Dakpan zonnepanelen: prijs, soorten en voordelen

Ben je op zoek naar manieren om je huis duurzamer te maken en tegelijkertijd te besparen op je energierekening? Dan zijn dakpan zonnepanelen misschien wel de oplossing voor jou! In dit artikel gaan we dieper in op de prijs en verschillende soorten en voordelen van dakpan zonnepanelen. 

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes

Wat zijn dakpannen met zonnecellen?

Je hebt het waarschijnlijk wel al eens gehoord van dakpannen met zonnecellen. In feite zijn het mini-zonnepanelen die als dakpannen fungeren. Ze werken op dezelfde manier als traditionele zonnepanelen, maar hebben geen speciale omvormer nodig. Kort gezegd, het is een nieuwe en innovatieve manier van energieopwekking. 

dakpan met zonnecellen

Wanneer zijn zonnedakpannen interessant?

Zonnedakpannen zijn vooral interessant wanneer je wil dat je dak er mooi uit blijft zien. Met zonnedakpannen heb je namelijk geen aparte constructie bovenop je dak. Ook in gevallen waarbij traditionele zonnepanelen uit esthetische overwegingen niet zijn toegestaan, zoals bijvoorbeeld bij een beschermd stads- of dorpsgezicht, mogen dakpan zonnepanelen vaak wel worden geïnstalleerd.

Bovendien kunnen zonnedakpannen het gehele dakoppervlak bedekken in plaats van slechts een deel ervan. Dit kan vooral handig zijn als er beperkte ruimte is voor zonnepanelen, of als je een volledig duurzame energieoplossing wil. Bij nieuwbouw of renovatie hoeven er minder traditionele dakpannen gebruikt te worden, omdat de zonnedakpan de traditionele pan vervangt.

En last but not least, zonnedakpannen zijn beter bestand tegen heftige weersomstandigheden, zoals storm of sneeuwlasten.

Hoeveel stroom kunnen ze opwekken?

De exacte opbrengst van dakpan zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de oriëntatie en hellingshoek van je dak, de kwaliteit van de zonnecellen en de hoeveelheid zonlicht die op je dak valt. Over het algemeen geldt wel dat dakpan zonnepanelen minder opbrengst genereren dan traditionele zonnepanelen in een aluminium frame. Dit is vooral te wijten aan de bolling van de dakpannen. Ook worden ze warmer dan traditionele zonnepanelen waardoor ze minder energie kunnen opwekken.

Gemiddeld genomen kun je rekenen op een opbrengst van ongeveer 60 tot 90 Wattpiek per dakpan zonnepaneel. Ter vergelijking: een regulier zonnepaneel levert ongeveer 300 tot 400 Wattpiek op. De totale opbrengst van je zonnedakpannen is afhankelijk van het aantal dakpan zonnepanelen dat je installeert en de oppervlakte van je dak.

Hoewel de opbrengst van dakpan zonnepanelen lager is dan die van traditionele zonnepanelen, kunnen ze in sommige gevallen toch interessant zijn vanwege de esthetische voordelen. Bovendien is het mogelijk om met dakpan zonnepanelen het hele dak te bedekken, wat in sommige gevallen niet mogelijk is met reguliere zonnepanelen. Hierdoor valt het verschil in opbrengst meestal wel mee.

Wat zijn de kosten van zonnedakpannen in 2024?

De prijs van zonnedakpannen is de voornaamste reden waarom je ze niet op veel daken ziet liggen. Ze zijn per kWh ongeveer 2 tot 3 keer duurder dan traditionele zonnepanelen, wat betekent dat de terugverdientijd veel langer is. De installatie van dakpan zonnepanelen is ook ingewikkelder dan traditionele zonnepanelen omdat je huidige pannen vervangen moeten worden. Gemiddeld kost een zonnedakpan installatie zo’n 12.500 euro, terwijl traditionele zonnepanelen rond de 5.000 euro kosten. De gemiddelde terugverdientijd van traditionele zonnepanelen is ongeveer 7 jaar, terwijl dit bij dakpan zonnepanelen ongeveer 15 tot 20 jaar is.

Bij nieuwbouw kunnen de hogere kosten van zonnepanelen dakpannen wellicht meer gerechtvaardigd zijn, omdat je dan sowieso al dakpannen moet aanschaffen. In dat geval bespaar je namelijk op de kosten van de gewone dakpannen.

Hoewel zonnedakpannen er mooier uitzien en kunnen besparen op de aanschaf van dakpannen bij nieuwbouw, is het belangrijk om te overwegen of de hogere kosten opwegen tegen de voordelen op de lange termijn. 

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Zonnepannen versus zonnepanelen

Zoals we hierboven al vermeld hebben is het voornaamste verschil de prijs. Zonnepannen zijn 2 tot 3 keer duurder. Toch zijn er ook andere interessante verschillen die het waard zijn om besproken te worden.

Zo moet je er bijvoorbeeld rekening mee houden dat je bij zonnepannen je hele dak moet vervangen, bij vlakke zonnepanelen is dit niet het geval. Ook is de installatie veel moeilijker en moeten je dakpannen vervangen worden.

Het rendement van beide opties is natuurlijk ook verschillend. Zonnepannen leveren een lager rendement dan zonnepanelen. Dit vanwege hun bolle vorm en slechte ventilatie. 

Als laatste is het interessant om de premies te bespreken. In België zijn er premies beschikbaar voor zowel zonnepannen als zonnepanelen, waarbij de hoogte van de premie afhankelijk is van het vermogen van de installatie. De premie voor zonnepanelen is over het algemeen hoger dan die voor zonnepannen.

zonnepanelen

Typen zonnedakpannen 

Er zijn op dit moment twee typen zonnepannen beschikbaar: kristallijne en dunne film zonnepannen. De kristallijne zonnepannen maken gebruik van silicium, terwijl dunne film zonnepannen gemaakt zijn van koper, indium en selenide.

Hoewel dunne film zonnepannen mooier van kleur zijn (meestal diep zwart), hebben ze wel een lagere capaciteit dan de kristallijne modules.

Dat betekent dat er meer dakoppervlakte nodig is om dezelfde hoeveelheid elektriciteit te produceren. Over het algemeen zijn kristallijne zonnepannen dus efficiënter, maar dit kan wel verschillen per situatie en persoonlijke voorkeur.

Welke soorten daken bestaan er met zonnepanelen? 

Hieronder bespreken we vier veelvoorkomende soorten daken met zonnepanelen, elk met hun eigen voordelen en nadelen.

1. Dakpan waar zonnepanelen gemonteerd worden

Als eerste bespreken we dakpannen waarop zonnepanelen gemonteerd worden, zoals sneldekpannen van steen, composiet of kunststof. Deze dakpannen hebben een neutrale uitstraling en kunnen tussen de 35 Wp en 55 Wp aan opbrengst leveren.

2. Leien daken

Leien daken met zonnepanelen zijn ook mogelijk, mits het dak een helling van minimaal 25 graden heeft. Dit type zonnepanelen valt niet uit de toon bij de rest van je huis en is verkrijgbaar in verschillende systemen en oppervlaktes, van compacte panelen tot enorme panelen.

3. Keramische dakpannen

Een andere optie zijn keramische dakpannen met zonnepanelen, ideaal voor monumentale panden waarbij het aanzicht niet mag veranderen.

Deze pannen hebben het uiterlijk van traditionele dakpannen, maar hebben een lagere opbrengst door de gebogen vorm en de wijze van plaatsing.

4. Zonepanelen geïntegreerd in de dakbedekking

Als laatste is er nog de integratie met het daksysteem. Hierbij zijn de zonnepanelen geheel verzonken in de dakconstructie voor een mooier afgewerkt aanzicht.

Het is van belang om de zonnepanelen waterdicht af te sluiten en te beseffen dat ze het uiterlijk hebben van de bekende zonnepanelen, met het verschil dat ze beter geïntegreerd zijn in de dakconstructie.

Meer info en advies nodig?

Waarom zou ik kiezen voor een dakpan met zonnepanelen?

Steeds meer mensen kiezen voor duurzame energiebronnen om hun huis te voorzien van energie. Zonnepanelen zijn hier een populaire keuze voor, maar niet iedereen vindt het uiterlijk van de panelen op het dak mooi. Daarom is de dakpan met zonnepanelen een steeds populairdere optie aan het worden. Het voordeel van deze dakpannen is dat ze minder opvallen dan de grote zonnepanelen en dat ze goed integreren in het uiterlijk van je huis. 

Bovendien is de installatie eenvoudig en snel uit te voeren, ook op daken met een onregelmatige vorm. 

Voordelen 

We zetten hier nog even alle voordelen op een rijtje: 

Ten eerste bieden dakpan zonnepanelen een esthetisch voordeel. Omdat deze panelen in de vorm van traditionele pannen worden geïntegreerd, vallen ze minder op dan de grote, losstaande panelen op het dak. Het resultaat is een mooi, egaal dakoppervlak dat naadloos past bij de rest van de woning.

Bovendien zijn dakpan zonnepanelen een geschikte keuze voor oudere gebouwen waarbij zichtbare zonnepanelen niet altijd passend zijn. Dakpan zonnepanelen kunnen het uiterlijk van het originele dak behouden, terwijl er toch energie wordt opgewekt.

Ze zijn eenvoudig en snel te installeren en kunnen zelfs worden gebruikt op daken met onregelmatige vormen of waar traditionele panelen niet geplaatst kunnen worden. Bovendien zijn ze beter bestand tegen zware weersomstandigheden zoals hevige stormen of sneeuwval.

Zijn er ook nadelen aan verbonden? 

Hoewel er veel voordelen zijn aan dakpan zonnepanelen, zijn er ook enkele nadelen. Een van de belangrijkste nadelen is de prijs. Dakpan zonnepanelen zijn drie tot vier keer duurder dan normale zonnepanelen in een aluminium frame en de installatiekosten zijn ook hoger.

Daarnaast is de invalshoek van de zon op de zonnecel afhankelijk van de schuinte van het dak en kan dit niet worden gecorrigeerd met een frame. Dit kan invloed hebben op de efficiëntie van de panelen.

Verder hebben de panelen twee contacten per stuk die kunnen dienen als een mogelijk kwetsbaar punt in de toekomst. Ook is het rendement per vierkante meter lager dan bij normale zonnepanelen.

dakpan met zonnepanelen

Ook interessant voor jou:

Hoeveel ruimte tussen zonnepaneel en dakpan?

De ruimte tussen het zonnepaneel en de dakpan hangt af van de gebruikte installatiemethode en kan variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters.

Wat kost 1 zonnedakpan?

De kostprijs van een zonnedakpan is hoger dan die van een traditionele dakpan en kan variëren afhankelijk van het merk, het model en de installateur.

Welke dakpannen zijn geschikt voor zonnepanelen?

Niet alle dakpannen zijn geschikt voor zonnepanelen. Meestal worden platte of gegolfde dakpannen gebruikt.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen op je dak? Raadpleeg snel installateurs in je buurt en ontvang gratis 1 of meerdere offertes tegelijk

Als je na het lezen van alle voordelen benieuwd bent naar de mogelijkheden van zonnepannen op je dak, neem dan een kijkje hieronder en vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Hierdoor vergelijk je niet alleen prijzen, maar krijg je ook advies over welke oplossing het beste bij jouw situatie past. Vergeet niet dat het vergelijken van verschillende installateurs loont en dat het altijd beter is om te kiezen voor een erkende specialist om er zeker van te zijn dat de installatie van je zonnepanelen veilig en efficiënt wordt uitgevoerd.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.