Warmtepompboiler zonnepanelen: werking, voordelen en prijs

Wil je graag je energiekosten verlagen? Dan is de combinatie van een warmteboiler en zonnepanelen een interessante optie voor jou. De warmteboiler maakt gebruik van hernieuwbare energie, terwijl de zonnepanelen de warmte-energie omzet in elektriciteit. Hieronder bespreken we de werking, voordelen en de prijs van een warmtepompboiler in combinatie met zonnepanelen

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes

Wat is een warmtepompboiler eigenlijk?

Een warmtepompboiler neemt warmte weg in de omgevingslucht en gebruikt de warme lucht om het sanitair water te verwarmen. Het is een energiezuinig alternatief voor het traditioneel systeem voor waterverwarming.

Warmtepompboiler versus zonneboiler

Of je nu voor een warmteboiler of zonneboiler kiest, is volledig aan jou. Beide boilers bieden je warm water door zonne-energie.

Beide installaties hebben verschillende kenmerken. We sommen de belangrijkste eigenschappen in onderstaand overzicht op. 

WarmteboilerZonneboiler
Premies beschikbaarPremies beschikbaar
GoedkoperDuurder
Voorziet volledig in warmwaterbehoefteVoorziet gedeeltelijk in warmwaterbehoefte
Snel en eenvoudige plaatsingComplexere plaatsing met meer breekwerken

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Wanneer is een warmtepompboiler interessant?

Heb je een grote behoefte aan warm water? Bijvoorbeeld wanneer je een groot gezin hebt of wanneer je een B&B runt. Dan is een warmtepompboiler de ideale optie. Verder schetsen we 3 verschillende situaties waarin een warmtepompboiler interessant zou zijn: 

  • Wanneer je duurzamer en groener wilt leven. Je stoot met deze warmteboiler geen CO₂ uit want het is niet aangesloten op het aardgas. Warmtepompboilers maken gebruik van omgevingslucht waardoor ze veel lager zijn in verbruik. 
  • Wanneer je huidige boiler aan vervanging toe is. Een warmtepompboiler installeren in je woning is een zeer eenvoudig proces. 
  • Wanneer je een woning koopt, bouwt of renoveert

Een warmtepompboiler kan je steeds combineren met zonnepanelen. Zo verbruik je steeds minder en woon je steeds groener en duurzamer. 

warmtepompboiler combineren met zonnepanelen

Waarom warmtepompboiler op zonnepanelen aansluiten?

Een warmteboiler op zonnepanelen biedt tal van voor- en nadelen. We sommen de belangrijkste voor je op.

Voordelen

  • Het is een duurzame oplossing doordat je je eigen opgewekte elektriciteit van de zonnepanelen van je woning gebruikt. 
  • De combinatie van zonnepanelen en een warmtepompboiler doet je CO2-uitstoot enorm dalen. Bovendien helpt de combinatie je besparen op je energiefactuur. 
  • De plaatsing van de warmtepomp verloopt heel snel en eenvoudig.

Nadelen

  • De pomp geeft koude lucht af bij werking. Daarom zal de ruimte waar de warmtepompboiler staat enorm afkoelen. Plaats daarom de warmteboiler nooit in ruimtes die je veel gebruikt zoals je woonkamer of keuken. 
  • Het prijskaartje van een warmtepompboiler ligt aan de hogere kant. 
  • De warmtepompboiler is zeer groot. Het is dus aangeraden om voldoende ruimte vrij te maken voor je nieuwe warmteboiler.

Warmtepompboiler prijs 2024

De prijs van een warmteboiler is afhankelijk van heel wat verschillende factoren. Het apparaat kost gemiddeld tussen de 2.500 en 3.500 euro exclusief btw. Zoals je ziet ligt de prijs van een warmtepompboiler wat aan de hoge kant.

Maar weet wel dat het een échte investering is. Het verbruikt wel drie keer minder energie dan de klassieke centrale verwarming.

Wil je graag inzicht in de prijs van een warmtepompboiler specifiek op jouw maat? Vergelijk makkelijk en snel offertes van verschillende installateurs via onze gratis offerteservice.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Kiezen voor een warmtepompboiler of thuisbatterij?

Een thuisbatterij is ook een optie wanneer het gaat over je huis verwarmen. Met dit apparaat sla je de stroom van je zonnepanelen op die je niet meteen verbruikt.

Tot eind 2022 kon je voor een thuisbatterij een premie van maximaal 1.725 euro krijgen. Helaas besliste de Vlaamse regering om die premie af te schaffen en de premie voor de warmtepompboiler te verdubbelen.

Het is dus voordeliger om te kiezen voor een warmteboiler door de hoge premies.

warmtepompboiler

Ook interessant voor jou:

Zit je nog met vragen? Ontdek hieronder de mogelijke antwoorden op jouw vragen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een warmtepompboiler?

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is sterk afhankelijk van een aantal factoren. Vraag daarom zeker raad aan een specialist. Gemiddeld heb je in combinatie met de warmtepompboiler 6 tot 7 zonnepanelen nodig.

Hoe warmtepompboiler aansluiten op zonnepanelen?

Het toestel kan je eenvoudig en snel installeren. Er zijn geen breekwerken nodig en je kan het apparaat simpelweg binnen installeren. De plaatsing van een zonneboiler is veel ingewikkelder. 

Wat is de terugverdientijd van een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler heeft een uitstekend rendement. In vergelijking met een klassieke elektrische boiler verdien je de meerprijs in gemiddeld minder dan één jaar terug. Heb je zonnepanelen? Dan is dat zelfs nog sneller.

Natuurlijk hangt de terugverdientijd af van verschillende factoren. Benieuwd naar exacte getallen specifiek voor jouw situatie? Vraag raad aan een ervaren vakman.

PV-panelen op een schuine dak

Meer info en advies nodig? Stel je vraag aan specialisten en ontvang gratis offertes

Na het lezen nood aan meer informatie en advies voor jouw nieuw project? Vul onderstaand formulier in en vind zo vakmannen in je buurt. Door te vergelijken, ontdek je de beste deal voor de installatie van je warmtepompboiler. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.