Zonnepanelen op zinken dak: is het mogelijk?

Heb je een zinken dak en overweeg je om zonnepanelen te installeren? Dan vraag je je waarschijnlijk af of dit wel mogelijk is. Hoewel zinken daken bekend staan om hun duurzaamheid en visuele aantrekkingskracht, zijn niet alle dakbedekkingen geschikt voor zonnepanelen.

In dit artikel onderzoeken we de mogelijkheid om zonnepanelen te installeren op een zinken dak, de factoren die hierbij een rol spelen en de alternatieven voor het geval dat het niet mogelijk is.

Gratis advies en offertes op maat

Wat is een zinken dak?

Een zinken dak is een dakbedekking die gemaakt is van zinken platen of panelen. Het is een populaire keuze vanwege de duurzaamheid en het esthetische uiterlijk.

Zinken daken zijn vrijwel onderhoudsvrij en kunnen tientallen jaren meegaan zonder dat er vervanging of reparaties nodig zijn.

Bovendien is zink bestand tegen alle weersinvloeden en luchtvervuiling, wat het een ideale optie maakt voor gebouwen in gebieden met zware neerslag of hoge luchtvervuiling.

Een zinken dak kan ook worden gebruikt in verschillende dakontwerpen, zoals platte daken, zadeldaken en gebogen daken, waardoor het geschikt is voor diverse architectonische stijlen.

zinken dak

Hoe lang gaat een zinken dak mee?

Een zinken dak kan gemiddeld tussen de 40 en 100 jaar meegaan, afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal, de dikte van de zinken platen en de juiste installatie.

Door zijn duurzaamheid is een zinken dak een aantrekkelijke optie voor veel huiseigenaren. Na verloop van tijd kan er wel oxidatie optreden, waardoor het zink kan corroderen en uiteindelijk kan leiden tot lekkages.

Meer info en advies nodig?

Montage van zonnepanelen op een zinken dak: is het mogelijk?

Ja, zonnepanelen kunnen in de meeste gevallen worden geïnstalleerd op een zinken dak. Het is echter belangrijk om te zorgen dat de zinken platen dik genoeg zijn en dat er niet door het dak wordt geboord om de waterdichtheid te behouden.

Het is aan te raden om een professionele installateur of expert in te schakelen om het geschikte bevestigingssysteem te bepalen en de efficiëntie te optimaliseren.

In sommige gevallen is het echter niet mogelijk om zonnepanelen op een zinken dak te installeren, bijvoorbeeld als het dak te oud is of te steil. Alternatieven, zoals zonnepanelen op een ander dakoppervlak of grondopstellingen, zijn dan mogelijk.

Op zoek naar een installateur?

Hoeveel soorten zinken daken bestaan er?

Er bestaan verschillende soorten zinken daken, waaronder felsdaken, roevendaken en losanges. Hieronder worden deze verschillende soorten kort besproken:

1. Felsdak

Een felsdak is een type zinken dak dat bestaat uit langwerpige zinken platen die in elkaar worden gehaakt. Het is een van de meest voorkomende soorten zinken daken. Door het in elkaar haken van de platen ontstaat er een sterke verbinding en wordt het dak waterdicht.

2. Roevendak

Een roevendak is een zinken dak waarbij de zinken platen over elkaar heen worden gelegd en vastgesoldeerd. Hierdoor ontstaat er een dak met een glad oppervlak. Een roevendak is geschikt voor daken met een lichte helling en kan relatief snel worden geplaatst.

3. Losanges

Een losanges-dak is een zinken dak dat bestaat uit ruitvormige zinken platen die in elkaar worden gehaakt. Dit geeft een bijzonder uiterlijk aan het dak. Een losanges-dak is geschikt voor daken met een complexe vorm en kan worden gebruikt voor zowel platte als hellende daken.

Meerwaarden van een zinken dak

Een zinken dak heeft verschillende voordelen: het is duurzaam, lichtgewicht, onderhoudsvriendelijk, heeft een mooie uitstraling en biedt veel ontwerpmogelijkheden.

Het gaat gemiddeld 40 tot 100 jaar mee en heeft weinig onderhoud nodig. Het is gemakkelijk te onderhouden, bestand tegen weersinvloeden en vervuilt niet snel.

Een zinken dak past bij veel verschillende bouwstijlen en kan in verschillende vormen worden geplaatst, zoals een felsdak, roevendak of losanges-dak.

zonnepanelen op zinken dak

Zijn er ook nadelen?

Hoewel een zinken dak dus veel voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen. Zo is een zinken dak relatief duur in aanschaf en kan het geluid van regen en hagel op het dak soms als storend worden ervaren. Bovendien is het belangrijk om het dak goed te laten installeren om lekkages te voorkomen.

Meer weten over zonnepanelen op zinken dak? Stel je vragen en ontvang advies op maat

Op deze website kan je gratis offertes aanvragen en advies ontvangen over het plaatsen van zonnepanelen op een dak van zink. Het vergelijken van verschillende installateurs loont, omdat de prijzen en kwaliteit kunnen verschillen.

Een erkende specialist kan veilig en professioneel installeren en advies op maat is belangrijk omdat elk dak uniek is. Zo kan je de beste oplossing vinden voor jouw situatie en zorgen dat jouw zonnepanelen optimaal presteren en energie besparen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.