.

5. Monitoring

Veel omvormers geven je de optie om bij te houden hoeveel energie je zonnepanelen dagelijks, maandelijks en/of jaarlijks opwekken. Dat kan bijvoorbeeld via bluetooth, een app of een USB-verbinding.

6. Prijs

Een string omvormer laten installeren, kost doorgaans 750 tot 1.200 euro. Het type omvormer, het merk en het vermogen spelen een rol in de prijsbepaling. Net als voor zonnepanelen is het niet altijd aan te raden om voor de laagste prijs te kiezen. Houd altijd rekening met de kwaliteit en de relevante eigenschappen </strong>van je omvormer.

Tip: Je omvormer speelt een belangrijke rol in de uiteindelijke opbrengst van je zonnepaneelinstallatie. Zeker de juiste omvormer aanschaffen? Vraag een expert om advies op maat!
PV-panelen op een dak

Tips: zo maak je de juiste keuze

De juiste keuze maken? Met deze tips weet je zeker dat jouw investering de moeite waard is!

Tip 1: Kies de juiste afmetingen

Een ware elektriciteitscentrale op je dak? Verlies de beschikbare oppervlakte niet uit het oog. Verschillende zonnepanelen hebben verschillende formaten. Ook het rendement, vermogen en de opbrengst per paneel verschilt sterk naargelang het formaat van de zonnepanelen.

Tip 2: Vergelijk verschillende prijzen

Houd rekening met je budget, en vergelijk de kosten voor zowel de zonnepanelen zelf als voor de installatie. Houd ook rekening met bijkomende kosten zoals de keuring van je zonnepanelen en eventuele ingrepen aan je elektrische voorzieningen.

Tip 3: Laat je bijstaan door een expert

Zoals je ziet, komt er heel wat kijken bij het uitkiezen van zonnepanelen. Om het overzicht niet te verliezen, en de focus te leggen op wat er écht toe doet, is het aan te raden om de hulp in te schakelen van een expert. Die helpt je bij het vinden van de opstelling waarmee je het potentieel van je dak optimaal benut.

Op zoek naar zonnepanelen voor je woning? Vergelijk meerdere installateurs en offertes tegelijk

Zonnepanelen helpen je de energiezuinigheid van je woning te verbeteren, je energiefactuur aanzienlijk te doen dalen, en je CO2-uitstoot te verkleinen. De juiste zonnepanelen vinden? Dat doe je met de hulp van een expert!

Heb je vragen over het vergelijken van zonnepanelen, of ben je op zoek naar een erkend installateur in jouw regio? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt snel en eenvoudig gratis advies van specialisten. Je krijgt ook gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat. Zo maak jij gegarandeerd de beste keuze!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.